Recept Kváskový žitno-pšeničný chleba

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kváskový žitno-pšeničný chleba

Úvod

Těsto tohoto chleba je velice hutné, není tudíž potřeba používat ošatku, drží tvar i bez ní, ale je náročné na hnětení. Na druhé straně - vůbec se nelepí a výsledkem je vynikající (NE hutný) chleba. Inspiraci jsem čerpala zde http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?… , ale recept jsem upravila. Na těchto stránkách se dá najít množství výborných rad i receptů.

Postup

Příprava kvásku je popsána na mnoha jiných stránkách. Kdo má kvásek, přeskočí následující část a pokračuje až přípravou chleba. Kvásek seženete taky od hodných lidí ve Vašem okolí podle mapy http://www.cuketka.cz/…/kvasek.html . Tuto mapu, i když jsem jí nevyužila, považuji za úžasný počin.

Kvásek:
Moje zkušenost je, že kvásek z Čech mi v Alžírsku nefungoval, takže jsem byla nucena vychovat si vlastní. Ze začátku jsem postupovala podle různých postupů a vedlo se mi. Nikdy jsem nedělala velké množství. Naposledy (po prázdninách) jsem zakládala úplně jednoduše: velkou lžíci žitné mouky jsem smíchala v malé skleničce s malým množstvím vody, aby vzniklo těstíčko, které jsem držela v teple pod papírovým ubrouskem. Ráno a večer jsem přidávala 2 lžičky mouky a ze začátku dle potřeby i malé množství vody. Asi čtvrtý den už jsem zkoušela použít kvásek, ale jen jako podporu pro chleba s pivními sušenými kvasnicemi. Asi 8. den už fungoval spolehlivě. V lednici držím jen velmi malé množství, na dně 3 dcl skleničky.

Příprava kvásku:
Vyjmeme kvásek z lednice (ráno, pokud chceme péct večer nebo večer, pokud chceme péct ráno), dáme do misky nejlépe plastové (nestudí), přidáme cca 150- 200g žitné mouky a 1,5-2dl vody, zamícháme, vytvoříme hutné těstíčko, přikryjeme plastovou fólií a položíme např. na lednici (není dobrá studená kamenná deska).
Asi po 8 až 10 hodinách bude už těsto řídké a se spoustou bublinek.
Odměříme si z něj 300 - 400 ml a zbytek zahustíme trochou žitné mouky a dáme do lednice. Pohár neutahovat, musí dýchat!!!!

Nesmíme zapomenout odložit si kvásek!

Příprava chleba:
Zamísíme těsto dle receptu. (Já si pokládám nádobu do pekárny na váhu a přidávám suroviny v uvedeném pořadí.) Důležité je, aby mouky bylo 700g, poměry si můžeme navolit sami, ale nepřehánět to se žitnou, jinak se chleba bude drolit. Těsto bude hodně tuhé, ale nepřidáváme vodu, kynutím zase zřídne a bochník by nedržel tvar.
Pekárnu zapneme na program Kynuté těsto. Po jeho ukončení (asi 1,5hod.) uděláme bochník na plechu s pečícím papírem, nebojíme se ho trochu zplacatit, on zase vyběhne. Nemusíme používat moc mouky. Necháme kynout pod utěrkou na teplém místě. Asi po půl hodině zapneme troubu na 220 stupňů horkovzduch a čekáme, až bude trouba připravená (nahřátá).
Těsně před vložením chleba dáme dolů do trouby pekáček s vodou.

Pečení:
1. Trouba horkovzduch min. 220 stupňů 12-15min.
2. Vybrat pekáček s vodou. Trouba obyčejné pečení shora i zespoda 140 - 150 st, cca 40min. Chleba poklepeme, má znít dutě.

Hned po upečení můžeme potřít vodou se solí – kůrčička. Pokud chceme pořádnou kůrku, potřeme před, během střídání teploty a nakonec.
Necháme zchladnout na mřížce.

P.S. Nikdy jsem ho nepekla v pekárně, ale myslím, že je to pro všechny příliš velký macek…

P.S.2 Občas praská, ale mně se to líbí.

Recept je z kategorií: Chléb


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.01.15 vloženo
  • 5163x zobrazeno

Čas přípravy

  • 8-10 h kvásek, 3 h příprava a pečení

Ingredience

  • 300 - 400 ml kvásku (viz příprava)
  • 300 ml syrovátky z domácího tvarohu (nebo vody)
  • 350 g hladké mouky
  • 300 g žitné mouky chlebové
  • 50 g špaldové (nebo obyč. pšeničné) chlebové mouky
  • 2 polévkové lžíce sušené bramborové kaše (nebo 2 kopcovité lžíce normální bramborové kaše nebo 2 vařené nastrouhané brambory)
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2,5 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky cukru krystal
  • 1 čajová lžička sušeného droždí
  • 2 čajové lžičky celého kmínu
  • 1/2 čajové lžičky drceného koriandru - zvýrazní chuť

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 30.01.15 22:30

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Kváskový žitno-pšeničný chleba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Ořechový koláč Ořechový koláč
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz