Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Brambory jemně nastrouhat, osolit a zasypat moukou smíchanou s práškem do pečiva a krupicí. Doprostřed udělat důlek kam přidat vejce. Vypracovat v hladké těsto. Osmažit žemli na kostičky pokrájenou. Vychladlou zapracovat do těsta. Vytvořit koule velikosti jablka a ty vložit do vařící osolené vody a uvařit je asi 10 minut. Uvařené vyjmout děrovanou naběračkou a ihned je vidličkou roztrhnout. Sypeme je osmaženou cibulkou, mastíme sádlem a podáváme se zelím. Také je můžeme podávat na plátky nakrájené místo houskového knedlíku jako příkrm k masu nebo zelenině.
Recept je z kategorií: Knedlíky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
3.12.13 14:20
Ve snaze nezaplevelovat Labužníka podobnými a téměř totožnými recepty
vkládám moje Uvaření sem. Název nejlépe vystihuje připravený pokrm
Můj recept pochází z Horních Rakous - z okolí Lince. Knedlík se prý podával se zelím a nebo sypaný na loji osmaženou strouhankou. Nám chutná se smaženou cibulkou a teplým uzeným (které nemusí být). Knedlíky jsou nadýchané, lehoučké - nepoužívám vejce, s nimi je bramborové těsto tužší. Knedlíky se však nesmí převařit, pak se ovařují a působí oslizle. *
Použité ingredience:
600 g uvařených, schladlých a nastrouhaných brambor
120 - 150 g staršího (2 - 3 dny) bílého pečiva
cca 50 g sádla
70 - 100 g hrubé mouky
2 - 3 PL škrobové moučky
sůl. *
Postup:
Bílé pečivo nakrájím na menší kostičky a osmažím na sádle. Schladlé
zamíchám do nastrouhaných brambor se škrobovou moučkou a lehce osolím. Pak
zapracovávám hrubou mouku. Těsto musí držet tvar a nelepit se.
Z těsta tvořím koule o průměru cca 4 cm a zavářím je do osolené vody. Vařím max. 6 minut. Po vyjmutí z vody nechám vypářit. Knedlíky poněkud ztuhnou a dají se dobře krájet.
Z uvedeného množství surovin mám 16 knedlíků. Hladovým chlapům
servíruji nejméně 8 kousků
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bramborovo - houskové knedlíky jak je vařím já
Rozumím. Krát dvě!
Milá @tlustá bába, těch 16 knédlů je pro mě mého drahouška jako bezmasá svačinka tak akorát - s cibulkou navrch
. On 11 ks a já 5
. Ta váha brambor je již po uvaření,
oloupání a nastrouhání 
Milá @tlustá bába, těch 16 knédlů je pro mě mého drahouška jako bezmasá svačinka tak akorát - s cibulkou navrch
. On 11 ks a já 5
. Ta váha brambor je již po uvaření,
oloupání a nastrouhání 
Usuzuji, že máš
za a) buď dva hladové chlapy a Ty vyjdeš naprázdno, nebo
za b) vaříš nejmíň 2 kg brambor.
Zkus přimíchat smaženou cibulku, jestli máte rádi. Obvykle je vytahuji, když vyplavou, ale nedávám škrob, zato míchám hr. mouku s krupicí (zhruba v poměru 5:1).
Plus jedno malinkaté vajíčko asi na 1 kg brambor.