Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Ryby a plody moře ».
Recepty s treskou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Treska je dravá ryba, která žije v mořích kolem východní Evropy, Kanady a USA. Má bílé, netučné maso, jež se po přípravě v troubě může snadno vysušit, odtud pochází idiom „vysušený jak treska“. Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky, vitamín B, D a E. Pro svůj nízký obsah tuku a cholesterolu se doporučuje při dietách.
Tresku koupíme čerstvou na ranních trzích, v rybích prodejnách, velkých supermarketech či mraženou. Nejčastěji jsou k dostání filety, mleté rybí prsty, kostky, ale i konzervy, a to jak lidské, tak pro domácí mazlíčky. Delikatesou jsou tresčí játra, která seženeme v obchodech s potravinami v konzervě, naložené v oleji.
Tresku pečeme, dusíme, restujeme, grilujeme, smažíme, flambujeme, plníme, zapékáme. Rozumí si s bylinkami, zeleninou, citrusy, kari, smetanou, koprem, špenátem, houbami, sýrem - Treska po italsku, šunkou, slaninou, ořechy, vínem - Solená treska s polentou apod. Vhodnou přílohou k tresce jsou brambory na všechny způsoby, rýže, těstoviny, zelenina či chléb.
Mraženou skladujeme v – 18 °C, konzervy v chladu a suchu a čerstvou v ledničce maximálně tři dny.