Recepty - prosecco

Původ prosecca: Itálie

Recepty s proseccem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Perlivé suché víno prosecco odrůdy bílých hroznů Glera patří mezi italské sekty. Oproti šampaňským, jejichž výroba je nákladnější, je prosecco příznivější cenou díky tomu, že namísto zrání v lahvích, probíhají procesy fermentace v sudech. Vzniká tak větší množství vín se zachováním kvality. Pochází z oblasti benátska, kde se produkují vína čisté kvality a precizního zrání.

 Rady při nákupu

Sledujte etikety vín, kde se o vínu dočtete oblast, odkud pochází a také charakter vín. Lehce perlivé Prosecco mívá označení frizzante, šumivé poté spumante, ale dá se stupňovat i podle stylů na brut nebo extra dry. Na výběr je spousty druhů různých příchutí, např. Prosecco di Conegliano, Prosecco di Valdobbiadene, přísnější kontrola specifické oblasti je u vín Prosecco Cartizze a Superiore di Cartizze. Na rozdíl od jiných šumivých vín ho lze pít celými doušky.

 Využití v kuchyni

Prosecco je určeno k přímé konzumaci, ale není výjimkou ani v různých ovocných pokrmech, salátech, k rybě, zelenině či masu. Jelikož je považováno za bílé dezertní víno, uplatní se u dezertů. Jahodová šarlota s vinným krémem je jednoduchý, přesto slavnostní dezert. Exkluzivní je i rissotto alla Milanese.

 Skladování

Prosecco není určeno ke skladování, jeho chuť je nejlepší ihned po zakoupení.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Karbanátky Karbanátky
Hruškový koláč Hruškový koláč
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz