Recepty - prosecco

Původ prosecca: Itálie

Recepty s proseccem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Perlivé suché víno prosecco odrůdy bílých hroznů Glera patří mezi italské sekty. Oproti šampaňským, jejichž výroba je nákladnější, je prosecco příznivější cenou díky tomu, že namísto zrání v lahvích, probíhají procesy fermentace v sudech. Vzniká tak větší množství vín se zachováním kvality. Pochází z oblasti benátska, kde se produkují vína čisté kvality a precizního zrání.

 Rady při nákupu

Sledujte etikety vín, kde se o vínu dočtete oblast, odkud pochází a také charakter vín. Lehce perlivé Prosecco mívá označení frizzante, šumivé poté spumante, ale dá se stupňovat i podle stylů na brut nebo extra dry. Na výběr je spousty druhů různých příchutí, např. Prosecco di Conegliano, Prosecco di Valdobbiadene, přísnější kontrola specifické oblasti je u vín Prosecco Cartizze a Superiore di Cartizze. Na rozdíl od jiných šumivých vín ho lze pít celými doušky.

 Využití v kuchyni

Prosecco je určeno k přímé konzumaci, ale není výjimkou ani v různých ovocných pokrmech, salátech, k rybě, zelenině či masu. Jelikož je považováno za bílé dezertní víno, uplatní se u dezertů. Jahodová šarlota s vinným krémem je jednoduchý, přesto slavnostní dezert. Exkluzivní je i rissotto alla Milanese.

 Skladování

Prosecco není určeno ke skladování, jeho chuť je nejlepší ihned po zakoupení.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz