Recept Risotto alla milanese

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Risotto alla milanese

Úvod

Starý a typický pokrm Lombardie je rychlý, ale chce to trpělivost.

Postup

Pro přípravu dobrého milánského risotta je velmi důležité stálé pomalé míchání na mírném plameni od počátku až do konce. V receptu to dále neopakuji. Pomalu osmahnout na jemno pokrájenou cibuli a rozdrobený morek na polovině másla. Přidat rýži, zvýšit plamen a restovat 2-3 minuty. Přilét víno a nechat odpařit (často to dělají na dvakrát). Přilét pár naběraček vřelého vývaru, který necháme vstřebat. Někdo dokonce přidává šťávu z pečeně. Potom opakovaně přiléváme další vývar. Po 10 minutách přidáme šafrán (může být také mletý) rozpuštěný v naběračce vývaru. Stáhneme z plotny v okamžiku, kdy rýže je uvařená al dente (asi 18 minut varu) a risotto je dost tekuté. Říká se tomu all´onda (na vlnku – rýže se při míchání krémově převaluje). Přidáme zbytek másla, sýr (grana padano je lombardský sýr) a energicky mícháme 20-30 vteřin (Italové říkají mantecare). Případně dochutíme solí. Risotto necháme minutu odpočinout a potom servírujeme. Trochu povídání pro ty, které to zajímá. Ve 14.stol. se rýže pěstovala pouze kolem Neapole. Díky úzkým vztahům s milánskými vladaři se pěstování rýže přeneslo do pádské nížiny, kde se velmi rozšířilo. Hlavně kolem Vercelli (Piemont) se pěstuje nejlepší evropská rýže. Praděd milánského risotta z 16.stol. byl hodně odlišný (včetně masa z kapouna, salámu, vajec, cukru, skořice …), ale byl tam šafrán. Teprve počátkem 19.stol. dostává recept definitivní podobu. Slavný Artusi vydal dva recepty a dnešní pánbůh italských šéfkuchařů Gualtiero Marchesi používá zajímavé obměny v přípravě se stejnými ingrediencemi . Mimochodem v jeho restauraci dostanete také šafránové risotto na kterém leží malý tenoučký lístek z ryzího zlata. Majitelka vyhlášené restaurace mi s úsměvem vyprávěla, že hosté poznají když jejich risotto nepřipravila ona osobně. „To víte, kuchařům se nechce pořád míchat.“

Recept je z kategorií: Pokrmy z rýže

Nahlásit recept

  • 25.11.09 vloženo
  • 14158x zobrazeno

Čas přípravy

  • 25 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g rýže - semifino vialone nano, carnaroli
  • 1 cibule
  • 40 g másla
  • 40 g morku z hovězí kosti
  • ½ sklenky suchého bílého vína
  • 1 lt silného hovězího vývaru
  • 60 g sýra grana padano dvouletého
  • 0,5 g šafránových pestíků.

Doporučená příloha

  • dobré přírodně perlivé bílé víno (Prosecco nebo sekt)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Risotto alla milanese

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Risotto alla milanese

noskovice
1322 příspěvků 26.11.09 16:51
Re: Risotto alla milanese- svevo,

vynikající! My zde jíme „zmršeninu“ této klasiky. Grande Gualtiero Marchesi je Grande i proto, že umí krásně vyprávět. Jeho přítomnost v pořadech Gambero Rosso jsem si nenechala nikdy uniknout. Bylo by dobré sem pro zajímavost vložit i fotku jeho risotta. Já ji někde mám. Uvidím a pak se ozvu. :-)
Ahoj, Soňa

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz