Recept Risotto alla milanese

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Risotto alla milanese

Úvod

Starý a typický pokrm Lombardie je rychlý, ale chce to trpělivost.

Postup

Pro přípravu dobrého milánského risotta je velmi důležité stálé pomalé míchání na mírném plameni od počátku až do konce. V receptu to dále neopakuji. Pomalu osmahnout na jemno pokrájenou cibuli a rozdrobený morek na polovině másla. Přidat rýži, zvýšit plamen a restovat 2-3 minuty. Přilét víno a nechat odpařit (často to dělají na dvakrát). Přilét pár naběraček vřelého vývaru, který necháme vstřebat. Někdo dokonce přidává šťávu z pečeně. Potom opakovaně přiléváme další vývar. Po 10 minutách přidáme šafrán (může být také mletý) rozpuštěný v naběračce vývaru. Stáhneme z plotny v okamžiku, kdy rýže je uvařená al dente (asi 18 minut varu) a risotto je dost tekuté. Říká se tomu all´onda (na vlnku – rýže se při míchání krémově převaluje). Přidáme zbytek másla, sýr (grana padano je lombardský sýr) a energicky mícháme 20-30 vteřin (Italové říkají mantecare). Případně dochutíme solí. Risotto necháme minutu odpočinout a potom servírujeme. Trochu povídání pro ty, které to zajímá. Ve 14.stol. se rýže pěstovala pouze kolem Neapole. Díky úzkým vztahům s milánskými vladaři se pěstování rýže přeneslo do pádské nížiny, kde se velmi rozšířilo. Hlavně kolem Vercelli (Piemont) se pěstuje nejlepší evropská rýže. Praděd milánského risotta z 16.stol. byl hodně odlišný (včetně masa z kapouna, salámu, vajec, cukru, skořice …), ale byl tam šafrán. Teprve počátkem 19.stol. dostává recept definitivní podobu. Slavný Artusi vydal dva recepty a dnešní pánbůh italských šéfkuchařů Gualtiero Marchesi používá zajímavé obměny v přípravě se stejnými ingrediencemi . Mimochodem v jeho restauraci dostanete také šafránové risotto na kterém leží malý tenoučký lístek z ryzího zlata. Majitelka vyhlášené restaurace mi s úsměvem vyprávěla, že hosté poznají když jejich risotto nepřipravila ona osobně. „To víte, kuchařům se nechce pořád míchat.“

Recept je z kategorií: Pokrmy z rýže

Nahlásit recept

  • 25.11.09 vloženo
  • 13807x zobrazeno

Čas přípravy

  • 25 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g rýže - semifino vialone nano, carnaroli
  • 1 cibule
  • 40 g másla
  • 40 g morku z hovězí kosti
  • ½ sklenky suchého bílého vína
  • 1 lt silného hovězího vývaru
  • 60 g sýra grana padano dvouletého
  • 0,5 g šafránových pestíků.

Doporučená příloha

  • dobré přírodně perlivé bílé víno (Prosecco nebo sekt)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Risotto alla milanese

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Risotto alla milanese

noskovice
1322 příspěvků 26.11.09 16:51
Re: Risotto alla milanese- svevo,

vynikající! My zde jíme „zmršeninu“ této klasiky. Grande Gualtiero Marchesi je Grande i proto, že umí krásně vyprávět. Jeho přítomnost v pořadech Gambero Rosso jsem si nenechala nikdy uniknout. Bylo by dobré sem pro zajímavost vložit i fotku jeho risotta. Já ji někde mám. Uvidím a pak se ozvu. :-)
Ahoj, Soňa

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz