Recepty - pohanka

Recepty s pohankou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Pohanka je rostlina, která kvete bílými až fialovými květy a plodí hnědé dřevnato-dužnaté plody. Semena, která se konzumují, obsahují vlákninu, bílkoviny, vitamín B, minerální látky a nejen proto se často zařazuje do dietních jídelníčků. Naše tělo ji lehce stráví, přičemž má dlouhodobou zasycující schopnost. Tvoří významnou součást stravy vegetariánů i ostatních lidí už od pradávna, jelikož roste i jako plevel. Vysévá se do písčitých půd, kde zlepšuje úrodnost. Odvar z natě zlepšuje elastičnost cév, proudění krve a odbourává škodlivé látky z jater.

 Rady při nákupu

Pohanku koupíme buď jako sušenou nať, hlavně v čajových směsích, nebo loupanou v sáčcích po 0,5 kg i v bio kvalitě. Seženeme ji hlavně ve zdravé výživě, ale také v supermarketech mezi luštěninami. Můžeme si vybrat světlou či tmavou, avšak chutí se nijak neliší.

 Využití v kuchyni

Z pohanky se především peče chléb. Zdravé pohankové kaše můžou i malé děti - Pohanková kaše podle babičky. Dále ji přidáváme do salátů, lívanců, cukroví, polévek, pudinků, nákypů, zeleninových a houbových směsí, pomazánek, bábovek, těstovin, rýže, placek, k drůbeži, luštěninám, do mletých mas - Pohanková sekaná.

 Skladování

Skladujeme v uzavřené nádobě či pytlíku, na temných a chladných místech do jednoho roku.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz