Recept Pohanková kaše s jablky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pohanku vysypeme na stůl, přebereme, vadná zrnka odstraníme. Přebranou pohanku propláchneme studenou vodou a pak dvakrát přelijeme vařící vodou. Necháme okapat, vyklopíme do hrnce, zalijeme osoleným mlékem a na mírném ohni za častého míchání vaříme 30 minut. Ke konci vaření přidáme med nebo cukr, polovinu oloupaných a na kostičky nakrájených jablek a jen krátce povaříme, aby se jablka nerozvařila. S jablky můžeme přidat také opláchnuté a předem v rumu namočené rozinky, půlky mandlí nebo ořechů. Hotovou kaši posypeme skořicovým cukrem nebo Grankem, polijeme rozehřátým máslem a ozdobíme plátky čerstvých jablek. Můžeme ještě pokapat medem. Pohanka je vhodná na ozdravění a posilnění žilního a cévního systému.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 20.04.04 vloženo
  • 14046x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 hrnek pohanky
  • 2 hrnky mléka
  • rovná lžička soli
  • 4 lžíce medu nebo cukru
  • 4 jablka
  • rozinky
  • mandle nebo ořechy
  • máslo
  • skořicový cukr nebo Granko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pohanková kaše s jablky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník Alina...02
1 příspěvek 10.11.09 03:05
Re: Pohanková kaše s jablky

Recept je samozřejmě dobrý, ale vaření na ohni půl hodiny, tak to je někde doba babiček, tak já na vše používám tlakový hrnec pístový(nikoliv starý Papinův),
takže dáme do hrnce pohanku, zaliju mlékem, zavřu, za několik minut vyběhne píst na první stupeň, plamen zavřu, a když pístek spadne, znova zažehnu hořák a
pak opět po vystoupení pístku plamen zavřu. Pohanka je vařená.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pohanková kaše s jablky

Výborný recept, díky.
Jen jsem připravila stejně jako doma vaříme rýžovou kaši, tzn. pohanku jsem povařila ve vodě a až ke konci jsem přidala mléko, odpadá tím nutnost míchání a riziko připálení. Bez cukru nebo posypané hnědým třtinovým cukrem se skořicí - lahůdka. M. :-)

Janelita
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pohanková kaše s jablky

Už jsem to zkusila (s vodou), fakt moc dobré. Vaření trvalo méně než 30 minut. Kromě jablek jsem to obložila i banány. Myslím, že příště zkusím rozinky nahradit nebo doplnit sušenými švestkami. :)

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pohanková kaše s jablky

Janelito, myslim ze ano. By som dala vodu + daku stavu napr. pomerancovu a urcite by som dala ked med a nie cukor. Neboj, bude to urcite dobrota.. receptik je bajecny.. aj ja si ho urobim a tiez bez mlieka..;)

Janelita
93 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pohanková kaše s jablky

Šlo by to vařit ve vodě? Já mléko nerada.

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pohanková kaše s jablky

Tak tohle bylo vynikající jako dezert. Děti nic nepoznaly, a i když jinak pohanku s chirurgickou přesností zejména z polévky odstraňují, v této podobě jim chutnala a dožadovaly se přidání.
Jen tekutiny jsem při vaření musela přidat, aby pohanka dostatečně změkla.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz