Recepty - otruby

Recepty s otrubami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Původně bezcenný odpad, dnes poklad. Otruby mají příznivý vliv na lidský organismus. Vznikají při mletí šrotu, nejčastěji obilí. Dělí se podle způsobu úpravy obilí na hrubé a jemné. Přispívají ke snižování hladiny škodlivého cholesterolu v krvi a pomáhají ke kvalitní funkci střev. Otruby oceníte, pokud držíte detox a redukční dietu. Obsahují velké množství vlákniny, vitamíny B, C, E a K a mnoho dalších výživných látek.

 Rady při nákupu

Otruby nakoupíte v obchodech se zdravou výživou a také na internetu. Výjimečně na ně lze narazit i v supermarketech. Při výběru dbejte na správný popis, abyste opravdu kupovali otruby. Lze samostatně zakoupit například žitné, ovesné, pšeničně, ale i rýžové otruby. Kupují se nejčastěji v sáčcích a dózách.

 Využití v kuchyni

Z otrub se nejčastěji dělají kaše, ale lze je využít i pro palačinky, lívanečky, toasty, sušenky a další pochoutky. Přidávat je můžete do mletého masa nebo obilných kaší. Doporučujeme rajčata s nádivkou z ovesných otrub nebo výborný dietní moučník s vlákninou a otrubami.

 Skladování

Otruby skladujte v suchu při teplotě do 25°C a při relativní vlhkosti do 75 %. Nevystavujte je přímým slunečním paprskům.

 Sezóna

Ve mlýně seženete otruby zpravidla po sklizni obilí, tedy koncem léta. Ve specializovaných obchodech jsou dostupné po celý rok.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz