Recept Celozrnný chleba z recyklátu Pro Děti Veg Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pokud vás napadá pekařský výrobek s přídavkem pilin a bio popela, předběhli jste dobu. Ta ještě přijde. V srpnu jsem zkusil tento první chleba a s tím dnešním jich mám za sebou 105. Snad jsou největší mouchy vychytány a troufám si publikovat. Protože péct neumím, natož jako z partesu (na to jsou tady jiné), postup jsem maximálně zjednodušil, aby ani ti největší šťourové ze zámoří nehledali trapné výmluvy. Nápad není můj. Zahlédl jsem ho v jisté menší pekárně a nevidím na něm nic špatného. Naopak. Výsledky jsou překvapivě dobré, ale konečné hodnocení nechám na vás.
V receptu jsou použity jen tradiční suroviny, z jakých se peklo na začátku minulého století. Nekupuji celozrnnou mouku, setkal jsem se s chemicky barveným obsahem komerčního pytlíku, už jim nevěřím. Kupuji pšenici od pěstitele a dám pozor, aby zrna byla hezky buclatá a nechám ji semlít na jemný šrot. Pak je záruka vysokého obsahu vlákniny i živin, které jsou těsně pod slupkou.

Postup

Dobře chápete, že recyklátem se rozumí starší chleba. Čím víc ho použijete, tím déle vydrží ten upečený měkký a dostává ještě lepší chlebovou chuť. Nižší obsah bílé mouky vede ke slabšímu kynutí. Jasně že vyběhne, ale je hutnější, zkrátka jak býval. Je tu ALE. Příliš mnoho recyklátu vede k vysoké lepivosti pečené střídky, že ji lze jen obtížně krájet. Proto mohu doporučit konečný obsah starého chleba na max. ¼ váhy sypkých přísad. Nebojte se použít i jen samotné chlebové kůrky, budou mít příznivý vliv na barvu i chuť. Starší chleba stačí jen nahrubo nadrobit, kůrku nakrájet.

Můžete použít i tvrdé krajíce. Rozlámejte je a zalejte odměřeným množstvím horké vody. Změknutí trvá asi hodinu. Před vložením do pekárny dejte pozor, aby ve směsi nebyly tvrdé kousky, jinak jdou lopatky do kytek. Chleba netřeba nijak strouhat, pekárna si poradí. Jen když zaděláváme ručně, necháme kousky rozmočit déle. Od mého pacoše mám slíbený žitný šrot. Jen co bude, určitě se zmíním, jaký chleba z něj bude.

Váhy surovin jsou orientační, protože každá mouka vyžaduje jiné množství vody a váš kvásek nebude vždy stejný. Pokud má postup jakoukoli nevýhodu, hned ji sem práskněte.
Všechno zamíchejte v pekárně na nepříliš tuhé těsto. Pokud je pekárna v pokojové teplotě, nastavte „Základní program“, který trvá cca 3 hodiny, kůrka světlá, velikost střední, nastartujte postup a můžete odejít. Pokud se chystáte na kutě, odložte dokončení chleba o kolik chcete, mám vyzkoušeno až 10 hodin… a to je všechno. Použití speciálních programů na celozrnné pečivo se nijak příznivě neprojevilo. S klidem na ně zapomeňte. Po zamíchání se kvasinky v teplém těstě rychle rozmnožují a začíná kynutí.

Pro ty, co pekárnu nemají. Zadělejte ručně a nechte v teple kynout. Není třeba dlouho hnětat. 5 minut fortelné práce s měchačkou stačí. Po hodině mrkněte. Vykynuto? Hrábněte do těsta, aby spadlo a další hodinu v klidu popíjejte. Aby chleba dostal i rustikální tvar, flákněte těsto v požadovaném tvaru na plech vysypaný šrotem nebo otrubami. Nechte dokynout. Povrch můžete nastříhnout, jako se dělají bagety. Do trouby dejte kastrůlek s vodou. Teplotu nastavte na 200°C, vložte bochník, po čtvrt hodině snižte na 160°C. Pozor na připálení zespodu. Upečený bochník ihned potřete slanou vodou. Kůrka zvláční.

Recept je z kategorií: Domácí chléb


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.11.11 vloženo
  • 3245x zobrazeno

Ingredience

  • 250 ml teplé vody
  • 250 g pšeničné hladké nebo polohrubé mouky
  • 250 g žitného kvásku
  • 200 g mleté pšenice
  • 100 g kváskového chleba, nejvýše dva dny starého
  • 1 vrchovatá KL cukru
  • 1 KL soli
  • 1 KL kmínu

Doporučená příloha

  • máslo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Celozrnný chleba z recyklátu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Anitta
521 příspěvků 05.12.11 19:20

Drobku, uz jsi pekl? :-D Muzu doporucit to „sourdough“ pecivo. Namocila jsem silny krajic, tentokrat nedavala bramborovou kasi ani nepridala kvasek, ale pridala jogurt a apple cider vinegar, pekla v pekarnicce, pac po rocnim blbnuti s kvaskem a pecenim bochniku v troube uz jsem zlenivela :mrgreen: Chlebicek byl moc dobry :-D
Dik Wolfgu za napad s tim namocenym chlebem :-D

 
Anitta
521 příspěvků 29.11.11 20:48

Wolfg, nahodou, kdyz dam kasi, staci vrchovata lzice, chleba se nedrobi :wink: vyzkouseno :-D A neni kase, jako kase a ja neziju v Cesku :-D ! S kvaskem mam zkusenosti, mam jeste nejaky v mrazaku, i suseny, ale uz me proste nebavi byt toho otrokem, tot vse… :mrgreen: :-D

 
Wolfg
583 příspěvků 29.11.11 19:35

Kvásek nejlíp udržíš, když si ho v lednici nevšímáš. Tedy, pokud je žitný. Neplesniví, nekazí se, jen trochu zasychá. Pak mu vdechni život teplou vodou, trochou mouky, kapkou medu a jede. Sušenou kaší se mi ještě nic nepodařilo zlepšit. Jen co opráším laborku, zkusím sušený žitný kvas. Když se povede, všechno o něm prásknu.

 
Anitta
521 příspěvků 29.11.11 18:37

Lakavy recept Wolfg, jen uz me nebavi udrzovat kvasek… :mrgreen: . A tak to flakam s jablecnym octem, jogurtem a instantnimi kvasnicemi…. :wink: Aby se nedrobil, pridavam vrchovatou lzici susene bramborove kase (dry potato flakes) Chleba je vyborny, ale laka me pridat nejaky ten krajic kvaskoveho (sourdough) peciva, misto te bramborove kase, kdyz rikas, ze se bude lepit a bude mit „chlebovitejsi chut“ , pristi vikend asi vyzkousim :-D

 
Drobek  29.11.11 16:06

Anitto, děkuju. Toho je zaplať Pán Bůh dost.

 
Anitta
521 příspěvků 28.11.11 20:30

Drobku koukni po „Sourdough“ pecivu, to by melo pracovat :-D

 
Drobek  28.11.11 15:17

Jo Miloši, až půjdu kolem. :think: Ale když já jsem doma v Idahu. Naši Poláci žurek nemaj, ale kupujeme německej chleba, import, možná by to šlo z něj, co myslíš?

 
gmp
1603 příspěvků 27.11.11 21:29

Drobečku, co bych pro Tebe neudělal, sem Ti zrovna přivez chlebovej kvas, jak pudeš kolem, tak se stav, kdykoliv. Bejvám doma. Když nejsem doma tak sem jinde, lehko mě najdeš. Jak řikám stačí se stavit, máš to tu nachystaný. :lol:

 
gmp
1603 příspěvků 25.11.11 08:07

Drobečku, zcela logicky z předchozího pečení. Ale vážně jak jsem vyrozumněl máte tam Poláky, pokud je to jak v Anglii, tak určitě mají kvas na žurek, zkus to s ním.

 
Drobek  24.11.11 21:52

Jsem první zahraniční rejpal a šťoura. Kde mám pro pána vzít ten kváskovej chleba? :think: Snad abych ho upek?-

Příspěvek upraven 24.11.11 v 21:53

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz