Recepty - krevety

Recepty s krevetami  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Krevety patří mezi nejoblíbenější mořské plody a existuje až 300 různých druhů. Žijí v mořích a oceánech po celém světě a hlavními producenti krevet jsou Čína, Thajsko, Indie, Bangladéš, Austrálie a Brazílie. Krevety jsou zdravé a dietní, obsahují velké množství bílkovin, omega-3 mastných kyselin, zinku, jódu, vápníku a vitamínu B12.

 Rady při nákupu

Krevety se prodávají zmražené, konzervované, čerstvé, tepelně neupravené nebo předvařené a nevyloupané nebo vyloupané. Seženete je ve větších supermarketech s rybím sortimentem nebo ve specializovaných prodejnách s rybami a mořskými plody. U zmražených krevet se často stane, že po rozmražení zapáchají a mají v sobě velké množství vody. Pokud nemáte možnost koupit krevety čerstvé, tak ty zmražené vybírejte v co nejlepší kvalitě a určitě nepředvařené (mají šedivou a ne růžovou barvu). Čerstvé krevety se doporučuje kupovat nevyloupané, při vaření si zachovají větší aroma. Kontrolujte také vždy jejich kvalitu a čerstvost: skořápky by měly být lesklé, bez skvrn a neporušené, měly by příjemně a čerstvě vonět a nezapáchat.

 Využití v kuchyni

Každý druh krevety je vhodný na jinou kuchyňskou úpravu. Krevety můžete smažit, grilovat, vařit, péct či zapékat, dají se jíst syrové (např. v sushi), přidávat do salátů, rizot, k těstovinám, do polévek a dalších pokrmů z mořských plodů. Jejich chuť nejvíce vynikne v kombinaci s česnekem, chilli, koriandrem, kari - Choo Chee Goong - Thajské kari krevety, zázvorem, kvalitním olivovým olejem a s limetou nebo citronem. Odstranit krunýř před či po vaření je velmi jednoduché. Lehce odkruťte hlavu, odtrhejte nohy a stáhněte ocásek i zbytek krunýře. Slabým naříznutím pak odstraňte střívko, které se nachází v horní části.

 Skladování

Čerstvé krevety skladujte v nejchladnější části lednice, max. dva nebo tři dny.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz