Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Koření a bylinky ».
Kopřiva známe také jako: kopřiva dvoudomá, kopřiva žahavka
Recepty s kopřivou Rady při sběru Využití v kuchyni Léčebné účinky, kosmetika Skladování Sezóna
Kopřiva je levnou a hojně se vyskytující se surovinou. U nás je nejčastěji roste kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) a kopřiva žahavka (Urtica urens). Zatímco zahradníci se kopřiv zbavují, hospodyňky z nich připravují řadu pochoutek. Kopřivu lze zpracovat od kořene až k listům a využívá se k detoxikaci. Celá rostlina je pokryta žahavými chloupky, které při styku s pokožkou vyvolávají intenzivní pocit pálení. Právě toto požahání pokožky pomáhá podle babských rad proti revmatickým onemocněním.
Nejčastěji naleznete kopřivy v oblastech potoků, polí, rumišť, zahrad i pastvin. Zpracovávejte nejlépe čerstvé, jen omyté kopřivy. Dbejte však na prostředí, kde je trháte. Rostliny, které rostou podél rušných cest či v místech a která jsou často chemicky ošetřovaná radíme nesbírat. Kopřiva lze podle vzhledu zaměnit za hluchavku - její listy však při sběru nepálí.
Tradičně se kopřivy využívají v období Velikonoc. V této době se z mladých rostlinek připravují nejrůznější nádivky a polévky. Dále je možno kopřivy využít do placek, bramboráků, k masům nebo do omáček. Dá se zpracovat klasicky jako špenát.
Sušené kopřivy se hodí spíše pro bylinkářské účely do čajů a čajových směsí. Pro tyto účely se nejčastěji sbírá list a nať, které se co nejdříve suší. Dále můžete z kopřiv připravovat nejrůznější kosmetické výrobky (tonikum na pleť a vlasy, léčivé koupele, tinktury aj.). Kopřiva se často využívá při výrobě šampónů, které působí proti lupům a vypadávání vlasů.
Sušené se hodí spíše pro bylinkářské účely do čajů a čajových směsí. Pro tyto účely se nejčastěji sbírá list a nať, které se co nejdříve suší.
Kopřivy rostou od časného jara do podzimu. Sbíráme je ideálně v období od května do konce září.