Recept Velikonoční nádivka
aneb Jarní velikonoční nádivka (hlavička)Bunter Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Jarní nádivka je klasickým českým velikonočním pokrmem. Připravuje se z čerstvých voňavých bylinek - plných vůně, chutí, zdraví a síly.
Postup
Veku rozkrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky, opatrně promícháme a necháme nasáknout. Vepřové maso uvaříme (asi 1-1,5 hodiny) s 10ti kuličkami pepře a s česnekem.
Odděleně uvaříme i uzené. Po vychladnutí obou mas je nakrájíme nadrobno. Rovněž bylinky nasekáme, kopřivy před přípravou spaříme horkou vodou nebo vepřovým vývarem.
Kostičky veky, maso, cibuli i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme do požadovaného tvaru.
Na povrch ještě naklademe kousky másla a upečeme v předehřáté troubě (200°C) dozlatova.
Podáváme teplé i studené s jarním salátem. Vývar z masa použijeme na polévku nebo na spaření kopřiv.
Recept je z kategorií: Chuťovky Maso Směsi mas Velikonoční recepty
- 10.03.04 vloženo
- 582802x zobrazeno
Čas přípravy
- 3 hod
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- 500 g vepřové plece
- 250 g uzeného masa (nejlépe uzený bůček)
- 5 vajec
- 1 chlebíčková veka
- 1/4 l mléka
- svazek petrželky
- čerstvé kopřivy a další jarní bylinky (pažitka, cibulová nať atd.)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- máslo
- sůl
- pepř
Doporučená příloha
Jarní salát, vařené brambory, šťouchané brambory
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku16.4.17 16:39
VELIKONOČNÍ NÁDIVKU JSEM UPEKLA A ZMIZELA ANI JSEM NEVĚDĚLA JAK. TAK JSEM MUSELA UDĚLAT NOVOU. JE VYNIKAJÍCÍ.
Líbí se mi16.4.12 22:23
Místo kopřiv jsem dala čerstvý špenát, nádivka je výborná
6.4.12 14:03
Nápad s „šiškou“ se mi moc líbí!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům5.4.12 21:40
Výborná inspirace, skvělá chuť, zvlášť při použití mladých a voňavých kopřiv.
Líbí se miDiskuse k receptu Velikonoční nádivka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Jarní velikonoční nádivka (hlavička)
2 příspěvky 31.3.18 22:36
Ahoj Honzo, nechápu jaké chceš do této lahůdky nasekat jarní bylinky? KOPŘIVA prach sprostá kopřiva a ne ne POPENEC.Tato kytka do pravé velikonoční nádivky vůbec nepatří. Ahoj a nech si nádivku s Popencem chutnat. A ty rohlíky z hypru se také dají použít, jenom to musíš umět. Ahoj a dobrou chuť. Pedrochal
2 příspěvky 31.3.18 22:21
Honza58
2 příspěvky
14.03.09 13:07
Re: Velikonoční nádivka
ano, tenhle recept vypadá dobře. Další nasekané jarní bylinky: Popenec, bez něj se kvalitní nádivka uvařit nedá. Je lépe použít tři druhy masa. A všechny suroviny kvalitní. Je správně, že je zde použita chlebíčková veka. Rohlíky z hypermaketu můžete namáčet jak chcete, pořád budou hnusný. Jen pozor na konzistenci. Správná nádivka musí být mankavá!!!
1 příspěvek 27.3.16 14:30
Za tuto nádivku děkuje naše rodina už 4 roky! Tehdy jsem jí zde našla a jinou už neděláme! Jak zde již někdo napsal: ještě není v toubě a už je vynikající!!! Díky za ní!
4 příspěvky 5.4.15 17:33
Cely plech zlatave nadivky je hotovy - jeste jsme do ni nezakrojili, ale uz za syrova chutnala bajecne;-). Z veprove plece a bucku, s koprivami, pazitkou a petrzeli a trochou muskatoveho orisku. Urcite muzu slibit, ze bude casteji, nez jen na Velikonoce:-).
1 příspěvek 15.4.14 17:11
Vcera upekla zkusebni verzi pred Velikonoci. Je perfektni. Pouzila jsem uzeny bucek 300g a 500 g veprove kyty, varila v papinaku, kazde maso zvlast, cca.30 minut. Pridala medvedi cesnek, pazitku, petrzelku a koprivy. Klasickou bagetu- chlebickova veka se tu neda koupit- jsem macela ve smesi mleka, vyvaru a zloutku+ koreni. Upekla jsem v hranate forme, 40 minut pri 160 stupnich, pak zvysila teplotu na 200 aby se mi opekla i zvrchu. Mnam- chutnala vsem. Dekuji za recept. Urcite budu pect znovu!

300 g uvařeného uzeného ocásku, 300g uvařeného vepřového plecka,6 rohlíků - vlhčeno uzeným vývarem, 8 vajec - sníh + žloutky v troše mléka, 3 hrsti polníčku, hrst medvědího česneku, hrstička pažitky, sůl, pepř, špetka muškátového květu, hrstička plátků mandlí, klasický postup ( sníh až nakonec lehce vmíchat). Pár plátků másla v polovině pečení. V bábovkové formě.

3 příspěvky 28.3.13 14:35
Teda to vypadá nádherně, budu muset zítra vyzkoušet
anthemis pekla jsem bez pekacku, aby byla opecena cela, udelala jsem sisku jako sekanou, lehce prikryla alobalem a pekla cca 30min horkovzduchem pri 160°C. I pod alobalem se krasne opekla, pichla spejli jestli je hotova a jeste bez alobalu chvili dotahla do krupave kurcicky. Je to ale moznostech trouby. At se ti podari, u nas uz neni ani kousek ze dvou sisek !
…jako ne zrovna kuchař-profesionál bych uvítal, kdyby bylo uvedeno - alespoň přibližně - jak dlouho se má péct a jestli ten pekáček má být přikrytý, nebo ne, případně jestli třeba nechat ze začátku přikryté a sundat jen ke konci…díky
.
521 příspěvků 6.4.12 22:11
Zebulon, jestli je rukola to same jako arugula
, tu ja radsi cerstvou, asi zustanu u kale,
nebo lupeni z cervene repy apod, ale dik 
Anitto, a co treba rukola? Taky koprivy nemam a vymyslim nahradu.
521 příspěvků 6.4.12 21:31
spenat zase my moc nemusime
, premyslimm o lupeni jako kale atd…

Asi bych volila spenat, je neutralni jako koprivy. Ja bych petrzelku dat nemohla, chlapi by to nejedli. Uz i ten prcek dela drzky
Anitto, nevadí -směs lupení to nahradí, většinou dávám polníček, špenátové listy, pažitku, petrželku.
521 příspěvků 6.4.12 17:35
No jo, ale kdyz u nas nerostou koprivy.....
Inspirovala mě nádivka, že není pečená v pekáčku, ale navolno. Tak jsem letos obměnila. Kopřiv bylo hodně, uzené koleno to jistilo, vejce od pravých slepic z Kozojed . Zásadně nedávám cibuli a maso jenom uzené. Másla hodně. I letos je výborná!
1 příspěvek 31.3.10 17:37
Nádivka výborná, slavila úspěch
Děkuju Buntere
Rohlíky jsem namočila do vývaru z masa,
které jsem vařila s česnekem a bobkáčem, a zamíchala tam i ty žloutky.
Bohužel nebyly tento rok kopřivy, nahradila jsem je listovým špenátkem a
petželkou kudrnkou.
2 příspěvky 14.3.09 13:07
ano, tenhle recept vypadá dobře. Další nasekané jarní bylinky: Popenec, bez něj se kvalitní nádivka uvařit nedá. Je lépe použít tři druhy masa. A všechny suroviny kvalitní. Je správně, že je zde použita chlebíčková veka. Rohlíky z hypermaketu můžete namáčet jak chcete, pořád budou hnusný. Jen pozor na konzistenci. Správná nádivka musí být mankavá!!!
Tak letošní velikonoce byly s nádivkou podle Buntera, jen namáčel jsem housku do vývaru. Bylo to dobrý!
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Bunter, dala jsem své hlavičce podle tvého receptu klasický pekáčový placatý tvar, přesto byla ohodnocena známkou výbornou (ač manžel původně remcal, že žádné kopřivy jíst nebude, a tudíž je ani nepůjde shánět).
koukám, že na ty nádivky je spoustu rozličných receptů, ale určitě jsou všechny hrozně dobré…u nás doma se tohle nikdy nepřipravovalo, myslím, že zavedu nové tradice… u Pendovců