Recept Staročeská velikonoční hlavička Pra

Labužník paraplic... Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Vepřové maso omyjeme, kořínek vypereme a vyčistíme, pak obojí uvaříme doměkka. Vařené maso i uzené maso na prkénku usekáme a dáme do mísy. Přidáme usekaná syrová játra a namočené, rozměklé žemle. Vejce rozklepneme do hrnku a ušleháme vidličkou do pěny. Vlijeme do mísy, opepříme, přidáme nové koření, majoránku a mladé drobně usekané kopřivy. Česnek utřeme se solí a dáme do směsi. Směs pečlivě promícháme, podle potřeby přisolíme a přidáme strouhanou housku. Vymastíme pečlivě pekáč, směs do něho urovnáme a pečeme cca 3/4 hodiny. Poznámka: Jídlo znamenitě chutná i studené :)

Recept je z kategorií: Mleté maso

Nahlásit recept

  • 06.04.04 vloženo
  • 9610x zobrazeno

Ingredience

  • 300 g prorostlého vepřového masa
  • 300 g uzeného masa
  • 300 g vepřového kořínku
  • 100 g jater
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • mleté nové koření
  • 2 lžíce mladých kopřiv (event. petrželové natě)
  • 3 stroužky česneku
  • špetka majoránky
  • strouhanka
  • tuk na vymaštění pekáče

Doporučená příloha

  • vařené brambory a špenát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Staročeská velikonoční hlavička

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Staročeská velikonoční hlavička

zdenek.matej
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Staročeská velikonoční hlavička (PRA)

perfekní

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeská velikonoční hlavička (PRA)

Jenoféfo, kořínek je opravdu obtížné sehnat, alespoň já na něj v řeznictví téměř nenatrefím … dříve jsme s tím doma neměli problém, protože babička chovala prasata … nyní je to složitější.
Přeji Ti hezké a „labužnické“ Velikonoce :))

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeská velikonoční hlavička (PRA)

Bozko, máš pravdu není tam uvedeno množství žemlí, ono to není tajnost :))) … nechám to na každém kuchaři … já osobně je do mletého masa dávám v minimálním množství, ale to opravdu záleží na chuti a zvyku … v tomto receptu používám strouhanku v množství cca 1 sklenička (= 1 dl) namočenou v mléce, avšak moje babička dávala (pokud si dobře pamatuji) 1-2 nakrájené rohlíky … každý máme rád něco jiného :) … pokud je směs příliš řídká mírně ji dohustím již nenamočenou strouhankou, ale i s tou pracuji opatrně … je to však opravdu mňamka a doporučuji vyzkoušet :))) Doufám, že Ti bude hlavička chutnat a přeji i já Tobě pěkné Velikonoce.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeská velikonoční hlavička (PRA)

Recept vypadá opravdu dobře, taky se mi líbí, že tam je směs masa. Jen bych nesouhlasila s tím, že kořínek (pajšlík) je inovační. Naopak, já ho našla skoro ve všech receptech, a to zejména kůzlečí nebo jehněčí. Zpravidla ho totiž nemám a nahrazuji jiným masem.

Bozka
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Staročeská velikonoční hlavička (PRA)

Paraplíčko, moc prosím. nedělej tajnosti s množstvím žemlí… :-))). Nebo „pro oči nevidím“? Jinak recept vypadá príma. V málokterém hlavičkovém receptu je totiž jak vařené a uzené maso, tak i játra. S tím kořínkem je to inovační. Pokud ho dostanu, určitě vyzkouším. Zdravím a přeji pěkné velikonoce!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz