Recepty - fenykl
Více z Koření a bylinky ».

Recepty s fenyklem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Fenykl je u nás poměrně málo běžná zelenina, má široké využití jak v gastronomii, tak i v léčitelství. Nejoblíbenější je fenykl v Itálii. Existuje plno druhů a využívá se kompaktních zelených bulev, stonků, také drobných lístků podobných kopru a nejčastěji pak semen, která tvarem připomínají kmín. Fenyklový čaj pomáhá při trávení, při nachlazení a má antioxidační účinky.
Rady při nákupu
Bulvy fenyklu koupíte v každém lepším supermarketu nebo v zelinářství a v sezóně pak na vybraných farmářských trzích. Lepší a šťavnatější jsou drobné bulvy, které nejsou nijak poškozené a nemají na sobě žádné skvrny. Semena se prodávají sušená a zabalená v sáčku, seženete je v každém supermarketu.
Využití v kuchyni
Semena fenyklu využijete na přípravu čaje nebo jako koření do různého pečiva, do nakládaných okurek a dalších pokrmů. Semena mají velké uplatnění také při přípravě likérů. Bulvy fenyklu jsou všestranně využitelnou zeleninou, voní po lékořici a mají výraznou anýzovou chuť, která je však jemná a osvěžující. Můžete je jíst syrové či tepelně upravené. Fenyklové palice se hodí do různých salátů - Fenyklový salát, k těstovinám, do omáček či polévek, výborné jsou také dušené a zapečené. Lístky můžete použít na dochucení pomazánek nebo na různé chuťovky a stonky podávejte grilované, jako přílohu k masu.
Skladování
Sušená semena skladujte v suchém a chladném prostředí. Bulvy a stonky s listy uchovávejte zabalené ve vlhké utěrce nebo v sáčku a uložené v lednici.
Sezóna
Sezóna fenyklu začíná v srpnu a pokračuje až do podzimu.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz