Recept Vepřové alla Porchetta - absolutní požitek

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso osolit a opepřit. V kastrolu rozehřát olej do bodu kouře. Přidat cibuli, fenykl a smažit vše asi 10min., až směs změkne a trochu zhnědne. Přidat mleté maso, 2 lžíce myrty, semínka fenyklu, pepř, rozmarýn, česnek a za stálého míchání smažit po 10min., až vše dostane trochu nahnědlou barvu. Nechat zchladnout a potom slít jakoukoliv tekutinu. Zamíchat dovnitř zelenou část fenyklu a našlehaná vejce. Vzniklou nádivkou potřít celý plát masa, zarolovat ho a svázat kuchyňským motouzkem. Do pekáče poskládat půlky cibulí, na ně položit roládu masa a posypat ji zbytkem myrty, kterou vetřít pomocí rukou dovnitř masa. Péct roládu asi po 75min., nebo až je upečená (vnitřní teplota má být 54°C). Nechat maso odpočinout volně přikryté alobalem po 20min. Potom ho nakrájet na 2.5cm plátky a podávat s fazolemi a pampeliškovým salátem, nebo jiným hořkým salátem jako je z čekanky atd. PS: Stejnou nádivkou se může nadít celé selátko, což je absolutně bořský pokrm. Nádivkou lze také naplnit střívka a klobásky zmrazit, nebo je vyudit. TIP: Maso se rozkrojí na plát tak, že pomocí ostrého nože od prostředku masa nařezáváme horizontálně do stran, ale na konci ho nedořízneme, otevžeme maso tak jako knihu a zase, je-li nutné, nařezáváme horizontální další plát tak, aby maso stále zůstalo v jednom kuse. Nakonec maso naklepeme na stejnou tloušťku.

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně

Nahlásit recept

  • 08.01.04 vloženo
  • 9721x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1.8 kg vepřového hřbetu od ledviny bez kostí a blan připraveného tak, aby to byl asi 2.5cm tlustý plát velikosti 20cm x 35cm (požádejte řezníka, chcete-li)
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje, nebo jiného olivového
  • 1 střední cibule na tenko nakrájená
  • 1 fenykl, zelenou část co vypadá jako kopr nasekat a dát stranou a hlavu fenyklu nakrájet na tenké plátky
  • 900g pomletého vepřového ramínka
  • 2 lžíce semen fenyklu
  • 2 lžíce + 2 lžíce navíc sušené, nebo čerstvé myrty
  • 2 lžíce čersvě pomletého pepře
  • 6 stroužků česneku na jemné plátky nakrájených
  • 3 vejce našlehaná
  • 4 červené cibule oloupané a rozkrojené napůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřové alla Porchetta - absolutní požitek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřové alla Porchetta - absolutní požitek

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové alla Porchetta - absolutní požitek.

Jenoféfo, máš pravdu, že se jedná o tu svatební MYRTU.

Podle Řecké báje Myrta byla kněžkou, kterou Venuše proměnila v stálezelený keř. Je to bylinka, která je popsaná již v Bibli, kde se píše, že Adam si ji směl mimo několika jiných odnést z Ráje. Řekové však spojovali myrtu s bohy a bohyněmi lásky jako byla Afrodita. Podle Římské a Řecké mytologie, tehdejší ženy oslavovaly Afroditu/Venuši v lázni navoněnou myrtou. Je to také keř, ve který se proměnila Dafne, aby unikla smyslné žádosti Apolla. Podle židovské tradice pojídáním myrty jeden získal schopnost rozpoznat čarodějnice a rozdrcený list myrty ve dlani zajistil milencovu věrnost.

Jedná se o trvalku/keř s tmavozelenými lesklými listy. Keř potřebuje plné slunce a suchou půdu, jako je ve Středozemí v Sardinii, Sicily a Řecku. Lidé ze Sardinie a Řecka používají kouře dřeva a listů myrty, aby nasákl do pokrmů a dal jim vůni připomínající bobkový list a rozmarýn. Jestli se keř nechá rozkvéct, tak se obsype malými bílými bobulkami, které se mohou použít při vaření místo jalovčinek. V některých kultůrách lidé dokonce bobulky mleli a používali je tak, jako my černý pepř.

V tomto receptě se jedná o intrikářské použití voňavé bylinky s dávnou historií, na místě bobkového listu.

PS: Měla jsem stejnou reakci jako Ty, když jsem poprvé o myrtě, jako bylince, uslyšela.

Pěkný veekend!

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, prosím

nevěděla jsem, že se myrta používá jako koření - to je normální myrta, která se pěstuje v květináči a dává na klopu při svatbě? Děkuji.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz