Recept Vepřové alla Porchetta - absolutní požitek

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso osolit a opepřit. V kastrolu rozehřát olej do bodu kouře. Přidat cibuli, fenykl a smažit vše asi 10min., až směs změkne a trochu zhnědne. Přidat mleté maso, 2 lžíce myrty, semínka fenyklu, pepř, rozmarýn, česnek a za stálého míchání smažit po 10min., až vše dostane trochu nahnědlou barvu. Nechat zchladnout a potom slít jakoukoliv tekutinu. Zamíchat dovnitř zelenou část fenyklu a našlehaná vejce. Vzniklou nádivkou potřít celý plát masa, zarolovat ho a svázat kuchyňským motouzkem. Do pekáče poskládat půlky cibulí, na ně položit roládu masa a posypat ji zbytkem myrty, kterou vetřít pomocí rukou dovnitř masa. Péct roládu asi po 75min., nebo až je upečená (vnitřní teplota má být 54°C). Nechat maso odpočinout volně přikryté alobalem po 20min. Potom ho nakrájet na 2.5cm plátky a podávat s fazolemi a pampeliškovým salátem, nebo jiným hořkým salátem jako je z čekanky atd. PS: Stejnou nádivkou se může nadít celé selátko, což je absolutně bořský pokrm. Nádivkou lze také naplnit střívka a klobásky zmrazit, nebo je vyudit. TIP: Maso se rozkrojí na plát tak, že pomocí ostrého nože od prostředku masa nařezáváme horizontálně do stran, ale na konci ho nedořízneme, otevžeme maso tak jako knihu a zase, je-li nutné, nařezáváme horizontální další plát tak, aby maso stále zůstalo v jednom kuse. Nakonec maso naklepeme na stejnou tloušťku.

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně

Nahlásit recept

  • 08.01.04 vloženo
  • 9561x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1.8 kg vepřového hřbetu od ledviny bez kostí a blan připraveného tak, aby to byl asi 2.5cm tlustý plát velikosti 20cm x 35cm (požádejte řezníka, chcete-li)
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje, nebo jiného olivového
  • 1 střední cibule na tenko nakrájená
  • 1 fenykl, zelenou část co vypadá jako kopr nasekat a dát stranou a hlavu fenyklu nakrájet na tenké plátky
  • 900g pomletého vepřového ramínka
  • 2 lžíce semen fenyklu
  • 2 lžíce + 2 lžíce navíc sušené, nebo čerstvé myrty
  • 2 lžíce čersvě pomletého pepře
  • 6 stroužků česneku na jemné plátky nakrájených
  • 3 vejce našlehaná
  • 4 červené cibule oloupané a rozkrojené napůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřové alla Porchetta - absolutní požitek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové alla Porchetta - absolutní požitek.

Jenoféfo, máš pravdu, že se jedná o tu svatební MYRTU.

Podle Řecké báje Myrta byla kněžkou, kterou Venuše proměnila v stálezelený keř. Je to bylinka, která je popsaná již v Bibli, kde se píše, že Adam si ji směl mimo několika jiných odnést z Ráje. Řekové však spojovali myrtu s bohy a bohyněmi lásky jako byla Afrodita. Podle Římské a Řecké mytologie, tehdejší ženy oslavovaly Afroditu/Venuši v lázni navoněnou myrtou. Je to také keř, ve který se proměnila Dafne, aby unikla smyslné žádosti Apolla. Podle židovské tradice pojídáním myrty jeden získal schopnost rozpoznat čarodějnice a rozdrcený list myrty ve dlani zajistil milencovu věrnost.

Jedná se o trvalku/keř s tmavozelenými lesklými listy. Keř potřebuje plné slunce a suchou půdu, jako je ve Středozemí v Sardinii, Sicily a Řecku. Lidé ze Sardinie a Řecka používají kouře dřeva a listů myrty, aby nasákl do pokrmů a dal jim vůni připomínající bobkový list a rozmarýn. Jestli se keř nechá rozkvéct, tak se obsype malými bílými bobulkami, které se mohou použít při vaření místo jalovčinek. V některých kultůrách lidé dokonce bobulky mleli a používali je tak, jako my černý pepř.

V tomto receptě se jedná o intrikářské použití voňavé bylinky s dávnou historií, na místě bobkového listu.

PS: Měla jsem stejnou reakci jako Ty, když jsem poprvé o myrtě, jako bylince, uslyšela.

Pěkný veekend!

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi, prosím

nevěděla jsem, že se myrta používá jako koření - to je normální myrta, která se pěstuje v květináči a dává na klopu při svatbě? Děkuji.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz