Zcela souhlasím s náhledem v druhé reakci. Kravské a nakonec
i jakékoliv jiné mléko samo o sobě, ale i mléčné výrobky, jsou velmi
nevhodnou potravinou. Sám jsem byl velkým milovníkem, hlavně sýrů, ale na
radu dietetického poradce jsem je v podstate vynechal a z celé škály
mléčných výrobků si ponechal jen trochu másla, alespoň zatím. A musím
konstatovat, že to mělo a má opravdu výrazné důsledky na můj tělesný,
potažmo mentální stav. Dá se říct, že v předchozím příspěvku
zmíněná alergie je důsledkem vyhrocené reakce těla, resp. imunitního
systému a svědčí o afinitě těla k této skupině potravin, špičkou
ledovce, ale ono jde o to, co všechno musí tělo udělat a čím se
zanáší, pokud má zpracovávat třeba čisté mléko /např. jogurty jsou
o něco přijatelnější/. Dalo by se to popsat, ale trvalo by to dlouho.
Doporučuji každému podrobit prozkoumání svůj tělesný stav a třeba
vyzkoušet se na nějakou dobu vzdát či zredukovat mléčné výrobky/nelze
opět vytrhávat z kontextu, pokud baštíte denně hodně uzenin,
rafinovaného cukru atd., o zeleninu či obilniny zavadíte víceméně omylem
a necítíte se úplně svěží a plní energie, nemusí být hlavním
předmětem k vašemu zamyšlení plátek Eidamu, který jste taky snědli
k snidani… /.
Smyslem téhle letmé zmínky o problému není nějaký výklad na téma -
proč je dogma Jezte mléčné výrobky, jsou zdravé - přinejmenším
zavádějící, ne-li naprosto zcestné, ale spíš snaha podnítit osobní
zájem o zjištění vlivu na vaše zdraví a celkovou psycho-fyzickou kondici.
Jinak, samozřejmě, pokud máte rádi ranní kávu s mlékem, dá se bez
problémů udělat to, že si uděláte např. špaldovou kávu a přidáte
ovesné, sojová, či kukuřičné mléko a osladíte třeba kukuřičným či
rýžovým sladem a pak sledujte reakci svého zažívání, např. pálení
žáhy či nepříjemný pocit kolem žaludku, které často provázejí
běžnou ranní kávu s mlékem /nebo po nich následují/ a pak si tedy sami
udělejte své rozhodnutí
Až nám to dojde...mléko je velmi nevhodná potravina
Kravské mléko není od přírody určeno nikomu jinému než telátkům. Lidská maminka také nebude dávat své mléko například pejskům a kočičkám, ale svému dítěti.
Mám pocit, že se někdo snaží veřejnost přesvědčit, že mléko je nezdravé. Já sama jsem milovníkem mléka mléčných výrobků a nikdy to na mě nemělo sebemenší špatný vliv. Naopak. Mléko na mne působí velmi blahodárně. Používám ho na žaludeční problémy (velmi účinný prostředek). Pokud je samozřejmě někdo alergický, tak mu mléko nebudu nutit, ale pro normálního člověka (hlavně pro děti) je mléko nenahraditelným zdrojem vápníku, bílkovin a dalších látek.
…Vendenyl…a všem ostatním doporučuji přečíst si kapitolu desátou s názvem Mléko a mléčné výrobky v americkém bestselleru Fit pro život od Harveye a Marilyn Diamond(ových), přeloženo MUDr. Boženou Žižkovou a vydáno v roce 1993, kde je jeho odpověď podána obšírněji a mnozí z Vás začnou mít na mléčné výrobky zcela jiný názor…
Kamarádka je velice zapálená obhajovatelka všech možných „zdravých“ způsobů stravování, o kterých si právě něco přečetla. Zapáleně mě přesvědčovala o nezdravosti mléka: „Ukaž mi dospělé zvíře, které pije mléko!“, byl její trumf. Tuhle debatu jsem ale vyhrála já. Podívala jsem se na stůl před ni a ani jsem o tom nepotřebovala přemýšlet: „A ty mi ukaž dospělé zvíře, které pije kafe!“
Dovoluju si nesouhlasit, o výživu se docela zajímám (koneckonců jsem ji vystudovala) a to, co píší Diamondovi jsou (mírně řečeno) nesmysly.
A pro PetrPana: ono se Vám to časem vymstí, nemyslete. Mléko nebo alespoň mléčné výrobky opravdu jsou nepostradatelnou složkou výživy.
Asi máme podobnou známou. Jenže ta moje má bohužel dvě děti (3 a 7), a
jelikož zblbla totálně (argumenty o kravičkách, telátkách a ostatních
zvířátkách) a mléko vůbec nekupuje, tak nechci vidět tyhle pobledlý
chudáčky za pár let
Za některý články by měli být autoři hnáni k zodpovědnosti
přímo miluji, neumím si představit, že bych ho nepila nebo nejedla
mléčné výrobky, mám dvě děti, a jim dávám mléko i ýrobky také,
nikdy jsem například neměla zlomeninu ničeho, a to jsem závodně lyžovala
…
A také ani mé děti „zatím“ nemají žádné zdravotní problémy které
by měly souvislost s konzumací mléka. –A to jsem jen tak mimochodem
ještě donedávna chodila k babičce do chléva s plecháčkem a pila mléko
ihned od zdroje a žiju
Uplne s Tebou suhlasim… myslim si, ze zlata stredna cesta je najlepsia…Mnoho ludi podlieha vselijakym modnym novinkam - neoverenym…najhorsie na tom je, ked z nevedomosti poskodia zdravie svojim detom…
Jak tomu nerozumím, mysím si, že tak, jak se vyvíjel člověk od prehistorických forem, vyvíjela se i jeho skladba potravin. Pokud bychom byli konzervativní, jedli bychom čerstvou zeleninu, syrové plody a semena, nasezená vejce stepních ptáků, čerstvé měkkýše a veškeré mršiny v nejrůznějším stavu rozkladu, včetně mršin vlastního druhu. To by mě potom zajímalo, jak by vypadal tenhle server a jeho receptářská část a jak byste vypadali vy, vy mlsouni! Buďme rádi, že jíme, co jíme a že každý máme raději něco jiného. Dobrou chuť.
tak čím mám teda nahradit vápník???? Nemyslím teď na vápníkové tablety, Dologran apod.
Mě osobně mléko moc dobře nedělá, ale třeba sýry … to by pro mě bylo těžké loučení…
Nepatřím mezi mlékožrouty a nechytám žrací orgasmus když vidím kravské vemeno. Ale s výrokem o nevhodnosti mléčných výrobků pro lidskou výživu si dovolím polemizovat. Je téměř nepředstavitelné, aby např. ve francouzské výživě nebyly mléčné výrobky a mezi nimi hlavně sýry. Sýry jsou oblíbené jako dezerty, jako pří:,–(y do tepelně připravovaných kuchyňských pokrmů a jsou oblíbené v zapékaných pokrmech. Francouzský dezertní podnos se sýry („de riguer“) musí povinně obsahovat nejméně čtyři druhy sýra: jeden dobře uleželý měkký sýr, jeden tvrdý sýr, jeden plísňový sýr, jeden čerstvý sýr. A k tomu samozřejmě vhodně volená vína. A ejhle, když se podíváte do statistik o nemocnosti jednotlivých národů, tak tihle frantíci mají mnohem menší úmrtnost na civilizační choroby a i ty tisíce alergií tolik typických pro naši současnou populaci se jim jaksi více vyhýbají. Takže asi všeho s mírou…
Bežne sa u zvierat v hospodárstve stane to, že šťeňatá, ktorým
uhynie mater, sa odkoja pri ovci, prasnici… (a samozrejme aj iné kombinácie
zvierat) Čiže argumenty o nezlučiteľnosti mlieka iného druhu sú
nezmyslom.
Lepšia stráviteľnosť kyslomliečnych výrobkov zväčša súvisí
s osobami, ktoré majú problém s laktózou (či ju ťažšie trávia, alebo
majú priamo alergiu). Pre nich je riešenie jednoznačné, môžu si dovoliť
len výrobky kde je už laktóza skvasená.
Alergici na mliečne bielkoviny sú tiež bohužiaľ vyradení.
Avšak vzhľadom k rozsahu alergií v populácii, tento problém mlieko
určite nespôsobilo.
Ale ostatok argumentov proti mlieku je nezmyselný. Desiatky, ba až stovky
generácií našich predkov mali hlavný zdroj živočíšnych bielkovín mlieko
a výrobky z neho (kravské, kozie, ovčie), keď mäso bolo len zriedkavým
doplnením jedálnička roľníka.
Inak, najlepšou odpoveďou je Európa ako taká, ktorá je v gastronómii
prakticky mliečnym kontinentom.
Souhlasím s kamilio.
Podle mě se má jíst úplně všechno. Prostě co mi chutná, to si dám. Vždyť si tělo samo o to říká, co potřebuje. Stačí jen správně naslouchat. A když si řekne, že chce sejra, tak chce holt sejra. Jako si řekne o kuře, špenát, rýži, čokoládu…a další a další.
Jediný, čeho se snažím spíš vyvarovat, tak to sou Éčka, dochucovadla, jogurty nejogurty, prostě ty umělotiný, co se převlíkaj za dobroty. Chodím nakupovat do prodejniček se zdravou výživou. Snažím se nakupovat v malých obchůdkách a né v super a hypermárketů a já už nevím jak se tumu všemu říká. Když si něco můžu udělat doma sama, tak si to radši ukuchtím - aspoň je trochu prdka, i když se to nepovede -, než abych kupovala polotovar. Samozřejmě, že také hřeším, jako třeba s Krtkovým dortem, protože to se nedá udělat doma. HE
A je třeba pravda, když do jídelníčku zařazuji nové a nové potraviny, které jsou již u nás běžně v prodejnách: bulgury, cizrny, manga, melouny, různé celozrné mouky a pečiva, sojová a rýžová mléka, kozí a ovčí sýry, čajíčky ovocné, černé, zelené a bílé i jiné, mořské řasy, sójové výrobky, žraloky, avokáda atd., tak vlastně mírně vytlačuji suroviny, které jsem používala každodenně a běžně. Samozřejmě rozšiřuji jídelníček a to mléko, které se tady tolik řeší nepiji každý den, už kolikrát si ho nedám ani celý týden. Takže vlastně chtě nechtě z jídelníčku mizí.
Dejme tomu, taková pizza. Do těsta se mléko nedává a když budu chtít, tak nahoru místo kravskýho sejra dám třeba ovčí a je vymalováno. Neznamená to, že nechci „Krávu“, ale prostě chcu jiné a rozličné chutě.
Ale taková spokojená kráva na louce… ehéé …, to je potom mlíčko.
…k celkem zbytečné diskusi: Jíst se má všechno a nic se nemá
přehánět. Když se někdo bude cpát jogurty (ač jsou zdravé) od rána do
večera a kromě toho nebude jíst nic jiného, tak se to časem na jeho zdraví
musí projevit. Opačný extrém je nejíst mléčné výrobky vůbec. Stejný
názor mám na vegetariány.
A s těmi dětmi: Já mohu mít názor a výživové zvyky, jaké já chci.
Ale děti, ty až budou rozum brát, ať se samy rozhodnou, jak se budou
stravovat. Znám to ze svého okolí. Takové malé dítě pak přijede např.
na tábor a má problém si tam v jídle vybrat.
V jídelníčku našich babiček bylo kravské mléko neodmyslitelnou
součástí a myslím, že my se jejich věku ani nedožijem.....
Je pravda, že když chce člověk tzv. „vyčistit tělo“, dají se
mléčné výrobky na chvíli vynechat. Ale vynechat napořád? To už je na
zvážení.
P.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
