Dovolim si prispet svou troskou do mlynice. Jakozto, abych tak rekl, leta
praktikujici cajovy fanda bych byl jeste nadsenejsi, co se ucinku caje na
organizmus tyce a vyrazne opatrnejsi u toho chemicko-mikrobio zduvodneni. Pokud
si chcete udelat trosku lepsi a velmi dobre napsany prehled, pak peclive
proctete knihu Karla Valtra Vse o caji, v ceskem (a nejen v ceskem) jazyce
jedinecnou publikaci o caji, snoubici dukledne zazemi biochemika a znalce caje.
Chci jen podotknout, ze treba piti velkeho mnozstvi zeleneho caje, notabene
zalezi na kvalite, zvlastev Cechach v zime je vyslovene nevhodne zatezujici
ledviny, cerne - tedy plne fermentovane caje - zase ve velkem mnozstvi nedelaji
dobre zazivani a nervovemu systemu. Ale mame tu ovsem puerhy a oolongy, v Cine
mnoha staleti zname a opevovane caje, v nasich podminkach doposud znacne
opomijene, ktere vhodne doplni skalu cajovych prozitku i lecivych ucinku,
vhodne treba pro zahrati v teto dobe v nasi chladne zime. Cajovnik dava listky
k mnohemu vyuziti a treba v tak propracovane kuchyni, jako je japonska, se
casto pouziva praskovy caj /maccha/ jakozto svebytna ingredience do mnoha druhu
pokrmu i zakusku. Neni snad byliny, ktera by davala tak mnohotvarny napoj, jako
je cajovnik. Jako pribuzny mi pripada snad jen svet vina, se kterym nakonec svet
caje sdili napr. mnohe ochutnavacske terminy. Z mnoha duvodu doporucuji -
venujte pozornost caji!
Vsechny zdravi a zdravi preje - Petr…
Btw. - ona totiz ta chemie caje zdaleka neni doprobadana a argumenty, ktere
uvadeji studie biochemickeho charakteru je treba brat s rezervou s ohledem na
to, ze na nas vzdycky pusobi cely komplex latek v nalevu a mnohe dost odlisne,
pokud se sejdou dohromady, nez by tomu bylo v pripade cisteho agens
Neco vic k caji...
Je to jistě zajímavé…Co si myslíš o čaji maté? Je to moc dobrý čaj a je chutí dost podobný zelenému. Víš o něm něco víc?
Dovolím si jen krátký komentář. Maté jsou lístky cesmíny paraguayské, tedy s čajem samotným nemá nic společného, je to dost silně povzbuzující věc, ať už jako maté rancho - čisté zelené, nebo pražené, nebo v mnoha variacích s mnohými dochuceními. Pokud potřebuješ rychle a účinně „nakopnout“ silně kofeinickým extraktem, určitě není nad to naplnit kalebasu /vydlabanou dýni, která se k pití maté tradičně používá/ pořádně oblíbeným druhem kvalitního a čerstvého /což v Čechách nemusí být triviální/ maté a pomocí bombily usrkávat - třeba noc před zkouškou;) Ale dlouhodobě to není právě nejvhodnější pití, myslím na to, popíjet ho neustále ve velkých kvantech. Dost zatěžuje ledviny i nervovou soustavu.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
