Neco vic k caji...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
PetrPan
6 příspěvků 20.02.04 20:37
Neco vic k caji...

Dovolim si prispet svou troskou do mlynice. Jakozto, abych tak rekl, leta praktikujici cajovy fanda bych byl jeste nadsenejsi, co se ucinku caje na organizmus tyce a vyrazne opatrnejsi u toho chemicko-mikrobio zduvodneni. Pokud si chcete udelat trosku lepsi a velmi dobre napsany prehled, pak peclive proctete knihu Karla Valtra Vse o caji, v ceskem (a nejen v ceskem) jazyce jedinecnou publikaci o caji, snoubici dukledne zazemi biochemika a znalce caje. Chci jen podotknout, ze treba piti velkeho mnozstvi zeleneho caje, notabene zalezi na kvalite, zvlastev Cechach v zime je vyslovene nevhodne zatezujici ledviny, cerne - tedy plne fermentovane caje - zase ve velkem mnozstvi nedelaji dobre zazivani a nervovemu systemu. Ale mame tu ovsem puerhy a oolongy, v Cine mnoha staleti zname a opevovane caje, v nasich podminkach doposud znacne opomijene, ktere vhodne doplni skalu cajovych prozitku i lecivych ucinku, vhodne treba pro zahrati v teto dobe v nasi chladne zime. Cajovnik dava listky k mnohemu vyuziti a treba v tak propracovane kuchyni, jako je japonska, se casto pouziva praskovy caj /maccha/ jakozto svebytna ingredience do mnoha druhu pokrmu i zakusku. Neni snad byliny, ktera by davala tak mnohotvarny napoj, jako je cajovnik. Jako pribuzny mi pripada snad jen svet vina, se kterym nakonec svet caje sdili napr. mnohe ochutnavacske terminy. Z mnoha duvodu doporucuji - venujte pozornost caji!
Vsechny zdravi a zdravi preje - Petr…
Btw. - ona totiz ta chemie caje zdaleka neni doprobadana a argumenty, ktere uvadeji studie biochemickeho charakteru je treba brat s rezervou s ohledem na to, ze na nas vzdycky pusobi cely komplex latek v nalevu a mnohe dost odlisne, pokud se sejdou dohromady, nez by tomu bylo v pripade cisteho agens


Reklama


Reklama

Reakce:
 
kokoska
97 příspěvků 21.02.04 18:46
...

Je to jistě zajímavé…Co si myslíš o čaji maté? Je to moc dobrý čaj a je chutí dost podobný zelenému. Víš o něm něco víc?

 
PetrPan
6 příspěvků 23.02.04 16:53
Maté

Dovolím si jen krátký komentář. Maté jsou lístky cesmíny paraguayské, tedy s čajem samotným nemá nic společného, je to dost silně povzbuzující věc, ať už jako maté rancho - čisté zelené, nebo pražené, nebo v mnoha variacích s mnohými dochuceními. Pokud potřebuješ rychle a účinně „nakopnout“ silně kofeinickým extraktem, určitě není nad to naplnit kalebasu /vydlabanou dýni, která se k pití maté tradičně používá/ pořádně oblíbeným druhem kvalitního a čerstvého /což v Čechách nemusí být triviální/ maté a pomocí bombily usrkávat - třeba noc před zkouškou;) Ale dlouhodobě to není právě nejvhodnější pití, myslím na to, popíjet ho neustále ve velkých kvantech. Dost zatěžuje ledviny i nervovou soustavu.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz