Mnoho lidí ve snaze zhubnout nahradí bílé pečivo tmavým v dobré víře, že tak půjdou kila dolů snáze. Jenže pravda je trochu jiná. „Tmavé pečivo nemá méně kalorií, jeho výhodou je obsah vlákniny,“ vysvětluje Iva Málková ze společnosti Stop obezitě.
Vláknině se přičítá hned několik příznivých vlivů.
Podle některých odborníků snižuje riziko vzniku rakoviny trávicího traktu
a hubnoucí zase ocení především to, že se na delší dobu slušně
zasytí. Jinými slovy, po bílém rohlíku dostanete hlad dříve než po
celozrnném.
Ale pokud si dáte k obědu vlašský salát a k němu tři rohlíky, byť
celozrnné, kila asi dolů nepůjdou. Celozrnné pečivo nabízené v obchodech
navíc většinou bývá o něco větší a těžší než to světlé, takže
o to více pak má kalorií.
S tmavým pečivem souvisí ještě jeden chyták - rozhodně totiž neplatí
čím tmavší, tím lepší. Taková žitná mouka, z níž se takové pečivo
často peče, je sice tmavá, ale mnoho výrobků je ve skutečnosti tmavých
spíše proto, že výrobci do pečiva přidávají karamelové barvivo.
Takže pokud koupíte tmavý chleba nadýchaný skoro jako veka, nejspíše je
to jen obarvené světlé pečivo. To skutečně celozrnné mívá na sobě a
v těstě viditelná zrnka a vločky a je spíše tužší než nadýchané.
(prevzato z MF.Dnes)