Proti nadváze bojujte snídaní

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 14.02.04 10:11
Proti nadváze bojujte snídaní

Češi patří mezi nejobéznější národy na světě. Možná za to může i jejich zvyk nesnídat. Někteří tak činí dokonce ve snaze zhubnout… Kdo nesnídá, zbytečně si ubližuje. I tak lze přeložit výsledek vědeckých výzkumů na toto téma.

„Snídaně má pro člověka obrovský význam,“ říká expertka na výživu Jana Dostálová z Potravinářské fakulty Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
A vypočítává: Lidé, kteří snídají, bývají zdravější, štíhlejší a ještě navíc jim to lépe myslí.
Nedávný americký výzkum mimo jiné doložil, že lidé, kteří dlouhodobě schválně nesnídají, mívají nemocnější srdce a cévy. Jiné studie zase potvrdily souvislost mezi vynecháváním snídaní a obezitou.
V Česku snídají asi dvě třetiny lidí, z teenagerů však jen polovina. Snídaně by přitom měla tvořit 25 procent denního příjmu energie. Každý druhý Čech mezi 40 a 60 lety věku je obézní, s obezitou přitom bojují i malé děti.
„Výzkumy prováděné u vysokoškoláků ukázaly, že pokud někdo nesnídá, má zhoršené vnímání a problémy se soustředěním,“ doplňuje lékař Stanislav Hrubý z katedry výživy Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Vůbec nejhorší to bylo mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou dopolední.
Podle Hrubého se to týká i dětí školního věku. „Je lepší, když je rodiče vzbudí o něco dříve, aby se najedly nebo alespoň vypily nějaký nápoj,“ doporučuje lékař. Dítě by v každém případě mělo mít kvalitní svačinu, kterou pak zažene hlad třeba po příchodu do školy.
Jíst ráno je lepší
Snídaně by měla činit dvacet až pětadvacet procent denního energetického příjmu - kdo ji vynechává, pravděpodobně hlad dohání nemalými porcemi od odpoledne až do večera, což není příliš zdravé.
Základem snídaně by měly být obiloviny a sacharidy, tedy složité cukry, které jsou obsaženy třeba v müsli. Volba potravin je důležitá, protože některé zaženou hlad na delší dobu, zatímco po jiných může člověk znovu pocítit hlad, sotva opustí dům.
Je například velký rozdíl, pokud si někdo dá třeba sladké oplatky nebo celozrnné pečivo. Oplatky totiž budou plné jednoduchých cukrů, které pouze rozkymácejí hladinu krevního cukru, a hlad se zase brzy ozve.
Celozrnné pečivo obsahuje mimo jiné nestravitelné sacharidy v podobě vlákniny, a proto zasytí na mnohem delší dobu. Jinými slovy, oplatky mají vysoký glykemický index, kdežto celozrnné pečivo nízký, protože sacharidy v něm obsažené se tráví jen pomalu. „A právě takové potraviny by si lidé měli vybírat snídani,“ radí Dostálová.
Kolik sacharidů by měl vlastně dospělý člověk přijmout? Průměrný sedmdesátikilový dospělý člověk asi 360 gramů denně. Pro srovnání - tuků jen 70 a bílkovin taktéž.
ZDRAVÁ SNÍDANĚZapomeňte na obligátní chleba se silnou vrstvou másla, zdravá snídaně vypadá jinak. Co všechno by měla obsahovat? • Obiloviny Nejlepší je müsli, o něco horší variantou jsou kukuřičné lupínky (zasytí na kratší dobu). Použít lze i celozrnné pečivo s tenkou vrstvou másla nebo rostlinného tuku. Alternativou mohou být i celozrnné sušenky vyrobené tak, aby obsahovaly speciální cukry, které člověk tráví jen pomalu ovoce dodává tělu vitaminy i vlákninu a také energii v podobě cukrů, v průběhu dne je pak už lepší jíst spíše zeleninu.• Mléko Je to zdroj vápníku a bílkovin, podává se spíše jako doplněk, jogurt je vhodnější podávat jako svačinu v průběhu dne. Bílkoviny neboli proteiny z mléka ráno stačí, maso by se mělo na jídelníčku objevit až později.• Nápoj Člověk přes noc vypotí až jeden a půl litru vody, proto by měl k snídani vypít dostatek tekutin, přičemž jeden hrneček čaje, nebo dokonce kávy nestačí, nápoje s kofeinem totiž tělo dále dehydrují; pít by se měla voda nebo hodně zředěný džus.

(prevzato MF DNES)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
cooky
37 příspěvků 16.07.13 21:03

Jj, něco na tom bude a proto snídani nikdy nevynechávám ;)
Teď jsem objevila (teda vlastné kámoška :lol: ) nové Mysli pro princezny a piráty a nemají chybu. Sice jsou určené dětem, ale jsou sypané, takže málo cukrů a tuků. Přitom jsou ale mňam!! :palec: No a po ráno do jogurtu…
:dance:

 
di
2448 příspěvků 16.07.13 21:15

No, to musí být teda šmakuláda, brr - viz složení + nutriční hodnoty zde a zde . Vy byste to opravdu dobrovolně dala svým malým dětem? Ani jako dospělá bych něco podobného nejedla, stačí vločky, mléko, nějaká semínka nebo oříšky, ovoce, případně trocha medu nebo hněděho cukru, když už by to mělo být sladké, a je to.

 
cooky
37 příspěvků 17.07.13 20:27

Jenže ve finále je to složení celkem podobné jakékoli obilninové směsi. OK, uznávám, v tomto jsou i kukuřičné lupínky v čokoládě. Ale celé to čokoládové není, takže já v tom problém nevidím. Nám prostě chutnají…1000 lidí 1000 chutí

 
Labužník jandule02
1084 příspěvků 18.07.13 08:10

Nemohu si pomoci, ale musli opravdu nemusím. Většinou jsou strašlivě přeslazené, i ovoce bývá přislazované. Co takhle normální pestrá snídaně? Čaj, pečivo, šunka, sýr, vejce, čerstvá zelenina?

 
cooky
37 příspěvků 18.07.13 20:58

S tím se dá jedině souhlasit. Snídaně by měla být pestrá a určitě do ní patří i výše zmiňované potraviny. Patří k ní ale i obiloviny a jelikož jsem pečivo snídala docela dlouho, tak mi nějaké to „zrnko“ teď přijde celkem k chuti. :D

 
birkana
1661 příspěvků 19.07.13 09:10
Jde to i bez éček a řepného rafinovaného cukru

Pro inspiraci recepty - zdroj: kuchařka Vaříme bez masa

  • Ovesný pokrm

Na plochou mísu vysypeme šálek ovesných vloček. Na tuto vrstvu rozložíme plátky ananasu a na ni tenkou vrstvu pšeničných vloček. Pak přijde vrstva jemně mletých ořechů a nakonec opět plátky ananasu. Zalijeme šťávou ze tří pomerančů. Necháme hodinu odpočívat a podáváme se smetanou.

  • Ovesné vločky

Do šálku čerstvě lisované ovocné šťávy (neužíváme citrón) namočíme půl šálku ovesných vloček, necháme stát asi 1/4 hodiny a posypeme strouhanými mandlemi.

  • Pšeničný pokrm

Šálek pšeničného šrotu nebo pšeničných vloček namočíme do dvou šálků mléka. Necháme hodinu v klidu. Potom vmícháme trochu ananasové šťávy a posypeme čerstvě umletými mandlemi.

Kdo je zvyklý na sladkou chuť, osladí nakonec medem nebo sladovým výtažkem (maltózou, dextrózou). :lol:

 
cooky
37 příspěvků 19.07.13 20:28

Když já radši už ty „hotové“ vločky ve formě nějakého dobrého lehkého müsli… Máte nějaké oblíbené mezi těmi „hotovými“? :D

 
rakytník
2 příspěvky 02.08.13 11:22
Moje snídaně

Ráno si zamíchám do bílého jogurtu ovesné vločky s klíčky, přidám semínka sezamová, lněná, konopná a dýňová - rozdrtím trochu mlýnkem na kafe. Osladím medem přidám trocho skořice. Někdy přimíchám sušené goji. Vločky zasytí a v semínkách i goji jsou vitamíny a minerály. Je to chutné a zdravé. :potlesk: :potlesk:

 
berenix
2 příspěvky 03.08.13 21:27

Snídám pravidelně, pokaždé podle toho na co mám chuť.
Dost mě ale zaráží, jak každý propaguje celozrnné pečivo, ale v obchodech je většinou jen vícezrnné. Tak kde si ho má člověk koupit, pokud nechce celozrnný chleba (takový ten balený)…

 
cooky
37 příspěvků 05.08.13 10:08

Proč nemůže být vícezrnné? Hlavně když je celozrnné a ne jen obarvené, ne? :) Pak už jen opravdu asi zbývá koupit celozrnnou mouku a začít patlat pečivo doma. :think:…anebo si dát ty vločky. Ty jsou celozrnné vždycky

 
berenix
2 příspěvky 09.08.13 23:24

Vícezrnné ale bývá právě to obarvené a celozrnné se v obchodech téměř nesežene

 
cooky
37 příspěvků 12.08.13 11:00

V tom případě mě ohledně pečiva nic nenapadá. Pouze ten balený chleba.
Má někdo tip, jaké pečivo kupovat?
Já snídám hodně vločky, takže upřímně, po pečivu až tak nekoukám. Když na něj mám chuť, tak si dávám normální bílé.

 
Nikita_praha
4 příspěvky 12.05.14 16:57
.

Já se snídaněma bojuju odjakživa, ráno prostě nemám na nic chuť! Ale musím se donutit, je pravda, že to člověka nabije energií na celý den. Teď jsem si oblíbila ovocné šťávy a mixované koktejly, které jsou po ránu skvělé. Naplním robota (mám nový Thermomix, umí toho spoustu, juch!), stisknu tlačítko a mám to raz dva. Jinak když už snídám, tak pořádně: pěkně vajíčka, párečky a další dobrůtky :)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz