Recept Vaječný koňak s medem zastudena

penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Žloutky, vanilkový cukr a med šleháme do zhoustnutí. Pak přidáme mléko spolu s kondenzovaným, nakonec rum a vše přecedíme. Čerpáno ze sešitu Medové pečivo a nápoje (1990).

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů

Nahlásit recept

  • 18.10.06 vloženo
  • 13305x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g medu
  • 5 žloutků
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kondenzované mléko slazené
  • 1/8 l mléka (*125 ml*)
  • 1/4 l rumu (*koňaku nebo slivovice*).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vaječný koňak s medem zastudena

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vaječný koňak s medem zastudena

Kvetka
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

Ta statistika mě potěšila. Jsem ulítlá na ochutnávání syrových těst a mám moc ráda žloutky co okolo nich teplo sotva prošlo - taková ta syrová volská oka. A celý život se divím, jak je možné že jsem zatím bez újmy na zdraví. Díky. K

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

Trocha statistiky:

  • roční počet infekcí způsobených salmonelami v ČR činí: cca 30.000
  • roční počet dopravních nehod na našich silnicích činí: cca 200.000

Z toho jasně vyplývá, že seznámit se salmonelou je více jak 6× obtížnější, než se nechat přejet autem.....asi bych to tolik neprožíval…

Puclinda
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

Handule, to je trefné! U ná se také léta dělá klasický vaječňák (ale tenhle také vyzkouším), nehledě na to, že „ochutnávám“ syrové těsto do moučníků a zákusků. A musím zaklepat - zatím nic! I když se u toho ochutnávání cítím dost provinile :o)

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

Alkohol salmonelu, podle dánských lékaru, nezabije. V Dánsku je kazdý rok dost úmrtí na salmonelózu a vetsina nákaz je z vajec. Salmonela se formuje pri teplote 5-46 stupnu C a spolehlive se nicí zahrátím na 70 stupnu. Stací nekolik vterin. Ani zmrazením se salmonela neznicí. Chystám se také tento recept zkusit ale pouziji jen pasteurisované zloutky. Ty jsou sice trochu drazsí ale zato naprosto bezpecné.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

Ten alkohol je zabije, potvory mrňavé, salmonelové! :-)

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

Léta dělám vaječňák jen ze syrových vajec, každý rok si říkám, že by ta salmonela letos??? Zatím to vychází, nikdo jí v rodině,/ ani návštěvy/ neměl. Já bych se toho zas tak nebála, a když ta potvora má příjít, tak přijde, ale většinou odjinud.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

děkuji.. ;o)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

Normálně, ze slivovice se vaječák dá dělat taky, jenom je trochu „výraznější“.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

Mánku, mě by spíš zajímalo, jak by chutnala vaječná slivovice…hahahaa…asi od dědy jednu lahvinku vyprosím … ;o)

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

gegí, taky mne napadlo tu žloutkovou pěnu alespoň šlehat ve vodní lázni, to víš, v roce 1980 jsme o nějaké salmonele pomalu neměli ani potuchy, proto se s touto alternativou nepočítalo ani v receptech. ;o)

gegina
358 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

recept se mi líbí, ale asi bych ty žloutky trochu s tím mlékem za stálého míchání prohřála a potom vychladlé použila. Člověk nikdy neví…Ale nevím, jaký by mělo vliv změněné pořadí použití surovin na kvalitu nápoje. Vyzkouším a napíšu…

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena, Vladi!

Já bych to teda necedil (není co!), ale hned pil. A co bych nevypil, tak zašpuntoval do flašky a schoval, ať mi to někdo nešlohne! :-)

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

Promiň, Honzí, ;o), já zase zapomněla na ty naše „přespolňáky“… protože je to recept z roku 1980, domnívám se, že se jedná o plechovkové kondenzované mléko, tj. cca 397 g . V té době, myslím, že byla na trhu už jen ochucená mléka v tubě a ta určitě do tohoto receptu nepatří. ;o)

spiser
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vaječný koňak s medem zastudena

Kolik je „jedno kondenzované mléko slazené“?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz