Recept Vaječný koňak Pra

goralka Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vaječný koňak

Úvod

Aké by to boli vianočné sviatky bez vaječného koňaku?
Milujú ho malí aj veľkí a ešte sa mi nestalo, žeby ho dakto odmietol

Postup

Prevarené studené mlieko ocedíme, pridáme žĺtky, cukor a vanilku a šĺaháme nad parou do zhustnutia. Necháme vychladnúť a až potom zamiešame lieh a rum. Obmena: ak nechceme použiť lieh, dáme pol litra rumu, ale menej mlieka, stačí cca 3 dcl

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů

Nahlásit recept

  • 22.12.09 vloženo
  • 30233x zobrazeno

Ingredience

  • 5 žltkov
  • 1/2 litra mlieka
  • 33 Dag kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor aj viac
  • 1/4 litra liehu
  • 1 dcl tuhého rumu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

goralka 19.1.16 19:23

Tentoraz som najprv v smotane povarila rozkrájaný vanilkový lusk.
Z domácich vajec, výsledok excelentný.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Vaječný koňak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vaječný koňak

goralka
272 příspěvků 19.12.11 02:29

Ďakujem všetkým za pekné príspevky aj za vysvetlenie pojmu tuhý rum = silný. Ja mám koňak rada hustý, sladký a silný, dokonca som dávala viac vanilínového cukru, teraz dám pravý vanilkový a skúsim to tentoraz podľa Wolfga aj s tou smotanou. Každý si môže silu aj hustotu prispôsobiť svojej chuti.
Mojci, ten môj je síce hustý, ale asi by ti z úlikov vytiekol.
Wolfg skús ten krém šľahať kratší čas, alebo použiť inú misu či metličku?

ako sa vraví u vás, mimo misu: :wink:
Predpokladám, že tak ako v slovenčine, tak aj v češtine má slovo tuhý okrem iných aj tento význam. /v bode 5./
http://slovnik.azet.sk/…/slovnik-sj/?…

Příspěvek upraven 19.12.11 v 02:30

Ačraj
697 příspěvků 24.11.11 17:41

S dovolením vložím postup na můj vařený koňak:1 l mléka, 1/2 vanil.lusku, 35 dkg cukru, 6 žloutků, 1/8 l koňaku a 1/8 l čistého lihu.Může být ale samý koňak, nebo třešňovice i vodka.Do 1/4 l studeného mléka dáme žloutky a dobře rozkvedláme.Zbylé mléko s cukrem a vanilkou dáme na plotnu a za občasného míchání svaříme.Do vroucího mléka za stálého šlehání metlou na sníh opatrně přiléváme mléko se žloutky, přivedeme do varu, ihned odstavíme.Ve studené lázni mícháme do vychladnutí, potom přilijeme alkohol, přecedíme do láhví, zazátkujeme, uložíme.Pravý-dobrý! :palec:
Chodíme se na něj pouze dívat!!!
Toto je český recept.. :-P

mojci
1 příspěvek 15.1.10 13:06
Re: Vaječný koňak

Dá se pužít do vosích hnízd-neboli ulku?Mám strach jestli nevyteče.

Shakkiirraa
3 příspěvky 27.12.09 00:53
Re: Vaječný koňak

zkusila jsem dneska uhňácat a můžu doporučit , zase jsem o něco chtřejší

Wolfg
584 příspěvků 24.12.09 17:12
Re: Vaječný koňak, Miloši,

dík za vzpomínku. Ať sem takové psaní patří, či ne, je milé a milé povídání patří mezi lidi vždycky. Nemají ho ano v OBI pod pultíkem.
Dovedu si představit, jak hlaďounký je koňak, co si ho nevážíš :-). Ale je fakt vyzkoušeno, že takového lepivého moku stačí čtyři sklínky a vyběhne z Tebe chladná zbraň, lépe než z fakíra.
Za šest krejcarů bylo sultánek jistě fůra, ale za zlatku, říkávala babička, byla husa. To bylo tenkrát nějaký platidlo

gmp
1603 příspěvků 24.12.09 12:50
Re: Vaječný koňak Wilhelme

Manželka má ničí dobrý rum takhle: ve šlehači třeme 5 žloutků se 150 g moučkového cukru, jedním kondenzovaným mlékem a dvěma vanilkovými cukry. Pak přidáme 0,5l svařené a vychlazené smetany, dobře promícháme a přilejele 0,75 l rumu. Necháme do druhého dne přikryté v chladu. Pak přes sítko naplníme do lahví.
Výsledek je hladký krémový likér, chuťově nevim, to není moje parketa. Miloš

gmp
1603 příspěvků 24.12.09 12:31
Re: Vaječný koňak

Tuhý rum - rum se jako i jiné likéry vyráběl v domu. Vývar ze 3 lusků satojanského chleba, 6 fíků, za 6 krejcarů sultánky. na jeden litr lihu dá se za 10 krejcarů rumové tresti a ta voda z těch fíků, za 4 kr cukrkandl zvlášt svařený až se táhne. Obarví se pálenym cukrem a procedí.
Podle poměru lihu byl buď tuhý rum pro pány, nebo jemný pro paničky. Tak mi alespoň vyplývá ze sešitu mé tety Antonie Slavětinské. Žákyně České kuchařské školy v Praze roku 1901.
Tak že pokud užiješ 40% je to tuhý rum, ale nevim nevim dneska ti šizunkové všechno dělají na 37 a dokonce 35%.
Krom toho taky jetu dobře vidět, jak je ošidné užívat neoficiálních, ale povědomých množstevních jednotek - kdo dneska ví kolik bylo tech sultánek za 6 krejcarů a mnoholi rumové tresti za 10. Miloš

esmeralda
4813 příspěvků 24.12.09 12:27
Re: Vaječný koňak

Výraz „tuhý rum“ se vyskytuje v překladu knihy pana Stevensona - Treasure Island (Poklad na ostrově nebo Ostrov pokladů) kde bývalý pirát Bill Bones pije tuhý rum s vodou.
V originálu knihy je to: rum and water very strong, neboli doslova rum a voda velmi silné.
V anglickém jazyce se používá výraz Stiff drink, což znamená silný nápoj.
Ale slovo stiff má také význam tuhý. Jako třeba mrtvola.

Možná tedy tuhý rum znamená silný rum.

goralka
272 příspěvků 24.12.09 09:22
Opísala som doslovne

z receptu, ktorý má viac ako 60 rokov a naozaj netuším, aký rum vtedy vyrábali. Používam 40%.

ucitelas
328 příspěvků 23.12.09 19:28
Re: Vaječný koňak

tak ještě ten tuhý rum???? jistě ne něco jako tuhý líh :-)))

Wolfg
584 příspěvků 23.12.09 17:33
Re: Vaječný koňak

Bezva postup, jen ti výrobci jej asi někam zabordelili, škoda slov.
Aby případná kýžená silhouetta nabyla plných tvarů, co možná nejdříve, je třeba mléko změnit za šlehačku. Věřte nevěřte, taky dobrý a zdraaavýý

P.S. Může mi někdo poradit správný postup, aby krém byl hladký?

esmeralda
4813 příspěvků 23.12.09 16:00
Re: Vaječný koňak - Goralko,

ano, vaječný koňak má být hustý.
To si pamatuji už ze svých studijních let, kdy jsme o polední přestávce chodili
k Dejmalíkům (litoměřičtí jistě vědí o čem mluvím) a dávali si místo oběda prcka vaječného koňaku a prcka vodky. Tou vodkou se vypláchla ta skenička od koňaku.
To víš …byli jsme chudí študenti a plýtvat jsme nemohli.
Ráda na to vzpomínám.

jan.alois
37 příspěvků 23.12.09 13:49
Re: Vaječný koňak

Nevím co je to tuhý rum.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.12.09 08:54
Re: Vaječný koňak - goralka

Líh ani rum jsem ve špajzu nenašel, tak jsem do toho žloutkového základu (vařil jsem ho zvolna a přesně podle návodu, ale jen s poloviční ráží) rupnul 1/2 flaše curacaa. Pravda, trochu mně to zezelenalo, takže to včil vypadá jako hustá peprmintka s kozím mlíkem nebo spíš jako vodníkův sopel. Ale chutná to ďábelsky dobře!
Asi si půjdu ještě přidat jednu stopečku na spaní. A dvě si nachystám na ráno.

goralka
272 příspěvků 23.12.09 07:21
Re: Vaječný koňak

Ja ho tiež robím bez liehu, len pozor na hustotu, má byť hustý, čo by si potom vylizoval z pohárika?

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.12.09 07:14
Re: Vaječný koňak

Dík, hned to prubnu.
Jenom si nejsem jistý, jestli mám zrovna doma ten líh, ale já ho když tak něčím nahradím. Ale postup zachovám, přísahám na holý Pupek.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz