Recept Smažené řízky z hlívy s bramborovým salátem

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Smažené řízky z hlívy s bramborovým salátem

Postup

Hlívu rozdělíme na jednotlivé plátky a pečlivě omyjeme. Postupně obalujeme v mouce, rozšlehaném osoleném vajíčku a na závěr ve strouhance. Osmažíme na oleji. Podáváme s teplým bramborovým salátem, který připravíme z vařených brambor krájených na silnější plátky, jemně krájené pažitky, olivového oleje, soli a drceného pepře.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 8039x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g hlívy ústřičné
  • 50 g hladké mouky
  • 150 g strouhanky
  • 2 vejce
  • olej na smažení
  • sůl
  • bramborový salát

Doporučená příloha

  • viz výše ^^^

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 30.06.16 21:17

Moc dobré řízečky, parlesi, dík za tip.
Místo salátu jen rajčátka, ale udělala jsem Drobkovu specialitu - http://www.labuznik.cz/…vka-s-nivou/, i k hlívovým řízečkům výborné.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

parles 14.05.16 14:18

Moc dobré řízečky! Pár jich zbylo a tak jsem zjistil, že studené jsou snad ještě lepší!
Navíc výhodou je, že si je můžeme dopřát bez ohledu na houbařskou sezonu!

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Smažené řízky z hlívy s bramborovým salátem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 19.05.16 13:56

@tlustá bába, moc se díváš na televizi :think:

tlustá bába
1212 příspěvků 19.05.16 13:07

A je to jasný! Birkana je mimozemšťan!
:lol: :lol:  :lol:

daduuja
1145 příspěvků 15.05.16 19:18

Od méněhodnotné houby z pohledu laika jsme se dostaly opravdu daleko, přes zbrojní pas, vytrhnutý zub až k čarodějnictví :-)
Birkano, s tebou v podvečer posedět, tak nás ranní kuropění zastihne bůhvíkde :-)

Přeju i nadále pevné zdraví, optimistický pohled do budoucna a nevysychající humor :mavam:

birkana
1687 příspěvků 15.05.16 17:40

@daduuja, ani jedno ani druhé :lol:. Moji „dobráci“ mě častují pojmenováním stará čarodějnice - hlavně kvůli sušení bylinek :think: a já se na ně nezlobím. Věk mám vhodný, předdůchodový a možná se tak někdy vůči okolí i prezentuji (óóó, ta konstruktivní sebekritika :oops: ).

Zubatice ať si dá pauzu, já jsem nechutně zdravá a do truhly se hned tak nechystám ;) :mavam:

daduuja
1145 příspěvků 15.05.16 17:24

@birkana Železná lady nebo Nesmrtelná teta? :-), na tvém místu bych se bála, že si mě zubatice nebude moct nikdy vzít :-) :mavam:

birkana
1687 příspěvků 15.05.16 16:34

@daduuja, já jsem byla u lékaře naposledy kvůli povinné placené prohlídce (vydání nového zbrojního průkazu po skončení platnosti toho starého). Jinak také „trpím“ železným zdravím, léky žádné neberu. A to bez hlívy. Jen si vařím bylinný čaj, když se mě zmocní nějaký virus.

Prodělala jsem nutné dětské choroby, v nemocnici jsem byla pouze v porodnici, nic jsem neměla zlomené a zuby mám všechny svoje (trvalý chrup) kromě jednoho, který jsem si ulomila díky vlastní hlouposti. „Zbytek“ se pak začal kazit. Raději jsem si jej nechala vytrhnout, než aby mi jej „felčar“ začal „léčit“. Nekouřím, alkoholu trochu jen občas a chodím brzy spát!

Vše je pravda a vůůůbec si nedělám legraci. I když by se to mohlo zdát :mavam:. Když vidím tu „nemocnou a nemohoucí“ mladou generaci, je mi z toho smutno.

daduuja
1145 příspěvků 15.05.16 16:10

@birkana z lesních hub ponejvíce vařím v době jejich sběru, často podle druhů, protože v různých pokrmech jejich chuť vynikne o poznání lépe, ale to je tak u všech potravin, čerstvé a sezónní preferuji, ale hlívu kupuju celoročně, už pro její prokázané účinky na lidský organismus, které znali před staletími jak Číňani, tak Japonci :-) Možná i díky tomu nemusím navštěvovat lékaře pro napsání receptů na tlak, cukrovku, cholesterol…, protože hlíva v sobě nese symbol dlouhověkosti :-)

birkana
1687 příspěvků 15.05.16 15:03

@daduuja, hlívu stoprocentně nekupuji! Na mou duši, na psí uši, na kočičí svědomí :lol: :dance:. Žampiony uměle pěstované jsem naposledy koupila někdy před pěti lety kvůli návštěvě na zimní grilování.

Hlívu jím u nás jen já. Občas najdu ústřičnou a někdy hlívu zemní. Ta je však nevalné chuti. Dělám si z nich salát.

Žampiony sbírám také v přírodě; roste u nás pečárka ovčí a lesní. Ty pak smažím spolu s bedlami a pokud najdu víc plodnic, dávám je pod maso.

Houby nejen suším a mrazím, ale také zavařuji do octa samotné i se zeleninou jako salát, do slaného nálevu a dušené do sádla (vhodné pod maso). Z těch méně hodnotných vařím extrakt - takové domácí ochucovadlo.

Opravdu nemám potřebu je kupovat :think: :mavam:.

daduuja
1145 příspěvků 15.05.16 12:27

@birkana ty opravdu nekupuješ hlívu? A co žampiony, ty taky ne?

birkana
1687 příspěvků 15.05.16 12:06

Dovolím si také přispět do debaty se svou troškou  :mavam:.

Hlíva ústřičná je obyčejná houba, rostoucí i v našich lesích - dokonce ji lze sbírat někdy i v zimě. Některé prameny ji uvádějí jako dobrou houbu, jinde se dočítám, že má „poněkud zatuchlý pach“. Vše je věc chuti a názoru.

Houbové řízky jsem vždycky považovala za sezónní pochoutku; byly jen v létě. A proto svým způsobem vzácné (stejně jako zvěřina se nepřipravovala celoročně, třešňová bublanina byla jen s čerstvými třešněmi, zabíjačkové speciality v zimě atd.). Pokud je vše dostupné celoročně a kdykoli stačí sáhnout do regálu či mrazáku v marketu, ztrácí ten či onen pokrm nádech něčeho neobyčejného, vzácnějšího. Něčeho, na co bychom se mohli těšit, až nastane správná doba (jako děti na Ježíška).

Pak je tu otázka, co komu chutná. Já třeba nejím mořské mlže :oops:. Vadí mi jejich aroma a taková divná chuť. Jiní je právě proto vyhledávají. Naopak mi chutnají ančovičky; druhý o nich jen slyší a je mu šoufl.

Prostě @salatovka napsala svůj názor. Já s ní částečně jako zastánce lokální kuchyně souhlasím (viz její poznámka s Evropou, ač i u nás před lety jeden starší pán z politiky pokusně pozřel potemníka :dance: ). Obalenou hlívu bych si dala, pokud ji najdu při zimní procházce v našem lese. Zatoužila-li bych po něčem bezmasém smaženém v trojbalu mimo hříbkovou sezónu, pak raději sýr, vaječný či zeleninový řízek, karboš ze zmražených či sušených hub apod. Tolik názor můj :lol: :hug:.

P. S. Dají se sehnat v našich obchodech nebo na tržištích v létě čerstvé houby (hříbky)? Mám pocit, že ano! Tedy aspoň se nabízejí kolem silnic. Ani se za nimi nemusí do lesa :think:.

Putin
63 příspěvků 15.05.16 10:53

@salatovka, ne každý má možnost houby sbírat. Třeba kvůli zdravotnímu stavu je pro mne chůze lesem nemožná. Třeba taky zrovna nic neroste, nebo někdo nerad chodí na houby, jsou i tací. Žampion i hlíva a vlastně i další podávané houby v obchodech jsou uměle pěstované, to ale přece neznamená, že jsou špatné.
Takže bych se na tvém místě trochu mírnil s tím opovrhováním něčeho. :think:

Eja
3852 příspěvků 15.05.16 10:52
Parles

Hlíva jako řízek mne nikdy nenapadla, dobrý nápad.

:think: kde je ta pažitka, tohle jsou vařené brambory s naťovou cibulkou :,( ale vážně, do toho teplého salátu s pažitkou zkus přidat jemné plátky ředkvičky a pokud máš opravdu hezkou, tak i ředkvičkovou nať… :mavam:
Edit :oops: omlouvám se, nějak jsem přehlédla, že to není Tvůj recept

Příspěvek upraven 15.05.16 v 10:54

Eja
3852 příspěvků 15.05.16 10:47

@salatovka méně hodnotná houba
navíc má proti žampionům podle mne výraznější houbovou chuť :mavam:

daduuja
1145 příspěvků 15.05.16 09:09

@salatovka Tak na to nemám odpověď :mavam:

salatovka
30 příspěvků 15.05.16 06:55

@daduuja v prelidnenych nebo chudych zemich se sni ledacos. I toco by nas vubec nenapadlo jist. Proc to varit u nas. Tak spatne na tom Evropa snad neni.

daduuja
1145 příspěvků 14.05.16 19:59

@salatovka v profilu - celý svět, cestuji, no, možná by chtělo vycestovat do Číny, Japonska, anebo si alespoň rozšířit obzory ohledně dřevokazných hub vhodnou literaturou, pak si na otázku budeš moci odpovědět sama :-)

salatovka
30 příspěvků 14.05.16 18:43

Houbove rizky jsou dobre. Proc ale nahradit dobre houby zlesa nebo zampiony nejakou drevokaznou menehodnotnou houbou? A to je na fotce detska porce? Labuznikum se to tady libi jako z mimibazaru.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz