Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Evropská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pro maminku :- ).
Nápad podle www au fil de mes reves d amour
Řepu uvaříme v osolené vodě s trochou kmína, podle velikosti cca 30 minut. Balkánský sýr rozdrobíme do hlubokého talíře, přidáme kysanou smetanu a oregano, vidličkou rozmícháme. Z octa, oleje, soli a pepře ušleháme zálivku, řepu nakrájíme na plátky, rozložíme na talíř, pokapeme zálivkou a doprostřed dáme rozmíchaný sýr. Ozdobíme polníčkem nebo rukolou a rajčátky, posypeme nakrájenou pažitkou.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
2.1.13 17:59
V trochu slavnostnější verzi - místo balkánu kozí sýr, rozmícháno do jemné pasty. Jako příloha syrový fenykl na tenké plátky, rajčata a salát se špenátem.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 8 labužníkům5.3.12 19:23
Delam velice podobny salatek, ale trochu jinak poskladany, nepridavam
smetanu, aby byl lehci.
Cervenou repu jsem tentokrat uvarila v pomalem hrnci. A byla dobra!
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Salát z červené řepy a balkánského sýra s pažitkou
Udělala jsem jednodušší variantu.Červena řepa,balkánský sýr,citronová šťáva,olej.Neměla jsem žádnou bylinku,takže bez zeleného, ale bylo to výborné,moc jsem si pochutnala.Zbytek bude dnes k večeři.Už se těším.
To me tesi, ze vam chutnalo. Muj muz taky poprve jedl repu v tomhle salatu s chuti. Simono, myslim, ze na typu octa zas tak nezalezi.
35 příspěvků 20.2.12 14:43
Uvařeno a výborné. Nějak poslední dobou „ulítávám“ na červené řepě a tohle je jeden z receptů, který určitě nezapadne a bude opakování. Balsamikový ocet jsem použila bílý. Byl by rozdíl v chuti při použití červeného?

Ten salát jsme dnes měli k večeři. S ptačím salátem (tuším je to polníček?) a byl moc dobrý. I můj muž, který červenou řepu nemusí, snědl půl druhé porce. Díky, Zebu.
A ten cvikl v kalhotách je obyčejnej klín (= Zwickel)
, takovej malej typicky českej germanismus.
Příspěvek upraven 19.02.12 v 23:46
joli, ať okénko nebo recept, vždy jde hlavě o jazyk.
5068 příspěvků 19.2.12 12:16
Anickav, jazykove okienko tu uz bolo viackrat
..v podstate ked nejde o zivot-tak nejde
o nic..hlavne ze chuti
Dobru chut 
2904 příspěvků 19.2.12 10:47
parádne som sa sekla. Slovník hovorí CVIKLA, ale v kuchárskych knihách alebo aj inde sa stretávam s cvikľou. U nás doma sa hovorilo všetko spisovne a tiež „cvikľa“, (červená repa u nás nebola) tak zrejme aj preto som nadobudla presvedčenie o správnosti a bez nazretia do slovníka slovenského jazyka som vypustila nesprávnu informáciu.
Sypem si popol na hlavu.
voni jsou jeden velkej pravdomluv. V mé paměti není popsán případ, kdyby pravdu ne děli. (Na druhý straně -už zapomínám…)
Jisto je, že řípa dává se především dobytku ušlechtilému - praseti, teprve co zbyde dobytku hrabavému. Zde nutno opětovně říci, že voni Casino, pravdu dí, žádná hospodyně nebude si držet drůbeže vynesené, tedy slepic, které kvokají a kvokají - vejce však nedají. Už vůbec ne těch co by - nastojte - za kohouta rády zaskočily. Pro takové je již jen, u každé rozumné hospodyně, jedna cesta - Slepice nadívaná, v polévce vařená a tento skvělý salát jako příloha.
5068 příspěvků 18.2.12 19:11
ivo, ja tiez..co sa tu vsetko clovek nedozvie…ja to zas pocujem od teba druhykrat v zivote..kucharske knizky nase tuna nemam uprimne, ale pokial ma pamat neklame v tych doma je tiez bez makcen..fajn, aspon si pri tom makkom l mlaskne jazyk, ta cvikla si to zasluzi

Joli, koukám jako puk, protože já vždycky ve slovenských kuchařkách měla napsáno „cvikľa“ . A že jich mám ve sbírce „neúrekom“
5068 příspěvků 18.2.12 18:00
Anickav, makcen?..
http://slovnik.juls.savba.sk/?…
Nejsem Miloš, ale za sebe odpovídám: Casino, ano
A přidám se k fauně a dodám, že termín „cvikl“ se používá dnes hlavně v architektuře
2904 příspěvků 18.2.12 16:41
je červená repa alebo cvikĽa…na l je mäkčeň…čiže niečo iné, ako český cvikl.
Ale pekne sa tu cvikluje, či repuje…
Milošu, nemáte taky dojem, že fauně je poskytována zbytečná ochrana



No, tvorečků ze dvorečků se to zatím netejče…
Zatím…
No jo, haro se vetsinou ucviklo, bez diskuze. Do repy se pak nasazelo ze zalu par kousku :- ).
5068 příspěvků 18.2.12 11:48
..aaa..pokial mi je zname sa cvikla pouzivalo aj v zemi bratskej ceskej..tak schvalne som dala do vyhladavania ..plno..jedno z nich napriklad..
http://botanika.wendys.cz/…ar/heslo.php?74
Takze tys Milosku prave dostal?
Na Ostravě, kdo dostane do řepy ztrácí na dlouhou dobu chuť k diskusím!
jasneeee Zebule, a to haro se pak u CVIKLO a zase zbyla jen REPA
Haha, wydro, ale kdyz se driv reklo, ze nekdo „pustil repu“, znamenalo to, ze si nechal narust revolucni haro (az ostatni valili bulvy!). Tudiz to koresponduje spis s tou casti repy, ktera je venku!
Jolano, ale je to nelogicke, vzdyt ten konecnik v zemi je prece repa !! Jak to muze byt „cvikla“ ?

5068 příspěvků 18.2.12 10:16
Ivo, nech holky at si cviklaj (nebo cviklujou, event. cviklej )

My si zařepáme , nebo řepnem, event si zatančíme řepáčka
Nevím, k čemu tato debata…
Cvikľa je přece ve slovenštině totéž, co v češtině červená řepa…
Nebo se, Jolano, mýlím?
Příspěvek upraven 18.02.12 v 09:29
521 příspěvků 17.2.12 23:41
Glama, pri googlovani „cvikl“ jsem objevila tohle: Kalhoty všech kimon Golden dragon mají velký cvikl (klín upravující kalhoty v rozkroku … a taky ze pater slouzi k tomu, aby nam hlava nespadla do kalhot


Jak se tohle slovo „cvikl“ potkalo s repou, to tedy nevim…
Zebulon
Kdyz budes jist cviklu, nebudes potrebovat cvikl!
U nás v Česku se v dávných dobách „cvikl“ všíval do kalhot.. Když byly malé, všil se(asi do pasu) cvikl… Takže Anito…bacha na to, co budeš strkat do trouby..

2904 příspěvků 16.2.12 08:35
nepeč dve, ale aj desať! Pečená repa je
1. prudko jedlá
2. pár dní v chladničke v krabičke vydrží a môžeš použiť na viac receptov
Zvyknem piecť aj olúpanu a pokrájanú na plátky zmiešanú s medom, octom, soľou, korením a bylinkami, pod alobalom. Je super.
5068 příspěvků 16.2.12 00:31
Anitto, kuzelne, ze ano ..
521 příspěvků 15.2.12 23:42
Prej cvikla.....
to jsou nazvy ha ha
Ale taky mam rada cervenou repu a radeji pecenou a zrovna oloupanou, loupam v rukavicich, at se nemusim pracne umyvat. Rozkrajim na ctvrtky, dam do maleho keramickeho pekacku, pocakam olivovym olejem, trosku posolim, prikryju poklickou a pecu asi 30-40 minut. Vic mi to takhle chutna, jen mam obavu, ze to snim driv, nez budu stacit udelat tuhle dobrotu
5068 příspěvků 15.2.12 22:53
Zebulon aj samotna mata by bola super, takyto salat sa v oblasti robieva bezne a cvikla sa opeka v zime len tak na pieckach, rozdrobi sa balkan alebo labaneh , da sa mata susena alebo cerstva a pokape citronom a oliv.olejom..
Ked je rec o cvikle, tak je tu aj recept nielen na varu pre tych co radi cviklu…
http://www.labuznik.com/recept/jachne/
Dobry vecer
Poprvé jsem řepu pekla zabalenou v alobalu, posolenou, oolejovanou EVO a s trochou balzamica.

Podruhé jsem ji pekla, dokonce nadvakrát, s asi 3 hodinovou přestávkou, jenom umytou, jako aničkav.. rozdíl v chuti jsem nepozorovala, stejně jsem ji musela upečenou oloupat..a pak dochutit.
Peču v remosce i v troubě.
Ale příště ji chci zkusit udělat v MW stejně, jako díky Alis dělám brambory
Slaný sýr potvrzuji, nedala jsem balkán, ale mazlavou Appetinu a bylo to super.
Vlastně je to tento můj salát s přidaným sýrem
Můj nejmilejší je ale řepa+sekané ořechy+jarní cibulka+majonéza/jogurt. Vyzkoušejte také..
Ať žije řepa!
Ja mam rada varenou, je takova krehci, mi prijde. Ale s tim slanym syrem je to prekvapiva souhra chuti. Fenykl zkusim dat priste, to me nenapadlo!
Anicko, az budu neco pect, upecu i repu, kdyz bude na dosah, jak pises.
Ale na „zebulát“ mam chut driv a kvuli dvoum repam nepustim do penezenky stovky wattu . Uz takhle si na me brousej zuby za topeni
2904 příspěvků 15.2.12 21:11
musíš ju piecť dlho, až sa začne scvrkávať. Fakt je úplne iná.
Ja ju nepokvapkám olejom, iba umyjem a zabalím do alobalu. Pečiem v pekáči vedľa pekáča, kde sa pečie mäso.
No ja jsem zasadni rozdil nezaznamenala. Dobre uvarena, oloupana repa je vyborna pod olejem a korenim strouhana i naplatkovana. Samotnou jsem zkousela podle nejakeho receptu z tv, v alobalu upect pokapanou olejem a prisla mi stejna. Jen nebyla mokra

A krb nemam !
A já bych doporučila tu řepu upéci.. Na základě rad z Labužníka jsem začala řepu ,místo vaření, péci a rozdíl je neskutečný!!! Ta pečená je stokrát lepší! Sladká, jemná, bez té zemité, hliněné chuti, která mně trochu vadí..
¨

Nedávno jsem si takhle podobně salát udělala a byl úžasný!
Ale nikdy bych to takhle nenafotila…
Zebu, proc davas takove reflexy vyvolavajici recepty, kdyz doma nemam ani jedno a dala bych si to hned?
Mala pripominka. K repe jde lip fenykl. Kmin zkusila kamaradka, dala ochutnat a : e eeeee
Tesim se na nej, bude zmena . Prave dojedena repa s krenem