Recept Salát z červené řepy a balkánského sýra s pažitkou Veg

(Hodnoceno 1x) Evropská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Salát z červené řepy a balkánského sýra s pažitkou

Úvod

Pro maminku :- ).

Nápad podle www au fil de mes reves d amour

Postup

Řepu uvaříme v osolené vodě s trochou kmína, podle velikosti cca 30 minut.

Balkánský sýr rozdrobíme do hlubokého talíře, přidáme kysanou smetanu a oregano, vidličkou rozmícháme.

Z octa, oleje, soli a pepře ušleháme zálivku, řepu nakrájíme na plátky, rozložíme na talíř, pokapeme zálivkou a doprostřed dáme rozmíchaný sýr. Ozdobíme polníčkem nebo rukolou a rajčátky, posypeme nakrájenou pažitkou.


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.02.12 vloženo
  • 28608x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min vaření řepy plus 10 minut

Ingredience

  • 4 střední bulvy červené řepy
  • 250 g balkánského sýra (nebo jiného sýra podobného typu, třeba fety)
  • 50 g kysané smetany
  • lžička oregana (mimo sezónu sušené, v sezóně čerstvé, mohou být i jiné bylinky)
  • svazek pažitky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • sůl, pepř
  • salát, třeba polníček, rukola, pár cherry rajčat

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

zébulon 02.01.13 17:59

V trochu slavnostnější verzi - místo balkánu kozí sýr, rozmícháno do jemné pasty. Jako příloha syrový fenykl na tenké plátky, rajčata a salát se špenátem.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům
Odkaz na uvaření

Anitta 05.03.12 19:23

Delam velice podobny salatek, ale trochu jinak poskladany, nepridavam smetanu, aby byl lehci.
Cervenou repu jsem tentokrat uvarila v pomalem hrnci. A byla dobra!

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

zébulon 15.02.12 20:00

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Salát z červené řepy a balkánského sýra s pažitkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
M.Suskova
206 příspěvků 06.03.12 10:39

Udělala jsem jednodušší variantu.Červena řepa,balkánský sýr,citronová šťáva,olej.Neměla jsem žádnou bylinku,takže bez zeleného, ale bylo to výborné,moc jsem si pochutnala.Zbytek bude dnes k večeři.Už se těším.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.02.12 22:40

To me tesi, ze vam chutnalo. Muj muz taky poprve jedl repu v tomhle salatu s chuti. Simono, myslim, ze na typu octa zas tak nezalezi.

 
simonah
35 příspěvků 20.02.12 14:43

Uvařeno a výborné. Nějak poslední dobou „ulítávám“ na červené řepě a tohle je jeden z receptů, který určitě nezapadne a bude opakování. Balsamikový ocet jsem použila bílý. Byl by rozdíl v chuti při použití červeného? :palec: :potlesk:

 
mrtvola
1394 příspěvků 19.02.12 23:44

Ten salát jsme dnes měli k večeři. S ptačím salátem (tuším je to polníček?) a byl moc dobrý. I můj muž, který červenou řepu nemusí, snědl půl druhé porce. Díky, Zebu.

A ten cvikl v kalhotách je obyčejnej klín (= Zwickel) :mrgreen: , takovej malej typicky českej germanismus.

Příspěvek upraven 19.02.12 v 23:46

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.12 23:09

joli, ať okénko nebo recept, vždy jde hlavě o jazyk. :lol:

 
jolana
5065 příspěvků 19.02.12 12:16

Anickav, jazykove okienko tu uz bolo viackrat :-)..v podstate ked nejde o zivot-tak nejde o nic..hlavne ze chuti :) Dobru chut :)

 
anickav
2904 příspěvků 19.02.12 10:47
Jolana a ostaní,

parádne som sa sekla. Slovník hovorí CVIKLA, ale v kuchárskych knihách alebo aj inde sa stretávam s cvikľou. U nás doma sa hovorilo všetko spisovne a tiež „cvikľa“, (červená repa u nás nebola) tak zrejme aj preto som nadobudla presvedčenie o správnosti a bez nazretia do slovníka slovenského jazyka som vypustila nesprávnu informáciu.
Sypem si popol na hlavu.

 
gmp
1603 příspěvků 19.02.12 09:40
+casino

voni jsou jeden velkej pravdomluv. V mé paměti není popsán případ, kdyby pravdu ne děli. (Na druhý straně -už zapomínám…)
Jisto je, že řípa dává se především dobytku ušlechtilému - praseti, teprve co zbyde dobytku hrabavému. Zde nutno opětovně říci, že voni Casino, pravdu dí, žádná hospodyně nebude si držet drůbeže vynesené, tedy slepic, které kvokají a kvokají - vejce však nedají. Už vůbec ne těch co by - nastojte - za kohouta rády zaskočily. Pro takové je již jen, u každé rozumné hospodyně, jedna cesta - Slepice nadívaná, v polévce vařená a tento skvělý salát jako příloha.

 
jolana
5065 příspěvků 18.02.12 19:11

ivo, ja tiez..co sa tu vsetko clovek nedozvie…ja to zas pocujem od teba druhykrat v zivote..kucharske knizky nase tuna nemam uprimne, ale pokial ma pamat neklame v tych doma je tiez bez makcen..fajn, aspon si pri tom makkom l mlaskne jazyk, ta cvikla si to zasluzi :mrgreen: :lol:

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 19:00

Joli, koukám jako puk, protože já vždycky ve slovenských kuchařkách měla napsáno „cvikľa“ . A že jich mám ve sbírce „neúrekom“ :lol:

 
jolana
5065 příspěvků 18.02.12 18:00

Anickav, makcen?..
http://slovnik.juls.savba.sk/?…

 
Alis
2617 příspěvků 18.02.12 16:56

Nejsem Miloš, ale za sebe odpovídám: Casino, ano :-)

A přidám se k fauně a dodám, že termín „cvikl“ se používá dnes hlavně v architektuře :-)

 
anickav
2904 příspěvků 18.02.12 16:41
Na Slovensku

je červená repa alebo cvikĽa…na l je mäkčeň…čiže niečo iné, ako český cvikl.
Ale pekne sa tu cvikluje, či repuje…

 
casino
4473 příspěvků 18.02.12 15:50

Milošu, nemáte taky dojem, že fauně je poskytována zbytečná ochrana :?: :think: :mrgreen:
No, tvorečků ze dvorečků se to zatím netejče… :mrgreen:
Zatím… :think: :mrgreen:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 13:36

No jo, haro se vetsinou ucviklo, bez diskuze. Do repy se pak nasazelo ze zalu par kousku :- ).

 
jolana
5065 příspěvků 18.02.12 11:48

..aaa..pokial mi je zname sa cvikla pouzivalo aj v zemi bratskej ceskej..tak schvalne som dala do vyhladavania ..plno..jedno z nich napriklad..
 http://botanika.wendys.cz/…ar/heslo.php?74

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 11:09

Takze tys Milosku prave dostal? :lol:

 
gmp
1603 příspěvků 18.02.12 11:01
-

Na Ostravě, kdo dostane do řepy ztrácí na dlouhou dobu chuť k diskusím!

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 10:43

jasneeee Zebule, a to haro se pak u CVIKLO a zase zbyla jen REPA :lol:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 10:37

Haha, wydro, ale kdyz se driv reklo, ze nekdo „pustil repu“, znamenalo to, ze si nechal narust revolucni haro (az ostatni valili bulvy!). Tudiz to koresponduje spis s tou casti repy, ktera je venku!

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 10:23

Jolano, ale je to nelogicke, vzdyt ten konecnik v zemi je prece repa !! Jak to muze byt „cvikla“ ? :P 8o :zed:

 
jolana
5065 příspěvků 18.02.12 10:16

:lol: ..jj..cvikla je cervena repa…mi sa paci viac cvikla.. ale chuti rovnako ako cervena repa :mrgreen: :mavam:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 09:54

Ivo, nech holky at si cviklaj (nebo cviklujou, event. cviklej ) :dance:
My si zařepáme , nebo řepnem, event si zatančíme řepáčka :P

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.12 09:29

Nevím, k čemu tato debata…
Cvikľa je přece ve slovenštině totéž, co v češtině červená řepa…
Nebo se, Jolano, mýlím?

Příspěvek upraven 18.02.12 v 09:29

 
Anitta
521 příspěvků 17.02.12 23:41

Glama, pri googlovani „cvikl“ jsem objevila tohle: Kalhoty všech kimon Golden dragon mají velký cvikl (klín upravující kalhoty v rozkroku … a taky ze pater slouzi k tomu, aby nam hlava nespadla do kalhot :lol:
Jak se tohle slovo „cvikl“ potkalo s repou, to tedy nevim… :think:
Zebulon :D

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.02.12 13:17

Kdyz budes jist cviklu, nebudes potrebovat cvikl!

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.02.12 11:15

U nás v Česku se v dávných dobách „cvikl“ všíval do kalhot.. Když byly malé, všil se(asi do pasu) cvikl… Takže Anito…bacha na to, co budeš strkat do trouby.. ;-) :mrgreen:

 
anickav
2904 příspěvků 16.02.12 08:35
Wydrička,

nepeč dve, ale aj desať! Pečená repa je
1. prudko jedlá
2. pár dní v chladničke v krabičke vydrží a môžeš použiť na viac receptov

Zvyknem piecť aj olúpanu a pokrájanú na plátky zmiešanú s medom, octom, soľou, korením a bylinkami, pod alobalom. Je super.

 
jolana
5065 příspěvků 16.02.12 00:31

Anitto, kuzelne, ze ano .. :lol:

 
Anitta
521 příspěvků 15.02.12 23:42

Prej cvikla..... :D to jsou nazvy ha ha
Ale taky mam rada cervenou repu a radeji pecenou a zrovna oloupanou, loupam v rukavicich, at se nemusim pracne umyvat. Rozkrajim na ctvrtky, dam do maleho keramickeho pekacku, pocakam olivovym olejem, trosku posolim, prikryju poklickou a pecu asi 30-40 minut. Vic mi to takhle chutna, jen mam obavu, ze to snim driv, nez budu stacit udelat tuhle dobrotu :mrgreen:

 
jolana
5065 příspěvků 15.02.12 22:53

Zebulon aj samotna mata by bola super, takyto salat sa v oblasti robieva bezne a cvikla sa opeka v zime len tak na pieckach, rozdrobi sa balkan alebo labaneh , da sa mata susena alebo cerstva a pokape citronom a oliv.olejom..
Ked je rec o cvikle, tak je tu aj recept nielen na varu pre tych co radi cviklu…

http://www.labuznik.com/recept/jachne/

Dobry vecer :)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.02.12 22:19

Poprvé jsem řepu pekla zabalenou v alobalu, posolenou, oolejovanou EVO a s trochou balzamica.
Podruhé jsem ji pekla, dokonce nadvakrát, s asi 3 hodinovou přestávkou, jenom umytou, jako aničkav.. rozdíl v chuti jsem nepozorovala, stejně jsem ji musela upečenou oloupat..a pak dochutit.
Peču v remosce i v troubě.
Ale příště ji chci zkusit udělat v MW stejně, jako díky Alis dělám brambory
Slaný sýr potvrzuji, nedala jsem balkán, ale mazlavou Appetinu a bylo to super.
Vlastně je to tento můj salát s přidaným sýrem
Můj nejmilejší je ale řepa+sekané ořechy+jarní cibulka+majoné­za/jogurt. Vyzkoušejte také..
Ať žije řepa!
:mrgreen:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.02.12 22:01

Ja mam rada varenou, je takova krehci, mi prijde. Ale s tim slanym syrem je to prekvapiva souhra chuti. Fenykl zkusim dat priste, to me nenapadlo!

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.02.12 21:21

Anicko, az budu neco pect, upecu i repu, kdyz bude na dosah, jak pises.
Ale na „zebulát“ mam chut driv a kvuli dvoum repam nepustim do penezenky stovky wattu . Uz takhle si na me brousej zuby za topeni :zed:

 
anickav
2904 příspěvků 15.02.12 21:11
Wydrička,

musíš ju piecť dlho, až sa začne scvrkávať. Fakt je úplne iná.
Ja ju nepokvapkám olejom, iba umyjem a zabalím do alobalu. Pečiem v pekáči vedľa pekáča, kde sa pečie mäso. :mavam:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.02.12 20:59

No ja jsem zasadni rozdil nezaznamenala. Dobre uvarena, oloupana repa je vyborna pod olejem a korenim strouhana i naplatkovana. Samotnou jsem zkousela podle nejakeho receptu z tv, v alobalu upect pokapanou olejem a prisla mi stejna. Jen nebyla mokra :-)
A krb nemam ! :zed:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.02.12 20:44

A já bych doporučila tu řepu upéci.. Na základě rad z Labužníka jsem začala řepu ,místo vaření, péci a rozdíl je neskutečný!!! Ta pečená je stokrát lepší! Sladká, jemná, bez té zemité, hliněné chuti, která mně trochu vadí..
Nedávno jsem si takhle podobně salát udělala a byl úžasný!
Ale nikdy bych to takhle nenafotila… ;-)¨
:mrgreen:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.02.12 20:36

Zebu, proc davas takove reflexy vyvolavajici recepty, kdyz doma nemam ani jedno a dala bych si to hned? :pocitac:
Mala pripominka. K repe jde lip fenykl. Kmin zkusila kamaradka, dala ochutnat a : e eeeee
Tesim se na nej, bude zmena . Prave dojedena repa s krenem

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz