Recept Pečená nutrie

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nutrii naporcujeme, zbavíme blan a tuku a potřeme prolisovaným česnekem se solí. Natlačíme do skleněné, porcelánové nebo smaltované nepoškozené nádoby, přikryjeme a necháme v chladu dva až tři dny nasucho marinovat. Maso během marinování alespoň jedenkrát přeložíme. Marinované maso vložíme do tlakového hrnce (6 litrů), podlijeme vodou a necháme od počátku odfukování páry asi 10-15 minut podusit. Mezitím si na pekáči rozpustíme sádlo, na dno nasypeme nakrájenou cibuli, potom vložíme rozdušené maso, dochutíme solí a kmínem, zalijeme vydušenou šťávou a pečeme nepřikryté dorůžova v troubě asi 30-40 minut. Kdo nezkusí, neuvěří!

Recept je z kategorií: Zvěřina

Nahlásit recept

  • 05.05.06 vloženo
  • 60131x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1 nutrie cca 3-4 kg
  • 2 hlavičky česneku
  • 2 větší cibule
  • sůl
  • kmín
  • 1 lžíce sádla
  • 1,5 dcl vody (dodržte, pustí dost šťávy!).

Doporučená příloha

  • Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pečená nutrie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pečená nutrie

svato
1423 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie - Manku,

ku knižke sa momentálne nedostanem, tak len čo si pamätám. Nebol to presný recept, skôr zmienka, ale skúsenému labužníkovi by malo stačiť. Tú paštétu robil Caleb Clark z uloveného mývala a okrem mäsa do nej dával slaninu, cibuľu a zemiaky - viac sa nepamätám. Pravdepodobne to piekol v pahrebe. Zdraví D.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

Noskovice, Libuško, děkuji za odpovědi. Škoda že máme potok až za domem. Manžel má sice nějaký systém vymyšlený, ale jak znám programátory, zůstane jenom u řečí… :-(

sivakova
489 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie - Sylvie.

Sylvie, mám dojem, že chovatelé nutrií příliš nezbohatnou. Podle našich známých je pro chov nutný vydlážděný nebo vybetonovaný prostor a protékající voda, kterou nutrie ke svému životu potřebují. Známí využili potoka, který jim protékal zahradou, takže vodu měli zadarmo, ale kdo by musel používat městskou vodu, tak se mu chov nutrií vůbec nevyplatí.Takže Sylvie, budeš si muset vybrat něco jiného, na čem se dá něco vydělat. Zdraví Libuše.

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie-sylvie

Jestli se da chovem nutrii vydelavat, nevim, ale kdyz jsem byla pred lety s manzelem u moji tety na navsteve (u Mlade Boleslavi), soused je choval pro kozisek. Jestli je take jedl, to nevim. Myslim, ze ano. On nic nevyhazoval… a kdyz si dal slivovicku, tak i dobre varil!

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

A dá se na chovu nutrií vydělat? Jen si tak přemýšlím. Víte o tom něco?
Děkuji
Sylvie

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

Je fakt, že nutrii jsem ještě neochutnala, ale kdyby byla příležitost, tak se nezříkám. Může to být lepší než králík. Ostatně ještě v minulém století jedli námořníci i krysy, říkali že jsou výborné, vykrmené lodními suchary. A znám pána, který snědl i skunka. Tam bych se bála víc s ohledem na pachové žlázy.

ildig
51 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

Manku - nemohla, neprostrčila by hlavu mřížemi, kdežto ta potvora bez problémů. Teď nejspíš číhá na další oběť…:-)) A asi bych to nepekla - prý to po stažení vypadá jako dítě…

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie - Jejda, unikl mi Kltkův dotaz!

Takže Kltko, já ji taky měl v mrazáku, protože jsem jich měl povíc. Můžu tedy zodpovědně říct, že FUNGUJE! :-D
(A promiň za pozdní odpověď!)

Líbo, sice už žádnou nutrii nemám, ale kdybych se zase k nějaké dobral, určitě tu sekanou zkusím. Dnes už zadarmo nutrie nejsou, stojí majlant… :-/

Ildof, proč ho dcera nekousla taky? Na oplátku! :-D

Svato, tuhle knihu tedy mám přečtenou od začátku do konce a zpět, i od všech různých dalších stran a směrů, ale nějak si ten recept nevybavuji… Budu si muset najít čas a osvěžit paměť. Jenom - kde my v ČR vzít mývala? Ze ZOO by nás asi hnali!!! :-D

Terrinko, kdo nezkusí v životě všechno aspoň jednou, umře sice zdravý, ale ochuzený o hodně zážitků! :-D

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

U nás v nemocnici svého času nutrie vykupovali ve velkém za pár korun a vařili z něho téměř všechnu dietní stravu. Musím uznat, že to bylo dobré a pacienti byli spokojení. Nevím, ale doma jsem nutrii ještě nikdy nedělala a asi se k tomu nepropůjčím- jedině,kdyby to bylo velmi nutné ohledně nějaké diety, nebo to nedej Bože musel někdo z nás dodržovat a šlo o život.
Prostě to není naše parketa, i když věřím, že to je chutné!

svato
1423 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie - ildig.

ak sa skutočne rozhodneš pre pomstu, v knihe Dvaja divosi od E.Th.Setona som videla recept na prériovú paštétu z medvedíka čistotného. :-)

ildig
51 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

Jejda, tak nutrii jsem neviděla ani živou, ani v mrazáku…ale dceru před týdnem kousl mýval, že bych se mu pomstila?

sivakova
489 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

Svého času bylo maso z nutrie dokonce i zadarmo. Naši známí nás zásobovali jejich masem několikrát do roka. ze zadních nohou jsem připravovala nejjemnější řízky, které se přímo rozplývaly. Nebo jsem z nich dělala svíčkovou, to jsem ještě použila přední nohy. Ostatní maso jsem pekla podobným způsobem jako Manek a opět to bylo velmi vynikající, vonělo to po celém domě.
Po opracování celé nutrie, ale zbude ještě masitá blána, vnitřnosti a hlava. Toto vše má nasládlou nepříjemnou chuť. Nacpala jsem vše do velkého hrnce a ve slané vodě mírně okyselené octem jsem to uvařila, potom vychladlé ma so jsem umlela s česnekem a cibulí a udělala jsem z toho kořeněnou sekanou, která byla od vnitřností tmavě hnědá, ale chuťově byla výborná. Nosívala jsem ji chlapům do práce a ti se mohli po ní utlouct i když věděli co jedí. Zdraví Libuše.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie - manku

funguje recept aj na zmrazenú fňutriu?

possum
464 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

Taky se da delat na divoko. Mnamka. ;-)

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

ted jsem videla mrazenou nutrii v Hypernove. Z Polska. Manzel rekl, ze teda toto jist nebude! Coz mne velice udivilo, jelikoz jako francouz ji vse co lita, plave, beha, plazi se, skace........
Ale vim, ze zrovna o nutrii ve Francii nemluvi nijak extra. Kdyz chteji nekoho pozlobit tak reknou napr. ze ta pastika je z nutrie ...... :-(
A pritom je to dobre!

saladek
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

Nutrii si dáváme tak dvakrát do měsíce,recept určitě vyzkkouším.Co naplat,ale nejlepší je uzená.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie - Sim,

můžeš ji zkusit nacpat do pekáče a trouby živou a pak nám sdělit svoje zážitky?
Prosím!!!! :-)

sim
293 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

Treba tu nutriu predtym zabit?

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie - Kamilio,

díky za radu, ještě mám dvě, tak vyzkouším.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

… pamatuji doby, kdy byla nutrie k dostání za 20,– Kč za kilo… můj strýc měl farmu na nutrie a můj otec choval králíky a tak jsem na těchto zvířátkách vyrostla… moji rodiče měli celý sešit receptů na úpravu těchto zvířátek, ale kdybych já věděla kam se poděl…

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

Manku,

  • blan a tuku se nejlépe zbavíš tak, že dáš zvířátko na 5 min. do vroucí vody s kořením a česnekem. Pak se to krásně dá ostrým nožem opracovat,
  • dej česnek i na zvířátko asi v polovině pečení, aby ovoněl ale nepřipaloval se,
  • zkusil jsem mockrát, věřím a všem doporučuji!!!
Jituska02
111 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

U nás (JČ-Písek) byla nutrie také v letáku BILLY, je to asi měsíc, cca 130,–Kč/kg, teď už bych do ní šla!!

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

Maňánku, ten tlakáč je jenom pro urychlení přípravy, jasně, že se dá péct přímo. Ale pak je doba přípravy delší…

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie - Manku,

nebo jí pect od začátku v pekáči, před tím posypat marjánkou, a podávat s bramborovým knedlíkem a se špenátem!
Už se mi dělaj boule za ušima!
Zduř!!!!!!!!!

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie- KVB

U nás na Moravě nutrii před 2 týdny měli v BILLE za 126 Kč/kg. Nevím, jestli jí tam ještě mají.
Chodila jsem tam kolem nutrii, jak kolem horké kaši ale nekoupila jsem jí, protože nevěděla co s ní, teď ano. Díky za recept, ukládám si ho.

S pozdravem

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

já nutrii tedy nikdy vědomě nejedla, nevědomě jsem ji možná pojídala v době pobytů v nemocnicích ještě jako dítě. Ale jako malá jsem se s jednou mazlila. Kamarád ji měl doma jako mazlíčka. ;o)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

J8 jsem ji tedy sehnal čirou náhodou, když mi spolupracovník řekl, že jede na farmu pro 15 kousků. Hned jsem si taky tři přibral! :-)

svato
1423 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

Svojho času (25-30 rokov dozadu) sa nutrie normálne predávali u mäsiara a môžem potvrdiť, že je to chutné a nemastné mäso, ktoré sa dá pripraviť rôznym spôsobom.

KVB
75 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pečená nutrie

Jo nutrie, to je dobré masíčko. Ale kde ji dneska sehnat? Tu už jsem neviděl snad 10 let!!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Chilli con carne Chilli con carne
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz