Recept Paštika ganz einfach

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Paštika ganz einfach

Úvod

Paštik je tu, že by z nich šel sestavit telefonní seznam. Ještě nevrčte, tento recept je přeci jen jiný a hlavně, jak už to u mě bývá, jednoduchý. Koho rajcuje hora mastného nádobí, nechť dál nečte. Ostatní se mohou spokojeně pousmát, budeme potřebovat jeden hrnec, mixér, sběračku, prkénko, nůž a lžíci.

Postup

Ve vyšším hrnci na lžíci sádla osmažte cibuli až zežloutne (jasně že krájenou), vložte krájená játra, mleté koření, zalejte vodou a rozmixujte. Neuděláte chybu, když při mixování zakryjete hrnec pytlíkem. Kdo to velkoryse přehlédne, bude dělat rajóny. A pořádné. Moderní stroje bývají dalekonosné. Kdo má rád hrubozrnnou konzistenci, přestane mixovat dříve. A tady jsme in medias res. Pokud se játra smaží nebo jinak tepelně upravují, jak říkají jiné postupy, poněkud ztvrdnou a už z nich nebude tato paštika. Voda nadlehčí hmotu a sníží obsah tuku. Vložíme zbytek sádla a uložíme na teplé místo, jen aby se tuk rozpustil. Hmotu dobře promícháme. Vznikne homogenní směs, z níž se nic neodděluje. Není špatný nápad s vložkou z nakládaného pepře. Vpravíme do lahví (používám trychtr z NDR na cezení kávy :-), uzavřeme víčky a zvolna vaříme hodinu. Právě jsem otevřel poslední pikslu z roku 13. Byla uložena v lednici a po otevření obsah nejevil pražádných změn.


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.11.15 vloženo
  • 3546x zobrazeno

Čas přípravy

  • chvíle

Ingredience

  • 2 díly vepřových jater
  • 1 díl vody
  • 1 díl škvařeného sádla
  • cibule, bobkový list, tymián, nové koření, pepř, sůl, cukr, česnek

Doporučená příloha

  • Bílé i tmavé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 13.12.15 15:49

Vyzkoušela a pochutnali jsme si, s brusinkama je výborná. Přidala jsem podle Zuzky i smetanu.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 22.11.15 20:15

Dělám takto již několik let v téměř stejném poměru, jak je psáno zde… Část vody nahrazuji smetanou (sladkou).
Tentokrát z jater skopových, z jedné z našich oveček, která musela být kvůli úrazu nohy poražena, ale nazmar z ní nepřijde nic, takže porážka zbytečná nebyla…
U jedné ze skleniček mi povolilo víčko (ta na snímku chybí), tak jsme hned ochutnávali :D
Opět super - tento recept opravdu doporučuji, jelikož lety praxe se ukázalo, že jej zvládne každý.
Já postupuji tak, že když už je zahřátá směs rozmixovaná, vmixuji rovnou i to sádlo a pak hned vodu se smetanou. Vzniklou kaši hned plním do skleniček a šup zavařit a pak nechat vychladnout, než uskladním.
Mám i vyzkoušeno to, že část jater nahradím pečeným bůčkem či uzeným vařeným bůčkem.
Zkoušela jsem i přidání žampionů připravených spolu s cibulí (lze je buď rozmixovat přímo nebo dát stranou a vmíchat zpět až těsně před plněním do skleniček, lepší jsou posekané na menší kousky).
Babička přidávala sekaná kaprlata a maminka brusinky či mandle.
Dobré je také vmíchat „pecičky“ špeku.
My rádi paštiku jemnou, tak mixuji na jemno, maminka dělává hrubší a dává více sádla. Já pro změnu dávám sádla kolikrát o trošku méně, v podstatě vždy vše tak nějak od oka, ale paštika vždy super :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

gmp 20.11.15 17:09

+

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Paštika ganz einfach

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5065 příspěvků 09.01.16 20:18

Cibula opecena na 1 PL mnasla len aby zmakla+ strucik cesnaku, pepr, mletu papriku, muskatovy oriesok, jalovcinky a nove korenie. Este do tepleho poriadne 3 PL kokosoveho oleja (za studena lisovany). Vsetko do chopper rozmixovat na jemno. Ziadna voda, ziadna smotana.Do sklenicek a varila hodinu. Pred chvilou sme ochutnali…jemna, fantasticka…vdaka za recept :)

PS: Kokosovy olej lisovany za studena!!! je zdravsia nahrada masla… aspon pre tych co jedia pastiky vela trebars ako ja :mrgreen: a mali by dodrziavat zdravsiu zivotospravu.
Ma velmi veeelmi jemny malinkatyyy kokosovy nadych. Po tepelnej uprave sa strati. Konzistenca je taka ista ako u bravcovej masti, snad aj jemnejsia. Davam si ho ako zabal na vlasy. Po kupani aj na telo. A si nim namastim aj chlieb. Naozaj sa podoba bravcovej masti. :mavam:… aj na sladke pecenie a podobne je vyborny..

 
birkana
1668 příspěvků 13.12.15 18:38

@daduuja, já bych to chápala takto: nedám-li vodu, produkt bude obsahovat 33,33333% sádla. Přidám-li vodu dle pokynů autora, obsah sádla se sníží na 25%. :think: :mrgreen: Nedám-li játra… :cert: :cert: :cert: :lol:

 
daduuja
1140 příspěvků 13.12.15 15:58

Wolfg, jen dost dobře nerozumím tomu, jak voda sníží obsah tuku? :-)

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 22.11.15 18:48

Tak se právě zavařuje - shodou náhod musela být jedna ovce z našeho stádečka poražena (úraz - léčba se nevyplatí, navíc by ji doktor nacpal antibiotiky a vším možným, takže porážka je vždy v těchto případech humánnější pro obě strany).
Jelikož ale játra měla krásná a zdravá, bylo jasno…
Hlavně jsem měla velké štěstí, že jsem nedávno škvařila sádlo a bylo po ruce.

Až budou fotky, přidám :)
Voní to po celém baráku :mavam:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 21.11.15 16:29

@birkana Já už dávám poměr od oka, ale v podstatě stejně, jak je zde psáno :)
Originál mám někde v sešitku po prababičce…
Vyzkoušeno mám přidání pečeného bůčku a uzeného bůčku.
Stačí opravdu nahradit jen cca tu 1/3, v případě bůčku mohu podle tučnosti masa ubrat i sádlo, ale je to vše jen o tom, trefit správnou strukturu, což není problém, hlavní zde je dodržet ten postup zpracování jater - to je nejdůležitější.
Jinak je tato paštika hodně variabilní, pamatuji, že babička přidávala i posekaná kaprlátka a k cibuli lze přidat žampiony…
Jiné možnosti jsem ještě nezkoušela… :mavam:

 
birkana
1668 příspěvků 21.11.15 16:11

@Zuzka1973, právě ten přídavek masa mne napadl. Část chci udělat jen játrovou a část s masem (asi 1/3 jater nahradit pečenou v. plecí). Protože jsme na to jen dva, musím experimentovat postupně - s kořením i druhem masa. Co bude chutnat, udělám ve větším množství k uskladnění. To „uskladnění“ beru s rezervou; večer u televize se stává, že je potřeba něco „na doražení“. Sladké se u nás nejí; paštika je pak dobrá volba :mavam:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 21.11.15 15:55

Děvčata, tenhle recept doporučuji :palec:
Dělávám z vepřových a skopových jater, někdy přihodím kousek pečeného masa…
Jak dlouho vydrží, nemám tušení… u nás mizí rychlostí blesku :)

 
birkana
1668 příspěvků 21.11.15 15:53

Já jsem si založila nákupní lístek na příští týden - je na něm: 1/2 kg jater (či víc, jak se prodavači podaří nabrat), sádlo a žitná mouka na chleba. Ať je k té paštice co zakousnout. Vše ostatní doma mám ;). Dokonce jsem si už s půdy přinesla potřebné menší skleničky na zavaření 8o.

 
daduuja
1140 příspěvků 21.11.15 15:40

Tak jsem recept otevřela a přečetla už asi 10× a líbí se mi čím dál víc, jenže do konce příštího týdne nesmím k řezníkovi :(, ale dojde na ni a určitě nevydrží dva roky :-)

 
birkana
1668 příspěvků 20.11.15 14:05

@Wolfg, takový recept se mi moc a moc líbí :potlesk:. Jednoduchý, rychlý, s použitím různých druhů koření i variabilní. Je škoda, že není fotka, nemůžu dát plný počet ***** :srdce:

S použitím krůtích jater vidím další možnosti… :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz