Recept Paštika ganz einfach

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Paštika ganz einfach

Úvod

Paštik je tu, že by z nich šel sestavit telefonní seznam. Ještě nevrčte, tento recept je přeci jen jiný a hlavně, jak už to u mě bývá, jednoduchý. Koho rajcuje hora mastného nádobí, nechť dál nečte. Ostatní se mohou spokojeně pousmát, budeme potřebovat jeden hrnec, mixér, sběračku, prkénko, nůž a lžíci.

Postup

Ve vyšším hrnci na lžíci sádla osmažte cibuli až zežloutne (jasně že krájenou), vložte krájená játra, mleté koření, zalejte vodou a rozmixujte. Neuděláte chybu, když při mixování zakryjete hrnec pytlíkem. Kdo to velkoryse přehlédne, bude dělat rajóny. A pořádné. Moderní stroje bývají dalekonosné. Kdo má rád hrubozrnnou konzistenci, přestane mixovat dříve. A tady jsme in medias res. Pokud se játra smaží nebo jinak tepelně upravují, jak říkají jiné postupy, poněkud ztvrdnou a už z nich nebude tato paštika. Voda nadlehčí hmotu a sníží obsah tuku. Vložíme zbytek sádla a uložíme na teplé místo, jen aby se tuk rozpustil. Hmotu dobře promícháme. Vznikne homogenní směs, z níž se nic neodděluje. Není špatný nápad s vložkou z nakládaného pepře. Vpravíme do lahví (používám trychtr z NDR na cezení kávy :-), uzavřeme víčky a zvolna vaříme hodinu. Právě jsem otevřel poslední pikslu z roku 13. Byla uložena v lednici a po otevření obsah nejevil pražádných změn.


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.11.15 vloženo
  • 3442x zobrazeno

Čas přípravy

  • chvíle

Ingredience

  • 2 díly vepřových jater
  • 1 díl vody
  • 1 díl škvařeného sádla
  • cibule, bobkový list, tymián, nové koření, pepř, sůl, cukr, česnek

Doporučená příloha

  • Bílé i tmavé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 13.12.15 15:49

Vyzkoušela a pochutnali jsme si, s brusinkama je výborná. Přidala jsem podle Zuzky i smetanu.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 22.11.15 20:15

Dělám takto již několik let v téměř stejném poměru, jak je psáno zde… Část vody nahrazuji smetanou (sladkou).
Tentokrát z jater skopových, z jedné z našich oveček, která musela být kvůli úrazu nohy poražena, ale nazmar z ní nepřijde nic, takže porážka zbytečná nebyla…
U jedné ze skleniček mi povolilo víčko (ta na snímku chybí), tak jsme hned ochutnávali :D
Opět super - tento recept opravdu doporučuji, jelikož lety praxe se ukázalo, že jej zvládne každý.
Já postupuji tak, že když už je zahřátá směs rozmixovaná, vmixuji rovnou i to sádlo a pak hned vodu se smetanou. Vzniklou kaši hned plním do skleniček a šup zavařit a pak nechat vychladnout, než uskladním.
Mám i vyzkoušeno to, že část jater nahradím pečeným bůčkem či uzeným vařeným bůčkem.
Zkoušela jsem i přidání žampionů připravených spolu s cibulí (lze je buď rozmixovat přímo nebo dát stranou a vmíchat zpět až těsně před plněním do skleniček, lepší jsou posekané na menší kousky).
Babička přidávala sekaná kaprlata a maminka brusinky či mandle.
Dobré je také vmíchat „pecičky“ špeku.
My rádi paštiku jemnou, tak mixuji na jemno, maminka dělává hrubší a dává více sádla. Já pro změnu dávám sádla kolikrát o trošku méně, v podstatě vždy vše tak nějak od oka, ale paštika vždy super :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

gmp 20.11.15 17:09

+

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Paštika ganz einfach

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 09.01.16 20:18

Cibula opecena na 1 PL mnasla len aby zmakla+ strucik cesnaku, pepr, mletu papriku, muskatovy oriesok, jalovcinky a nove korenie. Este do tepleho poriadne 3 PL kokosoveho oleja (za studena lisovany). Vsetko do chopper rozmixovat na jemno. Ziadna voda, ziadna smotana.Do sklenicek a varila hodinu. Pred chvilou sme ochutnali…jemna, fantasticka…vdaka za recept :)

PS: Kokosovy olej lisovany za studena!!! je zdravsia nahrada masla… aspon pre tych co jedia pastiky vela trebars ako ja :mrgreen: a mali by dodrziavat zdravsiu zivotospravu.
Ma velmi veeelmi jemny malinkatyyy kokosovy nadych. Po tepelnej uprave sa strati. Konzistenca je taka ista ako u bravcovej masti, snad aj jemnejsia. Davam si ho ako zabal na vlasy. Po kupani aj na telo. A si nim namastim aj chlieb. Naozaj sa podoba bravcovej masti. :mavam:… aj na sladke pecenie a podobne je vyborny..

 
birkana
1663 příspěvků 13.12.15 18:38

@daduuja, já bych to chápala takto: nedám-li vodu, produkt bude obsahovat 33,33333% sádla. Přidám-li vodu dle pokynů autora, obsah sádla se sníží na 25%. :think: :mrgreen: Nedám-li játra… :cert: :cert: :cert: :lol:

 
daduuja
1133 příspěvků 13.12.15 15:58

Wolfg, jen dost dobře nerozumím tomu, jak voda sníží obsah tuku? :-)

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 22.11.15 18:48

Tak se právě zavařuje - shodou náhod musela být jedna ovce z našeho stádečka poražena (úraz - léčba se nevyplatí, navíc by ji doktor nacpal antibiotiky a vším možným, takže porážka je vždy v těchto případech humánnější pro obě strany).
Jelikož ale játra měla krásná a zdravá, bylo jasno…
Hlavně jsem měla velké štěstí, že jsem nedávno škvařila sádlo a bylo po ruce.

Až budou fotky, přidám :)
Voní to po celém baráku :mavam:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 21.11.15 16:29

@birkana Já už dávám poměr od oka, ale v podstatě stejně, jak je zde psáno :)
Originál mám někde v sešitku po prababičce…
Vyzkoušeno mám přidání pečeného bůčku a uzeného bůčku.
Stačí opravdu nahradit jen cca tu 1/3, v případě bůčku mohu podle tučnosti masa ubrat i sádlo, ale je to vše jen o tom, trefit správnou strukturu, což není problém, hlavní zde je dodržet ten postup zpracování jater - to je nejdůležitější.
Jinak je tato paštika hodně variabilní, pamatuji, že babička přidávala i posekaná kaprlátka a k cibuli lze přidat žampiony…
Jiné možnosti jsem ještě nezkoušela… :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 21.11.15 16:11

@Zuzka1973, právě ten přídavek masa mne napadl. Část chci udělat jen játrovou a část s masem (asi 1/3 jater nahradit pečenou v. plecí). Protože jsme na to jen dva, musím experimentovat postupně - s kořením i druhem masa. Co bude chutnat, udělám ve větším množství k uskladnění. To „uskladnění“ beru s rezervou; večer u televize se stává, že je potřeba něco „na doražení“. Sladké se u nás nejí; paštika je pak dobrá volba :mavam:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 21.11.15 15:55

Děvčata, tenhle recept doporučuji :palec:
Dělávám z vepřových a skopových jater, někdy přihodím kousek pečeného masa…
Jak dlouho vydrží, nemám tušení… u nás mizí rychlostí blesku :)

 
birkana
1663 příspěvků 21.11.15 15:53

Já jsem si založila nákupní lístek na příští týden - je na něm: 1/2 kg jater (či víc, jak se prodavači podaří nabrat), sádlo a žitná mouka na chleba. Ať je k té paštice co zakousnout. Vše ostatní doma mám ;). Dokonce jsem si už s půdy přinesla potřebné menší skleničky na zavaření 8o.

 
daduuja
1133 příspěvků 21.11.15 15:40

Tak jsem recept otevřela a přečetla už asi 10× a líbí se mi čím dál víc, jenže do konce příštího týdne nesmím k řezníkovi :(, ale dojde na ni a určitě nevydrží dva roky :-)

 
birkana
1663 příspěvků 20.11.15 14:05

@Wolfg, takový recept se mi moc a moc líbí :potlesk:. Jednoduchý, rychlý, s použitím různých druhů koření i variabilní. Je škoda, že není fotka, nemůžu dát plný počet ***** :srdce:

S použitím krůtích jater vidím další možnosti… :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz