Recept Paštika ganz einfach
Wolfg Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Paštik je tu, že by z nich šel sestavit telefonní seznam. Ještě nevrčte, tento recept je přeci jen jiný a hlavně, jak už to u mě bývá, jednoduchý. Koho rajcuje hora mastného nádobí, nechť dál nečte. Ostatní se mohou spokojeně pousmát, budeme potřebovat jeden hrnec, mixér, sběračku, prkénko, nůž a lžíci.
Postup
Ve vyšším hrnci na lžíci sádla osmažte cibuli až zežloutne (jasně že krájenou), vložte krájená játra, mleté koření, zalejte vodou a rozmixujte. Neuděláte chybu, když při mixování zakryjete hrnec pytlíkem. Kdo to velkoryse přehlédne, bude dělat rajóny. A pořádné. Moderní stroje bývají dalekonosné. Kdo má rád hrubozrnnou konzistenci, přestane mixovat dříve. A tady jsme in medias res. Pokud se játra smaží nebo jinak tepelně upravují, jak říkají jiné postupy, poněkud ztvrdnou a už z nich nebude tato paštika. Voda nadlehčí hmotu a sníží obsah tuku. Vložíme zbytek sádla a uložíme na teplé místo, jen aby se tuk rozpustil. Hmotu dobře promícháme. Vznikne homogenní směs, z níž se nic neodděluje. Není špatný nápad s vložkou z nakládaného pepře. Vpravíme do lahví (používám trychtr z NDR na cezení kávy :-), uzavřeme víčky a zvolna vaříme hodinu. Právě jsem otevřel poslední pikslu z roku 13. Byla uložena v lednici a po otevření obsah nejevil pražádných změn.
- 20.11.15 vloženo
- 4650x zobrazeno
Čas přípravy
- chvíle
Ingredience
- 2 díly vepřových jater
- 1 díl vody
- 1 díl škvařeného sádla
- cibule, bobkový list, tymián, nové koření, pepř, sůl, cukr, česnek
Doporučená příloha
Bílé i tmavé pečivo
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku13.12.15 15:49
Vyzkoušela a pochutnali jsme si, s brusinkama je výborná. Přidala jsem podle Zuzky i smetanu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům22.11.15 20:15
Dělám takto již několik let v téměř stejném poměru, jak je psáno
zde… Část vody nahrazuji smetanou (sladkou).
Tentokrát z jater skopových, z jedné z našich oveček, která musela být
kvůli úrazu nohy poražena, ale nazmar z ní nepřijde nic, takže porážka
zbytečná nebyla…
U jedné ze skleniček mi povolilo víčko (ta na snímku chybí), tak jsme
hned ochutnávali
Opět super - tento recept opravdu doporučuji, jelikož lety praxe se ukázalo,
že jej zvládne každý.
Já postupuji tak, že když už je zahřátá směs rozmixovaná, vmixuji
rovnou i to sádlo a pak hned vodu se smetanou. Vzniklou kaši hned plním do
skleniček a šup zavařit a pak nechat vychladnout, než uskladním.
Mám i vyzkoušeno to, že část jater nahradím pečeným bůčkem či
uzeným vařeným bůčkem.
Zkoušela jsem i přidání žampionů připravených spolu s cibulí (lze je
buď rozmixovat přímo nebo dát stranou a vmíchat zpět až těsně před
plněním do skleniček, lepší jsou posekané na menší kousky).
Babička přidávala sekaná kaprlata a maminka brusinky či mandle.
Dobré je také vmíchat „pecičky“ špeku.
My rádi paštiku jemnou, tak mixuji na jemno, maminka dělává hrubší a
dává více sádla. Já pro změnu dávám sádla kolikrát o trošku méně,
v podstatě vždy vše tak nějak od oka, ale paštika vždy super
Diskuse k receptu Paštika ganz einfach
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Paštika ganz einfach
5068 příspěvků 9.1.16 20:18
Cibula opecena na 1 PL mnasla len aby zmakla+ strucik cesnaku, pepr, mletu papriku, muskatovy oriesok, jalovcinky a nove korenie. Este do tepleho poriadne 3 PL kokosoveho oleja (za studena lisovany). Vsetko do chopper rozmixovat na jemno. Ziadna voda, ziadna smotana.Do sklenicek a varila hodinu. Pred chvilou sme ochutnali…jemna, fantasticka…vdaka za recept
PS: Kokosovy olej lisovany za studena!!! je zdravsia nahrada masla… aspon pre tych co jedia pastiky vela trebars ako ja
a mali by dodrziavat zdravsiu zivotospravu.
… aj na sladke pecenie a podobne je
vyborny..
Ma velmi veeelmi jemny malinkatyyy kokosovy nadych. Po tepelnej uprave sa strati. Konzistenca je taka ista ako u bravcovej masti, snad aj jemnejsia. Davam si ho ako zabal na vlasy. Po kupani aj na telo. A si nim namastim aj chlieb. Naozaj sa podoba bravcovej masti.
@daduuja, já bych to chápala takto: nedám-li vodu, produkt bude obsahovat 33,33333% sádla. Přidám-li vodu dle pokynů autora, obsah sádla se sníží na 25%.
Nedám-li játra…

1151 příspěvků 13.12.15 15:58
Wolfg, jen dost dobře nerozumím tomu, jak voda sníží obsah tuku?
Tak se právě zavařuje - shodou náhod musela být jedna ovce z našeho stádečka poražena (úraz - léčba se nevyplatí, navíc by ji doktor nacpal antibiotiky a vším možným, takže porážka je vždy v těchto případech humánnější pro obě strany).
Jelikož ale játra měla krásná a zdravá, bylo jasno…
Hlavně jsem měla velké štěstí, že jsem nedávno škvařila sádlo a bylo po ruce.
Až budou fotky, přidám

Voní to po celém baráku
@birkana Já už dávám poměr od oka, ale v podstatě stejně, jak je zde psáno

Originál mám někde v sešitku po prababičce…
Vyzkoušeno mám přidání pečeného bůčku a uzeného bůčku.
Stačí opravdu nahradit jen cca tu 1/3, v případě bůčku mohu podle tučnosti masa ubrat i sádlo, ale je to vše jen o tom, trefit správnou strukturu, což není problém, hlavní zde je dodržet ten postup zpracování jater - to je nejdůležitější.
Jinak je tato paštika hodně variabilní, pamatuji, že babička přidávala i posekaná kaprlátka a k cibuli lze přidat žampiony…
Jiné možnosti jsem ještě nezkoušela…
@Zuzka1973, právě ten přídavek masa mne napadl. Část chci udělat jen játrovou a část s masem (asi 1/3 jater nahradit pečenou v. plecí). Protože jsme na to jen dva, musím experimentovat postupně - s kořením i druhem masa. Co bude chutnat, udělám ve větším množství k uskladnění. To „uskladnění“ beru s rezervou; večer u televize se stává, že je potřeba něco „na doražení“. Sladké se u nás nejí; paštika je pak dobrá volba
Děvčata, tenhle recept doporučuji

Dělávám z vepřových a skopových jater, někdy přihodím kousek pečeného masa…
Jak dlouho vydrží, nemám tušení… u nás mizí rychlostí blesku
Já jsem si založila nákupní lístek na příští týden - je na něm: 1/2 kg jater (či víc, jak se prodavači podaří nabrat), sádlo a žitná mouka na chleba. Ať je k té paštice co zakousnout. Vše ostatní doma mám
. Dokonce jsem si už s půdy přinesla
potřebné menší skleničky na zavaření
.
1151 příspěvků 21.11.15 15:40
Tak jsem recept otevřela a přečetla už asi 10× a líbí se mi čím dál víc, jenže do konce příštího týdne nesmím k řezníkovi
, ale dojde na ni a určitě nevydrží dva
roky 
@Wolfg, takový recept se mi moc a moc líbí
. Jednoduchý, rychlý, s použitím různých
druhů koření i variabilní. Je škoda, že není fotka, nemůžu dát plný
počet ***** 
S použitím krůtích jater vidím další možnosti…