Recept Lasagne ganz einfach - vím co jím

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tento recept vznikl na základě vašich zkušeností a jak to bývá - z toho, co dům dal. Jednou jsem zakoupil suché komerční lasagne a výsledek mě neohromil. S myšlenkou „něco najdu, ostatní vyrobím“, začínám.

Postup

Zmáknout domácí těstové placky je dětská besídka. Chce to jen trochu lenosti, neb zdachmat se v kuchyni dovede kdejaký ňouma. Pamětliv slov kuchaře Zdeňka P., cože do pasty patří, vzal jsem pšeničný šrot, přejel jej mlýnkem na koření, až vznikla celozrnná PHM (polohrubá mouka prosím), osolil, zamíchal s vodou a protože ruční machňání s lepivou masou mi nepřináší žádný sukces, prohnal jsem nevábné hrudky několikrát mezi válci mašinky na těstoviny. Vzniklo vskutku plnohodnotné těsto bez použití hrubé animální síly, i protočil je dále na tloušťku 6, což je necelý milimetr, až z mašiny lezly kýžené pruhy. Mezitím se již smažil cibulový základ a ledabyle míchaje vložil mleté vepřové, přidal rozšmelcovaná mražená rajčata, před konzervací víc než zralá, zasypal kořením sestávajícím z vavřínu, tymiánu, bazalky, saturejky, dobromysli, majoránky a česneku, přilil vodu s moukou, coby béchamel-rukcuk, dochutil, ještě trochu promíchal a zhasl plamen.
Dno pekáče vystlal papírem, lehce zakapal olejem, postříkl vodou, vložil pruhy těsta, pramálo se staraje, zda se malinko nepřekrývají, lžící vytvořil netlustou vrstvu masorajské směsi a tak pokračoval do vyčerpání. Surovin, rozumí se. Jasně že to nevyjde - zbylo obé. Polotovary miluju, proto jsem nadnormativní platle proložil fólií, tedy abyste věděli, s potravinářskou se pracuje zatraceně špatně, použil jsem NOVÉ standardní euro-šprcky (to nejsou moje slova, jen opakuji vžitý název) , jež se ukázaly být k tomu cíli nanejvýš vhodné, vše uložil na prkno a zavřel do mrazu.
Přikrytý pekáč dal do trouby, kolik bylo přesně naštelováno nevím, tak asi normálně horko k pečení. Za půl hodiny hotovo. Blahořečím někdejší Landospandos, alias Paper Lou, co bez papíru nedala ani ránu. Nic se nepřilepilo, celek lze vyjmout jako dort a krájet na úhledné kruhové výseče. Takže příště sáhnu do mrazu pro placky, žádnej bešamel nebude, všechno v jednom hrnci a toto příště bude brzo.

A nyní na vysvětlenou, jak je to s tím „vím co jím“. Chci jen naznačit, že lze vařit i bez farmářských trhů, protože tam nevíte o původu surovin zhola nic. Mně zkrátka slamák, kostkovaná košile a kecy o zdravé stravě nepřesvědčí.

Mouka je z pšenice od zemědělce. Čím ji hnojí nevím, ale zkrmuje jí dítkami, ženou i dobytkem, zrno je buclaté a hlavně suché, neb při mletí sakramentsky práší. Musel by být na hlavu, aby cpal rodinu chemií.
Rajský jsou ze zahrady, s přidanou hodnotou ovčího hnoje, cibule též vlastní a bez hnoje, ošetřená proti breberkám metationem z roku 1974. Socialistická chemie spolehlivě funguje. Neošetřená cibule nefunguje!
O mase nevím nic, ale mám vždy po ruce bezchybnou laborku. Mí kocouři se otřou o nohy, sotva zapíchnu kudlu do balení. Dám ochutnat. Jeden je gastronomický anafabet a zbodne všechno. Zřejmě ještě v prenatálním věku brousil kolem McSrágory. Druhý chlupáč si hraje na princezničku, co se ochutnávky týká. Když se dlouho rozmýšlí a nakonec odmítne, bude produkt kdovíjaký. Tentokrát si vzal hned. Co v tom cítí netuším, asi nějaká stopová svinstva, zkrátka tenhle degustátor ví své, páč má laborku rovnou v nose. Takže v receptu je použitá mletá plec.
Voda je ze studny a mohu se pyšnit certifikátem o chemickém rozboru, tedy je 29 let stár, pokud to nevadí. Třeba se kvalita tolik nezhoršila.
Koření je též zahradní. Roste tak nějak samo a divoce, stačí občas protrhat nejhorší plevel, zalít rozředěným hnojem a fertyk. Vavřín samozřejmě néé. Přinesl mi ho kamarád přímo od Taliánů, kdež jej kradl, sedě v bobkovém houští. Zmíněná osoba je kolenovrt a škrťa v jednom. Tentokrát se trefil. Nic ho dárek nestál a mně udělal radost. Čím ošetřovali sémě na olej se nedovíme, ale jelikož jej získávají louhováním benzínem, je to asi jedno.
A papír je zkrátka papír. Doma ho neuděláte.


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.03.15 vloženo
  • 1224x zobrazeno

Čas přípravy

  • hodinka

Ingredience

  • kuchaři budou vědět, kolik čeho
  • Platle: mouka, voda, sůl
  • náplň: olej, cibule, rajčata, koření, mleté vepřové, mouka, voda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lasagne ganz einfach - vím co jím

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Wolfg
583 příspěvků 15.03.15 18:36
To je pak houby-labor komando

Když nedodává objektivní výsledky. Je to zkrátka banda ignorantů. Proto je každej den zdravím, jako jednoho muže, zdár voléé.

 
birkana
1663 příspěvků 10.03.15 11:44

@Wolfg, :potlesk: za krásně napsaný recept :lol:
Ten tvůj tip na náplň „vše v jednom“ si zapisuji. Já trubka se pokaždé matlám s bešamelem :think:
Chlupatou laborku používám též, laboranti ale vždy vše zhltnou, tedy výsledky testů jsou jaksi nejisté 8o.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz