Recept Mettwurst v každé domácnosti (ganz einfach) Dia Linie Bezlep Pra

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Projížděje bavorskou zemí, zahnala mě mlsná do úzkých. I sáhnu v prvním krámu do regálu a hle - Mettwurst. Výrobek se zdá být z libového masa a též etiketa neskrývá dvacet chemických substancí. Organo-leptické vlastnosti plně odpovídají lákavému vzhledu. Nejsa závislý na cizáckém průmyslu, zkusím se poohlédnout též doma.
Tuzemský zlotřilý obchod nám nabídne „cibulový tataráček“ a protože se jedná o neupravené a nesušené maso, musí se do něj nacpat lopatka dusitanu, aby na regálu vydržel dlouho a nezměnil barvu na khaki. Komerční selmleté cokoli v našich krajích je zajíc v pytli par-excellence. Nebo lépe odpad v krásném obalu a protože jsme nebyli u vstupní suroviny, a to buďme rádi, koupí takový produkt jen nevzdělanec, potažmo žrout nezřízený. No jo, ale to potřebujem narážečku a střeva, bručíte a přestáváte číst. Můžete směle pokračovat. Vystačíte s mlýnkem, hrncem a sklenicí. Výsledek bude tentýž a lépe uzavíratelný.

Postup

Z masa odstraňte krvavé části a pomelte na libovolnou zrnitost. Též je možné maso tři dny odvodnit, ovšem při teplotě kolem 0°C. Dostanete výrobek silnější chuti. ZE ZMRZLÉHO NEDĚLAT !
Veškeré přísady pomelte na prach, pepř může být i hrubší, a dobře smíchejte s masem. Nacpěte do sklenice, aby v hmotě nezůstávaly vzduchové mezery, uzavřete a uložte do lednice s teplotou max. 3°C. Za dva dny je hotovo a vydrží minimálně týden. Obsah pragandy je čtvrtinový vzhledem k doporučené dávce, pokud nebudete konzumovat půl kila výrobku každý den, netřeba se obávat zdravotních následků. Když vám ujede ruka s masem, nezoufejte. Nacpané sklenice povařte hodinu a luxus je na světě. Pravda, mettwurst už to není, ale k jídlu rozhodně je.


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.11.15 vloženo
  • 2292x zobrazeno

Čas přípravy

  • chvíle

Ingredience

  • 1 kg libové vepřové
  • 22g sůl kuchyňská
  • 8 g praganda
  • 2 g pepř černý (cca 80 kuliček)
  • 5 g sušená cibule
  • 1 g cukr krupice
  • 1 g koriandr celý (možno vynechat)

Doporučená příloha

  • chleba, bílé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mettwurst v každé domácnosti (ganz einfach)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3788 příspěvků 29.11.15 17:13

@birkana néééé mejdlíčka, žužu a tak…kyselá okurčička ňamňam :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 29.11.15 15:51

@Eja, sladké výjimky byly lékořicové pendreky, gumová zvířátka + hadi, žůžů a mejdlíčka :srdce:. Dnes sice něco z toho existuje, jen už to nějak není ono :cert: :mavam:

Edit: Jó, ještě TIKI, jasně, jen tak olizovat bez rozpuštění ve vodě :jazyk:

Příspěvek upraven 29.11.15 v 15:53

 
Eja
3788 příspěvků 28.11.15 15:17

@birkana 25.11.14,27
:hug: metský salám, čajovka atd. - pochoutky mého dětství; karamelky, cukrová vata a podobné ošklivosti nene :mrgreen:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 28.11.15 09:37

@birkana Ten můj také syrové odmítá, ale když netuší, že jde o syrové, tak futruje, až mu lupe za ušima :)
Stačí říct, že je to speciální tepelná úprava a a on slepě věří… Naučil se takto jíst sušené maso, tatarák a jiné :)
Mám totiž výhodu, že vrcholem kuchařského umění mého drahého je to, že zvládne čaj (kávu ne - dokud jsem ho jednou neviděla zprznit kávu, netušila jsem, že na ní jde něco pokazit), již zvládl opéci topinku tak, že zůstaly jedlé (nezuhelnatělné) kůrky a zvládne si ohřát jídlo v mikrovlnce (na sporáku je to riziko, že přijdu o obojí: o jídlo i o něj) :mrgreen:
Takže on je takový, že mi v kuchyni skočí na vše, takže když mu řeknu, že se nemusí bát, že já do tataráku syrové maso nedávám, tak to zblajzne a já jen tiše přetrpím, když jeho kolegové rýpají, co že to děláme za tatarák bez syrového masa :D Ale prozradit nemohu - oni jsou horší než hejno slípek - do pěti minut by mu to vyslepičili :D
Ale je fakt, že syrové maso si troufnu jen z našeho dobytečka, maximálně ze sousedních jatek, které mají vlastní hlídaný chov…
Jinak jsem také ostražitá… :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 28.11.15 08:58
Jsem srabík!

Pořídila jsem vepřové s vidinou výroby mettwurstu ;), nakonec to skončilo u hackepetra :oops: (ten jsem nefotila; kdybych tušila, že nemá fotečku…). Masožravec syrové odmítá, tedy dostal sekanou, kterou jsem též pekla.

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 25.11.15 17:23

@birkana To bude chutnat - v tom mám jasno, už jsme měla tu čest, jen já sama ještě nevytvářela, nějak jsem vždy zapomněla :)
Jinak Pepa (pašík) vypadal, že se mu recept zamlouvá - líčila jsem mu, ať si váží toho, že bude zpracován na daleko více způsobů, než ostatní čuníci v okolí, tudíž že bude v prasečím nebi patřit mezi elitu…
Spokojeně cosi odchrochtl a spokojeně se pustil do gáblíku :D
Ještě není jeho čas… takže recept uložen jak zde, tak i v tištěné formě v deskách s nápisem: „Pepa“ (Bo všechny naše vepřové živé „konzervy“ dostávají stejné jméno, aby se to nepletlo :mavam:

 
birkana
1663 příspěvků 25.11.15 16:26

@Zuzka1973, kdyby pašík mluvil, pravděpodobně by ti řekl: „Odlož to na zabijačku a kousek libového nedávej naložit na šunku a uzení :jazyk:. Vytištěný recept dej na viditelné místo, pak jej opraš :mrgreen: a použij!“ Určitě ti bude chutnat :mavam:

 
Zuzka1973
2066 příspěvků 25.11.15 15:11

Ty mi zase děláš chutě… Držte mi palce: jdu s vytisknutým receptem hodit vážnou řeč s pašíkem… :D ;)

 
birkana
1663 příspěvků 25.11.15 14:27
Jejda

Métský salám (spolu s čajovkou a tlustým od šunky) - dosud ničím nepřekonaná lahůdka mého dětství :srdce:. Když si moji vrstevníci pomlaskávali cucaje čokoládové bonbony, já si s chutí mazala na dalamánek métský salám. Ta „dravčí“ masožravost mi zůstala dodnes :lol:

@Wolfg, jen tak dál, jsi u mě jednička :palec: :potlesk:. Tvoje nedávno přidaná paštika je právě „v procesu výroby“.

P. S. Jsem zvědavá, kolik diskutérů přispěje doporučením, že syrové vepřové se přece nekonzumuje :cert:. A k tomu, nedejbóže, eště dusitanová solící směs! :lol: :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Tatranské kuře Tatranské kuře
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz