Recept Mettwurst v každé domácnosti (ganz einfach) Dia Linie Bezlep Pra

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Projížděje bavorskou zemí, zahnala mě mlsná do úzkých. I sáhnu v prvním krámu do regálu a hle - Mettwurst. Výrobek se zdá být z libového masa a též etiketa neskrývá dvacet chemických substancí. Organo-leptické vlastnosti plně odpovídají lákavému vzhledu. Nejsa závislý na cizáckém průmyslu, zkusím se poohlédnout též doma.
Tuzemský zlotřilý obchod nám nabídne „cibulový tataráček“ a protože se jedná o neupravené a nesušené maso, musí se do něj nacpat lopatka dusitanu, aby na regálu vydržel dlouho a nezměnil barvu na khaki. Komerční selmleté cokoli v našich krajích je zajíc v pytli par-excellence. Nebo lépe odpad v krásném obalu a protože jsme nebyli u vstupní suroviny, a to buďme rádi, koupí takový produkt jen nevzdělanec, potažmo žrout nezřízený. No jo, ale to potřebujem narážečku a střeva, bručíte a přestáváte číst. Můžete směle pokračovat. Vystačíte s mlýnkem, hrncem a sklenicí. Výsledek bude tentýž a lépe uzavíratelný.

Postup

Z masa odstraňte krvavé části a pomelte na libovolnou zrnitost. Též je možné maso tři dny odvodnit, ovšem při teplotě kolem 0°C. Dostanete výrobek silnější chuti. ZE ZMRZLÉHO NEDĚLAT !
Veškeré přísady pomelte na prach, pepř může být i hrubší, a dobře smíchejte s masem. Nacpěte do sklenice, aby v hmotě nezůstávaly vzduchové mezery, uzavřete a uložte do lednice s teplotou max. 3°C. Za dva dny je hotovo a vydrží minimálně týden. Obsah pragandy je čtvrtinový vzhledem k doporučené dávce, pokud nebudete konzumovat půl kila výrobku každý den, netřeba se obávat zdravotních následků. Když vám ujede ruka s masem, nezoufejte. Nacpané sklenice povařte hodinu a luxus je na světě. Pravda, mettwurst už to není, ale k jídlu rozhodně je.

Nahlásit recept

  • 25.11.15 vloženo
  • 2597x zobrazeno

Čas přípravy

  • chvíle

Ingredience

  • 1 kg libové vepřové
  • 22g sůl kuchyňská
  • 8 g praganda
  • 2 g pepř černý (cca 80 kuliček)
  • 5 g sušená cibule
  • 1 g cukr krupice
  • 1 g koriandr celý (možno vynechat)

Doporučená příloha

  • chleba, bílé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mettwurst v každé domácnosti (ganz einfach)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3831 příspěvků 29.11.15 17:13

@birkana néééé mejdlíčka, žužu a tak…kyselá okurčička ňamňam :mavam:

 
birkana
1674 příspěvků 29.11.15 15:51

@Eja, sladké výjimky byly lékořicové pendreky, gumová zvířátka + hadi, žůžů a mejdlíčka :srdce:. Dnes sice něco z toho existuje, jen už to nějak není ono :cert: :mavam:

Edit: Jó, ještě TIKI, jasně, jen tak olizovat bez rozpuštění ve vodě :jazyk:

Příspěvek upraven 29.11.15 v 15:53

 
Eja
3831 příspěvků 28.11.15 15:17

@birkana 25.11.14,27
:hug: metský salám, čajovka atd. - pochoutky mého dětství; karamelky, cukrová vata a podobné ošklivosti nene :mrgreen:

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 28.11.15 09:37

@birkana Ten můj také syrové odmítá, ale když netuší, že jde o syrové, tak futruje, až mu lupe za ušima :)
Stačí říct, že je to speciální tepelná úprava a a on slepě věří… Naučil se takto jíst sušené maso, tatarák a jiné :)
Mám totiž výhodu, že vrcholem kuchařského umění mého drahého je to, že zvládne čaj (kávu ne - dokud jsem ho jednou neviděla zprznit kávu, netušila jsem, že na ní jde něco pokazit), již zvládl opéci topinku tak, že zůstaly jedlé (nezuhelnatělné) kůrky a zvládne si ohřát jídlo v mikrovlnce (na sporáku je to riziko, že přijdu o obojí: o jídlo i o něj) :mrgreen:
Takže on je takový, že mi v kuchyni skočí na vše, takže když mu řeknu, že se nemusí bát, že já do tataráku syrové maso nedávám, tak to zblajzne a já jen tiše přetrpím, když jeho kolegové rýpají, co že to děláme za tatarák bez syrového masa :D Ale prozradit nemohu - oni jsou horší než hejno slípek - do pěti minut by mu to vyslepičili :D
Ale je fakt, že syrové maso si troufnu jen z našeho dobytečka, maximálně ze sousedních jatek, které mají vlastní hlídaný chov…
Jinak jsem také ostražitá… :mavam:

 
birkana
1674 příspěvků 28.11.15 08:58
Jsem srabík!

Pořídila jsem vepřové s vidinou výroby mettwurstu ;), nakonec to skončilo u hackepetra :oops: (ten jsem nefotila; kdybych tušila, že nemá fotečku…). Masožravec syrové odmítá, tedy dostal sekanou, kterou jsem též pekla.

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 25.11.15 17:23

@birkana To bude chutnat - v tom mám jasno, už jsme měla tu čest, jen já sama ještě nevytvářela, nějak jsem vždy zapomněla :)
Jinak Pepa (pašík) vypadal, že se mu recept zamlouvá - líčila jsem mu, ať si váží toho, že bude zpracován na daleko více způsobů, než ostatní čuníci v okolí, tudíž že bude v prasečím nebi patřit mezi elitu…
Spokojeně cosi odchrochtl a spokojeně se pustil do gáblíku :D
Ještě není jeho čas… takže recept uložen jak zde, tak i v tištěné formě v deskách s nápisem: „Pepa“ (Bo všechny naše vepřové živé „konzervy“ dostávají stejné jméno, aby se to nepletlo :mavam:

 
birkana
1674 příspěvků 25.11.15 16:26

@Zuzka1973, kdyby pašík mluvil, pravděpodobně by ti řekl: „Odlož to na zabijačku a kousek libového nedávej naložit na šunku a uzení :jazyk:. Vytištěný recept dej na viditelné místo, pak jej opraš :mrgreen: a použij!“ Určitě ti bude chutnat :mavam:

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 25.11.15 15:11

Ty mi zase děláš chutě… Držte mi palce: jdu s vytisknutým receptem hodit vážnou řeč s pašíkem… :D ;)

 
birkana
1674 příspěvků 25.11.15 14:27
Jejda

Métský salám (spolu s čajovkou a tlustým od šunky) - dosud ničím nepřekonaná lahůdka mého dětství :srdce:. Když si moji vrstevníci pomlaskávali cucaje čokoládové bonbony, já si s chutí mazala na dalamánek métský salám. Ta „dravčí“ masožravost mi zůstala dodnes :lol:

@Wolfg, jen tak dál, jsi u mě jednička :palec: :potlesk:. Tvoje nedávno přidaná paštika je právě „v procesu výroby“.

P. S. Jsem zvědavá, kolik diskutérů přispěje doporučením, že syrové vepřové se přece nekonzumuje :cert:. A k tomu, nedejbóže, eště dusitanová solící směs! :lol: :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Chilli con carne Chilli con carne
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz