Recept Špenát z kopřiv

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Špenát z kopřiv

Postup

Vezmeme kbelík, rukavice a nůžky a najdeme mladé, čisté (pejsky neoznačené kopřivy). I namočené kopřivy pálí. Musí jich být více jak polovina kbelíku. Dobře je opereme a navážíme 750 g nebo to uděláme odhadem, je toho plný asi 4 litrový hrnec. Vařením se obsah podstatně zmenší. Zalijeme horkou vodou a 10 - 15 minut povaříme. Cibuli nakrájíme, na másle a oleji zesklovatíme, přidáme hladkou mouku, mírně prosmažíme. Slijeme vodu z kopřiv( nevyléváme, po vychladnutí použijeme do zálivky květin), kopřivy necháme okapat a vrátíme do hrnce. Přidáme připravenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme vejce a podle chuti prolisovaný česnek - nemusí být. Všechno krátce povaříme a obsah hrnce rozmixujeme. Chuť kopřivového špenátu zjemníme šlehačkou nebo kondensovaným mlékem, všechno chvíli prohřejeme.

Recept je z kategorií: Zeleninové přílohy

Nahlásit recept

  • 16.04.05 vloženo
  • 61070x zobrazeno

Ingredience

  • 750 g mladých kopřiv
  • 2 střední cibule
  • 30 g másla
  • 1Pl oleje
  • 1 PL hladké mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml šlehačky(nebo kondensovaného mléka);

Doporučená příloha

  • opečená sekaná, brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 31.03.14 13:44

Když jaro, tak jaro :lol: :lol: :lol: Masožravec měl ještě pro zvýšení sytosti pokrmu navíc opečený pěkně prorostlý uzený bůček (od rána štípe dříví, tak si kus té flákoty zaslouží :srdce: ).

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 08.05.13 09:49

Kopřivy netrhám celé, otrhávám pouze mladé lístky a 5 cm vršek. Stonky jsou moc tuhé. Lístky krátce spařím ve vroucí vodě (cca 2 minuty) a NEMIXUJU! Jemně nasekám a doupravím podle obvyklých postupů pro špenát.

Toto je verze hustší, dávám více vajec. Jestliže se pak podává s pečivem, je to výborná lehčí večeře nebo svačinka. U nás i snídaně?!?

Kdo chce přece jen maso, doporučuji doplnit opečenou slaninou.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Labužník Tulinka02 06.04.09 00:00

Dnešní večeře

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Špenát z kopřiv

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
tlustá bába
1212 příspěvků 09.05.13 07:03
+

To jsou pověry. Kopřiva pálí celá. Alespoň na mě mají spadeno. Asi jsem děvče citlivé - nebo tak něco. Hroší kůži pošli, dám si zrobit nové boty, co mi do rána někdo sežral. A oba zločinci se teď tvářej jak ministrant pod oltářem.

gmp
1603 příspěvků 09.05.13 06:30
-

Mně a kopřivu mráz nespálí, sem neřád nedám se. Kopřiva - výhradně do hlavičky, tam jo, ale vytvářet jakoukoliv formu špenátu by mělo být postižitelné. Pokud se chytne kopřiva za stonek, tak nepálí, pálí list. Ale pokud člověk disponuje hroší kůží, tak jsou rukavice jen zbytečným módním doplňkem do divočiny.

Zuzka1973
2326 příspěvků 08.05.13 16:43

@tlustá bába No… včera u nás hotová průtrž mračen. Ani okapy nestíhaly a i kolem vrat po chodníku z kopce doslova potok… V nedaleký vesnici, co přes ní jezdí dcera busem domů, tak tam prý to bylo ještě horší, že bus jel krokem.

Dvě lahve… 8o no, holka zlatá, to si pak ke konci dávej pozor, co vlastně trháš :lol:

tlustá bába
1212 příspěvků 08.05.13 15:20

Cože?! Tady ani kapka!
Dvě lahve si vezmu!!! :lol:

Zuzka1973
2326 příspěvků 08.05.13 15:07

@tlustá bába Tak jestli máš jako pomocníka ten likérek, tak to ani nebudeš ty rukavice potřebovat… to fuguje jako celoplošné anestesikum :D ;)
Loď? Po tom včereším lijáku, kdy nám stála voda na dvoře jako na rýžových plantážíc, bych s poohlídla asi raději po plánku na stavbu Archy… :think:
Ještě, že záhony jsou vyvýšený, jinak nám to včera asi všecko uplavalo 8o :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 08.05.13 14:48

:think: Poctivá nejsem a koukám, že neřád taky ne… to jsou věci… mrkev v zimě…
Asi si s sebou vezmu mátový likér, ono to půjde!!! Teď, abychom ještě měli tu chatu! Uplavala? Neuplavala? Spadla? Nespadla? Máme loď, nemáme loď? Jojo, mátový likér bude nutný! :lol:

Zuzka1973
2326 příspěvků 08.05.13 14:47

@birkana Neboj… to mi došlo :D

birkana
1687 příspěvků 08.05.13 14:42

Teda bábo, to je chabá výmluva :evil: :evil: :evil: Do pátku určitě nějaké seženeš - třeba takové, jako na fotce níže. Od slov k činům! Racionalizací práce k lepším výsledkům :potlesk: :jazyk: :mavam:

Edit: Příspěvek patří Tlusté bábě :zed: :zed: :zed:

Příspěvek upraven 08.05.13 v 14:44

Zuzka1973
2326 příspěvků 08.05.13 14:30

@tlustá bába 8o Na co rukavice? 8o
Poctivýho nepálí a neřád se nedá… náš děda by dodal: „No, tak šup na ně a nedej se…“ ;) :mrgreen:

tlustá bába
1212 příspěvků 08.05.13 14:26

Nemůžu najít svářečské rukavice! :,(

birkana
1687 příspěvků 08.05.13 14:00

K novému sporáčku ti gratuluji :kytka: :kytka: :kytka: Teď ještě s tím kýblem na kopřivy :lol: :lol: :lol:

tlustá bába
1212 příspěvků 08.05.13 13:06

Půl kyblík byl s těmi stonky a místy kořeny, když jsem otrhala pěkné lístky, byla toho miska. Mě se nezdálo, že je toho moc, no, asi bylo a možná, že jsem spíš přepekla, že to vykazovalo takovou senovitost. Což se mi už nestane, neb mám na chatě nový sporáček! Heč! :pankac: :dance:

birkana
1687 příspěvků 08.05.13 11:03

Půlkyblík do hlavičky (tedy pokud jsi ji nedělala pro celej regiment) je teda síla :cert: ale na špenátovou variaci je to tak akorát. Ony se vážně spařením smrsknou, ale to určitě víš. Když jsem je dělala poprvé, s pokorou jsem šla dotrhat :zed: Já bláhová (a taky tenkrát mladá) jsem si myslela, že jich stačí hrstka :oops: :oops: :oops:

tlustá bába
1212 příspěvků 08.05.13 10:31

Kopřivy jsem nedělala dlouho, od té doby, co jsem to vloni přehnala a dala jich do velikonoční hlavičky zmíněný půlkyblík.
Beru je na milost, v pátek pojedeme letos poprvé na chatu (ojojoj) a tam jich bude! Taky ojojoj. Jdu připravit rukavice. A Tobě děkuji za nalákání! :mavam:

birkana
1687 příspěvků 08.05.13 10:10

K uvaření chci přidat fotku - neúspěšně, stále vidím hlášku „Stránka neexistuje“. Tak ji dám aspoň sem :think: :think: :think:

casino
4488 příspěvků 27.03.13 18:20
Dumám a přemejšlím, kterej špenát zítra asi...

… uvaří gmp, když kopřivy zdá se, spálil mráz hihi

reladis
74 příspěvků 22.05.09 02:13
Re: Kopřivy jako špenát*

Tento koprivovy spenat delam jiz leta, vetsivou z mladych ( asi 10 sm velikych kopriv )…je pravda, ze jich musi byt hodne, nebot se varenim smrsknou…jenom mala obmena - koprivy povarim a pak rozmixuji nebo pomelu…potom jiz postupuji stejne, jako u normalniho kupovaneho spenatu tj. jizka, cesnek, vejce. Tento spenat je opravdu jemnejsi a chutnejsi, nez kupovany.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kopřivy jako špenát*

KOPŘIVY UPRAVENÉ JAKO ŠPENÁT JSOU - ALESPOŇ PRO MÉ CHUŤOVÉ BUŇKY – NAPROSTO SKVĚLÉ!!! Dovolím si přidat v komentáři jisté ZDRAVOTNÍ doplnění receptu.
Nejprve nasbíráme kopřivy - asi tři až čtyři hrsti (na jaře nejlépe, ovšem není to nezbytně nutné). Rukama v rukavicích (za ´starých´ časů jsme používali bílé pánské plesové; dnes je větší výběr) podrtíme kopřivy na malé kousky. Předpokládám, že máme již rozkvašené vinné kvasinky a připravený demijon (pro Moravany), respektive demižon (pro Čechy); pětilitrový. Pět litrů vody necháme projít varem a rozpustíme asi 1,5kg krystalového cukru. Vychladlou vodou s cukrem přelijeme kopřivy, přidáme sáček kyseliny vinné, přidáme naklíčené kvasinky. Uzavřeme kvasnou zátkou. Necháme kvasit (obvykle asi šest týdnů). Po dokvašení do dalšího demijonu (demižonu) stočíme ´kopřivové víno´ a necháme několik dnů ´ustát´, aby se pročistilo – poté stočíme (obvykle) ještě asi dvakrát. Ovšem hned po prvním stočení zdravotního kopřivového vyvstane otázka - co se zbytkem kopřiv, které po stočení zůstaly? Zcela jistě je nezlikvidujeme, nýbrž uděláme z nich špenát. Jsou tím procesem kvašení nádherně změklé a chuťově ozvláštěné…
A jen tak mimochodem: to kopřivové víno je moc zdravé, neboť během těch šesti týdnů se vyluhovaly téměř všechny léčivé složky - a na rozdíl od čaje i ty složky, které jsou tepelně nestabilní… Ovšem chuť - na rozdíl od kopřivového špenátu - nic moc… holt zdraví za nějakou oběť stojí… nebo ne?… Rozhodně to není víno na večerní posezení s kamarádkami a kamarády, ale skutečně ´víno zdravotní´… řekl bych…

POZNÁMKA: já nikdy nedávám do špenátu mléko v jakékoliv podobě, ale nic proti tomu, když je na to někdo zvyklý…

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kopřivy jako špenát*-aničko
  • taky jsme byli překvapeni chutí tohoto kopřivového špenátu, jenom byl problém sehnat ty nejlepší kopřivy. Jsem ráda, že Vám chutnalo něco pro zdraví. :-)))
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kopřivy jako špenát,Vali*

Prvýkrát som v živote jedla žihľavu, t.j. kopřivy, dnes som to uvarila podľa tohoto receptu. Musím sa priznať, bola som skeptická, ale výsledok ma veľmi prekvapil a komplet celú rodinu! Dokonca povedali, že je to chutnejšie ako „normálny“ špenát. Preto ďakujem, Vali, vidím že aj na staré kolená sa ešte kadečo naučím!

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Kopřivy jako špenát

Přijel jsem teď domů, právě když v místní „domovské“ hospůdce probíhal těžký spor kuchařky se štamgasty, že ženská ten špenát neumí udělat. Těžce se holka naštvala, donesla svoji zásobu mražených kopřiv, a přišel jsem právě včas, když probíhala ochutnávka. Jedl jsem to poprvé a musím uznat, že jsem si opravdu šmáknul! (Jako odchovanec „školních špenátů“ jsem byl zarytým odpůrcem tohoto jídla až doteď). :-D

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Kopřivy jako špenát

Přijel jsem teď domů, právě když v místní „domovské“ hospůdce probíhal těžký spor kuchařky se štamgasty, že ženská ten špenát neumí udělat. Těžce se holka naštvala, donesla svoji zásobu mražených kopřiv, a přišel jsem právě včas, když probíhala ochutnávka. Jedl jsem to poprvé a musím uznat, že jsem si opravdu šmáknul! (Jako odchovanec „školních špenátů“ jsem byl zarytým odpůrcem tohoto jídla až doteď). :-D

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kopřivy jako špenát - Pepíčku.

Děkuji za přidání obrázku. :-)))))

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kopřivy jako špenát - Ivo - Irenko
  • no vidíš, tebe děsí půl kbelíku kopřiv - ono se to hodně spaří a je toho potom troška, fakt je, že sehnat ty ekologicky čisté je taky problém. Mě zase by dělalo starost sehnat ten medvědí česnek, máme to do lesa daleko.
    O tom, že to je dobré jídlo svědčí to, že to manžel nepoznal, z čeho ten špenát je, když jsem mu to řekla, tak ho hlavně zajímalo, kde jsem ho nařezala - to asi kvůli těm pejskům. Sama jsem byla překvapená jak to dobře vypadá a chutná. Vždyť v tom kupovaném, mraženém, stejně nevíme co je namleto a taky je dobrý. Kopřivy jsem vážila proto, abych mohla do receptu napsat množství, to kdyby si někdo vzal malý kýbl.:-)))

Irenko- to já rukavice měla a popálila jsem se při tom promývání, myslela jsem že namočený nepálí.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kopřivy jako špenát.

Vali, už dlouho jsem se kochal myšlenkou, že bych tento zdraví prospěšný pokrm zkusil uchystat, ale Tvoje informace o tom, že těch kopřiv má být 750 g - z toho se mi točí hlava. No což, pro zdraví by měl člověk něco udělat. Někde jsem četl, že je zajímavá obměna, když to uděláš napůl s česnekem medvědím.

Nedělní dobrou chuť přeje Ivo.

1irena
594 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kopřivy jako špenát.

Vali, pamatuju na tu přípravu „špenátu“. Akorát mi nikdo jako dítěti nedal rukavice a nůžky na sběr, muselo se trhat opatrně, a když se člověk popálil, dostalo se mu ponaučení, že je to proti revma. Asi jsme v té době neměli mixér, protože tatínek uvařené kopřivy mlel na mlýnku na maso :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz