Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Zde je podobný recept Jemný, karlovarský knedlík (PRA). A dále je na Labu celá řada receptů na Vídeňský knedlík, ze kterého je ten z Puppu odvozen. Račte si vybrat…
Napřed nakrájíme housku na kostičky. V misce smícháme mléko se žloutky, přidáme sůl, muškátový oříšek a pak hrubé mouky tolik, aby vzniklo trošku tužší těstíčko. Nakonec doplníme petrželkovou nať a těstíčko nalijeme na nakrájenou housku. Promícháme a necháme chvíli odpočinout. Z bílků ušleháme tuhý sníh a ten pak vmícháme do těstíčka s houskou. Vytvarujeme dvě válcové šišky, zabalíme je do potravinové fólie kterou v krajích zavážeme. Fólii jemně propícháme a knedlíky vaříme 25 minut. Zdroj: Toulavá kamera ochutnává Česko, upraveno Poznámka: Pokud z uvedené dávky uděláme jeden kulatý knedlík (v mikrotenovém sáčku) tak vaříme 45 minut.
Recept je z kategorií: Knedlíky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
26.12.14 11:17
Ja ho robievam (pri nedostatku času) v mikrovlnke.Naplním do 2/3 hrnčeky
(vymazané tukom),prikryjem a parím 4min. na 700W výkone.Keď robievam mäso
na spôsob diviny,pridám slaninku a štipku oregána.
Jendal,ak sa ti zdá gumový,pridaj do múky štipku prášku do pečiva
18.10.14 16:22
Já, absolutní začátečník a nekuchař a povedl se. Jen je trochu
tužší takový gumový kdyz vychladl. Nevíte někdo čím to je ? )
1.10.14 15:47
výborný, jednoduchý recept, tento knedlík si mě získal, asi se jen tak do jiného nepustím…:)
Líbí se mi5.2.14 16:04
Knedlík, dle tohoto receptu, vařím již delší dobu. Všem moc chutná. Jen používám dva druhy rohlíků a to světlý tukový a tmavý celozrný.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi16.12.12 12:25
Vařila jsem tento knedlík poprvé ke gulaši z divočáka.Bála jsem se,že ke gulášku nebudu mít co podat,jestliže se nepodaří.Jsem nadšená,vyšly 2 šišky,ale dělala jsem z dvojité dávky.Doporučuju
Líbí se mi6.9.12 14:37
Ve vaření jsem začátečnice, toto byl pokus o můj první knedlík. Jsem moc ráda, že jsem si vybrala právě tento recept. Knedlík se povedl na jedničku a byl výborný!
Líbí se mi26.7.12 15:14
Tento recept je jednoduchý a výsledek výborný,zařadila jsem si ho mezi své oblíbené.
Líbí se mi7.6.12 14:48
Vynikající, nádherně nadýchaný a hlavně „neoslizlý“
knedlík…
Lahodí nejen chuti, ale i oku a hodí se ke všem možným pokrmům…
Ač to možná na první pohled nevypadá, příprava je snadná a rychlá. Než
se začne vařit voda, knedlíky jsou připraveny k vaření.
Díky zauzlované folii se i skvěle tahají z vody
Krájet jdou jak nožem, tak nití, ale jistě i kráječem (ten moc
nepoužívám, tak nemohu posoudit).
Nedá mi to a znovu musím vyzdvihnout to, že knedlíky vůbec nejsou kluzké,
mají krásně jemný povrch a jsou opravdu nadýchané…
Množství je ideální pro čtyři větší porce, v případě nutnosti by se
ale jistě najedlo i 5 - 6 osob, já měla tři plátky a najedla jsem se do
syta
Doporučuji všem, kdo rád změnu v přílohách a třeba ještě váhá…
Já jsem ráda, že jsem nezaváhala
Tento knedlík bude hostem v naší kuchyni jistě ještě mnohokrát…
4.6.12 20:39
Nějak mi uniklo hodnocení tohoto receptu. Což je neodpustitelná chyba, protože když už dělám domácí knedlík, tak je to na 95% tento. I fotku jsem našel- s králíkem „na voňavo“
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkům3.7.11 12:45
Tak Karlovarský knedlík, jsme s manželkou dělali poprvé, podle tohoto
receptu a opravdu byl moc dobrý. Jen jednu změnu jsme udělali a to tu, že
místo obyčejných rohlíků jsme použili celozrné a i tak super
bašta
20.11.10 18:53
Jednoduché a perfektní, pouze jsem nedala muškátový oříšek.
Lehké a hodně jednlé, recept je tak na jeden knedlík.
18.11.10 17:03
knedlik byl vyborny…vyzkoušela jsem nekolik receptu ale tento me nadchnul nejvíce. dnes jdu delat zas, prozmenu s rajskou:))
Líbí se mi18.11.10 17:03
knedlik byl vyborny…vyzkoušela jsem nekolik receptu ale tento me nadchnul nejvíce. dnes jdu delat zas, prozmenu s rajskou:))
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Karlovarský knedlík z hotelu Pupp
30 příspěvků 19.12.18 11:01
Ahoj,
já dělám Karlovarský knedlík podle receptu naší prababičky https://erecepty.eu/…sky-knedlik/ Je výborný. Někdy děláme i Karlovarské koule. Nejraději je máme ke svíčkové na smetaně. To je potom lahoda
Musím zkusit Váš recept na porovnáni. Díky
za inspiraci
U nás se to v dobách předfoliových dělalo podobně (bez potření máslem) jak píše Babi ZDE a oslizlé to bylo právě u toho zauzlení.
A zda jde vyprat? Jde!
1136 příspěvků 12.11.13 16:47
A nebudou v té utěrce oslizlé nebo to pak děláte na páře? A jde to vyprat?
Máte-li obavy z POTRAVINÁŘSKÉ folie, zkuste kuchyňskou utěrku - tak se vařily odjakživa a pro případ, že by vám to nevyhovovalo, můžete uvařit šišku jen tak ve vodě (do vody přidat PL škrobu)
Hrníčkové knedlíky mají většinou skoro stejnou recepturu, takže klidně dát do hrnečku,,, ale avšak při vaší předpojatosti proti plastu, potažmo chemii, doporučuji vyloučit hrnky z majoliky, neboť tyto obvykle v glazuře obsahují olovo. A olovo, jak známo, bylo na začátku konce starého Říma…
Edit.:

Koukám, za dva roky rec. zhlédnut 65 000× a za tři roky asi 110 000×
Národ je patrně čím dál tím víc knedlíkovatější
Příspěvek upraven 11.11.13 v 18:28
1136 příspěvků 11.11.13 16:36
@Eudy prosím, jak jsi dělala tento knedlík bez fólie. Docela mě odrazuje to vaření v plastu. Nikdy jsem tento a i jiný knedlík ve vodě a ani v páře nevařila.

Vařila jsem jen v hrnečku. Nebo jestli by nešel Karlovarský vlastně dát do hrnečku.
20 příspěvků 18.6.12 10:40
Tak na potřetí se povedlo. Napoprvé jsem z vlstní iniciativy houstičky (dělala jsem vždy z bílého toustového chleba) osmažila na sádle a přidala i petržel - knedlík mi spíše ale připomínal uplácené smžené knedlíky s vajíčkem - dal se jíst jen tak bez omáčky. Nutno ovšem dodat, že opravdové knedlíky s vajíčky jsou lepší. Na podruhé jsem již nesmažila - přesto petržel dodala knedlíku značné aroma - a manžel opět ohrnoval nos. Napotřetí jsem uvařila bez petržele a na páře bez folie - a konečně jsem se zavděčila - chutnal velmi klasicky a manžel řekl: „může být“
. Zároven ocenuji „instantnost“ s jakou je
ho možné připravit. Super recept.
4813 příspěvků 16.6.12 03:23
Kecale, je ti jasné žes mi úplně zkazil radost? Už jsem se těšila na přepychově zařízenou kancelář v Bruselu.
Mé Poldi kladívko se mi při prvním měření roztříštilo. Možná se vrátím do vietnamské tržnice a zakoupím místo něj Brinnellův tvrdoměr.
126 příspěvků 15.6.12 15:46
Esmeraldo, zjevne nevite ze neni treba vymyslet nove zpusoby mereni tvrdosti materialu. Obavam se ze jste, jak pravil klasik, obet humanisticke blbosti. Jinak by Vam bylo jasne ze natemovanost knedliku lze presne zmerit Poldi kladivkem.
4813 příspěvků 15.6.12 04:03
Casino,
názvem to u mne určitě není. Pupp je možná vážené jméno v ČR, ale v anličtině ne
Moc se mi líbila tvoje polemika nad nadýchaností knedlíku….a máš absolutní pravdu.
Jelikož se to nedá vyjádřit číselně, jde o pouhé názory a ty se, jak jistě víš, rozcházejí.
Snad bychom mohli u knedlíku vypočítat měrnou váhu (dnes se tomu jistě už zase říká jinak), vytvořit mezinárodní committee a ustanovit stupnici nadýchanosti / betonovosti knedlíků. Stupně bychom mohli nazvat třeba Casesmes. A pak už jenom určit maličkost: Na kterém stupni končí nadýchanost a začíná betonovost.
Zuzko, teorie o „natemování“ knedlíků do fólie je z fyzického hlediska dosti nerealizovatelná, neboť pevné a kaplné hmoty jsou za normálních podmínek nestlačitelné. Potravinářská fólie se tudíž nedá zabalit kolem knedlíků pevně nebo volně.
To že nerýpáš mi bylo hned jasné. A i kdyby sis rýpla…já nejsem z těch útlocitných kteří se stále cítí šikanováni.
A na závěr slovo Casinovi. Karlovarský knedlík jistě není objev století, ale zkoušela jsem jich už pár podle odlišných receptů a žádný mi nevyhovoval jako tento.
Ještě jednou díky.
Recept jsem pouze přepsal


převexluje, pokud by se to zde moc rozjelo:
zatímco kynutý je u nás k omáčkám (koprovka, rajčuda, česneková,
okurková) tak ke svíčkové a povidlové BETON! Ke špenátu (když je maso)
oba. K vepřo – zelo oba; k českému zelí spíše beton, k moravskému
spíše kynutý. Ke zvěřině nabeton BETON. Ke guláši kynutý, k segedínu
oba. K ptáčkům kynutý. Posladku kynutý. K pajšlu kynutý.
Občas se zastydím za některé autoři, když reagují na chválu pod „svým“ receptem. No, patří k slušnému vychování poděkovat asi. V tom připadku jsem byl patrně v Chropyni krátce na to asi, abych se takovým móresům naučil (wiki zase kecá asi)
Je mi záhadou, jak tento recept přiměl za dva roky skoro 65 000 Labužníků k zobrazení. Asi pořád platí, že dobré zboží se chválí samo. Nebo, že by to ten PUPP v názvu?
Takže, porušuji své zvyklosti:
„Lehkým, nebo nadýchaným bych ho rozhodně nenazvala“
Máte pravdu!!!
V naší rodině mu říkáme BETONOVÝ knedlík (už moje máti ho dělala před půlstoletím – bez muškátu, bez petržele a housku osmažíme).
Když máme rodinné sešlosti, tak zpravidla podávám(e) BETON i klasický kynutý (povětšinou z místní knedlíkárny). Je zajímavé sledovat, jak se ten který knedlík uplatní k tomu kterému jídlu. Možná zadělávám na nekonečnou debatu, ale Viktorka asi ráda
Vypadá to, že baštíme více kynuté knedlíky… Není tomu tak! Společenská objednávka většinou požaduje BETON a tomu se potom podřizuje skladba celého jídla…
Možná taky proto jím rajskou i koprovku s bramborem, dětská úchylka.
Ale tohlo by mohlo fungovat
Tak mi to pořád vrtá hlavou, jakto, že ty moje ze zde uvedených surovin byly kypré a docela veliké?

Byly z toho 2 šišky přes dvacet cm dlouhé a kolem 20cm v průměru (po uvaření).
Vážně bych s nima nakrmila 5 - 6 lidí, je tedy fakt, že mně stačí tři tak veliké plátky a mám dost, to samé dcera a chlapi měli po pěti plátcích a ještě jim zbylo na přidání…
Napadlo mně, jestli to nemohlo být tím, že jsem hmotu do folie „netemovala“, jen nandala lžící a jen tak navolno zabalila, ono se to „nafouklo“ až při vaření.
Nepíši to jako rýpání, to opravdu ne… jen mě to vážně vrtá v hlavě
4813 příspěvků 10.6.12 10:40
Casino, nemohu jinak, než opět udělit jedničku s hvězdičkou.
Zároveň se vyřešil problém - Kam s ním…
Poctivě ukládám do mrazáku konce (a začátky) sendvičového chleba.
Vyhazovat jídlo je mi proti srsti, slepičky nemáme a tak stojím vždy před dilema, co s nimi.
Na tvůj knedlík jsem použila jak chleba celozrnný, tak i bílý, dokonce i kus bagety.
Byla jsem trochu na rozpacích zda to vařit ve vodě nebo v páře. Nakonec jsem zvolila vodní lázeň.
Jelikož jsem se rozhodla pro bezmasý den (každý rok ho máme aspoň dvakrát), vyrobila jsem k tomu houbovou omáčku.
Vynikající kombinace!
Jen několik postřehů:
Lehkým, nebo nadýchaným bych ho rozhodně nenazvala. Byl hutný. To není ale stížnost. Můj partner to má tak rád.
A pro pět až šest osob? Ó nikoliv. Na udané množství jsme si vystačili sami dva.
Dělala jsem dvojitou dávku. Druhá půlka už spí v mrazáku.
Pro úspěch se bude jistě opakovat.
Dnes jsem v obchodě narazila na knedlík, prý: Karlovarský… taková bledá šišulka, opocená, předražená, gumová… Úplně mi v tu chvíli blesklo hlavou, že výrobce by měl zkusit tento recept, aby věděl, jak to má správně vypadat…

Ještě se mně moje drahá polovička zeptala, co že to je za knedlík, tož jsem řekla: „Ten samý, co jsem vařila včera z Labu…“
Nevěřícně ten zpocený šišoidek obracel v ruce a prý, že to není snad ani možné…
2302 příspěvků 4.6.12 14:11
Moc nám chutnal. Měl být k žampiónové omáčce, nakonec jsme si uvařili koprovku.
Dík!
1 příspěvek 28.1.12 12:08
Dělám ho pravidelně. Uvedené množství pokryje 4 porce.
7 příspěvků 11.9.11 15:46
Moc dobrý ,dělala jsem se špenátem a kuřecími plátky na česneku.Použila jsem parní hrnec v kombinaci s fólií a povedl se na jedničku.
1 příspěvek 3.7.11 12:45
Tak Karlovarský knedlík, jsme s manželkou dělali poprvé, podle tohoto receptu a opravdu byl moc dobrý. Jen jednu změnu jsme udělali a to tu, že místo obyčejných rohlíků jsme použili celozrné a i tak super bašta
Jednoduché a perfektní, pouze jsem nedala muškátový oříšek.
Lehké a hodně jednlé, recept je tak na jeden knedlík.
knedlik byl vyborny…vyzkoušela jsem nekolik receptu ale tento me nadchnul nejvíce. dnes jdu delat zas, prozmenu s rajskou:))
knedlik byl vyborny…vyzkoušela jsem nekolik receptu ale tento me nadchnul nejvíce. dnes jdu delat zas, prozmenu s rajskou:))
222 příspěvků 14.7.10 02:45
Tento knedlík a jeho příprava je bezva. Dělám podobný v mikrotenovém sáčku, jaké jsou v supermarketech na zeleninu - takové ty s ušima. Je to ještě o chloupek jednodušší, než folie - lžící nandám část směsi do mikrotenového sáčku, „setřepu“ dolů, aby se rovnoměrně rozložila po „dně“ sáčku, pak sroluju volný zbytek sáčku kolem takto vytvořené šišky a uši zavážu kolem knedlíku. Vůbec to nepropichuju, zřejmě vzduch projde netěsnostmi kolem uvázání - každopádně zatím se mi tento knedlík ještě nepovedlo zkazit a nezanedbatelnou výhodou je i čistý hrnec po jejich dovaření.
Porady ‚Toulavá kamera‘ jsem sledovala po dobu co jsem na chvili zila v Cesku a moc se mi libily. Od graficke upravy titulku, po pana Miroslava Donutila a vsechny ty co se na tvorbe programu podileli.
Casino, nemusel jste pridavat ten zamodreny recept, jedine co je pro porovnani tech dvou receptu zajimave, je vlastni vyvoj receptu, cednik versus folie/mikrofilm. Tuto techniku lze pouzit pro pripravu ruznuch jemnych rolad (losova klobaska a podobne). Priste zarucene vyzkousim Vas recept!