Recept Jeanův lázeňský lilek
Sněhurka Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Lilky umyjeme a osušíme. Podélně je rozkrojíme a v každé polovině uděláme několik podélných zářezů. Do každého zářezu těsně vedle sebe zasuneme plátky oloupaného česneku. Posypeme provensálským kořením, osolíme, pokapeme olivovým olejem. Upečeme v troubě, a potom ... mňam! Je to báječné a krásně to vypadá :-)
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
- 20.09.04 vloženo
- 70046x zobrazeno
Ingredience
- lilky
- česnek
- provensálské koření
- olivový olej
- sůl
Doporučená příloha
bageta, víno
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku27.7.14 15:57
Opravdu mňam. Půlku jsem snědla rovnou z trouby. Ale ještě lepší to je studené.
Líbí se mi1.5.14 16:04
Vynikajici!!!!!!!!!
Ja masozravec, jsem snedl dva baklazany na posezeni…
29.1.14 11:49
Moc-moc dobré. Děkuji za recept! Vyzkoušeno v remosce, cca 40 min.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkům11.1.14 10:46
Nikdy jsem neměla odvahu vyzkoušet pečený lilek nebo pomazánku nebo něco takového, jako je Jeanův lilek. Vždycky jenom smažený, ale díky Vaším reakcím jsem to dneska zkusila. Jsem absolutně unešená, jak je to výborné jídlo, tak díky za recept a nejen to, Vám všem za to, že jste tak krásně chválili.
Líbí se mi20.4.13 19:37
LUXUS!!!! všem doporučuji. Výborná verze je s tím kachním
sádlem
11.8.11 04:45
Foto tohoto receptu jsem našla u oldsoft v deníčku. Bohužel jsem
přehlédla odkaz na recept. Znala jsem obdobným způsobem připravenou cuketu,
jen nebyla nařezána ale půlky nabodány, otvory vycpány slaninou, česnekem,
celými stroužky a po upečení vše měkoučké zamícháno, vyjezeno
lžičkou. První pokus jsem přetahla, bylo hodně tmavé, další už vyšly
ke spokojenosti strávníků. Trochu jsem upravila, už ne koření ale pouze
česnek a kachní sádlo. Připravila jsem jednu polovinu s olivovým olejem,
pekla se déle, olej chránil před tmavnutím. Po ochutnání s kačením
sádlem už nikdo nejevil zájem o olej, /na tomto sádle ujíždíme/.
Velmi chutný recept, i když trochu pracnější, chvilku trvá než
nakrájím, naplním česnekem. Snažím se nakrojit až ke kůži a
neproříznout, do hlubších řezů se vejde víc česneku.
Poděkování autorovi za nápad s krájením, sněhurce za zveřejnění. Jak
říká vnučka, „babi to je pecka“ - v překladu vynikající.
Zdravím a doporučuji vyzkoušet, lahůdka veliká …
30.4.11 18:39
to prostě nemá chybu… nešetřila jsem ani česnekem, ani provensálským kořením, ba ani panenským olivovým olejem a výsledek byl prostě famózní!
Líbí se mi17.4.11 13:57
Oběd spolu s tureckym cilbir vejcem .
Krásný recep, wydra si moc pochutnala a udělá i pro přátele.
http://www.labuznik.com/…ilbir-vejce/#…
5.9.07 00:00
Dnešní večer bez masa, Bali díky Tobě i Jeanovi … je to skvělé.
Líbí se miDiskuse k receptu Jeanův lázeňský lilek
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Jeanův lázeňský lilek
2453 příspěvků 6.5.14 21:19
No, ať je to jak chce (já si tu historii pamatuju a vím, kdo je autorka a proč se to jmenuje, jak se to jmenuje), recept je výborný, rádi ho v sezóně lilků doma děláme. Už se těším na léto a moravské lilky.
@Eja aha mne zmatlo, ze pod receptem pise i Bali
@Frantiska a Sněhule + Bali rovná se
Ale otázka je kdo od koho
tady je recept vlozen 20. zari 2004 a na
strankach Sarky je datum 28. února 2007. Tedy tri roky po labuznikovi
A Sarka i Snehurka pise, ze to je
recept Bali.
edit velkych pismen
Příspěvek upraven 06.05.14 v 20:08
@Miska12 @Miska12 není opsaný, rozhodně ne z tohoto blogu, to bys musela znát historii Labu a vztahy mezi blogerkami, které tady na Labu kdysi začínaly.
108 příspěvků 6.5.14 19:57
http://dolcevita.blog.cz/…an-a-la-jean
Foto tohoto receptu jsem našla u oldsoft v deníčku. Bohužel jsem přehlédla odkaz na recept. Znala jsem obdobným způsobem připravenou cuketu, jen nebyla nařezána ale půlky nabodány, otvory vycpány slaninou, česnekem, celými stroužky a po upečení vše měkoučké zamícháno, vyjezeno lžičkou. První pokus jsem přetahla, bylo hodně tmavé, další už vyšly ke spokojenosti strávníků. Trochu jsem upravila, už ne koření ale pouze česnek a kachní sádlo. Připravila jsem jednu polovinu s olivovým olejem, pekla se déle, olej chránil před tmavnutím. Po ochutnání s kačením sádlem už nikdo nejevil zájem o olej, /na tomto sádle ujíždíme/.
Velmi chutný recept, i když trochu pracnější, chvilku trvá než nakrájím, naplním česnekem. Snažím se nakrojit až ke kůži a neproříznout, do hlubších řezů se vejde víc česneku.
Poděkování autorovi za nápad s krájením, sněhurce za zveřejnění. Jak říká vnučka, „babi to je pecka“ - v překladu vynikající.
Zdravím a doporučuji vyzkoušet, lahůdka veliká …
nedala jsem provensálské koření, jen lehce okořenila pepřem čtyř barev a místo olivového oleje jsem dala olej po naložených sušených rajčatech. Vynikající.
Na jednu půlku jsem dala kousky francouzského bagetového salámu a trochu čedaru, ale i bez doplňků je to skvělé a velmi jedlé.
1 příspěvek 15.5.11 20:00
Děkuji za vynikající recept.
521 příspěvků 5.5.11 23:10
Bozske jidlo! S cesnekem jsem je pekla vcera poprve, byly mnam
pouzivam take do „Babaganoush“ 
Jinak je delavam jen jednoduse, na rezu natru olivovym olejem (Pure olive oil!) panensky se nema pouzivat za tepla!, posypu morskou soli a barevnym peprem a pecu na plechu s papirem na peceni, slupkou nahoru, az jsou hodne mekke. Takto upecene, pokud neco zbyde
589 příspěvků 30.4.11 18:39
to prostě nemá chybu… nešetřila jsem ani česnekem, ani provensálským kořením, ba ani panenským olivovým olejem a výsledek byl prostě famózní!
No vidis, to jsem uz uplne zapomnela! Musim udelat taky a dat sem poradnou fotku, tohle je pro ostudu !
2453 příspěvků 17.4.11 15:48
No, šlo o ten Tvůj recept na Gallo pinto: http://www.labuznik.com/…gallo-pinto/
di, co máš na mysli tím kropenatým kohoutem? Nejsem si vědoma, že by už ten Němec co schovává nejen předměty, ale i vědomosti a informace?
Oběd spolu s tureckym cilbir vejcem .
Krásný recep, wydra si moc pochutnala a udělá i pro přátele.
http://www.labuznik.com/…ilbir-vejce/#…
Ale! Provensálské koření nemám ráda, dala jsem různá svoje oblíbená koření a hezky vykapala řezy citronovým olejem a česnekovým .
Příspěvek upraven 17.04.11 v 14:52
2453 příspěvků 23.10.10 13:13
Zrovna jsem dopekla, už asi po sté, je to náš domácí favorit. K tomu jako příloha kropenatý kohout - volně na motivy receptu od wydry.
2453 příspěvků 18.6.09 00:55
Tak už se zase peče, rovnou čtyři kousky.
Jsme s dcerou doma samy, tak si dáme
pořádně do nosu.
Bali, vyřiďte Jeanovi naše neskonalé díky! Jednoduché, geniální!
P.S. Mohla bych poprosit o recept na ten Váš lilkový kaviár? (Po čase jsem si totiž znova pročetla tuhle diskusi, kde ho někde dole zmiňujete.) Ježíšek mi bohužel Vaši olivovou kuchařku jaksi zapomněl nadělit a na Vašich stránkách jsem ho nenašla. Sice pár receptů mám, i odtud z Labužníka, ale zrovna Vaše verze by mě moc zajímala (zvlášť potom, když jsem četla, jaký úspěch jste s ním měly na „knižním“ vaření"). Děkuju moc předem!
Jedla jsem u známých, připravené podle Labužníka. Lahůdka. Jak říká mrtvola - holt v jednoduchosti je krása!
Aha, vložení obrázku se nepovedlo, takže je v deníčku .
V remosce za 45 minut:
5068 příspěvků 25.5.09 02:24
1254 příspěvků 25.5.09 02:12
Jolano, tak jsem přemýšlela co to znamena - Baklazaniky osupem na pasiky. Baklažány ošoupeme na pašíky to asi nebude, že? :- ))
Jinak rcp zní pěkně. Někdy vyzkouším
Děkuji, tak jsem ho raději šoupla do trouby a k tomu grilu donesla
. Manžel se oblizoval, a už plánuje, jak ho
uděláme u tchánů… Nechci mu brát iluze, ale tam mívá málo novinek
úspěch.
Miluju lilky v jakékoliv úpravě, ale můžu potvrdit, že tenhle je naprosto nedostižný a není způsob, jak ho napodobit. Holt v jednoduchosti je krása. A proto ho jdu spáchat.
5068 příspěvků 24.5.09 17:29
Bali, robievame podobne malinke baklazany (7-10 cm) . Baklazaniky osupem na pasiky. Malinkym nozom v baklazane urobim zarezy a do kazdeho zarezu vopcham olupany cely strucik cesnaku. Potom sa na panvici oprazia do zlatava. Daju sa do pekaciku, zaleju par. pretlakom a daju zapiect do pece. Podava sa k tomu ako priloha ryza alebo bulgur. Je to nesmierne jednoduche a nesmierna lahodka. Ten recepis je hodne stary. Asi z cias ked sa baklazan zacal rozsirovat . V povodnej podobe ked baklazany prevzali arabi od persanov sa u arabov davala omacka z tahini a dalo sa zapiect. Prichodom paradajok a pretlaku ho zasa asi armeni pozmenili na omacku paradajkovu a priloha bulgur.
Glamo vyzkoušej a … nech se překvapit tou super chutí. Vaření, pečení, grilování, dušení … to všechno má svojí osobitou chuť, o tom byla řeč. Dále už je to opět o chutích jednotlivců, které se nedají nikomu naordinovat.
1254 příspěvků 24.5.09 15:35
Bedla má pravdu, výsledek není totožný. Česneku je v Jeanovo lilku poměrně dost. A čím víc, tím líp. Ten se ovšem tak rozpeče doměkka, že s pečenou lilkovou dužinou utvoří krásnou mazlavou hmotu, v které česnek zcela ztratí svou štiplavost. Pozor! Tento recept miluje i má kamarádka, která jinak česnek vůbec nejí!
Tak glamo, mělas bys ho upéct a dát manželovi ochutnat, možná sám uzná, že to až tak česnekově nechutná
Lilek nenechávám vypotit!
V každém případě je třeba NEŠETŘIT dobrým olivovým olejem, dužina opravdu nesmí být suchá.
Máte li pocit, že se by se česnek po určité době začal připalovat, tak lilky zakryjte alobalem.
Je pravda, že mnoho lidí lilek vůbec nezná. Přitom je výborný a dá se použít do mnoha receptů.
Koukám, že by bylo třeba vyměnit foto. Toto je jedno z prvních foto našeho pečení a lilek je nějak připálen. To by se vám stát nemělo, pak má nahořklou chuť.
a co na skoro suchém kameni, jen lehce potřený olivovým olejem a česnekem?
Nic se nepálí, to je výhoda, a skvěle se na něm peče. V troubě působí teplo ze všech stran, to na grilu nelze. V troubě jsem ještě nedělala. Manžel česnek moc nemusí a pouštět troubu jen na 1 porci je mi líto. Ale zkusím určitě, až přijede jedna nebo druhá dcerka. Jedna je vegetariánka a druhá veganka. Už přes 10 let. Ty ho určitě ocení, lilek obě milují.
Já si zatím dám ten alespoň kamenný, je přece jen výrazně lepší než nic
není skoro totožný. Něco jiného je pro chuťové buňky grilovat lilek v plátcích nebo opékat na skoro suché pánvi jen zastříknutý olivovým olejem, česnek se v každém případku pálí.
Pečený lilek - Jeanův lázeňský lilek v troubě je nedostižný, tam je ta pečená hmota, kterou grilováním či lehkým smažením, nikdy nedocílíš. To nelze nahradit … alespoň v naší rodině. To je náš i můj názor. Mnžel nakukuje přes rameno a souhlasně kývá … máš pravdu, protože jsme všechny způsoby od grilování až po pečení vyzkoušely. Chápu, že to vaší rodině i známým v Tvém podání chutná, ale totožné to absolutně není.
dělám na grilu, jen ne úplně přesně takto.
Lilek na kolečka, vypotit, pak potírám česnekem rozdrceným v olivovém oleji s kapičkou balsamica a okořeněným, plus sůl a pepř.
Výsledek je prakticky totožný.
A chutná to i těm, kteří nejdřív ohrnují nos nad tou „divnou zeleninou“
1254 příspěvků 24.5.09 02:17
U nás samozřejmě vyzkoušeno, jde to, ale máme radši v troubě. Připadá mi, že se líp propeče.
nezkoušeli jste ho někdo na klasickém grilu, venku?
2453 příspěvků 22.4.09 03:04
Tak už je zas v troubě - je to opravdu rodinný oblíbenec, ani si nevzpomenu, kolikrát jsem tenhle lilek už dělala…
551 příspěvků 10.2.09 22:35
Jednoduchy
Příspěvek upraven 29.01.14 v 21:38
1254 příspěvků 10.2.09 21:57
Dnes byl na oběd. Pojďte si také pochutnat
54 příspěvků 27.4.10 08:19
V lete jsem v jedne restauraci jedla podobne pripraveny lilek (ale chybel jim ten vynikajici figl s pridanim cesneku), jedna polovina byla prelita omackou tzadziki, druha pripravenou tahini/tehina. Oblozene cherry rajcatky a roketou.
Zkusila jsem uz nekolikrat pripravit doma s timto lilkem, ma to velky uspech.
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
taky v to doufám vždycky, když tenhle lilek dělám.
Je to opravdová dobrota, veliká.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Už se pečou. Snad nikomu (ostatním) nebude chutnat…:-))
Před chvílí jsem dojedla - lahůdka
. K tomu opečný pita chleba z řeckého
obchůdku, co budu povídat - vyzkoušejte!!!
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Jednou ho to tak napadlo, vyzkoušel a ujalo se to (nejen u nás doma). Zatím jsem se s tímto lilkem ve Francii nesetkala. Jean má (nejen v kuchyni) spostu skvělých nápadů a většina se mu i povede. Občas taky vymyslím nějaký receptík. Jeden takový mám zrovna v záloze a chystám se ho (možná zítra) vložit na naše stránky
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
mňa by zaujímalo, či tento receptík Tvoj milovaný vymyslel, alebo je to klasika z jeho domoviny? A potom, ešte by ma zaujímalo, či mu všetky chvály prekladáš a vôbec, nie je už nafúkaný ako páv?
A.
Jedina „prace“ je loupani cesneku, pak se to dela samo. Je to hezke a moc dobre! Dekuji za napad a ahoj vsem, Sona
358 příspěvků 25.1.09 03:43
tak jsem taky ozkoušela. Naplnila jsem zářezy česnekem, nivou a pokladla plátky rajčátek. Mírně opepřila a posypala ke konci pečení bazalkou. Samozřejmě nechybělo dostatečné množství oliv. oleje
)
Díky!
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak jsme vyzkoušeli a byl to zážitek … na lilky a česnek nedám dopustit a tato jednoduchá kombinace je skvělá. Vyjádřím to autentickými slovy mého muže: „… Vypadá to nádherně … je to výborné … to byla dobrota …“
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
KUŠ!
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
A my ho od teď budeme mít často…!
My ho budeme mít zase zítra!
P.
359 příspěvků 25.1.09 03:43
… jooo tak lilky už jsou na lince a za chvilku už budou „plakat“
… tuto dobrotu si s manželem
neodpustíme 
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
už to s tou chválou nepřehánějte, manžel se tu nosí jako páv
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
a pochváliť! V podstate som lilek prestala ináč upravovať - robím ho iba takto, je to jednoduché a báječné. Alebo ho upečiem v šupe a následne vyrábam „tatarák“.
Ale Jean je Jean! Snehurko, zdravíme a ďakujeme zo Slovenska!