Recept Jeanův lázeňský lilek

(Hodnoceno 6x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jeanův lázeňský lilek

Postup

Lilky umyjeme a osušíme. Podélně je rozkrojíme a v každé polovině uděláme několik podélných zářezů. Do každého zářezu těsně vedle sebe zasuneme plátky oloupaného česneku. Posypeme provensálským kořením, osolíme, pokapeme olivovým olejem. Upečeme v troubě, a potom ... mňam! Je to báječné a krásně to vypadá :-)

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 20.09.04 vloženo
  • 64662x zobrazeno

Ingredience

  • lilky
  • česnek
  • provensálské koření
  • olivový olej
  • sůl

Doporučená příloha

  • bageta, víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bildabilda 27.07.14 15:57

Opravdu mňam. Půlku jsem snědla rovnou z trouby. Ale ještě lepší to je studené.

Odkaz na uvaření

petr6 01.05.14 16:04

Vynikajici!!!!!!!!!
Ja masozravec, jsem snedl dva baklazany na posezeni…

Odkaz na uvaření

Aknelová 06.04.14 13:52

suprovej tip, doplnila jsem to plátky rajčat ;-)

Odkaz na uvaření

Ala_V 29.01.14 11:49

Moc-moc dobré. Děkuji za recept! Vyzkoušeno v remosce, cca 40 min.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

zdenka.hal 11.01.14 10:46

Nikdy jsem neměla odvahu vyzkoušet pečený lilek nebo pomazánku nebo něco takového, jako je Jeanův lilek. Vždycky jenom smažený, ale díky Vaším reakcím jsem to dneska zkusila. Jsem absolutně unešená, jak je to výborné jídlo, tak díky za recept a nejen to, Vám všem za to, že jste tak krásně chválili.

Odkaz na uvaření

Andrea12546 20.04.13 19:37

LUXUS!!!! všem doporučuji. Výborná verze je s tím kachním sádlem ;)

Odkaz na uvaření

2905 11.08.11 04:45

Foto tohoto receptu jsem našla u oldsoft v deníčku. Bohužel jsem přehlédla odkaz na recept. Znala jsem obdobným způsobem připravenou cuketu, jen nebyla nařezána ale půlky nabodány, otvory vycpány slaninou, česnekem, celými stroužky a po upečení vše měkoučké zamícháno, vyjezeno lžičkou. První pokus jsem přetahla, bylo hodně tmavé, další už vyšly ke spokojenosti strávníků. Trochu jsem upravila, už ne koření ale pouze česnek a kachní sádlo. Připravila jsem jednu polovinu s olivovým olejem, pekla se déle, olej chránil před tmavnutím. Po ochutnání s kačením sádlem už nikdo nejevil zájem o olej, /na tomto sádle ujíždíme/.
Velmi chutný recept, i když trochu pracnější, chvilku trvá než nakrájím, naplním česnekem. Snažím se nakrojit až ke kůži a neproříznout, do hlubších řezů se vejde víc česneku.
Poděkování autorovi za nápad s krájením, sněhurce za zveřejnění. Jak říká vnučka, „babi to je pecka“ - v překladu vynikající.
Zdravím a doporučuji vyzkoušet, lahůdka veliká …

Odkaz na uvaření

LP 15.05.11 20:00

Děkuji za vynikající recept.

Odkaz na uvaření

ajta 30.04.11 18:39

to prostě nemá chybu… nešetřila jsem ani česnekem, ani provensálským kořením, ba ani panenským olivovým olejem a výsledek byl prostě famózní!

Odkaz na uvaření

wydra 17.04.11 13:57

Oběd spolu s tureckym cilbir vejcem .
Krásný recep, wydra si moc pochutnala a udělá i pro přátele.
 http://www.labuznik.com/…ilbir-vejce/#…

Odkaz na uvaření

bedla 05.09.07 00:00

Dnešní večer bez masa, Bali díky Tobě i Jeanovi … je to skvělé.

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Jeanův lázeňský lilek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
di
2451 příspěvků 06.05.14 21:19

No, ať je to jak chce (já si tu historii pamatuju a vím, kdo je autorka a proč se to jmenuje, jak se to jmenuje), recept je výborný, rádi ho v sezóně lilků doma děláme. Už se těším na léto a moravské lilky.

Frantiska
927 příspěvků 06.05.14 20:56

@Eja aha mne zmatlo, ze pod receptem pise i Bali :)

Eja
3851 příspěvků 06.05.14 20:28

@Frantiska a Sněhule + Bali rovná se

Frantiska
927 příspěvků 06.05.14 20:06

Ale otázka je kdo od koho :) tady je recept vlozen 20. zari 2004 a na strankach Sarky je datum 28. února 2007. Tedy tri roky po labuznikovi :) A Sarka i Snehurka pise, ze to je recept Bali.

edit velkych pismen

Příspěvek upraven 06.05.14 v 20:08

Eja
3851 příspěvků 06.05.14 20:03

@Miska12 @Miska12 není opsaný, rozhodně ne z tohoto blogu, to bys musela znát historii Labu a vztahy mezi blogerkami, které tady na Labu kdysi začínaly.

Miska12
108 příspěvků 06.05.14 19:57
Opsany
2905
753 příspěvků 11.08.11 04:45

Foto tohoto receptu jsem našla u oldsoft v deníčku. Bohužel jsem přehlédla odkaz na recept. Znala jsem obdobným způsobem připravenou cuketu, jen nebyla nařezána ale půlky nabodány, otvory vycpány slaninou, česnekem, celými stroužky a po upečení vše měkoučké zamícháno, vyjezeno lžičkou. První pokus jsem přetahla, bylo hodně tmavé, další už vyšly ke spokojenosti strávníků. Trochu jsem upravila, už ne koření ale pouze česnek a kachní sádlo. Připravila jsem jednu polovinu s olivovým olejem, pekla se déle, olej chránil před tmavnutím. Po ochutnání s kačením sádlem už nikdo nejevil zájem o olej, /na tomto sádle ujíždíme/.
Velmi chutný recept, i když trochu pracnější, chvilku trvá než nakrájím, naplním česnekem. Snažím se nakrojit až ke kůži a neproříznout, do hlubších řezů se vejde víc česneku.
Poděkování autorovi za nápad s krájením, sněhurce za zveřejnění. Jak říká vnučka, „babi to je pecka“ - v překladu vynikající.
Zdravím a doporučuji vyzkoušet, lahůdka veliká …

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.11 15:19

nedala jsem provensálské koření, jen lehce okořenila pepřem čtyř barev a místo olivového oleje jsem dala olej po naložených sušených rajčatech. Vynikající. :palec:
Na jednu půlku jsem dala kousky francouzského bagetového salámu a trochu čedaru, ale i bez doplňků je to skvělé a velmi jedlé.

LP
1 příspěvek 15.05.11 20:00

Děkuji za vynikající recept.

Anitta
521 příspěvků 05.05.11 23:10

Bozske jidlo! S cesnekem jsem je pekla vcera poprve, byly mnam :-D
Jinak je delavam jen jednoduse, na rezu natru olivovym olejem (Pure olive oil!) panensky se nema pouzivat za tepla!, posypu morskou soli a barevnym peprem a pecu na plechu s papirem na peceni, slupkou nahoru, az jsou hodne mekke. Takto upecene, pokud neco zbyde :mrgreen: pouzivam take do „Babaganoush“ :-)

ajta
590 příspěvků 30.04.11 18:39

to prostě nemá chybu… nešetřila jsem ani česnekem, ani provensálským kořením, ba ani panenským olivovým olejem a výsledek byl prostě famózní!

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.04.11 15:57

No vidis, to jsem uz uplne zapomnela! Musim udelat taky a dat sem poradnou fotku, tohle je pro ostudu !

di
2451 příspěvků 17.04.11 15:48

No, šlo o ten Tvůj recept na Gallo pinto: http://www.labuznik.com/…gallo-pinto/

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.04.11 14:55

di, co máš na mysli tím kropenatým kohoutem? Nejsem si vědoma, že by už ten Němec co schovává nejen předměty, ale i vědomosti a informace? :mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.04.11 13:57

Oběd spolu s tureckym cilbir vejcem .
Krásný recep, wydra si moc pochutnala a udělá i pro přátele.
 http://www.labuznik.com/…ilbir-vejce/#…

Ale! Provensálské koření nemám ráda, dala jsem různá svoje oblíbená koření a hezky vykapala řezy citronovým olejem a česnekovým .

Příspěvek upraven 17.04.11 v 14:52

di
2451 příspěvků 23.10.10 13:13

Zrovna jsem dopekla, už asi po sté, je to náš domácí favorit. K tomu jako příloha kropenatý kohout - volně na motivy receptu od wydry.

di
2451 příspěvků 18.06.09 00:55
Re: Jeanův lázeňský lilek

Tak už se zase peče, rovnou čtyři kousky. ;-) Jsme s dcerou doma samy, tak si dáme pořádně do nosu.
Bali, vyřiďte Jeanovi naše neskonalé díky! Jednoduché, geniální!
P.S. Mohla bych poprosit o recept na ten Váš lilkový kaviár? (Po čase jsem si totiž znova pročetla tuhle diskusi, kde ho někde dole zmiňujete.) Ježíšek mi bohužel Vaši olivovou kuchařku jaksi zapomněl nadělit a na Vašich stránkách jsem ho nenašla. Sice pár receptů mám, i odtud z Labužníka, ale zrovna Vaše verze by mě moc zajímala (zvlášť potom, když jsem četla, jaký úspěch jste s ním měly na „knižním“ vaření"). Děkuju moc předem!

sveva
751 příspěvků 17.06.09 07:54
Re: Jeanův lázeňský lilek

Jedla jsem u známých, připravené podle Labužníka. Lahůdka. Jak říká mrtvola - holt v jednoduchosti je krása!

oldsoft
682 příspěvků 17.06.09 06:44
Re: Jeanův lázeňský lilek

Aha, vložení obrázku se nepovedlo, takže je v deníčku .

oldsoft
682 příspěvků 17.06.09 06:43
Re: Jeanův lázeňský lilek

V remosce za 45 minut:

jolana
5065 příspěvků 25.05.09 02:24
Re: Jeanův lázeňský lilek

;))) hezkej vecer ;)

Bali
1254 příspěvků 25.05.09 02:12
Re: Jeanův lázeňský lilek

Jolano, tak jsem přemýšlela co to znamena - Baklazaniky osupem na pasiky. Baklažány ošoupeme na pašíky to asi nebude, že? :- ))
Jinak rcp zní pěkně. Někdy vyzkouším ;-)

HelcaK
960 příspěvků 25.05.09 01:18
Re: Jeanův lázeňský lilek

Děkuji, tak jsem ho raději šoupla do trouby a k tomu grilu donesla :-). Manžel se oblizoval, a už plánuje, jak ho uděláme u tchánů… Nechci mu brát iluze, ale tam mívá málo novinek úspěch.

mrtvola
1394 příspěvků 24.05.09 19:19
Re: Jeanův lázeňský lilek

Miluju lilky v jakékoliv úpravě, ale můžu potvrdit, že tenhle je naprosto nedostižný a není způsob, jak ho napodobit. Holt v jednoduchosti je krása. A proto ho jdu spáchat.

jolana
5065 příspěvků 24.05.09 17:29
Re: Jeanův lázeňský lilek

Bali, robievame podobne malinke baklazany (7-10 cm) . Baklazaniky osupem na pasiky. Malinkym nozom v baklazane urobim zarezy a do kazdeho zarezu vopcham olupany cely strucik cesnaku. Potom sa na panvici oprazia do zlatava. Daju sa do pekaciku, zaleju par. pretlakom a daju zapiect do pece. Podava sa k tomu ako priloha ryza alebo bulgur. Je to nesmierne jednoduche a nesmierna lahodka. Ten recepis je hodne stary. Asi z cias ked sa baklazan zacal rozsirovat . V povodnej podobe ked baklazany prevzali arabi od persanov sa u arabov davala omacka z tahini a dalo sa zapiect. Prichodom paradajok a pretlaku ho zasa asi armeni pozmenili na omacku paradajkovu a priloha bulgur.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.05.09 16:50
Re: Jeanův lázeňský lilek

Glamo vyzkoušej a … nech se překvapit tou super chutí. Vaření, pečení, grilování, dušení … to všechno má svojí osobitou chuť, o tom byla řeč. Dále už je to opět o chutích jednotlivců, které se nedají nikomu naordinovat.

Bali
1254 příspěvků 24.05.09 15:35
Re: Jeanův lázeňský lilek

Bedla má pravdu, výsledek není totožný. Česneku je v Jeanovo lilku poměrně dost. A čím víc, tím líp. Ten se ovšem tak rozpeče doměkka, že s pečenou lilkovou dužinou utvoří krásnou mazlavou hmotu, v které česnek zcela ztratí svou štiplavost. Pozor! Tento recept miluje i má kamarádka, která jinak česnek vůbec nejí!
Tak glamo, mělas bys ho upéct a dát manželovi ochutnat, možná sám uzná, že to až tak česnekově nechutná ;-)
Lilek nenechávám vypotit!
V každém případě je třeba NEŠETŘIT dobrým olivovým olejem, dužina opravdu nesmí být suchá.
Máte li pocit, že se by se česnek po určité době začal připalovat, tak lilky zakryjte alobalem.
Je pravda, že mnoho lidí lilek vůbec nezná. Přitom je výborný a dá se použít do mnoha receptů.

Koukám, že by bylo třeba vyměnit foto. Toto je jedno z prvních foto našeho pečení a lilek je nějak připálen. To by se vám stát nemělo, pak má nahořklou chuť.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.05.09 09:26
Re: Jeanův lázeňský lilek-Bedlo

a co na skoro suchém kameni, jen lehce potřený olivovým olejem a česnekem?
Nic se nepálí, to je výhoda, a skvěle se na něm peče. V troubě působí teplo ze všech stran, to na grilu nelze. V troubě jsem ještě nedělala. Manžel česnek moc nemusí a pouštět troubu jen na 1 porci je mi líto. Ale zkusím určitě, až přijede jedna nebo druhá dcerka. Jedna je vegetariánka a druhá veganka. Už přes 10 let. Ty ho určitě ocení, lilek obě milují.
Já si zatím dám ten alespoň kamenný, je přece jen výrazně lepší než nic :-)))))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.05.09 06:50
Re: Jeanův lázeňský lilek - glamo,

není skoro totožný. Něco jiného je pro chuťové buňky grilovat lilek v plátcích nebo opékat na skoro suché pánvi jen zastříknutý olivovým olejem, česnek se v každém případku pálí.
Pečený lilek - Jeanův lázeňský lilek v troubě je nedostižný, tam je ta pečená hmota, kterou grilováním či lehkým smažením, nikdy nedocílíš. To nelze nahradit … alespoň v naší rodině. To je náš i můj názor. Mnžel nakukuje přes rameno a souhlasně kývá … máš pravdu, protože jsme všechny způsoby od grilování až po pečení vyzkoušely. Chápu, že to vaší rodině i známým v Tvém podání chutná, ale totožné to absolutně není.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.05.09 05:59
Re: Jeanův lázeňský lilek

dělám na grilu, jen ne úplně přesně takto.
Lilek na kolečka, vypotit, pak potírám česnekem rozdrceným v olivovém oleji s kapičkou balsamica a okořeněným, plus sůl a pepř.
Výsledek je prakticky totožný.
A chutná to i těm, kteří nejdřív ohrnují nos nad tou „divnou zeleninou“ :-)))

Bali
1254 příspěvků 24.05.09 02:17
Re: Jeanův lázeňský lilek

U nás samozřejmě vyzkoušeno, jde to, ale máme radši v troubě. Připadá mi, že se líp propeče.

HelcaK
960 příspěvků 24.05.09 00:44
Re: Jeanův lázeňský lilek

nezkoušeli jste ho někdo na klasickém grilu, venku?

di
2451 příspěvků 22.04.09 03:04
Re: Jeanův lázeňský lilek

Tak už je zas v troubě - je to opravdu rodinný oblíbenec, ani si nevzpomenu, kolikrát jsem tenhle lilek už dělala…

gabi
551 příspěvků 10.02.09 22:35
Re: Jeanův lázeňský lilek

Jednoduchy

Příspěvek upraven 29.01.14 v 21:38

Bali
1254 příspěvků 10.02.09 21:57
Re: Jeanův lázeňský lilek

Dnes byl na oběd. Pojďte si také pochutnat ;-)

Rybka
54 příspěvků 27.04.10 08:19
Re: Jeanův lázeňský lilek

V lete jsem v jedne restauraci jedla podobne pripraveny lilek (ale chybel jim ten vynikajici figl s pridanim cesneku), jedna polovina byla prelita omackou tzadziki, druha pripravenou tahini/tehina. Oblozene cherry rajcatky a roketou.
Zkusila jsem uz nekolikrat pripravit doma s timto lilkem, ma to velky uspech.

di
2451 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek - Sylvie

taky v to doufám vždycky, když tenhle lilek dělám. ;-) Je to opravdová dobrota, veliká.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek

Už se pečou. Snad nikomu (ostatním) nebude chutnat…:-))

blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek

Před chvílí jsem dojedla - lahůdka :-))). K tomu opečný pita chleba z řeckého obchůdku, co budu povídat - vyzkoušejte!!!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek

:-))) jojo, občas ho pochválím, ale nesmí se to přehánět. Však on dobře ví, že skvěle vaří ;-)
Jednou ho to tak napadlo, vyzkoušel a ujalo se to (nejen u nás doma). Zatím jsem se s tímto lilkem ve Francii nesetkala. Jean má (nejen v kuchyni) spostu skvělých nápadů a většina se mu i povede. Občas taky vymyslím nějaký receptík. Jeden takový mám zrovna v záloze a chystám se ho (možná zítra) vložit na naše stránky ;-)

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek, Bali,

mňa by zaujímalo, či tento receptík Tvoj milovaný vymyslel, alebo je to klasika z jeho domoviny? A potom, ešte by ma zaujímalo, či mu všetky chvály prekladáš a vôbec, nie je už nafúkaný ako páv? :-)
 A.

noskovice
1322 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek

Jedina „prace“ je loupani cesneku, pak se to dela samo. Je to hezke a moc dobre! Dekuji za napad a ahoj vsem, Sona

gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek

tak jsem taky ozkoušela. Naplnila jsem zářezy česnekem, nivou a pokladla plátky rajčátek. Mírně opepřila a posypala ke konci pečení bazalkou. Samozřejmě nechybělo dostatečné množství oliv. oleje :o)

Díky!

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek

Tak jsme vyzkoušeli a byl to zážitek … na lilky a česnek nedám dopustit a tato jednoduchá kombinace je skvělá. Vyjádřím to autentickými slovy mého muže: „… Vypadá to nádherně … je to výborné … to byla dobrota …“ :-)))

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek

KUŠ! :-)))

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek

A my ho od teď budeme mít často…! :-)))

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek

My ho budeme mít zase zítra!
P. :-)

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek

… jooo tak lilky už jsou na lince a za chvilku už budou „plakat“ :-D … tuto dobrotu si s manželem neodpustíme :-)))

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek

už to s tou chválou nepřehánějte, manžel se tu nosí jako páv :-))

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jeanův lázeňský lilek,tiež sa musím pridať

a pochváliť! V podstate som lilek prestala ináč upravovať - robím ho iba takto, je to jednoduché a báječné. Alebo ho upečiem v šupe a následne vyrábam „tatarák“.

Ale Jean je Jean! Snehurko, zdravíme a ďakujeme zo Slovenska!

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz