Recept Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci

Drobek Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Recept do mého milovaného pomalého hrnce. Už ani nevím, kde jsem to kdy viděl, ale zkusil, a zařadil do domácího repertoáru. Proto se o něj musím podělit. Pokud vám zbylo doma Sofrito, z receptu Ropa Vieja, šoupněte ho tam taky. Link na recept je "tady":http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=30959.

Postup

Do masa nařízněte ďovírky a do nich zastrčte půlky česneků. Dobře posolte a popepřete, na oleji opečte do hněda. Pak to vrazte to pomalého hrnce, v pánvi trochou vody rozpusťte tu přiškvařenou dobrotu a nalijte taky do hrnce. K tomu šoupněte cibuli, brambory, rajčata i se šťávou, zbylý česnek, prostě vše ostatní. Přikryjte, zapněte na vysokou teplotu a příštích šest hodin to ignorujte. Až je maso na vidličku měkké, vyndejte ho na prkýnko a nakrájejte na plátky. Dejte zpátky do hrnce, pak se vše nabírá naběračkou do misky. Servírujte maso zalité tím ostatním.

Recept je z kategorií: Hovězí maso Maso Pečené hovězí maso

Nahlásit recept

  • 23.12.09 vloženo
  • 18327x zobrazeno

Čas přípravy

  • 7 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 Lžíce oleje
  • 1 plechovka rajčat, (830 Gr)
  • ½ kg salátových brambor, bělomasých, důkladně omytých, slupka pokud je tenká může zůstat
  • 1 velká cibule na osminky nakrájená
  • 1 a 1/4 kg hovězí krkovice, tuk odkrájený a rozkrojená na 2 špalíky
  • 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • případně Sofrito (viz úvod)
  • a taky, podle chuti, nálady a obsahu lednice houby

Doporučená příloha

  • k tomu bílé pečivo a hlavně pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Drobek 3.4.12 22:20

Zase se mi po tomhle zastesklo a spáchal jsem to. Ono se tohle jídlo jmenuje, v americkém „originále“ italian pot roast. Znalci Italské kuchyně nechť prosím prominou, Italskou kuchyni znám jen odtud, z Americka. Tohle jídlo jsem poprvé ochutnal v restauraci a zachutnalo mi. Na rozdíl od restaurace jsem tomu dal víc omáčky, a nenechal dost vydusit. Má chyba.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci

sveva
751 příspěvků 26.12.09 23:15
Re: Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci esmeralda

Pokud mas na mysli bolonske ragu, tak na to melou docela kvalitni libove hovezi, pridava se veprove trochu prorostle. Bavetta (skirt) ma moc dlouhe vlakno a bylo by to asi tuhe. Ale nechci to vyloucit, mozna nejaky krajovy recept.
Zdravim.

esmeralda
4813 příspěvků 26.12.09 03:39
Re: Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci - Drobku

Skirt jsem používávala na Španělské ptáčky. Byl totiž neuvěřitelně laciný, nikdo to totiž nekupoval, tak leda pro psy. Trvalo to celou věčnost než se to udusilo, ale po rozkrájení na tenké plátky se to výborně rolovalo.
Pak na to přišlo více lidí, skirt se stal populárním a ceny se upravily.
Dnes je to poměrně drahý řez masa.

Dokonce jsem někde četla že Italové skirt umelou a používají ho na Boloňské špagety. Ale o tom nám může říci Noskovice nebo Sveva.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.12.09 23:16
Re: Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci

Esmeraldo, je to z chuck, vlastně to nejlepší maso na gulášovitosti, aspoň v tadyzemsku. Skirt nemám moc rád, je to dost tuhé. To žebro, po česku, není s žebry, jsou to dva svaly z břicha kravičky, skirt je hned za přední nohou, vlákno svalu jde přímo dolů. Flank je za ním, tedy víc dozadu a vlákno je po délce dlouhého svalu. Když se z něj cokoli dělá, musí se to po uvaření nakrájet, jinak by to nikdo nerozkousal.

esmeralda
4813 příspěvků 25.12.09 07:45
Re: Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci - Drobku

Flank steak neznám, tady je to všechno Skirt. Ono je to asi jedno.
Obojí je přední. Z tloušťky řezů na obrázku bych to přeci jen soudila na ten chuck.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.12.09 22:16
Re: Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci

Učinil jsem průzkum a běda, to jsem se ale uťal. Některé recepty doporučují dlouhé maso z břicha krávy, tady se tomu říká Flank, nebo skirt steak, podle mapy české krávy je to žebro, v Americe se ještě dělí na ten flank a skirt.
Ta hovězí krkovice vznikla mým blbým překladem, podle mapy je to krk.
Přitom v mé vlastní kuchařce, http://drobek.eml.cc v kapitole steakologie je to rozebráno i s mapami krav a s obrázky masa. No nejsem já už nějakej starej, že si nic nepamatuju?

esmeralda
4813 příspěvků 24.12.09 07:49
Re: Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci - Drobku

Málem jsem do toho šlápla…
Recept vypadá náramně. Chtěla jsem se zeptat co je to vlastně hovězí krkovice. I tady tomu tedy říkáme Chuck steak. To odborné názvosloví je prevít. A člověk se nemůže ani spoléhat moc na slovníky, neboť v různých (ač anglicky mluvících) koncích světa se i názvy pro stejnou věc různí.
No vždyť to znáš: I Say Tomahto, You Say Tomayto…
Hezké vánoce!!!!

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.12.09 04:30
Re: Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci - anickav

Ne-e. Když někdy používám pomalý hrnec, tak to dělám jak Drobek. Nacpu doň, co tam patří a pak na to na pár hodin zapomenu. A dolaďování chutí dělám až nakonec.
Ale jak už jsem psal, pomalý hrnec používám výjimečně a jenom tam, kde to cítím, že to tak má být. Obvykle však vařím klasicky, protože se s jídlem při vaření musím pomazlit. A taky si s ním dost často povídám. Manželka sice tvrdí, že jsem v posledním stádiu něčeho, čemu sice nerozumím, ale dost mě to uráží. :o)

anickav
2904 příspěvků 24.12.09 03:39
Re: Hovězí pečeně po italsku, Pupku,

pomalý hrniec nie je uzavretý ako papiňák, alebo niečo podobné. Máš poklop, zdvihneš a zamiešaš ako v inom hrnci. Ochutnávať môžeš tak isto…ty to nerobíš tak?

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.12.09 02:30
Re: Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci - drobku

Je mně to jasné, že v jiných částech světa je dělení a názvosloví masa trošku jiné, proto jsem se ptal. Ale s tím vysokým roštěncem souhlasím, bo maso z krku je vhodnější spíš na guláš a při takovéto úpravě by se rozpadlo nejspíš na atomy. I když vlastně proč ne, na chuti by to určitě nic neubralo.
Pomalý hrnec sice také někdy používám, ale chybí mně tam ten bezprostřední kontakt s jídlem, občasné prošťouchání vařečkou, průběžné ochutnávání s následným spálením si horních cest trávicích. A největší chyba je (já tomu říkám „Don't make mistake No. 3“) použít pomalý hrnec v době, kdy na inspekci přijede tchýně - to se pak člověk dost blbě vymlouvá, že to musí jít zamíchat nebo podlít. :o)

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.12.09 01:31
Re: Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci

Pupku, problém je v tom, že já žiju v Americku a zdejší kráva má mnohem víc součástí než kráva česká a už vůbec nevím jak to nazvat. Tady je to chuck, a jak tak koukám na mapu krávy, je to od hlavy až po zadní stranu přední nohy, na výšku je to asi do poloviny výšky krávy. Čili, řek bych vysoký roštěnec, jinak maso z kterého tady vaříme guláš. Vše ostatní je moc šťavnaté. Jaký rozdíl proti Čechám.
V pomalém hrnci dělám mnohé, zjistil jsem, že po dodělání je to už i proleželé, takže to má, jak česká kuchyně předepisuje, už chuť druhého dne.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.12.09 00:13
Re: Hovězí pečeně po italsku v pomalém hrnci

Hovězí krkovice je krk nebo už vysoký roštěnec?
Ale jinak tohle je lahůdka, zejména s tím bílým pečivem na výtěr štávičky, to je slast! Já do toho ještě přidávám čtvrky žampionů a nedělám to v pomalém hrnci, ale klasicky - čímž snížím dobu odpočítávání plánovaného startu. Ale to je nepodstatný detail.
A když bída příjde na kozáky nebo přijedou na návštěvu vegetariánští příbuzní, tak se místo masa dá použít celá hlávka květáku.
Ale palec nahoru.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz