Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Adapo Do oblíbených Chci uvařit Tisk
1. Mléko ohřej na tělovou teplotu a polovinu odlej do hrnečku. 2. Do mléka v hrnečku zamíchej 2 lžičky droždí, 1 lžičku mouky a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát. 3. Ve velké míse smíchej mouku se solí, přidej rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko. 4. Zadělej měchačkou, ať se všechno pěkně spojí a pak vyklop těsto na pomoučněný val a ručně uhněť nebo dej těsto do robotu s hnětacím hákem. 5. Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dej ho do čisté, pomoučněné mísy, popraš těsto moukou a mísu zakryj utěrkou nebo fresh folií. 6. Nech to kynout do dvojnásobného objemu, cca hodinu. 7. Předehřej si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozděl na 8 stejných dílů. 8. Každý díl rozděl na 3 další díly a upleť klasický copánek. Konce dobře spojte nebo zahni pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabydou. 9. Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávej jim na plechu rozestupy, povyrostou. Ještě 15 minut nech na plechu kynout, klidně zakryj ještě utěrkou. 10. Vykynuté housky potři rozšlehaným vejcem smíchaným s lžící mléka a posyp je. 11. Housky peč dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je někdo má radši křupavější, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu - pokud to vaše trouba nabízí. 12. Po upečení nech housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Slané pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
25.3.17 11:29
Výborný recept.
Posypané čiernym sezamom.
19.3.17 13:13
Právě chladnou vytažené z trouby - voní i vypadají úžasně
S těstem se mi moc pěkně pracovalo, pečené byly cca po osmnácti
minutách, druhý plech už po patnácti…
Pekla jsem ke konci na „horkovzduch“, jak je zmíněno v závěru
postupu.
Rozhodně ukládám k oblíbeným, abych se k nim mohla v budoucnu
vrátit, pečivo si pečeme svoje vlastní a máme rádi, když se peče na
střídačku podle různých receptů, a ne jen dokolečka jedno a to
samé
12.11.16 18:33
Moc dobré housky, jen doba pečení byla delší.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Housky
@birkana bodejt, co s ostárkem, jen překáží a brblá
@jau, máš pravdu, s omládkem lépe a více nakynou a jsou trvanlivější. Já peču obyčejné vodové beztukové pečivo většinou ve tvaru veky nebo silnější bagety. Druhý den se dá ještě jíst v pohodě, zůstane-li zbytek i další den, vařím knedlíky vídeňáky. Nebo zapékám jako toasty či žemlovku. Takže vlastně na tu strouhanku zbývá málokdy; občas peču veky i jen tak na usušení a strouhání

457 příspěvků 10.11.16 17:58
@birkana Zkus s omládkem, jsou vláčnější
@daduuja, klidně i bez tuku (mouka, voda, droždí, trochu cukru a soli), jen je třeba pak konzumovat včas, jinak jsou akorát tak na strouhanku
.
1150 příspěvků 10.11.16 15:29
@jau Iva je přebornice na pečení, ráda ji navštěvuji a kradu
inspirace.
, tak nevím, ale obyčejné housky taky
zadělávám vodou, i když trošku cukru přidávám. Z mléka jsou
hutnější, se mi zdá 
Kdysi na vsi u Mělníka, když bylo hluboko do kapsy, tak se zadělalo vodou, kousek droždí a tuku, bez vajíčka a upekly se bochánky, kterým se tam říkalo karásky
457 příspěvků 10.11.16 10:07
@daduuja Dělám podobné, ale Iv@ z Pekárnománie těmto říká Karásky a má recht. Do housek nepatří mléko ani cukr
1150 příspěvků 9.11.16 19:32
Dobrých 14 dní se přemlouvám k zadělání na housky, protože taková domácí s opravdovým máslem, kouskem dobré šunky… Asi na víkend se přemůžu