Recept Fazolová polévka v hrnci pana Papina

(Hodnoceno 2x) kamilio Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Fazolová polévka v hrnci pana Papina

Postup

Fazole můžeme použít jakýkoliv druh a předem nenamáčíme. Do hrnce pana Papina nalejeme asi 2,5 l studené vody. Vsypeme proprané fazole, dobře opláchnuté žebra, podélně rozkrojenou klobásu, oloupanou cibuli a česnek, plátek celeru silný asi 2 cm, bobkové listy a kostku vývaru. Hrnec uzavřeme, dáme na vařič a jakmile začne fučet pára, ztlumíme plamen a vaříme 1,5 hod. Po vypnutí vařiče a otevření hrnce vybereme cibuli, česneky a bobkové listy. Z uzeného vytaháme kosti a chrupky a maso nakrájíme na kostky, klobásu a celer také nakrájíme na menší kostky a vše vrátíme zpět do polévky. Během vaření si připravíme světle hnědou zásmažku, kterou můžeme polévku zahustit. Provaříme, dochutíme majoránkou, pepřem a solí. Barva polévky je závislá na použitém druhu fazolí.

Recept je z kategorií: Luštěninové polévky

Nahlásit recept

  • 31.03.08 vloženo
  • 19495x zobrazeno

Čas přípravy

  • do 2 hod.

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 250 g libovolných fazolí
  • 400 g uzených žeber
  • 1 pikantní klobása
  • 1 velká cibule
  • 3 stroučky česneku
  • silnější plátek celeru
  • 2 bobkové listy
  • 1 kostky zeleninového vývaru
  • 1 PL sádla
  • 2 PL hladké mouky
  • majoránka
  • pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • čerstvý skrojek chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 1.4.20 21:05

Je to dobrá polévka, ale uvařil jsem ji vlastně úplně jinak. :-) Předně jsem nevařil uzené, ale potřeboval jsem zpracovat již hotový uzený vývar. Pak jsem zavrhl klobásu coby historický přežitek. Použil jsem malé bílé fazolky, které jsem ovšem přes noc namočil. Místo papiňáku jsem použil normální hrnec, doba vaření 1,5 hod. byla stejná. Polévka vypadala zpočátku dost uboze, zejména kvůli chybějícímu masu. Tak jsem se kajícně omluvil klobáse a potají jsem ji dodatečně osmahnul na pánvi a přidal do hotové polévky. Výsledek je důstojný a chutný.

Odkaz na uvaření

casino 11.9.12 19:21

.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Fazolová polévka v hrnci pana Papina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Fazolová polévka v hrnci pana Papina

Sylvie
2302 příspěvků 6.9.12 10:32

Dnes vývar z uzeného kolena s namočenými fazolemi jsem povařila se dvěma rajčátky a mrkví ze zahrádky. Zahustila jsem jíškou ze sádla. Rajčata přirozeně okyselily polévku. Nic víc, nic míň. Doporučuji. :mavam:

Příspěvek upraven 06.09.12 v 10:41

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fazolová polévka-snezenko,

Udene rebierko namocit, fazulu tiez. Potom staci dat varit rebierka do cistej vody do normal hrnca s pokrievkou, s korenim, ked je z polovice uvarene pridas namocenu scedenu fazulu a zeleninu . Pridavam, ked zacne maknut fazula aj mrkvu, pridas aj klobasku ak chces a je to. Ostatne podla receptu. Nakoniec zahustis zasmazkou.
U nas sa zvacsa pridavaju aj zemiaky.
Moze sa urobit aj na kyslo pridanim smotany. K tomu dobry chlebik a dobru chut- receptik na fantasticke jedlo a nic moc roboty, len sa to pomaly prebublava a ty len pridavas… taky " hrniec var ".. ;-)) ..neboj sa, chod do toho a dobru chut..;)

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fazolová polévka v hrnci pana Papina - Sněženko,

nenamočené fazole, to by asi vůbec nešlo. Upřímně řečeno, bála bych se toho i v papiňáku. Na koleji bych asi zimprovizovala s konzervou fazolí v nálevu bez rajčat.

snezenka
109 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fazolová polévka v hrnci pana Papina

moc se mi líbí nápad s žebírky do fazolové polévky, ale co když nemám papinův hrnec? jak dlouho by se to vařilo v klasickém starém hrnci? (na studentském bytě toho moc na výběr nemám)

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fazolová polévka v hrnci pana Papina

Celer se nerozvaří a když trochu, tak to neva a klobása tím, že je podélně rozkrojená, tak se také nerozvaří. Samozřejmě, pokud se jedná o kvalitní klobásu a ne nějakou náhražku ve střevě. A cibuli musíš na konci, kde byly kořínky, nakrojit do kříže a ona zůstane vcelku.

Labužník jandule02
1097 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fazolová polévka v hrnci pana Papina

Nevím, nevím, ale po hodině a půl Kamilio v papiňáku nebude z celeru asi co krájet, protože se rozvaří a s klobásou taky nevím. Určitě to tam dáváš s fazolemi?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz