Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Soňa Milerová Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tento guláš dělám v tlakáči. Strašně se toho bojím, ale jednou za půl roku se snažím svůj strach překonat.
Na ojeji osmahneme cibuli, já zároveň přidávám kmín. Až cibule zesklovatí, přidám papriku a gulášové koření, promíchám a přidám nakrájené maso. Maso osmahnu a až pustí trošku šťávy, přikryju pokličkou a podusím. Potom podliju potřebným množstvím vody 1,5 l vody, protože mám malý tlakáč). Přidám masox, provensálské koření, koření divočina a zakryju na pevno poklicí. Vařím v tlakáči hodinu, potom odpustím páru a zkontroluju měkkost masa. A buď to stačí, nebo tlakáč opět zavřu a ještě dovařím. Nakonec zahustím chlebem.
Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk
houskové knedlíky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Dančí guláš
Soňo, i já se přidávám ke Gabi

Dosud jsem měl zato, že vševědoucí je pouze
Klaus, …a snad i Pámbů 
Recept je pouze směr k cíli; každý už si „cestu „ vybere sám: někdo kráčí s klapkami na očích, jiný na to jde od lesa a další půjde vařit guláš v tlakáči
Je to podobné jako chleba se sádlem. Pouze dvě ingredience, a lze je podat aspoň na šest způsobů…
A že KAŽDÝ používá masox? Hmmm
Soňo
, i já se přidávám ke Gabi,
každý používá masox i vícedruhové koření, jen to tady nikdy nepřizná


Papiňák je super hrnec, než jsem koupila pomalý, tak jsem v něm vařila často. A litr a půl vody na 1kg masa?, takové normální množství na omáčku, aby knedlíky nebyly suché
Když ty komentáře budeš číst znovu, tak se budeš muset smát
551 příspěvků 1.7.11 20:58
Soňa Milerová, nebud smutna…hlavne, ze to Tebe chuti
Děkuji Všem za názory. Žaludek jsem při čtení z nich měla stažený úzkostí. A přiznám se bylo mi do breku.
Ale jsem ráda, že mi nikdo nelže. Zároveň
bych chtěla poděkovat Dandě, že se na můj recept dívala pozitivně.
Bohužel neumím vařit bez masoxu a koření v pytlíku.
Tímto se Všem omlouvám. Snad se někdy
naučím vařit labužnicky…
Ja se nemuzu zbavit dojmu, ze kdyby mela pisatelka receptu ten papinak vetsi, pridala by te vody jeste o litr vic (… podliju potřebným množstvím vody 1,5 l vody, protože mám malý tlakáč)
Ale i pri tomto mnozstvi pridane vody musi byt
maso po hodine!! vareni tak akorat vhodne k rozmixovani . Trochu jisky, pár
nudlí a mame tu zbrusu novy recept na polivku 
Příspěvek upraven 30.06.11 v 07:00
Anitto, nepřesvědčila jsi mne, z pohledu fyzikálního ani gastronomického
, zřejmě by to chtělo rozebrat na vědecké
bázi mimo mísu 
Dovedu si dančí kýtu představit na vícerozpůsobů, ale dovedu si představit i klasický guláš, i když by se malinko lišil od receptu Soni, a to i v klasickém papiňáku bez MSG.
No…mně osobně tenhle recept přijde jako hodně mizerná parodie na guláš…když receptů na daleko lepší guláše jsou tu mraky… Navíc recept s chybami.. (asi mělo být 1,5 dl vody, ne? Neděláme snad polévku…)
Stačí místo jednoho masa dát jiné. Netřeba na každé zvlášť psát nový recept..
Stačí tedy do dobrého receptu dát daňčí maso…
Tenhle recept není rozhodně ničím nový, objevný, specifický, natož zajímavý
551 příspěvků 29.6.11 21:10
ja pouzivam papinak uz roky-rokuce…ten prvy sme dostali ako svadobny dar…stara klasicka madarska kuchta…ked som v nej prvykrat varila a zacala z nej sycat para, manzel sa tak zlakol, ze skoro vyhodil hrniec aj s obsahom von oknom…ale to ma vobec neodradilo od pouzivania…papinak treba vediet spravne pouzivat…a vychytat „muchy“ …urcite by som ziadne maso nepodliala 1,5 litrom vody…to je potom polievka a nie gulas…priprava gulasu ma urcite pravidla, ktore treba dodrzat…potom sa moze maso dat aj do papinaka a vobec nestrati chut a nie je fadne…ja absolutne nepouzivam ziadne masoxy ani vegetu…ale cele leto vyuzivam dary zahrady…rozne bylinky, vnate, zelenu fazulku, mangold, portulaku, raštiku, kapucinku, rozne druhy tekvice a cukin…potom sa jedlo naozaj nemusi nijakymi „dobrotami“ ochucovat
521 příspěvků 29.6.11 18:40
Danda, proc ne papinak? Jidlo v nem neni tak chutove vyrazne, jako treba pri pomalem vareni, pak to svadi k pouzivani msg a to je skoda.
82 příspěvků 29.6.11 14:12
Pro dančí kýtu bych jistě našel jiné uplatnění. Ale proti gustu…
Generace negenerace
, na talíři se stejně rozkrájí, tak proč ne
už před vložením do papiňáku? je to jako dělat karbanátek ze
svíčkové, kdo neochutnal neví jaký je to rozdíl a proč ne papiňák? je
škodlivé v něm vařit?, nebo se v něm guláš neuvaří?, hm, čím jsem
starší, tím víc se nestačím divit 
4813 příspěvků 29.6.11 04:18
Casino, pěkně jsi to napsal.
I mně je to proti srsti rozkrájet kýtu na kousky.
Ale to je asi znak naší starší generace která zažila, že u řezníka visely jen ty kovové háky a pár salámů. Prostě jsme po rodičích zdědili šetrnost. Mladší generaci to nevyčítám. Je prostě jiná doba a nebudeme se omlouvat za to že je všude dostatek jídla.
Ještě dnes mám slzy v očích když si vzpomenu na maminku, jak nám vyprávěla že šla
(v padesátých letech) od řezníka a plakala, protože dostala na nedělní oběd jen dvacet deka masa.
Papiňák mám, ale nepoužívám. Ráda nakukuji pod pokličku a průběžně ochutnávám. A hlavně mám dost času.
Když byly děti malé a já měla dvě zaměstnání byl „tlakáč“ mým nedocenitelným pomocníkem.
Polévkové kostky a kořenící směsi také nepoužívám. Vždyť mi vše roste na zahrádce…a je to bez chemikálií.
521 příspěvků 29.6.11 00:25
No, kdyz bych delala takovou zvlastni dobrotu, tak urcite bez masoxu a koreni divocina, v obou je msg (proc umely dochucovadlo?)
Uvarim si masovy vyvar a koreni si namicham
sama. Misto papinaku bych radeji pouzila pomaly hrnec a varila na low 
Soňa Milerová,
)
Mohl bych se projet kolem obory, či skáknout
do marketu, ale srdce mi barví už jen při pomyšlení, jak pižlám KÝTU na
kostky… Toto bych s takovou prvotřídní (tedy drahou!) surovinou dokázal
leda v nouzi 


esmeralda je, asi od přirození, velmi přívětivá osoba a pokud je ona Jin, pak já budu Jang (či opačně
Na rozdíl od receptu Vašeho otce tento zkoušet ani nebudu…
1. U nás v mrazáku se žádná spárkatá dlouho neohřeje…
2. Vařit guláš v Pappiňáku…? No, proč ne, …lidé jsou různé
3. Kilo masa podlít třemi půllitry vody, na to musí být nátura… Snad, kdyby se změnila země původu a název na Originál maďarský guláš z daňka…Hihihi
4. Prefabrikované koření občas také používám, ale guláše si rád „kazím“ podle svého gusta.
5. Olej? Jaký? Na guláš je sádlo (prasečí). Pozná se to na chuti…
Co ale oceňuji, je tato věta: „Maso osmahnu a až pustí trošku šťávy, přikryju pokličkou a podusím.“
Drtivá většina „labužníků“ by maso restovala a použila klišé: „…aby se zatáhlo a nepustilo šťávu“
Příspěvek upraven 29.06.11 v 00:09
4813 příspěvků 28.6.11 11:24
Parles, teď to vidím i já. Jenom jsem si to špatně přečetla…
Rozšiřuji svůj slovník. Tlakáč = Papinův hrnec ; papiňák. Díky.
Stále pěkný recept.
No Esmeraldo, já to vidím tak, že se Soňa bojí papiňáku a ne guláše!
4813 příspěvků 28.6.11 03:12
Soňo, to je velice pěkný recept a jistě bude i náramně chutnat. Dobrý guláš si nenechám nikdy ujít.
Jenom nějak nerozumím proč se toho bojíš.
Bude-li to z mladého kusu nebude to mít ten „divoký“ zápach který má hodně lidí rádo, ale já ho také nemusím.