Recept Dančí guláš

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tento guláš dělám v tlakáči. Strašně se toho bojím, ale jednou za půl roku se snažím svůj strach překonat.

Postup

Na ojeji osmahneme cibuli, já zároveň přidávám kmín. Až cibule zesklovatí, přidám papriku a gulášové koření, promíchám a přidám nakrájené maso. Maso osmahnu a až pustí trošku šťávy, přikryju pokličkou a podusím. Potom podliju potřebným množstvím vody 1,5 l vody, protože mám malý tlakáč). Přidám masox, provensálské koření, koření divočina a zakryju na pevno poklicí.

Vařím v tlakáči hodinu, potom odpustím páru a zkontroluju měkkost masa. A buď to stačí, nebo tlakáč opět zavřu a ještě dovařím. Nakonec zahustím chlebem.

Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.06.11 vloženo
  • 34506x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg dančího masa (používám kýtu)
  • 1 větší cibule
  • 1 PL papriky
  • 2 PL gulášového koření
  • 1-2 kosty masoxu (dle chuti)
  • 1 PL koření divočina
  • špetka provensálského koření
  • kmín
  • olej
  • nastrouhaný chléb

Doporučená příloha

  • houskové knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Dančí guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4463 příspěvků 03.07.11 13:19

Soňo, i já se přidávám ke Gabi :-)
Recept je pouze směr k cíli; každý už si „cestu „ vybere sám: někdo kráčí s klapkami na očích, jiný na to jde od lesa a další půjde vařit guláš v tlakáči :think:
Je to podobné jako chleba se sádlem. Pouze dvě ingredience, a lze je podat aspoň na šest způsobů…
A že KAŽDÝ používá masox? Hmmm :think: Dosud jsem měl zato, že vševědoucí je pouze Klaus, …a snad i Pámbů :mrgreen:

 
danda  01.07.11 21:08

Soňo :-), i já se přidávám ke Gabi, každý používá masox i vícedruhové koření, jen to tady nikdy nepřizná :-)
Papiňák je super hrnec, než jsem koupila pomalý, tak jsem v něm vařila často. A litr a půl vody na 1kg masa?, takové normální množství na omáčku, aby knedlíky nebyly suché :-)

Když ty komentáře budeš číst znovu, tak se budeš muset smát :-)

 
gabi
551 příspěvků 01.07.11 20:58

Soňa Milerová, nebud smutna…hlavne, ze to Tebe chuti :)

 
Soňa Milerová
13 příspěvků 01.07.11 20:25

Děkuji Všem za názory. Žaludek jsem při čtení z nich měla stažený úzkostí. A přiznám se bylo mi do breku. :cry: Ale jsem ráda, že mi nikdo nelže. Zároveň bych chtěla poděkovat Dandě, že se na můj recept dívala pozitivně. Bohužel neumím vařit bez masoxu a koření v pytlíku. :oops: Tímto se Všem omlouvám. Snad se někdy naučím vařit labužnicky…

 
wydra  30.06.11 01:19

Ja se nemuzu zbavit dojmu, ze kdyby mela pisatelka receptu ten papinak vetsi, pridala by te vody jeste o litr vic (… podliju potřebným množstvím vody 1,5 l vody, protože mám malý tlakáč) :-P Ale i pri tomto mnozstvi pridane vody musi byt maso po hodine!! vareni tak akorat vhodne k rozmixovani . Trochu jisky, pár nudlí a mame tu zbrusu novy recept na polivku :mrgreen:

Příspěvek upraven 30.06.11 v 07:00

 
danda  29.06.11 22:34

Anitto, nepřesvědčila jsi mne, z pohledu fyzikálního ani gastronomického :-), zřejmě by to chtělo rozebrat na vědecké bázi mimo mísu :-)

Dovedu si dančí kýtu představit na vícerozpůsobů, ale dovedu si představit i klasický guláš, i když by se malinko lišil od receptu Soni, a to i v klasickém papiňáku bez MSG.

 
glama  29.06.11 21:20

No…mně osobně tenhle recept přijde jako hodně mizerná parodie na guláš…když receptů na daleko lepší guláše jsou tu mraky… Navíc recept s chybami.. (asi mělo být 1,5 dl vody, ne? Neděláme snad polévku…)
Stačí místo jednoho masa dát jiné. Netřeba na každé zvlášť psát nový recept..
Stačí tedy do dobrého receptu dát daňčí maso…
Tenhle recept není rozhodně ničím nový, objevný, specifický, natož zajímavý :-(

 
gabi
551 příspěvků 29.06.11 21:10

ja pouzivam papinak uz roky-rokuce…ten prvy sme dostali ako svadobny dar…stara klasicka madarska kuchta…ked som v nej prvykrat varila a zacala z nej sycat para, manzel sa tak zlakol, ze skoro vyhodil hrniec aj s obsahom von oknom…ale to ma vobec neodradilo od pouzivania…papinak treba vediet spravne pouzivat…a vychytat „muchy“ …urcite by som ziadne maso nepodliala 1,5 litrom vody…to je potom polievka a nie gulas…priprava gulasu ma urcite pravidla, ktore treba dodrzat…potom sa moze maso dat aj do papinaka a vobec nestrati chut a nie je fadne…ja absolutne nepouzivam ziadne masoxy ani vegetu…ale cele leto vyuzivam dary zahrady…rozne bylinky, vnate, zelenu fazulku, mangold, portulaku, raštiku, kapucinku, rozne druhy tekvice a cukin…potom sa jedlo naozaj nemusi nijakymi „dobrotami“ ochucovat

 
Anitta
521 příspěvků 29.06.11 18:40

Danda, proc ne papinak? Jidlo v nem neni tak chutove vyrazne, jako treba pri pomalem vareni, pak to svadi k pouzivani msg a to je skoda. :-(

 
goro
82 příspěvků 29.06.11 14:12

Pro dančí kýtu bych jistě našel jiné uplatnění. Ale proti gustu…

 
danda  29.06.11 08:57

Generace negenerace :-), na talíři se stejně rozkrájí, tak proč ne už před vložením do papiňáku? je to jako dělat karbanátek ze svíčkové, kdo neochutnal neví jaký je to rozdíl a proč ne papiňák? je škodlivé v něm vařit?, nebo se v něm guláš neuvaří?, hm, čím jsem starší, tím víc se nestačím divit 8-o

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.06.11 04:18

Casino, pěkně jsi to napsal.
I mně je to proti srsti rozkrájet kýtu na kousky.
Ale to je asi znak naší starší generace která zažila, že u řezníka visely jen ty kovové háky a pár salámů. Prostě jsme po rodičích zdědili šetrnost. Mladší generaci to nevyčítám. Je prostě jiná doba a nebudeme se omlouvat za to že je všude dostatek jídla.
Ještě dnes mám slzy v očích když si vzpomenu na maminku, jak nám vyprávěla že šla
(v padesátých letech) od řezníka a plakala, protože dostala na nedělní oběd jen dvacet deka masa.

Papiňák mám, ale nepoužívám. Ráda nakukuji pod pokličku a průběžně ochutnávám. A hlavně mám dost času.
Když byly děti malé a já měla dvě zaměstnání byl „tlakáč“ mým nedocenitelným pomocníkem.

Polévkové kostky a kořenící směsi také nepoužívám. Vždyť mi vše roste na zahrádce…a je to bez chemikálií.

 
Anitta
521 příspěvků 29.06.11 00:25

No, kdyz bych delala takovou zvlastni dobrotu, tak urcite bez masoxu a koreni divocina, v obou je msg (proc umely dochucovadlo?) :twisted: Uvarim si masovy vyvar a koreni si namicham sama. Misto papinaku bych radeji pouzila pomaly hrnec a varila na low :wink:

 
casino
4463 příspěvků 29.06.11 00:07

Soňa Milerová,
esmeralda je, asi od přirození, velmi přívětivá osoba a pokud je ona Jin, pak já budu Jang (či opačně :think: )
Na rozdíl od receptu Vašeho otce tento zkoušet ani nebudu…
1. U nás v mrazáku se žádná spárkatá dlouho neohřeje… :-) Mohl bych se projet kolem obory, či skáknout do marketu, ale srdce mi barví už jen při pomyšlení, jak pižlám KÝTU na kostky… Toto bych s takovou prvotřídní (tedy drahou!) surovinou dokázal leda v nouzi :twisted:
2. Vařit guláš v Pappiňáku…? No, proč ne, …lidé jsou různé :roll:
3. Kilo masa podlít třemi půllitry vody, na to musí být nátura… Snad, kdyby se změnila země původu a název na Originál maďarský guláš z daňka…Hihihi :mrgreen:
4. Prefabrikované koření občas také používám, ale guláše si rád „kazím“ podle svého gusta.
5. Olej? Jaký? Na guláš je sádlo (prasečí). Pozná se to na chuti…

Co ale oceňuji, je tato věta: „Maso osmahnu a až pustí trošku šťávy, přikryju pokličkou a podusím.“
Drtivá většina „labužníků“ by maso restovala a použila klišé: „…aby se zatáhlo a nepustilo šťávu“ :twisted:

Příspěvek upraven 29.06.11 v 00:09

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.06.11 11:24

Parles, teď to vidím i já. Jenom jsem si to špatně přečetla…
Rozšiřuji svůj slovník. Tlakáč = Papinův hrnec ; papiňák. Díky.
Stále pěkný recept.

 
parles
299 příspěvků 28.06.11 08:14

No Esmeraldo, já to vidím tak, že se Soňa bojí papiňáku a ne guláše! :think:

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.06.11 03:12

Soňo, to je velice pěkný recept a jistě bude i náramně chutnat. Dobrý guláš si nenechám nikdy ujít.
Jenom nějak nerozumím proč se toho bojíš.
Bude-li to z mladého kusu nebude to mít ten „divoký“ zápach který má hodně lidí rádo, ale já ho také nemusím.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz