Recept Dančí kýta na víně s jeřabinami

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dančí kýta na víně s jeřabinami

Postup

Maso dokonale očistíme, odblaníme, osolíme, vložíme do vhodné nádoby, přidáme najemno nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, zalijeme červeným vínem tak aby maso bylo potopené, odložíme alespoň na den do chladu. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo, vložíme osušené maso, ze všech stran orestujeme, vyjmeme do nádoby, ve které bude péct. Přidáme okapanou kořenovou zeleninu a restujeme dozlatova, přidáme citron na kolečka ( i s kůrou) a jeřabiny ( na množství odpovídající 4 porcím cca polovinu citronu a minimálně 1 velká PL jeřabin). Přilijeme červené víno, ve kterém se maso marinovalo, přivedeme do varu a nalejeme do pekáče k masu. Pečeme hezky pomaloučku při 150 stupních doměkka. Maso vyjmeme, zabalíme pevně do dvojitého Alobalu a necháme odpočinout. Obsah pekáče rozmixujeme a ještě propasírujeme, vzniklou omáčku ochutnáme a doladíme do finální podoby, která vyhovuje našim chuťovým buňkám - měla by být sladce pikantní ( citronovou šťávou, další lžičkou jeřabin - pokud vám přítomnost kuliček v omáčce nevadí, solí, pepřem). Pokud je omáčka moc hustá, neředíme vínem !!! ale troškou horké vody, pokud je řídká, zredukujeme chvilkou varu. Maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme přelité omáčkou.

Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk

Nahlásit recept

  • 17.01.08 vloženo
  • 15699x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 hodin

Ingredience

  • dančí kýta
  • kvalitní suché červené víno
  • zavařené jeřabiny ( naprosto ideální je výrobek firmy Rolnik, malá hranatá lahvička obsahující celé jeřabiny v krásně žlutooranžovém želé - stejná firma dělá i stejně skvělé brusinky)
  • mrkev, celer, petržel
  • cibule
  • bobkový list, nové koření, celý pepř
  • sůl
  • citron
  • olej, máslo

Doporučená příloha

  • houskový knedlík ( koketovala jsem s myšlenkou dát široké nudle, ale asi ne)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 28.10.12 20:26

.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Dančí kýta na víně s jeřabinami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3858 příspěvků 05.11.12 17:49

:potlesk: :mavam: já tu flákotu na pánvi nemučím, já ji v tom rozehřátém máslíčku s olejem jen tak lehce vykoupu :) a jakmile povrch změní barvu tak ven a pak šup do základu a do trouby…
S výběrem vína máte asi pravdu, ale - jedno „ale“ bych viděla, krabicové bude podle mne vždycky doslazované a chuť to podle mne posune trochu jinam, ale to jde jistě zkorigovat. Pokud na to jdeme takto vědecky - množství okyselovadel bylo zcela identické při použití obou typů vína??? :mrgreen:

:hug:
casino
4488 příspěvků 02.11.12 22:56
Sorbus není k mání…

…použita byla aronie a i dál píšu bez ironie :)
Máme v rodině jednu, která maso z láku také restuje. Čert ví, kde na to přišla…
Já vyloužené maso z pácu před pečením nemučím na pánvi!
Stejně tak zeleninu… Prošel jsem asi dvacet receptů (nejen) na divočinu, ale autoři to také patrně neznali. Nicméně, v jednom pekáči jsem vylouženou a vyždímanou zeleninu podrobil tortuře jak receptura předepisuje a v druhém jsem maso dusil přímo na zelenině.
Výsledek?
Jak jsem napsal v předešlém komentáři: NIKDO by rozdíl v chuti nepoznal, pokud by jídla nebyla podávána vedle sebe.

Příloha bez koketování: široké nudle :palec:

casino
4488 příspěvků 02.11.12 22:48
„Můj“ daněk ...

…měl levou zadní o váze 4,30kg, tak jsem jej pojal jako pokusného králíka a připravil ho, vykostěného, paralelně ve dvou pekáčích.
Především mi šlo o VÍNO! Znovu jsem chtěl ověřit, jak velký vliv na kvalitu jídla má kvalita vína. Zajisté znáte ty kategorické rady odborníků: Vždy podléváme takovým vínem, jaké budeme k jídlu podávat!!! „PRDLAČKY, ŠVAGROVÁ!“ :mrgreen:
Opět jsem se orientoval podle ceny vína:
Jedno bylo červené KRABICOVÉ, španělské, 24,–/l,
Druhé FRANKOVKA modrá, 2006, výber z hrozna, slovenské, 170,–/ks, tedy asi 240,–/l
Mačaft se shodl, že méně chutné bylo jídlo s krabicovým vínem, resp. že to druhé bylo chutnější.
Mančaft se shodl, že kdyby jídla nebyla degustována bezprostředně po sobě, NIKDO by rozdíl v chuti nepoznal

LABUŽNÍCI asi nebudou kupovat k podlévání krabicák…; slušná vína jsou už do 100,–/ks (v této cenové kategorii jsou LEPŠÍ vína z jižní polokoule, než importovaná vína francouzská, o italských raději ani nemluvit) ;)

Příspěvek upraven 03.11.12 v 00:17

svato
1421 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dančí kýta na víně s jeřabinami

ROLNIK má kopu dobrých vecí, brusnice kupujem pravidelne. Jarabinu som ešte nevidela, ale zahájim pátranie.

Eja
3858 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dančí kýta na víně s jeřabinami

Shiro, dík, - ta sklerosa…

Shira313
117 příspěvků 25.01.09 03:43
Jarabina

Zdá sa mi, že sa jedná o poľský výrobok pod značkou ROLNIK.

sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Dančí kýta na víně s jeřabinami

Ejo, k tomuhle jídlu by byly báječné osmažené vařené brambory brambory, když knedlík, tak hrnečkový a koneckonců, proč ne široké nudle, když budou domácí.

bohu
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Dančí kýta na víně s jeřabinami

Až si to všechno ujasníš, dej vědět.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz