Recept Opilý daněk

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso osolíme, opepříme, zapíchneme do něj několik hřebíčků a vložíme na 1 den do marinády. Tu vytvoříme tak, že smícháme víno, horký ocet, citrónovou šťávu, 2 nakrájené cibule, nasekaný bobkový list, tymián a zázvor. Druhý den okapané vložíme maso do hrnce, kde jsme zpěnili zbývající cibuli společně se slaninou, ze všech stran je opečeme a za stálého podlévání marinádou pečeme maso doměkka. Měkké maso vyjmeme, do šťávy vlijeme smetanu a krátce prohřejeme.

Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk

Nahlásit recept

  • 20575x zobrazeno

Ingredience

  • 800 g daňčí kýty
  • 50 g slaniny
  • 4 cibule
  • 1/2 l červeného vína
  • 1/4 l octa
  • 1 dl kysané smetany
  • 1 citron
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • několik hřebíčků
  • 1/2 lžičky zázvoru
  • sůl, pepř

Doporučená příloha

  • knedlík i hranolky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 18.2.17 16:13

Ten nálev je opravdu kyselina. I když jsem dal ocet zředěný a vynechal citronovou šťávu, tak to maso naprosto zničí. Proto jsem nechal marinovat jen 4 hodiny, pak to celkem šlo, i tak to ale nebyl žádný gurmánský zážitek a maso přišlo o veškerou charakteristickou vůni. Kdybych to tam nechal celý den, tak mi to rozpustí hrnec.
Je třeba si uvědomit, ža tyto nálevy mají původ v době, kdy jediný možný způsob uskladnění masa bylo ve sklepě na háku. A před konzumací bylo třeba zabít všechno, co se nastěhovalo dovnitř před vámi a odstranit zápach mnohdy již kazícího se masa. V době ledniček a mrazáků již nemáme takových drasťáren zapotřebí. Do tohoto nálevu můžete dát pouze opravdu velké několikakilové kusy masa, které mají šanci zůstat uvnitř masem. Pokud tam naložíte 300g plátky, můžete k nim klidně přihodit starou cvičku a nepoznáte rozdíl. Věřím, že to několika strávníkům může chutnat (to jsou ti, co tlačenku octem zapíjejí poté, co na ni vysypou celou pepřenku), ale my labužníci víme, že zvěřina musí zvěřinou vonět a po zvěřině chutnat, což vám tento nálev neumožní.

Odkaz na uvaření

janaha 3.1.15 13:57

Ďakujem za výborný recept. Všetci si pochvaľovali.

Odkaz na uvaření

walyz 1.1.15 13:45

Něco tak strašného jsem nikdy neuvařil. Zničené maso z daňka a jíst se to vůbec nedá.

Odkaz na uvaření

petchen 29.9.10 22:30

recept je výborný, akorát mi přišlo, že toho octa je tam nějak moc (1/4l), bylo to hodně nakyslé. příště dám určitě méně.

Diskuse k receptu Opilý daněk

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Opilý daněk

birkana
1687 příspěvků 2.1.15 08:08
Zase ten ocet!

@walyz a ostatní, kdo začínáte s úpravou zvěřiny: autoři receptů zde patrně poctivě opisují z kuchařek staršího data - tehdy byl k dostání ocet 4%-ní; tedy nikdo nepovažoval za důležité jeho koncentraci uvádět v ingrediencích :evil:.

Občas se o tom zmíní někteří z komentujících. Komentáře jsou však na stránce úplně dole a nedočkaví tam málokdy dorolují :,(

Situace je stejná, jako u kančí kýty , kde je také jistě míněn ocet 4%-ní.

Nezatracujte kvůli této chybě recept :pocitac: ; jen příště ten náš obyčejný (8%-ní) ocet nařeďte 1 : 1 vodou a uvařit vyzkoušejte třeba z hovězího (kdo nechcete experimentovat se zvěřinou). A předložíte-li takto upravenou hovězí kýtu, většinou strávník zvyklý na chuť zvěřiny z farmového chovu záměnu ani nepozná :lol:.

3jirka
10 příspěvků 10.4.11 13:49

Vyzkoušel jsem recept a je výborný.Trošku jsem ho obměnil,podle svých možností.Do marinády jsem místo octa vymačkal jen půl citronu a místo zázvoru jsem použil mleté nové koření.S hranolky,tatarkou a červeným vínem to nemělo chybu.

svato
1423 příspěvků 30.9.10 16:54

možno autor myslel vínny ocot, ten je menej koncentrovaný

petchen
4 příspěvky 29.9.10 22:30

recept je výborný, akorát mi přišlo, že toho octa je tam nějak moc (1/4l), bylo to hodně nakyslé. příště dám určitě méně.

Labužník Bonie02
10 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Opilý daněk

Recept je opravdu výborný, jen bych přidala trochu více koření, S hranolky a oblohou z papriky a cibule to nemělo chybu!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Adventní perníčky 2

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz