Recept Daňčí ragú se žampiony (hříbky a pod.)

(Hodnoceno 1x) bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Daňčí ragú se žampiony (hříbky a pod.)

Postup

Na 2 PL másla osmahneme polovinu cibule, přidáme pokrájené maso, opečeme, osolíme, opepříme - kdo má rád, podlijeme vodou nebo trochou vývaru a dusíme skoro do měkka. Na další PL másla zpěníme druhou polovinu cibule, přidáme 1 PL hladké mouky, osmahneme. Přidáme pokrájené houby, zakapeme citronovou šťávou a dusíme do poloměkka. Potom přidáme k měkké zvěřině a společně dodusíme do měkka. Podle potřeby ředíme vývarem, solíme.

Recept je z kategorií: Jelen, srnec, daněk

Nahlásit recept

  • 28.10.05 vloženo
  • 19182x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 800 g předního daňčího masa
  • 1 cibule
  • 2 - 3 PL rozpuštěného másla
  • sůl
  • 200 g žampionů, nebo jiných hub
  • 1 PL hladké mouky
  • citronová šťáva
  • pepř.

Doporučená příloha

  • co, kdo rád

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Labužník lidka02 7.11.21 14:52

Dobrý a chutný recept. Citron dodá příjenmou chuť. Doporučuji vyzkoušet a jako přílohu bramborové šprécle.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Daňčí ragú se žampiony (hříbky a pod.)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Daňčí ragú se žampiony (hříbky a pod.)

Zuzka1973
2382 příspěvků 25.4.16 15:39

@birkana Jak píši - to označení je krajové, ne plošné, takže pro mě zase byly novinkou špecle a ještě k tomu jinak tvarově řešené, než jak tomu bylo zvykem u nás :)
Je to asi něco jako bramboráky… Všude je to bramborák, ale porůznu se mu říká všelijak, u nás vošouch či karásek :)
A stejně je to s vícero pokrmy, takže překvapení se dočká kolikrát ledaskdo z nás :kytka:

birkana
1741 příspěvků 25.4.16 12:15

@Zuzka1973, děkuji za opravdu obšírné vysvětlení :kytka: :mavam:.

Já výraz „šprycle“ znám jen z toho starého žebříku, po kterém se lezlo ve stodole na patro. Ve spojení s gastronomií je to pro mne novinka. Inu, člověk se učí celý život… :think:

Zuzka1973
2382 příspěvků 25.4.16 10:41

@birkana No, šprycle jsou sice jak příčky na žebříku, ale i druh přílohy :)
Jejich tvar i název je odvozen od těch špryclí z žebříku, ale POZOR - musí to být podle žebříku starého, ne ty nové s příčkami rovnými…
Kdysi se špryle dělaly kulaté, nepravidelně opracované, na koncích zúžené, aby šly vklížit do nosných bočních dřev (které se postaru dělala jen z půleného loupaného rovného kmínku potřebného průměru a délky.
Ovšem další POZOR: šprycle či šprušle se (těm přílohovým) říká jen někde - místní nářečí… u nás jsou to ty šprušle :D
Jinak jde o všem dobře známé špecle - ovšem o ty doma poctivě ušoulané, ale přiznám se, že těsto na bramborové špecle už dábno nedotvářím rukou, ale projíždím na strojku na široké nudle, pokrájím na potřebnou délku a ony se během vaření malinko nah´krabatí, takže jsou pak těm šprušlím (špryclím, šprclím, špršlím) podobné i tak :)
Jinak se ten název používá u nás i na plaňky v plotu nebo v zábradlí.

Píši na základě vlastních zkušeností - je mi jasné, že krajových názvů je jistě více, ale u nás se používá nejčastěji tvar „šprušle či špršle“, na truhlárně kde jsem kdysi dělala se zase používal tvar „šprycle, šprcle“ - ale pokaždé nejen v souvislosti s výrobky ze dřeva, ale právě i v souvislosti s těmi bramborovými špeclemi, ne všude se používá ten tvar, na který jsme zvyklí z fotek v obchodech a internetu. Já ten tvar alá „bobík či noček“ začala používat teprve nedávno - tuším, že zrovna díky tehdy prvně koupenému polotovaru v obchodě, do té doby se dělaly u nás buď šoulením mezi prsty nebo ve formě širokých nudlí…
Ufff… končím, snad je to srozumitelné :D :mavam:

Ford53
24 příspěvků 24.4.16 18:26

Na žebříku to jsou špryncle

salatovka
30 příspěvků 24.4.16 09:53

To byjsem take chtela vedet. U nas jsou sprycle na zebriku ty pricky.

birkana
1741 příspěvků 23.4.16 16:45

@Labužník lidka02, můžeš mi, prosím, osvětlit, co jsou to šprycle? To jsou šišky, noky, špecle :think: 8o?

Labužník lidka02
8 příspěvků 23.4.16 15:03

Perfektní recept jako přílohu jsem udělala bramborové šprycle a všem chutnalo. :mavam:

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Daňčí ragú se žampiony (hříbky a pod.)

Marmeládo, já si myslím, že ty potvory zrzavý (zvěřinu mám ráda), jsou pro mne chuťově stejný. To prosím nechci urážet gurmány. Píši pouze svůj názor.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Daňčí ragú se žampiony (hříbky a pod.)

V mrazáku mám kus srnčího na guláš, tak to změním na tenhle recept. Snad to tedy bez toho daňka půjde. Dík bedlo, dám vědět, jak to dopadlo.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Linecké slepovací cukroví

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz