Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Kopretinka Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Česnek - tato prastará kulturní rostlina je ve službách člověka více
než 6000 let a byla souběžně zeleninou, kořením i léčivkou.
Je to mimořádně sytá česnečka, takže je vhodná i jako
hlavní chod.
Do kastrůlku si nalijeme vodu a přidáme kuřecí bujon. Potřebujeme mimořádně silný vývar, aby to bylo ono. Takže na půl litru i dva bujony, ale ať to nemáte moc slané. Mezitím si nakrájíme šunku na jemné nudličky a tvrdý sýr na malé kostičky (nestrouháme, jinak se nám z toho po zalití horkým vývarem stane jeden velký knedlík sýru) a vložíme do mističky.
Chléb si nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvičce. Oloupeme si velké množství česneku, rozdrtíme. Jakmile vývar vře, ubereme plyn a necháme jen mírně vařit. Rozdrcený česnek přidáme do vývaru a vaříme asi jen jednu minutku.
Tímto vývarem (musí být vařící) zalijeme naše mističky se šunkou a sýrem, potom vklepneme syrové vejce (proto musí být vývar horký, kdo nechce může si udělat volské oko a nakrájet do misky…). Nakonec přidáme opečený chleba a ozdobíme petrželkou.
Recept je z kategorií: Polévky Recepty na Silvestr
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
29.12.17 11:20
Milý šéfkuchaři,
při množství ingrediencí v talíři, se vlitý vařicí vývar rychle
ochladí, takže přeji dobrou chuť k syrovému bílku. Do vývaru se dává
pouze syrový žloutek, případně se (v jiném hrnci) dělá „Zastřené
vejce“, které se při podávání, vloží do polévky. Navíc česnečka bez
brambor a bez majoránky? Kde šéfkuchaříte, že jsem tak smělý? Přeji
hezký den,Josef P.
18.10.15 12:46
Polévka vynikající,také příště přidám pár brambor a oddělím žloutek od bílku.Ale je to rychlý a mooooc dobrý.
Líbí se mi07.05.14 15:17
Moc dobrá polévka, koneckonců vývar byl asi ze tří skeletů. Osobně bych se obešel bez sýrového cucku neurčité konzistence v každém soustu a místo toho jsem přidal brambory. Žloutek v polévce je úžasný, bílek jsem udělal na pánvi a nakrájel na nudličky. Je to bezva.
Líbí se mi18.03.13 11:57
Hodnocení mých hostí po propařené noci, podávala se k pozdní snídaní: LUXUS!!!! Přidala jsem uvařené brambory na malé kostičky, majoránku a použila jsem vývar z morkových kostí, který jsem vařila asi 12 hodin, mám zásobu v mrazáku, používám na omáčky. A dávala jsem pouze žloutek.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi22.11.12 20:29
Jak je psáno, naprosto dokonalý recept!!! Také jsem přidala pár brambor a vejce tepelně upravila před přidáním do polévky.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi14.05.12 12:09
Absolutně geniální! Děkuji, moc jsme si s manželem pochutnali. Do polévky jsem přidala pár malinkých nových brambůrek a nemělo to chybu.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
30 příspěvků 24.11.18 08:10
Díky za tip, určitě doma zkusíme, manžel má česnečku v oblibě
Dělám podle tohoto tradičního receptu se šťuchanými brambory a mohu doporučit
https://erecepty.eu/…-od-babicky/
1143 příspěvků 30.12.15 14:05
@JankaZ osvěta musí být
, ale než výkřik do tmy by bylo lepší nám
představit tvoji kuchyni - s receptama, fotkama, vychytávkama… jinak to
lidi nepochopí a budou patlat, matlat… 
4 příspěvky 30.12.15 12:27
Takové hatlapatlamatla. kdy lidi pochopi, ze v jednoduchosti je sila? patlamo matlamo…
12 příspěvků 31.07.12 19:40
Zdravím.
Když jsem byla kdysi na brigádě v malém hotelu, tak to kuchař dělal stejně, ale ze silného hovězího vývaru, co vařil pár hodin z kostí. Servíroval jak je popsáno, jenom místo vejce dával oddělený žloutek a to až nakonec po nalití do misek. Jo, a ždibec majoránky.
Na mou duši, na psí uši, na kočičí svědomí, casino zatím vyřešeno nemá

Teď čučí na ten titulní obrázek a jen kouká, čemu fffšemu se říká „kostečky“
No, možná právě ve velikosti je zakopána kočka mých neúspěchů…
Ale vážně:
Do česnečky bych viděl krutony z chleba (tedy z toho, čemu se v ČR říká chleba) a na obrázku to vypadá spíše na rohlíky, nebo nějaké bílé pečivo. Opečený chleba určitě vydrží víc než opečené bílé pečivo…
Co jste to v tomto případě opékala?
A možná byste se mohla o vašem postupu (pokud se nejedná jen o kuchařskou latinu) rozepsat podrobněji TADY Třeba to bude konečně to pravé ořechové…
5065 příspěvků 13.07.12 10:35
Casino, takze ty si v ocakavani?!
…a co to bude uz vis?! 
Sylvie,
do hrnku a přelijte horkou (vroucí) vodou. Asi
po dvou minutách je vyklepněte do talíře (bílek u skořápky už začíná
bělat) a zalijte vývarem. Stačí jeden pokus a uvidíte co vám vyhovuje;
samozřejmě záleží i na tom, zda je vejce přímo z lednice, přímo
z linky (kuchyňské), přímo z posady (či přímo z kloaky

neztuhne!
Pro ty, co neradi „ústřice“:
Dejte vejce (ve skořápce
jolana,
…i tak by to bylo o 100% víc
než ZDE
specifikovaných 90 vteřin…, a dokonce ještě o vteřinku víc 
jj, málem mě porazilo
Pořád jsem v očekávání zda danda přidá čárku mezi tu trojku a jedničku
Jol, čestné labužnické, na mou duši
, seděla a seděla nad studeným zbytečkem a
čekala… a ono stále křupalo
, casino už má třeba vyřešeno, jen ho
nech 
Opékala jsem kostičky pomalu a dlouho, až se skoro vysušily
a pak nechala vychladnout, malinko změní chuť
polévky, ale pro mne k lepšímu.


Zítra bude shauwerma, mám malé pita chleby, už se těším, konečně
Měj se hezky
5065 příspěvků 08.07.12 21:14
Dando, to snad nie…31 minut… aaale no taaak…casino mlci jak zarezany a aj ked hore bruchom lezi duma kde je v tom ten kruton zakopany… mas
Občas, díky Casinovi, propadnu testování
, krutonky po 31 minutách stále křupavé

Absolutně geniální! Děkuji, moc jsme si s manželem pochutnali. Do polévky jsem přidala pár malinkých nových brambůrek a nemělo to chybu.
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Prosím o radu. Jak mám docílit toho, aby bílek na talíři ztuhl. Ještě se i to nepodařilo, zalévám vařícím vývarem a nic. Co dělám špatně?
Díky
Sylvie
5065 příspěvků 25.01.09 03:43
..vyvar som mala vlastny, miesto sunky trosku kuracinky a miesto volskeho oka vajo na tvrdo…fantasiticka lahodna syta polievka a krasne lakavo to aj vyzera..
15 příspěvků 25.01.09 03:43
je skvela ja pridavam brambor,nedavam chleb a misto petrzelky majoranku
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Dobra a rychla
Diky za recept!
Babi jsem ráda že Vám chutnalo, my jsme tuto česnečku dělali shodou okolností dneska k večeři a pak jsme se skoro nemohli hýbat, jak jsme si nacpali břicha
)))) Takže teď relaxujeme a dýcháme zhluboka
))))
Kopretinko, polevku jsme dnes vyzkouseli a je opravdu super ;0)
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Tak jsem opravdu tu cesnekacku uvarila ve vetsim mnozstvi, ale ja nevim, asi ji budu muset varit jako pro region vojaku. My ji snedli hned a vecer se mne manzel ptal, zda jeste nezbylo. Bohuzel nezbylo a to jsem si myslela, ze bude tak na tri dny. Moc dobra cesnekacka, dekuji.
69 příspěvků 25.01.09 03:43
Díky za recept.Opravdu zasytí a je vynikající. Doporučuji vařit větsi množstvi, aby opravdu zbylo.
Yvette to jsem ráda
Je pravda, že takhle česnečka se musí dělat
ve větším množství
Nás to vždycky hodně zasytí, takže už
nepotřebujeme druhý chod.
Je to i vhodné jídlo třeba na kempování, protože bujon se rozpustí i vařící vodou a pak se jen přidají ingredience, ale je lepší všechno alespoň malinko povařit. Myslím že stačí v ešusu prohřát a může se podávat
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Kopretinko, tak jsem tu cesnekacku uvarila manzelovi. On ji sbastil a chtel si pridat, ale bohuzel uz nebyla. A to jsem ji uvarila i pro mne, jenze nemela jsem sanci ji okusit. A tak zitra, i kdyz je nedele, se podava cesnekacka podle sefkuchare znovu. Dekuji za fantasticky recept. Je super!!!
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Kopretinko, dekuji za novy recept cesnekacky. Manzel polevky miluje a to i v lete, kdy se u nas teploty na teplomeru blizi ke 40 st. Celsia. Urcite mu tuto polevku co nejdrive uvarim. Je to rychlovka, coz mi velice vyhovuje. Dekuji.