Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na dno talíře dáme 1 rozmačkaný stroužek česneku, sběračku z minulého dne uvařených, oloupaných a na malé kostičky nakrájených brambor (viz obrázek) a lžičku sádla (doma vyškvařené je nejlepší, a když tam jsou i škvarky...) a zalijeme vývarem z masoxu (na 4 porce stačí 1 kostka). Vývar může být samozřejmě i hovězí či drůbeží, ale masox má v tomto případě opravdu svoji nezaměnitelnou výbornou chuť. Vyšším stupněm dokonalosti česnečky je to, že do ní dáme podušené houby (suché, žampióny apod.) a zahustíme ji jíškou. Chce to potom podle svych zvyklostí dochutit (třeba i troškou obyčejné sladké a zakysané smetany). Příloha - k oběma polévkám na malém kousku másla osmažené kostky pečiva, případně pečivo, veku, chléb přikusujeme.
Recept je z kategorií: Zeleninové polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
11.12.16 14:35
Bez masoxu - nebudu si přece kazit takovou dobrotu něčím, co přebije jak
brambory, tak i ten česnek.
Raději jsem přihodila špetku kmínu
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Nejjednodušší česnečka
64 příspěvků 25.1.09 03:43
tak tuhle znam bez masoxu, jen vyvar z brambor a i ty brambory, toho cesneku vic, hezky osolit a je to pekny toporic. tim mi vylecil zloutenku muj strejc vesnicky doktor v Hostouni u Prahy. a od ty doby se ji nemuzu nabazit. teda ty cesnecky samozrejme
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
teda zalily…
Omlouvám se.
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
My jsme si ji dělaly se sestrou takto:
Na talířek jsme daly rozmačkaný stroužek česneku, sůl (někdy trošku vegety), majoránku, malou lžičku sádla a zalili vařící vodou z konvice (tehdy smaltované ze sporáku neb varné konvice ještě nefrčely). Zasypávaly jsme to kostičkama opečeného chleba (ne rohlíky! chleba!!!).
Když jsme chtěly polívku móóóc nóbl, ještě jsme před zalitím vodou na dno daly vajíčko a pak rozmíchaly ve vařící vodě.
Nejvyšší stupeň dokonalosti je přidat do takto připravené česnečky ( dělám ji jen takhle, chuť česneku zůstane intenzivní) jikry. Povařené, rozkvedlané v trošce vývaru.