Recept Babiččina česnečka Veg Linie
Gaiva Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Nemohu se nepochlubit s česnečkou své babičky, která je trvale na výsluní našich rodinných polévek.
Postup
Do 3 litrového kastrolu dám 2,5 l vody, na kostičky nakrájené brambory, osolím, přidám 3 špetky kmínu a na kolečka nakrájené 3 stroužky česneku. Dám vařit. Utřu (nebo rozmačkám) zbytek česneku, rozklepnu vejce do hrníčku a rozšlehám vidličkou. Jakmile jsou brambory jedlé, přidám 2/3 rozetřeného česneku a za varu a míchání přilévám rozmíchané vejce. Po půl minutě odstavím z plotny a přimíchám zbytek česneku. Ochutím (a ovoním) kouskem másla. Dle chuti doplním při jídle osmaženými kostičkami chleba.
Recept je z kategorií: Polévky Zeleninová jídla Zeleninové polévky
- 04.09.13 vloženo
- 32161x zobrazeno
Čas přípravy
- 45 min
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 2 velké brambory
- 10 stroužků česneku
- 1 vejce
- kmín
- sůl
- máslo
- chléb
Doporučená příloha
Osmažený chléb
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Babiččina česnečka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Babiččina česnečka
Dnes k obědu, 1 l vody, 1 vejce, majoránku, byla výborná
Mě zase bere to jedno vejce na takové množství vody. Já dělávám tak z jednoho a půl litru vody a dávám 2 vejce. A bez majoránky nelze.
16 příspěvků 21.12.13 08:36
…vodu jsem dala od oka. Spíš si myslím, že jsem do těch 3 litrů vody přidala víc materiálu, protože je nás ke stolu pořád hodně…no a ten sýr si už přesně nepamatuji. To, co bylo doma. Nakrájela jsem ho na kostky a každý si dal do talíře, na co měl chuť. Já jsem si tam nasypala nivu. Hlavně ne hermelín, ten by se roztekl a hodně táhnul. A to už nemluvím o té spařené plísni!
Bych se jí spíš zeptala, jaký tam dala sýr…

A co by chtěli- vždyt je statisticky dokázáno, že každý jedinec má dvě babičky. Vyjma mě - já mám dva vnuky - statistická chyba. Tudíž jenom v ČR máme - jak je statisticky dokázáno - něco přes 20 milionů babiček.
… tak to je tedy morbidní úvod!

Ledaže by ty brambory byly velké jako koňská
hlava
Zkuste se zeptat @bendoma, kolik dala vody

Viktore, udělejte něco s tou vodou v postupu, prosím. Takto to vypadá na česnekovou vodu
16 příspěvků 26.11.13 12:31
…taky jsem ji vyzkoušela. Povedla se! Do talíře jsem ještě před nalitím polévky dala sýr nakrájený na kostičky. Mňam!
Já bych asi nebyla tak kategorická česnečka=oukrop. Oslovila jsem přítele gúgla a i ZP vaří oukrop s majoránkou a jihočeskou česnečku BEZ. Přidává se i cibule, krupky, zázvor, česnekových polévek nepřeberné množství. V oukropu se česnek NEVAŘÍ a dává do talíře, je to jedna z variant česnekové polévky, klasická česká. Pak tam majoránka určitě patří ( i kmín).
Příspěvek upraven 08.09.13 v 11:07
Já raději dávám MAJORÁNKU, s Marjánkou to raději zkoušet ani nebudu.
@birkana souhlasim a ve starych kuchařkách se to taky pise
zadna majoranka
Ano, @gmp, tak se vaří (podle i mého názoru) ta správná česnečka - oukrop

Česnečka = oukrop. Pokud si pamatuji ještě z dětství. Maminka vařila oukrop. Tj. vařila brambory s trochou kmínu. Slila vodu z brambor, do talíře dala trochu sádla, česnek, marjánku a brambor a zalila to vodou z brambor. Jakej pak by to byl oukrop bez marjánky.
Jo, Milošu, marjánka v česnečce dle mého přesvědčení nemá co dělat
Bez marjánky?
Dokonce MOC dobrá. Poměr voda/suroviny odhadem. Vody jistě méně než v receptu. Doporučuji, česnek v každé fázi přepustí trochu jinou chuť, fakt „vymazlená“ česnečka
„Třífázové“ použití česneku
Určitě vyzkouším, jen uberu vodu,
minimálně o třetinu spíš polovinu. Nebudu otálet, dostala jsem na ni
chuť, jdu na to 