Recept Babiččina česnečka Veg Linie

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Babiččina česnečka

Úvod

Nemohu se nepochlubit s česnečkou své babičky, která je trvale na výsluní našich rodinných polévek.

Postup

Do 3 litrového kastrolu dám 2,5 l vody, na kostičky nakrájené brambory, osolím, přidám 3 špetky kmínu a na kolečka nakrájené 3 stroužky česneku. Dám vařit. Utřu (nebo rozmačkám) zbytek česneku, rozklepnu vejce do hrníčku a rozšlehám vidličkou. Jakmile jsou brambory jedlé, přidám 2/3 rozetřeného česneku a za varu a míchání přilévám rozmíchané vejce. Po půl minutě odstavím z plotny a přimíchám zbytek česneku. Ochutím (a ovoním) kouskem másla. Dle chuti doplním při jídle osmaženými kostičkami chleba.

Recept je z kategorií: Polévky Zeleninová jídla Zeleninové polévky

Nahlásit recept

  • 04.09.13 vloženo
  • 23384x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 velké brambory
  • 10 stroužků česneku
  • 1 vejce
  • kmín
  • sůl
  • máslo
  • chléb

Doporučená příloha

  • Osmažený chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jari 15.9.13 13:16

.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Babiččina česnečka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Babiččina česnečka

Ačraj
697 příspěvků 21.12.13 13:11

Dnes k obědu, 1 l vody, 1 vejce, majoránku, byla výborná

M.Suskova
206 příspěvků 21.12.13 11:30

Mě zase bere to jedno vejce na takové množství vody. Já dělávám tak z jednoho a půl litru vody a dávám 2 vejce. A bez majoránky nelze.

bendoma
16 příspěvků 21.12.13 08:36
......

…vodu jsem dala od oka. Spíš si myslím, že jsem do těch 3 litrů vody přidala víc materiálu, protože je nás ke stolu pořád hodně…no a ten sýr si už přesně nepamatuji. To, co bylo doma. Nakrájela jsem ho na kostky a každý si dal do talíře, na co měl chuť. Já jsem si tam nasypala nivu. Hlavně ne hermelín, ten by se roztekl a hodně táhnul. A to už nemluvím o té spařené plísni! :think:

Eja
3863 příspěvků 26.11.13 17:34

Bych se jí spíš zeptala, jaký tam dala sýr… :nevim: :roll:

gmp
1603 příspěvků 26.11.13 16:31
+

A co by chtěli- vždyt je statisticky dokázáno, že každý jedinec má dvě babičky. Vyjma mě - já mám dva vnuky - statistická chyba. Tudíž jenom v ČR máme - jak je statisticky dokázáno - něco přes 20 milionů babiček.

casino
4495 příspěvků 26.11.13 13:23
babička, která je trvale na výsluní

… tak to je tedy morbidní úvod! :mrgreen: :P :lol:
Viktore, udělejte něco s tou vodou v postupu, prosím. Takto to vypadá na česnekovou vodu ;) :) Ledaže by ty brambory byly velké jako koňská hlava :mrgreen: Zkuste se zeptat @bendoma, kolik dala vody :nevim: :kytka: :)

bendoma
16 příspěvků 26.11.13 12:31
Rychlá a dobrá!

…taky jsem ji vyzkoušela. Povedla se! Do talíře jsem ještě před nalitím polévky dala sýr nakrájený na kostičky. Mňam! 8)

Eja
3863 příspěvků 8.9.13 11:06

Já bych asi nebyla tak kategorická česnečka=oukrop. Oslovila jsem přítele gúgla a i ZP vaří oukrop s majoránkou a jihočeskou česnečku BEZ. Přidává se i cibule, krupky, zázvor, česnekových polévek nepřeberné množství. V oukropu se česnek NEVAŘÍ a dává do talíře, je to jedna z variant česnekové polévky, klasická česká. Pak tam majoránka určitě patří ( i kmín). :mavam:

Příspěvek upraven 08.09.13 v 11:07

Ačraj
697 příspěvků 8.9.13 10:43

Já raději dávám MAJORÁNKU, s Marjánkou to raději zkoušet ani nebudu. :D

Frantiska
927 příspěvků 8.9.13 10:27

@birkana souhlasim a ve starych kuchařkách se to taky pise :) zadna majoranka

birkana
1689 příspěvků 8.9.13 10:13

Ano, @gmp, tak se vaří (podle i mého názoru) ta správná česnečka - oukrop :potlesk: :potlesk: :potlesk:

gmp
1603 příspěvků 8.9.13 09:47
-

Česnečka = oukrop. Pokud si pamatuji ještě z dětství. Maminka vařila oukrop. Tj. vařila brambory s trochou kmínu. Slila vodu z brambor, do talíře dala trochu sádla, česnek, marjánku a brambor a zalila to vodou z brambor. Jakej pak by to byl oukrop bez marjánky.

Eja
3863 příspěvků 7.9.13 21:48

Jo, Milošu, marjánka v česnečce dle mého přesvědčení nemá co dělat :mavam:

gmp
1603 příspěvků 6.9.13 21:41
-

Bez marjánky?

Eja
3863 příspěvků 4.9.13 20:30
Dobrá

Dokonce MOC dobrá. Poměr voda/suroviny odhadem. Vody jistě méně než v receptu. Doporučuji, česnek v každé fázi přepustí trochu jinou chuť, fakt „vymazlená“ česnečka :potlesk:

Eja
3863 příspěvků 4.9.13 18:12
Hezké

„Třífázové“ použití česneku :potlesk: Určitě vyzkouším, jen uberu vodu, minimálně o třetinu spíš polovinu. Nebudu otálet, dostala jsem na ni chuť, jdu na to :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz