Recept Bramboráky zdravěji Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bramboráky zdravěji

Úvod

Opisuji doslova doslova z okresního plátku.
V kontextu s názvem je ta poslední věta v postupu kouzelná… :mrgreen:
Těsto na bramboráky můžeme připravit např. podle TOHOTO RECEPTU

Postup

Připravíme směs na bramboráky podle osvědčeného receptu.
Na pečící plech rozložíme listy zelí a na každý nalijeme malou naběračku hmoty, která se rozlije na placku.
Vložíme do trouby a pečeme, dokud nejsou bramboráky hotové. Listy se vysuší a dodají plackám nádhernou vůni a příchuť.
Po vyjmutí z trouby placky vydatně potřeme rozpuštěným máslem.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborová jídla Bramborové přílohy Zábavné recepty Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.03.13 vloženo
  • 14504x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto na bramboráky
  • Několik listů hlávkového zelí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 07.03.13 23:08

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Bramboráky zdravěji

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1204 příspěvků 13.03.13 15:25
-

Smích léčí! Jestli tam zas nejsou nějaké temné spodní proudy, o kterých nevím.
Právě dělám Rohlíky Noskovice, čekám na manžela, abych o něj mohla přerazit nějakou násadu. Prej je nutná na to válení těsta. :lol:
A to teprve bude humoru - vyfotím to, ať to dopadne, jak to dopadne! :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 13.03.13 15:16
+

Správně - smáznout - vono se s tim nic jinýho ani dělat nedá

 
casino
4466 příspěvků 13.03.13 10:35
Ba ne, pane...

!

Příspěvek upraven 13.03.13 v 16:51

 
gmp
1603 příspěvků 13.03.13 10:26
+

V tom případě to však budou „podpapíráky“ a tech je po každém víkendu na horách… neurekom. Škoda vařit, stačí špatně šlápnout.

Příspěvek upraven 13.03.13 v 10:27

 
blond_007
27 příspěvků 13.03.13 08:47

@casino nasmála jsem se :potlesk: :) snažení perfektně popsáno, happy end sice asi jiný, než bylo žádoucí, ale to kuchařské štěstí přijde zase příště, určitě :* :mavam:

 
anickav
2904 příspěvků 08.03.13 08:51
POLESNÍKY

Moje korene siahajú do dedinky Oščadnica na Kysuciach. Tu sa piekli a pečú polesníky, nie podlesníky. Na jemno nastrúhané zemiaky, soľ a trochu hladkej múky, čím menej, tým sú jemnejšie. Nič viac. Voda zo zemiakov sa zleje, škrob sa vráti do cesta. Mladé kapustné listy sa natierajú tenkou vrstvou a pečú v rúre, alebo na platni sporáka, hotové sa podávajú silno omastené maslom. K tomu mlieko čerstvé, alebo kyslé.
To boli tradičné polesníky, dnes sa často inovujú.
Zemiaky boli krásne z poľa, v maštali boli kravičky a dávali husté mlieko. Dnes sa zemiaky dovezú z Poľska, maštale sú prázdne.
:mavam:

 
gabi
551 příspěvků 08.03.13 08:42

Pepino pise, ze podlistniky sa piekli aj na Valašsku…a naslano :)

 
tlustá bába
1204 příspěvků 08.03.13 00:54
to nic

Casino, oni dělali toto, co mi sami na začátku února poslali?
http://www.youtube.com/watch?…
Ti hoši měli mladé zelí a bílé. Mě se zdá, že červené zelí je malinko tužší. A je březen, to asi nebyla čerstvá úroda. A páchali to z vařených brambor, tak se to asi peče kratší dobu.
Oni dělali těsto na normální bramborák, jak je shora psáno?
Je od nich hezké, že se s námi podělili i o drobný neúspěch - škrtám - o veselou příhodu z natáčení! No bóže, takovejch ptákovin už každý udělal! A snad jim není ani špatně!!! :mavam:
(Tak se mi ten odkaz podařilo vložit, vkládám poprvé.)

Příspěvek upraven 08.03.13 v 00:55

 
jolana
5064 příspěvků 07.03.13 23:30

http://www.toprecepty.cz/…-podlesniky/

a trebars takto :
A o podlisníku sa písalo v Belských novinách 2/2009 toto:

PODLISNÍKY (podlesníky)
Ako už samotný názov našepkáva, podlisníky sa pekávali
na kapustnom liste prevažne na jeseň, keď sa začali
kopať zemiaky. Tiež sa piekli vo vyhriatej peci. Cesto na
podlisníky sa podobá súčasným podlesníkom: zemiaky
sa postrúhajú, pridá sa soľ, trocha hladkej múky
a vajíčko (možno pridať i iné ingredencie podľa chuti).
Trence sa rozotierajú na umytý kapustný list (vnútorná
strana), ktorý sa predtým musí zo spodu listu jemne
zrezať, aby sa odstránili hrubé žilky (aby bola rovná
plocha). Po upečení do ružova sa obhorený kapustný list
odstránil a podlisník sa potrel maslom. Tieto podlisníky
si možno upiecť i teraz na klasickom sporáku.

 
casino
4466 příspěvků 07.03.13 23:15
Asi bych měl mlčet…

…a počkat, jak si s tímto receptem poradí někdo další.
V mém provedení to byla katastrofa :evil:
Napřed jsem se ujistil, že ještě není apríla a v novinách si asi dělají jen kanadské žertíky :nevim:
Měl jsem za to, že udělám PLACKY!!! na zelných listech. Zlatý voči! Měl jsem doma hlávečku ( něco málo přes kilo) červeného zeliska a naloupané listí dělalo perfektní misečky s KULATÝM DNEM. V takové misce placku neuděláš!!! (no, možná z hustého těsta roztaženého po ploše ano) Tak jsem se jal dělat z misek placaté tácky. Netušil jsem, jakou tvarovou paměť ty mrchy mají. Potřeboval jsem jenom 4 kousky, tak jsem nevařil celou hlávku, ale jenom jsem ji opařil, sloupl list, šup a byla tu miska! Napřed jsem listí poléval vroucí vodou… Pak jsem listí MikroWlnil… Nakonec jsem listí vařil ve vodě… Miska vedle misky! Nakonec jsem jeden tácek poskládal z listu nařezaného na trojúhelníčky.
Když byly bramboráky v troubě (200°C) tak se tu objevil komentář od gabi…

gabi, u nás říkáme „podlesníky“ čemusi, co je po sladku (bramborové těsto přes celý plech a po upečení pokrájet na čtverce, „omáslovat“ a vyválet v mletém cukru; mně zamlada moc nejely a když jsem hledal před lety recept na KŘEHÁČKY tak mi chodily recepty právě na podlesníky…
No, zagooglil jsem , a i kdyby už qartýr nesmrděl spáleným zelím, tak jsem konečně pochopil, že dnes křupavé bramboráčky nebudou… Zelné listy už po okrajích karbonovaly a „placky“ byly furt jak albíni. Trošku jsem je ožehl pod grilem, oloupal listí a snědl…
Až budu chtít zase žít zdravě, tak v troubě udělám bramboráky na papíru… :mrgreen:

 
M.Suskova
206 příspěvků 07.03.13 20:28

Opravdu ta poslední věta v receptu je kouzelná

 
gabi
551 příspěvků 07.03.13 16:52

U nas sa volaju podlistniky a niekde podlisniky, podkapuśniky, podlesniky a mozno este aj nejako inaksie :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz