Recept Bigoš 4

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Zvláště vaříme pokrájené kyselé zelí a zvlášť hlávkové zelí v nepřikryté nádobě,dokud oba druhy nezměknou.Vepřové maso osolíme a podusíme na tuku a cibuli,vložíme do zelí,přidáme koření a vše ještě asi půl hodiny přikryté vaříme.Bůček nakrájíme na malé kostky,vyškvaříme a spolu se světlými škvarky vložíme do zelí.Přidáme na kostky nakrájenou uzeninu a smícháme.Můžeme zahustit zásmažkou.Podle chuti osolit,okořenit a dovařit na kraji sporáku.Poadávaáme svařenými brambory anebo s tmavým chlebem. Potud přepis originálního receptu od polského kamaráda. Já dávám brambory napůl uvařené dovařit k zelí a nezahušťuji neboť brambory tu práci vykonají za jíšku.Vznikne z toho něco mezi polévkou a gulášem?nebo něco na ten způsob.Je to syté a hrozně vydatné.Většinou se ovšen těším an druhý den kdy si zelí "sedne" a polévka dostane fantastickou chuť.

Recept je z kategorií: Boršče

Nahlásit recept

  • 15.06.04 vloženo
  • 16475x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1:30

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500g kyselého zelí;500g hlávkového zelí;500g vepřového masa s kostí;100 g uzeného bůčku;200g uzeniny (salám,klobásky apod.);50 g sádla;50 g cibule; sůl;špetku papriky; bobkový list;majoránka

Doporučená příloha

  • Nic

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bigoš 4

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Bigoš 4

mirand
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Bigoš 4

dávám trochu červeného vína

Gee
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigoš 4

chybí houby a lepší je to s rajčatovým protlakem.

Gee
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigoš 4

já nechápu proč bigoš??????????????????????? š???????????????

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigoš 4

Kamilio, přesně tak…

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigoš 4

Já to vařím postupně (dle doporučení rodilých poláků). 1 den - zelí, krájené hovězí maso, koření, cibule, houby, sádlo. Dusíme několik hodin. Zchladíme. 2 den - vepřové maso a škvarky. Dusíme několik hodin. Zchladíme. 3.den - klobása a opět dusít. Zchladíme. 4.den - Podáváme s tmavým pečivem. Doporučuji, je to super!

Gee
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigoš 4

Ahoj. Proč ten háček????

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Bigoš 4

Zkustě se podívat na mojí Zelnou superbaštu! Je to také podobná variace na Bigoš a je to děsná mňamka!

alouch
56 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigoš 4

Můj táta vždy když bylo k obědu vepřo - knedlo - zelo si k večeři dělal toto: na pánvičce na sádle z vepřa osmažil kostičky knedlů, přidal kostičky vepřa, zelí a šťávičku a pěkně to celé prohřál a prohňácal. Teprve jako dospělá při návštěvě Polska jsem zjistila, že to vypadá a chutná jako bigos a postupně jsme se propracovali k tomu, že vepřa dělám jako pro regiment, aby zbylo hodně na " bigos".

Ela
276 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Bigoš 4

Ahoj, Hydraulik.
Variácie na Bigos poznám aj ja niekoľko /ja som napríklad robila Bigos so šľahačkou a údeným kolenom/, ale tento nie a vyzerá zaujímavo. Ja ako pravá Slovenka by som zelí jedla stále, tak mám rada všetky jedlá, kde sa zelí dáva. Určite to vyskúšam.
Tak ti želám pekný deň.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Chléb s celerem Chléb s celerem
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz