Recept Boršč z Ukrajiny

(Hodnoceno 2x) Ukrajinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Boršč z Ukrajiny

Postup

Uvaříme maso do měkka. Bujon přelijeme přes síto aby v něm nezůstaly kosti. Maso přebereme a vrátíme do vývaru. Dolijeme vodou a přivedeme k varu. Mezitím čerstvou řepu nastrouháme na hrubém struhadle a 4-5 krát propláchneme ve studené vodě. Když už vývar vaří, přidáme řepu. Řepa musí přijít do vroucí vody, jinak zčerná. Vaříme asi 20 min. Zkontrolujeme jestli řepa už není červená a je skoro bez barvy. Mezitím na pánvi vzpěníme cibulí nakrájenou na jemno a přidáme k ní mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle. Restujeme 5 min. a přidáme protlak s trochou vody(může být z polévky). Dusíme 10 min. Mezitím nakrájíme zelí na nudličky a brambory na větší kousky, papriku na malé kostičky. Dáme do polévky vařit. Potom přidáme podušenou mrkev s cibulí a protlakem do polévky a ještě vše společně povaříme 10 min. Nesmíme zapomenout na bobkový list. Polévku ještě ochutnáme a dosolíme. Do hotové polévky přidáme zelenou petrželku a odstavíme s ohně. V létě místo zelí dáváme šťovík nakrájený na nudličky a 1-2 nakrájené vejce natvrdo. Je to strašně dobré. K boršču přikusujeme stroužek česneku nebo zelenou cibulku. Do polévky na talíři přidáme lžíci kysané smetany. Já si drobím ještě chleba nebo rohlík. Dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Boršče

Nahlásit recept

  • 27.03.06 vloženo
  • 51763x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 0,5kg hovězího masa nebo 1 baliček kuřecí směsi na polévku
  • 1 střední červená řepa
  • 1 větší mrkev
  • 1 střední cibule
  • 4 střední brambory
  • 0,5 kg hlávkového zelí
  • 2 bobkové listy
  • 1 zelená paprika
  • 1 lžíce nasekané zelené petrželky
  • olej na smažení
  • 1 větší protlak
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 22.01.15 11:09

Maso hovězí - mleté, tím to začalo, zbyla mi hrstička ( osmahnout, zalít, hodinku táhnout vývar). Zelenina krájená, ne strouhaná. Zelí kysané Otické. Bez brambor.
Na to, že boršč vůbec nebyl v plánu a rodil se až za pochodu podle toho, co dala lednice …

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zanah 03.11.13 13:06

Nemám co dodat. Jiný podobný recept jsem zatím nevyzkoušela, takže zatím je pro mě ten nejlepší :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Boršč z Ukrajiny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Boršč z Ukrajiny

Labužník jandule02
1089 příspěvků 14.07.15 15:56

Někde tady určitě je recept na boršč, dělá se tak, že se na másle orestuje nakrájená červená řepa s rajským protlakem (loupanými rajčaty), přidá ocet a cukr a restuje se až do poloměkka řepy. Vedle v hrnci se na másle udusí zelí a kořenová zelenina na kostičky. Vedle se udělá vývar z hovězího masa (bobk.list, pepř a nové koření), kterým se zalije zelí se zeleninou a nechá se vařit. Přidá se řepa s protlakem a ještě bobk. list a dále se vaří. Nakonec se přidá nakrájené uvařené hovězí maso, dochutí se solí a pepřem. Dochucuje se na talíři zakysanou smetanou. Nedávají se brambory ani papriky, ani se nezahušťuje. Moc dobrý, jen ho teď tady nemohu najit.

gaburiatko
740 příspěvků 16.02.11 14:32

Tak polievocka nam velmi chutila, teda mne a mojej maminke, ktora je tu teraz na navsteve. Moja 2 rocna dcerka ju papat moc nechcela, ale to ona niekedy odmieta aj pri oblubenych :) Proste nikedy nema na tu, co je navarena chut :)
Moja maminka tiez hovorila, ze do praveho borscu by sa mala krajat repa a mrkva na nudlicky, tak ako pise Wydra. Takze nabuduce pokrajam a rozhodne nebudem repu preplachovat. Polievke chybala vyrazna farba :( Ta paprika by mi v nej vobec nevadila. Pretlaku som dala jednu vacsiu konzervu, ale musela som este natlacit pol tuby paradajkovej pasty z Alnatury, aby mala lepsiu chut.
Wydra, mohla by si pridat tvoj receptik na borsc ??? Rada by som skusila aj iny :)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.02.11 12:16

V ukrajinskem ani jinem borsci neni zelena paprika ! Ani v kucharkach, ani na dotaz, ktery jsem Ukrajince polozila proto, ze borsc casto varim.
Repu ani mrkev nestrouhaji, ale kraji na nudlicky !
Zpusob krajeni povazuji za velmi dulezity nejen u teto polevky ale u vsech jidel.
Do ukrajinskeho borsce patri na zaver se soli utreny cesnek.

gaburiatko
740 příspěvků 16.02.11 11:35

Kltko, skoda, ze som sem nepozrela skor na tvoj prispevok :( Prave som ju preplachla asi 4 x a velku cast zdraviu prospesnych farbiv z cvikly som splachla do vylevky :( Nabuduce urcite len na sitku premyjem ako ty, teda, ak mi bude polievka chutit :), pretoze som ju este nedovarila :) Ked ochutname, dame vediet ako chutila :)

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.02.11 09:51

gaburiatko - osobne som toľko nepreplachoval. Nechcel som úplne červenofialový boršč, takže nastrúhanú cviklu som len chvíľu prepláchol na site. No a originál preplachovanie je možno práve kvôli farbe, čo som jedol na UA a v Rusku boršče, boli skôr len svetločervené. Iný dôvod nevidím.

gaburiatko
740 příspěvků 14.02.11 22:36

Preco je dolezite preplachnut repu 4 az 5 krat studenou vodou ??? Nevyplavia sa z nej ziviny ?

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.01.11 16:22

Bolo ho 7 litrov a mizol pred očami :o)

landycandy
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boršč z Ukrajiny

ja zase pro změnu nastrouhanou řepu a mrkev dusím společně v malém hrnci s trocha oleje do poloměkka, barva je potom lépší. A pro vylepšení chutě uplně na konci přidavám ještě trocha citronové kyseliny nebo lžici octa + trocha cukru.

Shakira
110 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boršč z Ukrajiny - buraci

Přesně tak, maso muže být i vepřové, zkouším vařit zdravě, tak používám na boršč i do jiných polévek kuřecí maso. A fazole moje babička také tam dávala, jenom že já fazole nemusím a kdysi jako děcko jsem je z polévky vybírala, tak že je nevařím ani teď.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boršč z Ukrajiny

Ano, to je on, ten nejlepsi:-) Babicka (Volynacka) ho ale spis varila z veproveho, mozna z duvodu ceny a lepsi dostupnosti, prevzala jsem to po ni a neni to spatne. A jeste do neho pridavame obri bile fazole, predem namocene a povarene a korenime navic jeste novym korenim a peprem. Kdo chce, dochuti si borsc na taliri octem. S cerstvym dobrym chlebem nema chybu.

Shakira
110 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boršč z Ukrajiny-lin

Jsem ráda že Vám to chutnalo. A myslím si že se ti podařilo ochutit boršč tak, jak to má být. Ten boršč vařím podle své babičky. A to už je hodně let.
Díky za vyzkoušení receptu.
S pozdravem

lin
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boršč z Ukrajiny

Shakira, boršči jsem dlouho odolávala, ale o víkendu jsem uvařila podle Tvého receptu a všem moc chutnalo :o) Jen by mě teď zajímalo, jestli chutná tak, jak by doopravdy měl :o)) Hezký den :o)

airan
652 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Boršč z Ukrajiny

Shakira, vrele diky! Uz ti dneska nekdo rekl, ze jsi zlata holka nebo budu prvni:-))
Muj manzel bude bez sebe radosti, on to primo zboznuje! Tak o vikendu budu vesele varit tvuj borsc. Preji hezky den.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz