Recept Boršč z Ukrajiny

(Hodnoceno 2x) Shakira Ukrajinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Boršč z Ukrajiny

Postup

Uvaříme maso do měkka. Bujon přelijeme přes síto aby v něm nezůstaly kosti. Maso přebereme a vrátíme do vývaru. Dolijeme vodou a přivedeme k varu. Mezitím čerstvou řepu nastrouháme na hrubém struhadle a 4-5 krát propláchneme ve studené vodě. Když už vývar vaří, přidáme řepu. Řepa musí přijít do vroucí vody, jinak zčerná. Vaříme asi 20 min. Zkontrolujeme jestli řepa už není červená a je skoro bez barvy. Mezitím na pánvi vzpěníme cibulí nakrájenou na jemno a přidáme k ní mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle. Restujeme 5 min. a přidáme protlak s trochou vody(může být z polévky). Dusíme 10 min. Mezitím nakrájíme zelí na nudličky a brambory na větší kousky, papriku na malé kostičky. Dáme do polévky vařit. Potom přidáme podušenou mrkev s cibulí a protlakem do polévky a ještě vše společně povaříme 10 min. Nesmíme zapomenout na bobkový list. Polévku ještě ochutnáme a dosolíme. Do hotové polévky přidáme zelenou petrželku a odstavíme s ohně. V létě místo zelí dáváme šťovík nakrájený na nudličky a 1-2 nakrájené vejce natvrdo. Je to strašně dobré. K boršču přikusujeme stroužek česneku nebo zelenou cibulku. Do polévky na talíři přidáme lžíci kysané smetany. Já si drobím ještě chleba nebo rohlík. Dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Boršče

Nahlásit recept

  • 27.03.06 vloženo
  • 55186x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 0,5kg hovězího masa nebo 1 baliček kuřecí směsi na polévku
  • 1 střední červená řepa
  • 1 větší mrkev
  • 1 střední cibule
  • 4 střední brambory
  • 0,5 kg hlávkového zelí
  • 2 bobkové listy
  • 1 zelená paprika
  • 1 lžíce nasekané zelené petrželky
  • olej na smažení
  • 1 větší protlak
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 22.1.15 11:09

Maso hovězí - mleté, tím to začalo, zbyla mi hrstička ( osmahnout, zalít, hodinku táhnout vývar). Zelenina krájená, ne strouhaná. Zelí kysané Otické. Bez brambor.
Na to, že boršč vůbec nebyl v plánu a rodil se až za pochodu podle toho, co dala lednice …

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zanah 3.11.13 13:06

Nemám co dodat. Jiný podobný recept jsem zatím nevyzkoušela, takže zatím je pro mě ten nejlepší :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Boršč z Ukrajiny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Boršč z Ukrajiny

Labužník jandule02
1096 příspěvků 14.7.15 15:56

Někde tady určitě je recept na boršč, dělá se tak, že se na másle orestuje nakrájená červená řepa s rajským protlakem (loupanými rajčaty), přidá ocet a cukr a restuje se až do poloměkka řepy. Vedle v hrnci se na másle udusí zelí a kořenová zelenina na kostičky. Vedle se udělá vývar z hovězího masa (bobk.list, pepř a nové koření), kterým se zalije zelí se zeleninou a nechá se vařit. Přidá se řepa s protlakem a ještě bobk. list a dále se vaří. Nakonec se přidá nakrájené uvařené hovězí maso, dochutí se solí a pepřem. Dochucuje se na talíři zakysanou smetanou. Nedávají se brambory ani papriky, ani se nezahušťuje. Moc dobrý, jen ho teď tady nemohu najit.

gaburiatko
740 příspěvků 16.2.11 14:32

Tak polievocka nam velmi chutila, teda mne a mojej maminke, ktora je tu teraz na navsteve. Moja 2 rocna dcerka ju papat moc nechcela, ale to ona niekedy odmieta aj pri oblubenych :) Proste nikedy nema na tu, co je navarena chut :)
Moja maminka tiez hovorila, ze do praveho borscu by sa mala krajat repa a mrkva na nudlicky, tak ako pise Wydra. Takze nabuduce pokrajam a rozhodne nebudem repu preplachovat. Polievke chybala vyrazna farba :( Ta paprika by mi v nej vobec nevadila. Pretlaku som dala jednu vacsiu konzervu, ale musela som este natlacit pol tuby paradajkovej pasty z Alnatury, aby mala lepsiu chut.
Wydra, mohla by si pridat tvoj receptik na borsc ??? Rada by som skusila aj iny :)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.2.11 12:16

V ukrajinskem ani jinem borsci neni zelena paprika ! Ani v kucharkach, ani na dotaz, ktery jsem Ukrajince polozila proto, ze borsc casto varim.
Repu ani mrkev nestrouhaji, ale kraji na nudlicky !
Zpusob krajeni povazuji za velmi dulezity nejen u teto polevky ale u vsech jidel.
Do ukrajinskeho borsce patri na zaver se soli utreny cesnek.

gaburiatko
740 příspěvků 16.2.11 11:35

Kltko, skoda, ze som sem nepozrela skor na tvoj prispevok :( Prave som ju preplachla asi 4 x a velku cast zdraviu prospesnych farbiv z cvikly som splachla do vylevky :( Nabuduce urcite len na sitku premyjem ako ty, teda, ak mi bude polievka chutit :), pretoze som ju este nedovarila :) Ked ochutname, dame vediet ako chutila :)

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.2.11 09:51

gaburiatko - osobne som toľko nepreplachoval. Nechcel som úplne červenofialový boršč, takže nastrúhanú cviklu som len chvíľu prepláchol na site. No a originál preplachovanie je možno práve kvôli farbe, čo som jedol na UA a v Rusku boršče, boli skôr len svetločervené. Iný dôvod nevidím.

gaburiatko
740 příspěvků 14.2.11 22:36

Preco je dolezite preplachnut repu 4 az 5 krat studenou vodou ??? Nevyplavia sa z nej ziviny ?

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.1.11 16:22

Bolo ho 7 litrov a mizol pred očami :o)

landycandy
5 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč z Ukrajiny

ja zase pro změnu nastrouhanou řepu a mrkev dusím společně v malém hrnci s trocha oleje do poloměkka, barva je potom lépší. A pro vylepšení chutě uplně na konci přidavám ještě trocha citronové kyseliny nebo lžici octa + trocha cukru.

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč z Ukrajiny - buraci

Přesně tak, maso muže být i vepřové, zkouším vařit zdravě, tak používám na boršč i do jiných polévek kuřecí maso. A fazole moje babička také tam dávala, jenom že já fazole nemusím a kdysi jako děcko jsem je z polévky vybírala, tak že je nevařím ani teď.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč z Ukrajiny

Ano, to je on, ten nejlepsi:-) Babicka (Volynacka) ho ale spis varila z veproveho, mozna z duvodu ceny a lepsi dostupnosti, prevzala jsem to po ni a neni to spatne. A jeste do neho pridavame obri bile fazole, predem namocene a povarene a korenime navic jeste novym korenim a peprem. Kdo chce, dochuti si borsc na taliri octem. S cerstvym dobrym chlebem nema chybu.

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč z Ukrajiny-lin

Jsem ráda že Vám to chutnalo. A myslím si že se ti podařilo ochutit boršč tak, jak to má být. Ten boršč vařím podle své babičky. A to už je hodně let.
Díky za vyzkoušení receptu.
S pozdravem

lin
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč z Ukrajiny

Shakira, boršči jsem dlouho odolávala, ale o víkendu jsem uvařila podle Tvého receptu a všem moc chutnalo :o) Jen by mě teď zajímalo, jestli chutná tak, jak by doopravdy měl :o)) Hezký den :o)

airan
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Boršč z Ukrajiny

Shakira, vrele diky! Uz ti dneska nekdo rekl, ze jsi zlata holka nebo budu prvni:-))
Muj manzel bude bez sebe radosti, on to primo zboznuje! Tak o vikendu budu vesele varit tvuj borsc. Preji hezky den.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Velikonoční zajíček

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz