Recept Bažant s pikantní omáčkou z portského vína

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bažant s pikantní omáčkou z portského vína

Postup

Předehřát troubu na 230 °C. Do pekáče vložit dostatečně velký kus dvojitého alobalu, aby uzavřel celého bažanta (nebo dva kusy alobalu pro dva bažanty). Alobal vymastit olejem.

Osušit bažanty, odříznout tuk a přebytečnou kůži. Pomocí prstu opatrně uvolnit kůži na prsou bažanta a mezi masem a kůží potřít změklým máslem. Svázat nohy motouzkem a poskládat na prsa bobkový list a tymián (tentokrát jsem neměla a použila jsem libeček).

Nahoru bažanta poskládat plátky slaniny, položit ho na alobal a vše osolit a opepřit. Zvednout dlouhé strany alobalu, složit je dohromady a potom konce zarolovat nahoru tak, aby šťáva zůstala uvnitř.

Péct bažanta asi 20 minut, snížit teplotu na 200 °C a péct bažanta dalších 40 minut. Opatrně otevřít alobal a péct dalších 15-20 minut, až je bažant hnědý a po píchnutí nožem do nohy, šťáva vytéká čirá. Vyjmout bažanty na desku a přikrýt je čistým kusem alobalu.

Nalít šťávu z alobalu do pekáče a odstranit nějaký tuk (nejlépe položením papírového ubrousku na povrch šťávy a to několikrát opakovat s čistým ubrouskem (nebo vhozením kostek ledu do šťávy, které na sebe nachytají ztuhlý tuk). Poprášit moukou a pomalu vařit, až omáčka zhoustne a je hladká. Zašlehat dovnitř vývar, přidat rosol a nechat přijít do varu. Dusit, až omáčka trochu zhoustne (přilít více vývaru, je-li zapotřebí). Přidat portské víno a dochutit solí a pepřem. Přecedit a horkou omáčku podávat v omáčníku s bažantem.

Jako zeleninová příloha se hodí předvařená osmažená růžičková kapusta s jedlými kaštany https://www.labuznik.cz/recipe.php?…(místo kaštanů může být slanina nakrájená na špalíčky a mandle) a zámecké brambůrky.

PS: Nejlepší úprava bažanta, jakou jsem kdy jedla. Pečením v alobalu se bažant nevysuší a zůstane krásně šťavnatý. Omáčka z rybízu a portského je pikantně sladkokyselá a výborně se hodí k bažantímu masu. Recept jsem vyzkoušela již mnohokrát a mám štěstí, že naším sousedem je majitel firmy v Javorníku, která se zabývá vývozem divočiny do zahraničí. (jo jo bejvavalo, ale uz neni)

Recept je z kategorií: Bažant, koroptev, perlička


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.10.10 vloženo
  • 16585x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 očištěné bažanty, asi 675 g (nejlépe slepičky)
  • 4 lžíce (60 g) změklého másla
  • 4-8 snítek čerstvého, nebo zmraženého tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 4-8 plátků ne moc tučné slaniny
  • 1 lžíce mouky
  • 175 ml kuřecího vývaru, nebo podle potřeby
  • 1 lžíce rosolu z červeného rybízu, nebo propasírované marmelády
  • 4 lžíce portského vína
  • pepř a sůl dle chuti

Doporučená příloha

  • v recepte

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

babi 29.10.10 18:12

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Bažant s pikantní omáčkou z portského vína

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Xantiano
1 příspěvek 15.12.13 08:08
Ať žije libová slanina

Jen bych doplnil, že k tomu, aby to bylo opravdu dietní, bych přidal k té ne moc tučné slanině ještě ne moc mastné máslo. Dohromady to bude tvořit krásné libové porce.
Slanina, milá „kuchařko“ je uzené sádlo.
Neplést si s anglickou slaninou.
Jinak recept super. :D

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Mrkvový salát Mrkvový salát
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz