Recept Bažant s pikantní omáčkou z portského vína

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Bažant s pikantní omáčkou z portského vína

Postup

Předehřát troubu na 230 °C. Do pekáče vložit dostatečně velký kus dvojitého alobalu, aby uzavřel celého bažanta (nebo dva kusy alobalu pro dva bažanty). Alobal vymastit olejem.

Osušit bažanty, odříznout tuk a přebytečnou kůži. Pomocí prstu opatrně uvolnit kůži na prsou bažanta a mezi masem a kůží potřít změklým máslem. Svázat nohy motouzkem a poskládat na prsa bobkový list a tymián (tentokrát jsem neměla a použila jsem libeček).

Nahoru bažanta poskládat plátky slaniny, položit ho na alobal a vše osolit a opepřit. Zvednout dlouhé strany alobalu, složit je dohromady a potom konce zarolovat nahoru tak, aby šťáva zůstala uvnitř.

Péct bažanta asi 20 minut, snížit teplotu na 200 °C a péct bažanta dalších 40 minut. Opatrně otevřít alobal a péct dalších 15-20 minut, až je bažant hnědý a po píchnutí nožem do nohy, šťáva vytéká čirá. Vyjmout bažanty na desku a přikrýt je čistým kusem alobalu.

Nalít šťávu z alobalu do pekáče a odstranit nějaký tuk (nejlépe položením papírového ubrousku na povrch šťávy a to několikrát opakovat s čistým ubrouskem (nebo vhozením kostek ledu do šťávy, které na sebe nachytají ztuhlý tuk). Poprášit moukou a pomalu vařit, až omáčka zhoustne a je hladká. Zašlehat dovnitř vývar, přidat rosol a nechat přijít do varu. Dusit, až omáčka trochu zhoustne (přilít více vývaru, je-li zapotřebí). Přidat portské víno a dochutit solí a pepřem. Přecedit a horkou omáčku podávat v omáčníku s bažantem.

Jako zeleninová příloha se hodí předvařená osmažená růžičková kapusta s jedlými kaštany https://www.labuznik.cz/recipe.php?…(místo kaštanů může být slanina nakrájená na špalíčky a mandle) a zámecké brambůrky.

PS: Nejlepší úprava bažanta, jakou jsem kdy jedla. Pečením v alobalu se bažant nevysuší a zůstane krásně šťavnatý. Omáčka z rybízu a portského je pikantně sladkokyselá a výborně se hodí k bažantímu masu. Recept jsem vyzkoušela již mnohokrát a mám štěstí, že naším sousedem je majitel firmy v Javorníku, která se zabývá vývozem divočiny do zahraničí. (jo jo bejvavalo, ale uz neni)

Recept je z kategorií: Bažant, koroptev, perlička


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.10.10 vloženo
  • 16516x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 očištěné bažanty, asi 675 g (nejlépe slepičky)
  • 4 lžíce (60 g) změklého másla
  • 4-8 snítek čerstvého, nebo zmraženého tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 4-8 plátků ne moc tučné slaniny
  • 1 lžíce mouky
  • 175 ml kuřecího vývaru, nebo podle potřeby
  • 1 lžíce rosolu z červeného rybízu, nebo propasírované marmelády
  • 4 lžíce portského vína
  • pepř a sůl dle chuti

Doporučená příloha

  • v recepte

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

babi 29.10.10 18:12

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Bažant s pikantní omáčkou z portského vína

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Xantiano
1 příspěvek 15.12.13 08:08
Ať žije libová slanina

Jen bych doplnil, že k tomu, aby to bylo opravdu dietní, bych přidal k té ne moc tučné slanině ještě ne moc mastné máslo. Dohromady to bude tvořit krásné libové porce.
Slanina, milá „kuchařko“ je uzené sádlo.
Neplést si s anglickou slaninou.
Jinak recept super. :D

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz