Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Předehřát troubu na 230 °C. Do pekáče vložit dostatečně velký kus dvojitého alobalu, aby uzavřel celého bažanta (nebo dva kusy alobalu pro dva bažanty). Alobal vymastit olejem. Osušit bažanty, odříznout tuk a přebytečnou kůži. Pomocí prstu opatrně uvolnit kůži na prsou bažanta a mezi masem a kůží potřít změklým máslem. Svázat nohy motouzkem a poskládat na prsa bobkový list a tymián (tentokrát jsem neměla a použila jsem libeček). Nahoru bažanta poskládat plátky slaniny, položit ho na alobal a vše osolit a opepřit. Zvednout dlouhé strany alobalu, složit je dohromady a potom konce zarolovat nahoru tak, aby šťáva zůstala uvnitř. Péct bažanta asi 20 minut, snížit teplotu na 200 °C a péct bažanta dalších 40 minut. Opatrně otevřít alobal a péct dalších 15-20 minut, až je bažant hnědý a po píchnutí nožem do nohy, šťáva vytéká čirá. Vyjmout bažanty na desku a přikrýt je čistým kusem alobalu. Nalít šťávu z alobalu do pekáče a odstranit nějaký tuk (nejlépe položením papírového ubrousku na povrch šťávy a to několikrát opakovat s čistým ubrouskem (nebo vhozením kostek ledu do šťávy, které na sebe nachytají ztuhlý tuk). Poprášit moukou a pomalu vařit, až omáčka zhoustne a je hladká. Zašlehat dovnitř vývar, přidat rosol a nechat přijít do varu. Dusit, až omáčka trochu zhoustne (přilít více vývaru, je-li zapotřebí). Přidat portské víno a dochutit solí a pepřem. Přecedit a horkou omáčku podávat v omáčníku s bažantem. Jako zeleninová příloha se hodí předvařená osmažená růžičková kapusta s jedlými kaštany https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7422(místo kaštanů může být slanina nakrájená na špalíčky a mandle) a zámecké brambůrky. PS: Nejlepší úprava bažanta, jakou jsem kdy jedla. Pečením v alobalu se bažant nevysuší a zůstane krásně šťavnatý. Omáčka z rybízu a portského je pikantně sladkokyselá a výborně se hodí k bažantímu masu. Recept jsem vyzkoušela již mnohokrát a mám štěstí, že naším sousedem je majitel firmy v Javorníku, která se zabývá vývozem divočiny do zahraničí. (jo jo bejvavalo, ale uz neni)
Recept je z kategorií: Bažant, koroptev, perlička
v recepte
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Bažant s pikantní omáčkou z portského vína
1 příspěvek 15.12.13 08:08
Jen bych doplnil, že k tomu, aby to bylo opravdu dietní, bych přidal k té ne moc tučné slanině ještě ne moc mastné máslo. Dohromady to bude tvořit krásné libové porce.
Slanina, milá „kuchařko“ je uzené sádlo.
Neplést si s anglickou slaninou.
Jinak recept super.