Recept Angreštový koláč se smetanou

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Angreštový koláč se smetanou

Úvod

S morušema jsem dostala také angrešt, byl skoro snězen za syrova :-), ale na koláč nakonec zbylo :-)

Recept je z netu, jen jsem upravila množství cukru, protože moc nesladíme.

Postup

Těsto:

Mouku, cukr, kůru a sůl promícháme v míse, nastrouháme hodně vychlazené máslo, přidáme vejce a šťávu z citronu. Rychle spojíme do soudržného těsta, zabalíme do fólie a dáme vychladit do lednice na 2h.

Náplň:

Angrešt s cukrem a 50ml vody povaříme asi 5 minut. Rozmixujeme a přecedíme. Vmícháme podle chuti šťávu z citronu a kůru, necháme vystydnout.
Vejce rozšleháme ve smetaně a smícháme se sladkou šťávou z angreštu.

Těsto vyválíme a dáme do formy, dno propícháme vidlíčkou a předpečeme asi 15 minut při 170°C.

Na předpečený korpus nalijeme smetanovou náplň, navrch přidáme celý angrešt a pečeme dalších +- 25 minut, dokud nebude povrch pevný asi jako pudink :-)

Necháme vychladit a podáváme.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.07.15 vloženo
  • 3293x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60min

Ingredience

  • 200g angrešt
  • 70g tmavého přírodního cukru
  • 3 vejce
  • 100ml smetany ke šlehání
  • šťáva a kůra z jednoho citronu.
  • Těsto:
  • 300g hladké mouky
  • 150g másla
  • 80g cukru moučka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • kůra a šťáva z jednoho citronu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 17.07.15 17:52

Kdybych se držela přesně receptu, tak by byl skvělý, i takhle je moc dobrý. Nechtělo se mi vyvalovat, tak jsem jen těsto rukama rozprostřela do koláčové formy. A hlavně jsem bílky šlehala zvlášť i když do ne úplně tuhého sněhu. To je tak, když někdo moc přemýšlí…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 14.07.15 15:07

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Angreštový koláč se smetanou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1139 příspěvků 18.07.15 12:35

Až teď jsem si všimla receptu bony, který je skoro stejný - http://www.labuznik.cz/…stovy-kolac/, omlouvám se za dvoják a nechávám na admince, jestli tento smaže.

Ejo, v receptu jsem opravila, dík :-)

Ten citron náplň osvěží a taky příjemně provoní, záleží na chuti.
Bílky jsem do náplně nešlehala, jen jsem celá vejce prošlehala se smetanou. :mavam:

 
Eja
3820 příspěvků 17.07.15 12:26
Citron?

Už je v troubě, ale šťávu z citronu do smetanové náplně jsem nedala, v postupu taky není…není tam chybka???
Angreštovou šťávu jsem nechala vychladit než jsem ji dala do smetany.

Příspěvek upraven 17.07.15 v 12:29

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 15.07.15 13:55

@daduuja Tak to vypadá, že naše babičky měly stejnou odrůdu angreštu :D Ty trny cítím ještě po těch letech… A tu chuť také… i slyším babiču: „Ne, že se toho nacpeš před obědem a pak nebudeš jíst!“ :kytka:
My máme zahradu i dvůr naštěstí hodně veliké, takže pořád je ještě rezerva, kdyby se koupilo něco nového - pořád je více a více rostlin, (ovoce i zelenina), které se postupně objevují v zahradnictví jako nové pro naše podnebí a my málokdy odoláme :D
Podobně, jako vy s višní, jsme na tom my s hruškami… Byla jedna, co měla obrovité pevné hrušky s výjimečnou chutí a co víc - vydržely kolikrát i do Vánoc… Tatínek ji stihnul naroubovat k nim a pak přišla ta naše pryč… Pak jsme ji mockrát zkoušeli přeroubovat z té od našich i k nám… Nejde to a nejde to, tatínek zemřel a už podruhé jsem to tedy zkoušela sama, naštěstí mě to naučil už jako malou, ale stále nic…
Tak holt vždy jen košíček jako výslužku od mamky, ale třeba jednou… ;) :mavam:

 
daduuja
1139 příspěvků 15.07.15 12:02

@Zuzka1973 moje babička měla keř, strašně trnitý, bobule velké, žluté, sladké a dost chlupaté, v popředí stál trpaslík s červenou čepicí v modrých lacláčích, místo kapsy na prsou měl květináč ve kterém každý rok kvetla oranžová řeřicha :-)
S těma starýma odrůdama je problém, měli jsme strom višeň, veliké sladkokyselé plody, lidi si brali rouby, ale nikomu se nepodařilo naroubovat, před 5 lety strom přišel pryč, ale z kořenů vyrazil a dnes máme keřovou višeň, stejně dobrou :-)
Nemáme zahradu moc velikou, ale angrešt a černý rybíz se musí ještě vejít :-), ale taky bych moc chtěla paw paw… :-)

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 14.07.15 21:14

@daduuja Díky za radu s vychlazením :kytka:
My máme angreštu snad víc, než rybízu, milujeme ho všichni, my i oboje mladí, takže máme stromkové i keříkové, různé druhy…
Nejraději ale takový ten rubínově červený :srdce:
Když jsem byla malá, měla babička takový sytě žlutý, hodně chlupatý, ten byl výborný, ale přišel pryč a nemohu sehnat stejně chutnající odrůdu, ač žlutých je docela dost :)
Tak ať máš jednou bohatou úrodu vlastních bobulek :mavam:

 
daduuja
1139 příspěvků 14.07.15 20:20

@Zuzka1973 je moc dobrý, jen před krájením chce vychladit :mavam:
Angrešt na zahrádce nemám, je teprve v plánu, takže radost z něj byla velká, dárkyni ještě jednou děkuji :kytka:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 14.07.15 19:51

Díky za tip :kytka:
Angreštové koláče milujeme a každý zajímavý tip vátán :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz