Recept Angreštový koláč se smetanou

(Hodnoceno 1x) daduuja Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Angreštový koláč se smetanou

Úvod

S morušema jsem dostala také angrešt, byl skoro snězen za syrova :-), ale na koláč nakonec zbylo :-)

Recept je z netu, jen jsem upravila množství cukru, protože moc nesladíme.

Postup

Těsto: Mouku, cukr, kůru a sůl promícháme v míse, nastrouháme hodně vychlazené máslo, přidáme vejce a šťávu z citronu. Rychle spojíme do soudržného těsta, zabalíme do fólie a dáme vychladit do lednice na 2h. Náplň: Angrešt s cukrem a 50ml vody povaříme asi 5 minut. Rozmixujeme a přecedíme. Vmícháme podle chuti šťávu z citronu a kůru, necháme vystydnout. Vejce rozšleháme ve smetaně a smícháme se sladkou šťávou z angreštu. Těsto vyválíme a dáme do formy, dno propícháme vidlíčkou a předpečeme asi 15 minut při 170°C. Na předpečený korpus nalijeme smetanovou náplň, navrch přidáme celý angrešt a pečeme dalších +- 25 minut, dokud nebude povrch pevný asi jako pudink :-) Necháme vychladit a podáváme.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 14.07.15 vloženo
  • 5990x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60min

Ingredience

  • 200g angrešt
  • 70g tmavého přírodního cukru
  • 3 vejce
  • 100ml smetany ke šlehání
  • šťáva a kůra z jednoho citronu.
  • Těsto:
  • 300g hladké mouky
  • 150g másla
  • 80g cukru moučka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • kůra a šťáva z jednoho citronu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 17.7.15 17:52

Kdybych se držela přesně receptu, tak by byl skvělý, i takhle je moc dobrý. Nechtělo se mi vyvalovat, tak jsem jen těsto rukama rozprostřela do koláčové formy. A hlavně jsem bílky šlehala zvlášť i když do ne úplně tuhého sněhu. To je tak, když někdo moc přemýšlí…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 14.7.15 15:07

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Angreštový koláč se smetanou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Angreštový koláč se smetanou

daduuja
1149 příspěvků 18.7.15 12:35

Až teď jsem si všimla receptu bony, který je skoro stejný - http://www.labuznik.cz/…stovy-kolac/, omlouvám se za dvoják a nechávám na admince, jestli tento smaže.

Ejo, v receptu jsem opravila, dík :-)

Ten citron náplň osvěží a taky příjemně provoní, záleží na chuti.
Bílky jsem do náplně nešlehala, jen jsem celá vejce prošlehala se smetanou. :mavam:

Eja
3871 příspěvků 17.7.15 12:26
Citron?

Už je v troubě, ale šťávu z citronu do smetanové náplně jsem nedala, v postupu taky není…není tam chybka???
Angreštovou šťávu jsem nechala vychladit než jsem ji dala do smetany.

Příspěvek upraven 17.07.15 v 12:29

Zuzka1973
2364 příspěvků 15.7.15 13:55

@daduuja Tak to vypadá, že naše babičky měly stejnou odrůdu angreštu :D Ty trny cítím ještě po těch letech… A tu chuť také… i slyším babiču: „Ne, že se toho nacpeš před obědem a pak nebudeš jíst!“ :kytka:
My máme zahradu i dvůr naštěstí hodně veliké, takže pořád je ještě rezerva, kdyby se koupilo něco nového - pořád je více a více rostlin, (ovoce i zelenina), které se postupně objevují v zahradnictví jako nové pro naše podnebí a my málokdy odoláme :D
Podobně, jako vy s višní, jsme na tom my s hruškami… Byla jedna, co měla obrovité pevné hrušky s výjimečnou chutí a co víc - vydržely kolikrát i do Vánoc… Tatínek ji stihnul naroubovat k nim a pak přišla ta naše pryč… Pak jsme ji mockrát zkoušeli přeroubovat z té od našich i k nám… Nejde to a nejde to, tatínek zemřel a už podruhé jsem to tedy zkoušela sama, naštěstí mě to naučil už jako malou, ale stále nic…
Tak holt vždy jen košíček jako výslužku od mamky, ale třeba jednou… ;) :mavam:

daduuja
1149 příspěvků 15.7.15 12:02

@Zuzka1973 moje babička měla keř, strašně trnitý, bobule velké, žluté, sladké a dost chlupaté, v popředí stál trpaslík s červenou čepicí v modrých lacláčích, místo kapsy na prsou měl květináč ve kterém každý rok kvetla oranžová řeřicha :-)
S těma starýma odrůdama je problém, měli jsme strom višeň, veliké sladkokyselé plody, lidi si brali rouby, ale nikomu se nepodařilo naroubovat, před 5 lety strom přišel pryč, ale z kořenů vyrazil a dnes máme keřovou višeň, stejně dobrou :-)
Nemáme zahradu moc velikou, ale angrešt a černý rybíz se musí ještě vejít :-), ale taky bych moc chtěla paw paw… :-)

Zuzka1973
2364 příspěvků 14.7.15 21:14

@daduuja Díky za radu s vychlazením :kytka:
My máme angreštu snad víc, než rybízu, milujeme ho všichni, my i oboje mladí, takže máme stromkové i keříkové, různé druhy…
Nejraději ale takový ten rubínově červený :srdce:
Když jsem byla malá, měla babička takový sytě žlutý, hodně chlupatý, ten byl výborný, ale přišel pryč a nemohu sehnat stejně chutnající odrůdu, ač žlutých je docela dost :)
Tak ať máš jednou bohatou úrodu vlastních bobulek :mavam:

daduuja
1149 příspěvků 14.7.15 20:20

@Zuzka1973 je moc dobrý, jen před krájením chce vychladit :mavam:
Angrešt na zahrádce nemám, je teprve v plánu, takže radost z něj byla velká, dárkyni ještě jednou děkuji :kytka:

Zuzka1973
2364 příspěvků 14.7.15 19:51

Díky za tip :kytka:
Angreštové koláče milujeme a každý zajímavý tip vátán :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz