Recepty - tuňák

Recepty s tuňákem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s víny  

Tuňák je vysoce ceněná mořská ryba z rodu makrelovitých. Některé druhy této oblíbené ryby jsou z důvodu nadměrného rybolovu však bohužel téměř vyhubené. Tuňák může dorůstat až do délky čtyř metrů a dosáhnout velmi vysoké hmotnosti, nejvíce se ho spotřebuje v Japonsku, ale je často konzumován i v Evropě a ve Spojených státech. Obsahuje plno prospěšných látek, konzumace tuňáka napomáhá pleti a zdraví zubů.

 Rady při nákupu

Tuňák se prodává naložený ve slaném nálevu, v oleji nebo čerstvý či zmražený. Konzervovaného tuňáka kupujte jen od kvalitních a ověřených výrobců a dávejte pozor, jaké procento této ryby konzerva obsahuje a jestli jde vůbec o tuňáka. U zmraženého tuňáka kontrolujte spotřební lhůtu, ale pokud máte možnost, kupte tuňáka čerstvého. Čerstvý se prodává většinou v podobě podkov či steaků a seženete ho v supermarketech se sortimentem chlazených ryb nebo ve specializovaných prodejnách s rybami a mořskými plody. Konzervovaného a zmraženého tuňáka prodávají ve všech supermarketech.

 Využití v kuchyni

Konzervovaný tuňák se hodí do různých pomazánek, dipů, salátů či k těstovinám. Největší delikatesou je však tuňák čerstvý, který se konzumuje syrový (v sushi, sashimi nebo jako carpaccio) nebo tepelně zpracovaný. Maso má velmi podobnou strukturu jako plátek hovězího, velmi jemnou a šťavnatou chuť a obsahuje také minimum kostí. Steaky tuňáka krájejte vždy na tlustší plátky a na pánvi či na grilu propékejte jen minimálně. Maso musí zůstat uprostřed růžové. Maso tuňáka je samo o sobě velmi chutné, nepotřebuje tedy nijak složitě ochucovat. Úplně stačí kvalitní olivový olej, trocha citrónové šťávy, hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř a jemné bylinky. Steaky z tuňáka podávejte s lehkými zeleninovými či bramborovými přílohami a se studenými salsami (např. se salsou verde, či česnekovou aioli).

 Skladování

U konzervovaného tuňáka se řiďte spotřební lhůtou uvedenou na obalu. Čerstvého tuňáka spotřebujte co nejdříve, v nejchladnější části lednice vydrží max. 1 den.

 Snoubení s víny

Tuňák nejlépe chutná se suchým bílým vínem, ale můžete zvolit i lehčí červená vína či rosé.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz