Recepty - tuňák

Recepty s tuňákem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Snoubení s víny  

Tuňák je vysoce ceněná mořská ryba z rodu makrelovitých. Některé druhy této oblíbené ryby jsou z důvodu nadměrného rybolovu však bohužel téměř vyhubené. Tuňák může dorůstat až do délky čtyř metrů a dosáhnout velmi vysoké hmotnosti, nejvíce se ho spotřebuje v Japonsku, ale je často konzumován i v Evropě a ve Spojených státech. Obsahuje plno prospěšných látek, konzumace tuňáka napomáhá pleti a zdraví zubů.

 Rady při nákupu

Tuňák se prodává naložený ve slaném nálevu, v oleji nebo čerstvý či zmražený. Konzervovaného tuňáka kupujte jen od kvalitních a ověřených výrobců a dávejte pozor, jaké procento této ryby konzerva obsahuje a jestli jde vůbec o tuňáka. U zmraženého tuňáka kontrolujte spotřební lhůtu, ale pokud máte možnost, kupte tuňáka čerstvého. Čerstvý se prodává většinou v podobě podkov či steaků a seženete ho v supermarketech se sortimentem chlazených ryb nebo ve specializovaných prodejnách s rybami a mořskými plody. Konzervovaného a zmraženého tuňáka prodávají ve všech supermarketech.

 Využití v kuchyni

Konzervovaný tuňák se hodí do různých pomazánek, dipů, salátů či k těstovinám. Největší delikatesou je však tuňák čerstvý, který se konzumuje syrový (v sushi, sashimi nebo jako carpaccio) nebo tepelně zpracovaný. Maso má velmi podobnou strukturu jako plátek hovězího, velmi jemnou a šťavnatou chuť a obsahuje také minimum kostí. Steaky tuňáka krájejte vždy na tlustší plátky a na pánvi či na grilu propékejte jen minimálně. Maso musí zůstat uprostřed růžové. Maso tuňáka je samo o sobě velmi chutné, nepotřebuje tedy nijak složitě ochucovat. Úplně stačí kvalitní olivový olej, trocha citrónové šťávy, hrubozrnná sůl, čerstvě mletý pepř a jemné bylinky. Steaky z tuňáka podávejte s lehkými zeleninovými či bramborovými přílohami a se studenými salsami (např. se salsou verde, či česnekovou aioli).

 Skladování

U konzervovaného tuňáka se řiďte spotřební lhůtou uvedenou na obalu. Čerstvého tuňáka spotřebujte co nejdříve, v nejchladnější části lednice vydrží max. 1 den.

 Snoubení s víny

Tuňák nejlépe chutná se suchým bílým vínem, ale můžete zvolit i lehčí červená vína či rosé.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Chléb s celerem Chléb s celerem
Hruškový koláč Hruškový koláč
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz