Recepty - meduňka

Recepty s meduňkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Meduňka je bylina se srdčitými, sytě zelenými listy, s lehkou citrusovou vůní. Pěstuje se napříč Evropou i Asií. Obsahuje éterické oleje, třísloviny, flavonoidy. Působí na uklidnění organismu, zmírnění stresu, dobré spaní, funguje proti virům, křečím nohou i menstruačním, vyrážkám, zvyšuje imunitu a chuť k jídlu. Vyléčí opary. Zpracovává se do čajů, dětské výživy i léčivých mastí.

 Rady při nákupu

Meduňku koupíme v květináči v supermarketech, květinářství. Sušenou seženeme v lékárně, prodejnách se zdravou výživou i obchodech s potravinami. Kupujeme čerstvou rostlinu bez známek ovadnutí či hniloby nebo voňavou sušenou směs.

 Využití v kuchyni

Meduňka se přidává jak do nápojů (sirupy, míchané drinky, limonády, bowle), tak i do pokrmů. Meduňka se hodí do salátů, omáček - Tagliatelle s meduňkovou omáčkou, do studených ovocných polévek, do müsli, k ovoci, zelenině, masu, na omelety, jednohubky - Jednohubky se sýrem, palačinky, moučníky, k drůbeži, zmrzlině.

 Skladování

Skladujeme čerstvou na okně jako pokojovou rostlinu, sušenou v uzavřené nádobě, temnu a chladu.

 Sezóna

Meduňku vypěstujeme uvnitř domu kdykoliv během roku v květináči.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz