Recepty - kefír

Recepty s kefírem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kefír je kysaný nápoj nejčastěji z kravského, ale i kozího mléka, který se vyrábí kvašením za pomoci mléčných kultur a bakterií. Jelikož je velmi zdravý a lehký, podává se nemocným pacientům i při redukčních dietách. Hodí se pro osoby, které mají problémy se zažíváním, ledvinami a celkově oslabeným organismem. Požijeme-li ho na lačný žaludek, má projímavé účinky. První kefír se objevil mezi pastevci na Kavkazu.

 Rady při nákupu

Kefír najdeme v obchodě mezi mlékem a tvarohem. Kdo nemá rád jeho přirozenou chuť, může si koupit kefír s příchutí jahod, meruněk, lesního a jiného ovoce. Stejně jako jogurt má kratší spotřební lhůtu, kterou bychom měli při nákupu zkontrolovat. Před otevřením ho protřepeme, abychom se vyhnuli zkonzumování mléčných sraženin, které se mohou v nápoji vytvořit. Kefír lze koupit také v biokvalitě nebo v nízkotučné variantě.

 Využití v kuchyni

Tento nápoj se hodně využívá ve slovenské a ruské či ukrajinské kuchyni, především do různých pirohů, bramborových jídel a boršče. Kefír přidáváme do koláčů, kefírových lívanců, krémů, langošů, bábovek, palačinek, salátů, nízkotučných nápojů s ovocem, do polévek, na zapékání mas a pokrmů z brambor, těstíček na obalování.

 Skladování

Skladujeme v chladničce při cca 4 - 7 °C, po otevření spotřebujeme do tří dnů.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz