Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Mléčné výrobky a sýry ».
Recepty s kefírem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Kefír je kysaný nápoj nejčastěji z kravského, ale i kozího mléka, který se vyrábí kvašením za pomoci mléčných kultur a bakterií. Jelikož je velmi zdravý a lehký, podává se nemocným pacientům i při redukčních dietách. Hodí se pro osoby, které mají problémy se zažíváním, ledvinami a celkově oslabeným organismem. Požijeme-li ho na lačný žaludek, má projímavé účinky. První kefír se objevil mezi pastevci na Kavkazu.
Kefír najdeme v obchodě mezi mlékem a tvarohem. Kdo nemá rád jeho přirozenou chuť, může si koupit kefír s příchutí jahod, meruněk, lesního a jiného ovoce. Stejně jako jogurt má kratší spotřební lhůtu, kterou bychom měli při nákupu zkontrolovat. Před otevřením ho protřepeme, abychom se vyhnuli zkonzumování mléčných sraženin, které se mohou v nápoji vytvořit. Kefír lze koupit také v biokvalitě nebo v nízkotučné variantě.
Tento nápoj se hodně využívá ve slovenské a ruské či ukrajinské kuchyni, především do různých pirohů, bramborových jídel a boršče. Kefír přidáváme do koláčů, kefírových lívanců, krémů, langošů, bábovek, palačinek, salátů, nízkotučných nápojů s ovocem, do polévek, na zapékání mas a pokrmů z brambor, těstíček na obalování.
Skladujeme v chladničce při cca 4 - 7 °C, po otevření spotřebujeme do tří dnů.