Recepty - kefír
Více z Mléčné výrobky a sýry ».

Recepty s kefírem Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Kefír je kysaný nápoj nejčastěji z kravského, ale i kozího mléka, který se vyrábí kvašením za pomoci mléčných kultur a bakterií. Jelikož je velmi zdravý a lehký, podává se nemocným pacientům i při redukčních dietách. Hodí se pro osoby, které mají problémy se zažíváním, ledvinami a celkově oslabeným organismem. Požijeme-li ho na lačný žaludek, má projímavé účinky. První kefír se objevil mezi pastevci na Kavkazu.
Rady při nákupu
Kefír najdeme v obchodě mezi mlékem a tvarohem. Kdo nemá rád jeho přirozenou chuť, může si koupit kefír s příchutí jahod, meruněk, lesního a jiného ovoce. Stejně jako jogurt má kratší spotřební lhůtu, kterou bychom měli při nákupu zkontrolovat. Před otevřením ho protřepeme, abychom se vyhnuli zkonzumování mléčných sraženin, které se mohou v nápoji vytvořit. Kefír lze koupit také v biokvalitě nebo v nízkotučné variantě.
Využití v kuchyni
Tento nápoj se hodně využívá ve slovenské a ruské či ukrajinské kuchyni, především do různých pirohů, bramborových jídel a boršče. Kefír přidáváme do koláčů, kefírových lívanců, krémů, langošů, bábovek, palačinek, salátů, nízkotučných nápojů s ovocem, do polévek, na zapékání mas a pokrmů z brambor, těstíček na obalování.
Skladování
Skladujeme v chladničce při cca 4 - 7 °C, po otevření spotřebujeme do tří dnů.
Pirohy zo zemiakového cesta s dvoma plnkami
Křehké řízky "kefíráčky" se zázvorovým nádechem
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz