Recept Černá buchta

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouku, cukr, sodu, kakao, olej, marmeládu a kefír smícháme dohromady a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme při 200 °C cca. 25 minut. Po vychladnutí poléváme citrónovou polevou.

Recept je z kategorií: Buchty

Nahlásit recept

  • 08.04.06 vloženo
  • 15329x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 25 dkg cukru
  • 1 a ½ lžíce sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 dcl oleje
  • Višňová marmeláda
  • Kefír
  • Kokos

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Černá buchta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.01.09 03:43
Jau,

díky za tip!! :)

jau
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Lochnesko

Dobrou višňovou marmošku s kousky ovoce mají v Lidlu.

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.01.09 03:43
AdiesAlba,

nemám zatím žádnou :) Ale vlastně nechápu, jak bez tak užitečného pomocníka vůbec můžu existovat.....

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Lochnesko,

buchta z mikrovlnky je moc dobrá a takové ty tvrdé okraje mi tam vůbec nechybí, ale pokud bys je tam chtěla mít, pak je lepší použít funkci Crisp a crispovací pánev, ale nevím, jak se to nazývá u jiných MW než u zn. Whirlpool.

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.01.09 03:43
AdiesAlba,

taky ubírám cukru, v podstatě v každém receptu…i když jsem sladkožrout :)
Nad rybízovou marmoškou jsem uvažovala, ale višňovku mám radějc protože v ní jsou (teda aspoň v domácí, s kupovanou nemám zatím zkušenost) takový ty úplně božsky mňamózní kusy višní…
A k mikrovlnění - zajímalo by mě, jestli to jde poznat nějak na chuti - oproti pečení v klasické troubě. Kdysi jsem slyšela - ale to se týkalo pečeného kuřete - že to nemá tu správnou kůrčičku…jakou ty máš zkušenost??

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Lochnesko,

místo višňové použij klidně rybízovou, je pikantnější. Ale asi bych se raději řídila receptem od chatulky, Vlaďka sem hodila odkaz, je to v komentářích. Jsou tam lépe vypsané ingredience, jen jsem ubrala cukru, protože máme rádi málo sladké buchty. :) Ale polevu jsem použila jinou, rumovou .
A taky jsem tu buchtu dělala z poloviční dávky a vyšlo mi to akorát do plastového hrnce do mikrovlnky, takže jsem ji vlnila deset minut při 750 W. Musím říct, že mikrovlnění buchet mě zcela uchvátilo. :)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.01.09 03:43
AdiesAlba,

to víš že napíšu jak se pvedlo - akorát to bude chvíli trvat, páč teďka na Velikonoce mám na programu jiný špecialitky - kudrnatý berany a tak podobně. Ale na černou buchtu určitě dojde - vidím to tak v horizontu čtrnácti dní. Jo a taky nemám višňovou marmošku, tak ju musím poshánět…

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta

Dejte si do vyhledavače slovo „kefír“ (bez uvozovek) a najdete stejné varianty od bety, Martana, Pampelišky, trixa(y), KatkyH … třeba v těch dalších receptech najdete i odpovědi na své otázky. ;o)

sim
293 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta

Vsetkych vas obdivujem, recept ma tiez zaujal ale do tohoto nejdem.
Dugi, nechces nahodou zareagovat na drobnu kritiku od svojich fanusikov a doplnit 3 zahady?

  1. kolko kefiru a lekvaru?
  2. co s kokosom, zjest zvlast?
  3. recept na Tvoju citronovu polevu
El
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta

jo a ještě je lepší jí péct na méně stupňů a déle…tak na 175C

El
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta

ahojky tak buchtu mám před sebou a je fajn jen to bylo pečení drobátko o improvizaci není řečeno kolik kefíru ..tak jsem tam dala celej a marmelády jak se říká „přiměřeně“ … :o))

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Lochnesko,

až vyzkoušíš, dej prosím taky vědět. :) Držím palce aji na nohách. ;o)

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Florentyno,

to l navíc je fuk, i tak jsem poznala, že to je příspěvek pro mě :-D
A uzdrav se, abys nemusela ležet… :)

Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta

… a omlouvám se za to předchozí „l“ navíc ve tvém nicku.

Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta - Albies,

huráááá, to jsem moc ráda. Kdybych neměla dočasně přísný klid na lůžku, tak vběhnu do kuchyně a začnu taky řádit s kefírem. Takhle to všechno bude muset ještě chvíli počkat v tištěné podobě na mém nočním stolku…

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.01.09 03:43
AdiesAlba,

seš borec :)) takže to vypadá na tu pokojovou teplotu…teďka jestli se mě to nepovede, tak už to bude rukama…

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta - Florentyno

Juchůůůů, povedlo se to! :o))
Postupovala jsem ale podle receptu od chatulky, na který sem vložila odkaz Vlaďka.
A je pravda, že poprvé jsem dávala kefír tak nějak pokojové teploty - ohřála jsem ho v mikrovlnce. :)
Florentyno, díky moc za radu, byla užitečná.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta

cca 1/2 l, aspoň tolik radí chatulka ve stejné verzi buchty (ale více sladké) ;o)

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Meisje,

to by mě taky zajímalo. Budu se asi muset řídit intuicí. :)

meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta

A kolik toho kefiru? Recept vypada chutne mokre, ale postradam gramaz nejen u kefiru (((.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Lochnesko,

určitě se budu řídit podle tohoto receptu, když to funguje jiným, tak jednou si mi taky zadaří,… doufám. :o)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.01.09 03:43
Teplota pečení

Holky, a nemůže být chyba v teplotě pečení??? Jakože by se to peklo moc rychle nebo naopak moc pomalu a proto to zdrclo.....

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Florentyno,

rozumím, také se mi to přihodí :))) - zvláště když řádí trpaslíci! :-)))
Jenže kdo nic nedělá, tak nic nepokazí. :)

Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta

Abies, tak to jsem sama zvědavá, zda to pomůže. Občas se mi taky podaří vytáhnout z trouby výtvor, že by se jeden divil.

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.01.09 03:43
....

jo jo, nedopečená se umí FAKT pěkně srazit - můžu potvrdit…sama jsem na to přišla u Kardinálských řezů......:(((((
Ale s tou pokojovou teplotou to Florentýnko zkusím - třeba to bude právě to „vono“......

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Florentyno,

tak to je možná ono, protože mléko klidně naleju z lednice a nic se mi nestalo, vyzkouším ten kefír nebo podmáslí odstát a pak uvidím. Jinak tu bábovku jsem pekla hodně, opravdu hodně dlouho. Takže nedopečená nebyla.
Díky za radu, dneska už jsem upekla jiný moučník, tak to zase vyzkouším časem. :) A pokud nezapomenu, dám vědět.

Florentyna
439 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta

Holky, a nelijete do těsta úplně studený kefír přímo z lednice? Všechny suroviny na těsto by měly mít stejnou pokojovou teplotu, jinak hrozí právě to zdrcnutí. A nebo taky nedopečená buchta se umí pěkně srazit.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Lochnesko,

tak to ti ale přeju, protože víš, že mu chutná :)
Mému manželovi sice taky, ale za 12 let manželství přibral jen 3 kg a stále jsou mu vidět žebra :))) - takže si ze mě občas někteří utahují, že mu ani najíst nedám. :)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.01.09 03:43
AdiesAlba,

to u nás taky všecko nepovedený sešrotuje dobytek, respektive mravenci.....teda abys rozuměla - voni to nejsou až tak úplně mravenci, von je to manžel.....vždycky když zůstane cokoliv k snědku někde po ruce, třeba na lince, tak „mravenci“ to sní.....ještě že tohle nečte :)))))) bych byla na placku :)))))))

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Lochnesko,

neslepily :-))), my jsme nejdřív tu buchtu nastrouhali :-D a usušili :-D
V tomhle mám výhodu, když zmrsknu nějaké to pečivo, tak ho prostě usuším a nastrouhám a ryby ho sežerou :)))
Zrovna v sobotu jsem dala péct domácí chléb bez kvasnic. Tak jsem si vzpomněla: Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem. :o)) Chudák, kdo by tou chlebovou cihlou dostal do hlavy :-))))))))))))))))

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.01.09 03:43
AdiesAlba,

aby se rybičkám neslepily hubičky :)))

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Lochnesko,

asi se nevztekám, to bylo dřív, teď mi spíš bývá líto zbytečné práce. Naposledy jsme takhle zdrclou bábovku, která se samozřejmě celá potrhala při vyklápění, ujídali rukama a vybírali jsme čokoládové hrudky. :) Zbytek jsme usušili a putoval do krmení rybám. :)))

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Alis,

mně se zdrcne, i když postupuju přesně podle návodu. :o)

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta

Myslím, že zádrhel může být v množství kefíru. Buchta totiž musí být vhlká, ne mokrá. Jakmile je tekutiny moc, zdrcne se.....

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.01.09 03:43
AdiesAlba,

taky tě tak děsně štve když na něco nemůžeš přijít?? Zkouším všechny možný fígle a výsledek je furt stejnej.......bych se vztekla.....

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Lochnesko,

mně se zdrcnou všechny kefírové nebo podmáslové buchty… A nevím už, co dělat. TAkže buď je jíme sražené anebo je nepeču. :)
Ale radu, jak takovou buchtu správně upéct, bych taky uvítala. :)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta

Podobný recept znám, je to vynikající buchta, vláčná, „mokrá“ - akorát se mi vždycky udělá zákalec, zdrcne se…i tak je výborná, ale nevíte někdo čím to je, v čem může být chyba????
Díky za jakoukoliv radu…

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Černá buchta

Kolik té marmelády? A co s tím kokosem?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz