Recept Černá buchta

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouku, cukr, sodu, kakao, olej, marmeládu a kefír smícháme dohromady a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme při 200 °C cca. 25 minut. Po vychladnutí poléváme citrónovou polevou.

Recept je z kategorií: Buchty

Nahlásit recept

  • 08.04.06 vloženo
  • 15911x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 25 dkg cukru
  • 1 a ½ lžíce sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 dcl oleje
  • Višňová marmeláda
  • Kefír
  • Kokos

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Černá buchta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Černá buchta

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
Jau,

díky za tip!! :)

jau
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Lochnesko

Dobrou višňovou marmošku s kousky ovoce mají v Lidlu.

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
AdiesAlba,

nemám zatím žádnou :) Ale vlastně nechápu, jak bez tak užitečného pomocníka vůbec můžu existovat.....

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Lochnesko,

buchta z mikrovlnky je moc dobrá a takové ty tvrdé okraje mi tam vůbec nechybí, ale pokud bys je tam chtěla mít, pak je lepší použít funkci Crisp a crispovací pánev, ale nevím, jak se to nazývá u jiných MW než u zn. Whirlpool.

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
AdiesAlba,

taky ubírám cukru, v podstatě v každém receptu…i když jsem sladkožrout :)
Nad rybízovou marmoškou jsem uvažovala, ale višňovku mám radějc protože v ní jsou (teda aspoň v domácí, s kupovanou nemám zatím zkušenost) takový ty úplně božsky mňamózní kusy višní…
A k mikrovlnění - zajímalo by mě, jestli to jde poznat nějak na chuti - oproti pečení v klasické troubě. Kdysi jsem slyšela - ale to se týkalo pečeného kuřete - že to nemá tu správnou kůrčičku…jakou ty máš zkušenost??

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Lochnesko,

místo višňové použij klidně rybízovou, je pikantnější. Ale asi bych se raději řídila receptem od chatulky, Vlaďka sem hodila odkaz, je to v komentářích. Jsou tam lépe vypsané ingredience, jen jsem ubrala cukru, protože máme rádi málo sladké buchty. :) Ale polevu jsem použila jinou, rumovou .
A taky jsem tu buchtu dělala z poloviční dávky a vyšlo mi to akorát do plastového hrnce do mikrovlnky, takže jsem ji vlnila deset minut při 750 W. Musím říct, že mikrovlnění buchet mě zcela uchvátilo. :)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
AdiesAlba,

to víš že napíšu jak se pvedlo - akorát to bude chvíli trvat, páč teďka na Velikonoce mám na programu jiný špecialitky - kudrnatý berany a tak podobně. Ale na černou buchtu určitě dojde - vidím to tak v horizontu čtrnácti dní. Jo a taky nemám višňovou marmošku, tak ju musím poshánět…

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta

Dejte si do vyhledavače slovo „kefír“ (bez uvozovek) a najdete stejné varianty od bety, Martana, Pampelišky, trixa(y), KatkyH … třeba v těch dalších receptech najdete i odpovědi na své otázky. ;o)

sim
293 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta

Vsetkych vas obdivujem, recept ma tiez zaujal ale do tohoto nejdem.
Dugi, nechces nahodou zareagovat na drobnu kritiku od svojich fanusikov a doplnit 3 zahady?

  1. kolko kefiru a lekvaru?
  2. co s kokosom, zjest zvlast?
  3. recept na Tvoju citronovu polevu
El
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta

jo a ještě je lepší jí péct na méně stupňů a déle…tak na 175C

El
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta

ahojky tak buchtu mám před sebou a je fajn jen to bylo pečení drobátko o improvizaci není řečeno kolik kefíru ..tak jsem tam dala celej a marmelády jak se říká „přiměřeně“ … :o))

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Lochnesko,

až vyzkoušíš, dej prosím taky vědět. :) Držím palce aji na nohách. ;o)

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Florentyno,

to l navíc je fuk, i tak jsem poznala, že to je příspěvek pro mě :-D
A uzdrav se, abys nemusela ležet… :)

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta

… a omlouvám se za to předchozí „l“ navíc ve tvém nicku.

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta - Albies,

huráááá, to jsem moc ráda. Kdybych neměla dočasně přísný klid na lůžku, tak vběhnu do kuchyně a začnu taky řádit s kefírem. Takhle to všechno bude muset ještě chvíli počkat v tištěné podobě na mém nočním stolku…

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
AdiesAlba,

seš borec :)) takže to vypadá na tu pokojovou teplotu…teďka jestli se mě to nepovede, tak už to bude rukama…

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta - Florentyno

Juchůůůů, povedlo se to! :o))
Postupovala jsem ale podle receptu od chatulky, na který sem vložila odkaz Vlaďka.
A je pravda, že poprvé jsem dávala kefír tak nějak pokojové teploty - ohřála jsem ho v mikrovlnce. :)
Florentyno, díky moc za radu, byla užitečná.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta

cca 1/2 l, aspoň tolik radí chatulka ve stejné verzi buchty (ale více sladké) ;o)

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Meisje,

to by mě taky zajímalo. Budu se asi muset řídit intuicí. :)

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta

A kolik toho kefiru? Recept vypada chutne mokre, ale postradam gramaz nejen u kefiru (((.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Lochnesko,

určitě se budu řídit podle tohoto receptu, když to funguje jiným, tak jednou si mi taky zadaří,… doufám. :o)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
Teplota pečení

Holky, a nemůže být chyba v teplotě pečení??? Jakože by se to peklo moc rychle nebo naopak moc pomalu a proto to zdrclo.....

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Florentyno,

rozumím, také se mi to přihodí :))) - zvláště když řádí trpaslíci! :-)))
Jenže kdo nic nedělá, tak nic nepokazí. :)

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta

Abies, tak to jsem sama zvědavá, zda to pomůže. Občas se mi taky podaří vytáhnout z trouby výtvor, že by se jeden divil.

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
....

jo jo, nedopečená se umí FAKT pěkně srazit - můžu potvrdit…sama jsem na to přišla u Kardinálských řezů......:(((((
Ale s tou pokojovou teplotou to Florentýnko zkusím - třeba to bude právě to „vono“......

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Florentyno,

tak to je možná ono, protože mléko klidně naleju z lednice a nic se mi nestalo, vyzkouším ten kefír nebo podmáslí odstát a pak uvidím. Jinak tu bábovku jsem pekla hodně, opravdu hodně dlouho. Takže nedopečená nebyla.
Díky za radu, dneska už jsem upekla jiný moučník, tak to zase vyzkouším časem. :) A pokud nezapomenu, dám vědět.

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta

Holky, a nelijete do těsta úplně studený kefír přímo z lednice? Všechny suroviny na těsto by měly mít stejnou pokojovou teplotu, jinak hrozí právě to zdrcnutí. A nebo taky nedopečená buchta se umí pěkně srazit.

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Lochnesko,

tak to ti ale přeju, protože víš, že mu chutná :)
Mému manželovi sice taky, ale za 12 let manželství přibral jen 3 kg a stále jsou mu vidět žebra :))) - takže si ze mě občas někteří utahují, že mu ani najíst nedám. :)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
AdiesAlba,

to u nás taky všecko nepovedený sešrotuje dobytek, respektive mravenci.....teda abys rozuměla - voni to nejsou až tak úplně mravenci, von je to manžel.....vždycky když zůstane cokoliv k snědku někde po ruce, třeba na lince, tak „mravenci“ to sní.....ještě že tohle nečte :)))))) bych byla na placku :)))))))

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Lochnesko,

neslepily :-))), my jsme nejdřív tu buchtu nastrouhali :-D a usušili :-D
V tomhle mám výhodu, když zmrsknu nějaké to pečivo, tak ho prostě usuším a nastrouhám a ryby ho sežerou :)))
Zrovna v sobotu jsem dala péct domácí chléb bez kvasnic. Tak jsem si vzpomněla: Kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem. :o)) Chudák, kdo by tou chlebovou cihlou dostal do hlavy :-))))))))))))))))

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
AdiesAlba,

aby se rybičkám neslepily hubičky :)))

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Lochnesko,

asi se nevztekám, to bylo dřív, teď mi spíš bývá líto zbytečné práce. Naposledy jsme takhle zdrclou bábovku, která se samozřejmě celá potrhala při vyklápění, ujídali rukama a vybírali jsme čokoládové hrudky. :) Zbytek jsme usušili a putoval do krmení rybám. :)))

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Alis,

mně se zdrcne, i když postupuju přesně podle návodu. :o)

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta

Myslím, že zádrhel může být v množství kefíru. Buchta totiž musí být vhlká, ne mokrá. Jakmile je tekutiny moc, zdrcne se.....

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
AdiesAlba,

taky tě tak děsně štve když na něco nemůžeš přijít?? Zkouším všechny možný fígle a výsledek je furt stejnej.......bych se vztekla.....

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Lochnesko,

mně se zdrcnou všechny kefírové nebo podmáslové buchty… A nevím už, co dělat. TAkže buď je jíme sražené anebo je nepeču. :)
Ale radu, jak takovou buchtu správně upéct, bych taky uvítala. :)

Labužník lochneska02
102 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta

Podobný recept znám, je to vynikající buchta, vláčná, „mokrá“ - akorát se mi vždycky udělá zákalec, zdrcne se…i tak je výborná, ale nevíte někdo čím to je, v čem může být chyba????
Díky za jakoukoliv radu…

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Černá buchta

Kolik té marmelády? A co s tím kokosem?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz