Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Lyduska Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Tentokrát piekla mamička. Plnila slivkovým lekvárom.
Do misky nalejeme vlažné mlieko, rozdrobíme droždie, pridáme cukor, vajce, rozpustené maslo, štipku soli a zamiešame. Potom postupne vmiešavame hladkú múku a vypracujeme cesto, ktoré necháme asi 30 minút kysnúť. Z vykysnutúho cesta tvarujeme bochníčky, ktoré potom vyťahujeme do štvorcov, doprostred dáme náplň, rohy spojíme a buchty vyrovnáme do vymasteného pekáča alebo plechu. Každú buchtu potrieme zo všetkých strán tukom (maslom), aby sa nezlepili a pečieme v dopredu vyhriatej rúre. Hotové buchty posypeme vanilkovým cukrom.
Recept je z kategorií: Buchty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
05.11.17 14:35
Tento recept na těsto je nejbližší tomu, co dělává mamka
Do těsta dávám půl na půl máslo s vyškvařeným ovčím lojem - je to
lety vyzkoušené v naší rodině (ztuhlý vyškvařený lůj je výborný do
sladkých kynutých těst). Časová tíseň mi ale nedovolila balit se
s jednotlivými buchtami, udělala jsem proto plát a potřela jej
povidly…
Pak zavinula jako roládu, nakrájela na špalíky a ty dala (pomazané sádlem,
jako když se dělají buchty) do formy na dortový korpus…
Výborné, po dlouhé době jsem pekla z bílé mouky - ale do buchet prostě
patří…
Líbí se mi, že v tomto receptu je méně tuku, než je v tom našem, rodinném - takže vytištěno a uloženo v deskách s oblíbenými…
Foto v komentáři.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
@Lyduska - Lyduško, ty na fotce jsou podle receptu tvého - moc se mi totiž líbí, že je tam méně tuku, než dává mamka moje a dodnes i já… Jediná změna byla ta náhrada poloviny másla za ten lůj, jinak vše dle receptu a opravdu spokojenost veliká - sedí to tak dokonale, že podle tohoto receptu se musí buchty povést i začátečníkům


Takže mám vytištěn a uležen tento recept na buchty od tvojí maminky
Jinak dávám do těsta buď jen sádlo nebo pak právě tu kombinaci másla a loje (dokud zásoby vystačí) - to je výborná věc, hlavně v koblihách a buchtách
Zmizely všechny hned včera - s naprostým klidem jsem porušila své stravovací zvyky a klidně jsem se přecpala k prasknutí - stálo to za to, napřed jsem nevěděla, co honem upéct, když nezbývalo moc času, ale pak jsem si vzpomněla na své uložené recepty zde a došlo mi, že kynuté bude nejlepší: je rychle zadělané, pak kyne samo a pak mě napadl ten rychlejší způsob naplnění a pečené byly nastejno, jako klasicky balené
K tomu loji: plno lidí ho ořeže a vyhodí… Je pravda, že na mazání na chléb to není, neb to má spíše vlastnosti i tuhost „stoprocentního tuku“, ale jako pekařský tuk a nebo když se smaží něčeho větší množství - na to je ideální, z domácího chovu dokonce velmi příjemně voní a ve když se neřekne, na čem je to smažené, to beztak nikdo zatím nikdy nepoznal

Navíc je z něj tak skvělá jíška (hlavně do zeleninových polévek), že už jen kvůli tomu si s tím vždy tu práci dám
@Zuzka1973, Tvoje buchty vyzerajú pekne. Ak budeš mať čas, mohla by si pridať aj recept Tvojej mamičky. Verím, že cesto s vyškvareným ovčím lojom musí byť dobré.
Jedna naša príbuzná, u ktorej mi kysnuté koláče vždy veľmi chutili, povedala, že ona dáva do cesta vždy len bravčovú masť, iný tuk nie. Jej koláče boli také vláčne, ľahké, nadýchané.
Tento recept na těsto je nejbližší tomu, co dělává mamka

Do těsta dávám půl na půl máslo s vyškvařeným ovčím lojem - je to lety vyzkoušené v naší rodině (ztuhlý vyškvařený lůj je výborný do sladkých kynutých těst). Časová tíseň mi ale nedovolila balit se s jednotlivými buchtami, udělala jsem proto plát a potřela jej povidly…
Pak zavinula jako roládu, nakrájela na špalíky a ty dala (pomazané sádlem, jako když se dělají buchty) do formy na dortový korpus…
Výborné, po dlouhé době jsem pekla z bílé mouky - ale do buchet prostě patří…
Povidla domácí - z našich švestek, ale ne z těch klasických, proto jsou trochu světlejší, ale chuťově téměř shodné s tmavými…
S těstem se moc dobře pracuje, nelepí se a i když už roky nedělám kvásek (droždí prostě jen rozdrolím do těsta před hnětením), povedlo se na jedničku

Maminka peče hodně podobné, jen to má odměřené na objemové měrky „hrnky, lžíce“, ale rozdíl je nepatrný

Mám je od ní moc ráda a hned jsem si na maminku vzpomněla, když jsem rozklikla recept.
Už jsem dlouho nepekla z hladké, musím co nejdřív napravit
Buchty boli výborné. Priznám sa, že sama som zatiaľ buchty tohto typu nepiekla, ale chystám sa
Příspěvek upraven 29.11.13 v 13:50
2451 příspěvků 29.11.13 13:37
Dávám trochu víc másla do těsta, jinak je rozpis stejný. Zrovna o víkendu je budu péct, přijel synek, tak ať si má co odvézt s sebou.